Kanizsa - 2021. június 21., Hétfő
#megemlékezés #56-os mártírok

Nagykanizsán is megemlékeztek az 1956-os forradalmat követő megtorlás áldozatairól

Nagykanizsán is megemlékeztek az 1956-os forradalmat követő megtorlás áldozatairól

Cseresnyés Péter: Ne feledjük, amit magyarként nem feledhetünk! (Fotó: Cseresnyés Péter sajtófotó)

Főhajtással emlékeztek meg az 1956-os forradalmat követő megtorlás áldozatairól Nagykanizsán. A Nagykanizsai Polgári Egyesület által szervezett eseményen Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő mondott emlékbeszédet.

1958. június 16-án végezték ki az 1956-os forradalom és szabadságharc után törvénysértő perben halálra ítélt Nagy Imrét, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót. A mártírokat az 1958. április 24-én kivégzett Szilágyi Józseffel, Nagy Imre titkárságvezetőjével és a börtönben 1957. december 21-én elhunyt Losonczy Gézával, a Nagy Imre-kormány államminiszterével együtt 1989. június 16-án, a nemzeti gyász és megemlékezés napján helyezték végső nyugalomra a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájában. A hat felravatalozott koporsó közül az egyik üres volt, mely a tragédia minden mártírját és hősi halottját jelképezte.

Az 56-os vértanúk emléknapja alkalmából tartott emlékbeszédében Cseresnyés Péter szólt arról, hogy a magyarok századokon át arról voltak ismeretesek Európa-szerte, hogy szabadságukat mindennél többre értékelték. Kiemelte, az egyéni szabadságot is, de még inkább és elsősorban a nemzet, a magyar nemzet szabadságát, azt a közös jogot, követelést és felelősséget, amit ma úgy hívunk, hogy szuverenitás. Mint a politikus fogalmazott, többre tartottuk ezt minden elérhető jóléti alkunál, és akkor ragaszkodtunk hozzá a legszívósabban, amikor az ellenség miatt már semmi egyebünk nem maradt.

– Nem kértünk sem a kemény, sem a kényelmes birodalmi elnyomásból. Nem tudtunk megbarátkozni semmiféle erőszakolt integrációval, a gazdagodás bármilyen lehetőségével kecsegtetett is az bennünket. Bizánciak, tatárok, Közép-Európa idegen dinasztiáinak egész sora, oszmánok, a Habsburg-ház, a nemzetiszocializmus erői, mind a saját bőrükön érezhették, hogy mit is jelent az, amikor egy erős, kemény nemzet nem adja, nem ereszti a szuverenitását. Harminckét éve annak, hogy az a hosszú lista, amit az imént elsoroltam, egy újabb taggal bővült. Harminc két éve, hogy a Szovjetunió és az őt kiszolgáló, magyarnevű kommunisták számára végképp egyértelművé vált: ők is kudarcot vallottak, a vörös csillag sem léphet a piros, a fehér és a zöld helyébe. A magyar szuverenitást nem lehetett jelöletlen sírba temetni. A kommunista elnyomás, a szocialista pártállam halálos ítéletét valójában már 1956 októberében kimondták. Megölte a forradalom, megölte 1956 mártírjainak kiontott vére. Ötvenhat hősi halottjai, és mártírjai és kivégzett politikai foglyai, fiatalok, munkások, vezetők, miniszterelnök – az ő tömegsírjaik ávós bakancsokkal letaposott hantján sarjadt az a dac, az a meg nem alkuvás, amiből két emberöltőnyi elnyomás után is képes volt ismét szárba szökkenni a magyar szuverenitás és a magyarok szabadsága. Ahogyan a vadvirágos mezőről hazahozunk egy szál virágot, úgy emlékezünk most erre a sírhantra Nagy Imre mártír miniszterelnök, áldozatának, halálának és újratemetésének meggyászolásával és megünneplésével. Mert az Ő halála szimbóluma is annak, mire képesek a kommunizmus csecsén nevelkedettek. Hisz, az ő pályája nemcsak a kommunista elnyomás brutális természetére világít rá, hanem arra is, hogy gondolkodhatnak a magyar emberek a társadalomról, a gazdaságról, a hitről, az állam szerepéről ezerféle módon, de ha a magyar szabadság és szuverenitás kérdésében közös nevezőre tudnak jutni, áldozatot tudnak, tudunk az igazi hazafiak hozni érte – hangsúlyozta Cseresnyés Péter.

Még érdekes lehet ...


2021. július 28., Szerda

Isten éltesse, Ilonka néni!

90. születésnapja alkalmából köszöntötte Lovász Lászlóné Ilonka nénit Nagykanizsa polgármestere.


2021. július 27., Kedd

Több mint 80 százalékos készültségi szinten a Kanizsa Aréna

Belülről is egyre színesebb a multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok.


2021. július 25., Vasárnap

A Volánbusz folytatja a jármű-fiatalítást Zala megyében

Ezúttal 32 darab Credo Econell 12, szóló típusú autóbusz kezdi meg szolgálatát.


2021. július 23., Péntek

Térségben gondolkodnak

Gyorsforgalmiút-építésről egyeztettek Zalaegerszeg és Nagykanizsa vezetői.


2021. július 21., Szerda

Augusztus elejétől újra működhet a szökőkút

A szakemberek ma veszik át a területet és kezdik el a javítást.


2021. július 15., Csütörtök

Cseresnyés Péter: az év eleji adócsökkentés után fejlesztésre pályázhat a vízmű

Az országgyűlési képviselő kiemelte, a társaság az adómérték módosítása után biztosítani tudja a pályázathoz szükséges önrészt.


2021. július 14., Szerda

Az ÉVE ne veszélyeztesse, hanem segítse a városi fejlesztéseket

Közös sajtótájékoztatót tartott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Szabó Szilárd, a helyi Fidesz-frakció vezetője.


Az esővel szaharai homok is hullott Kanizsán

Egyik-másik autó annyira poros lett, mintha egy sivatagi versenyen vett volna részt.


2021. július 07., Szerda

Újabb támogatást nyert a város

A Belügyminisztérium 48 milliót biztosít a Balaton utca egy szakaszának felújításra.


2021. július 05., Hétfő

Kövér László volt a Polgári Piknik vendége

Az országgyűlés elnöke szerint most maga a találkozás az öröm, az emberek leginkább egymásra kíváncsiak, és értékelik a maszk nélküli ölelés lehetőségét.


2021. július 03., Szombat

A köztisztviselőket köszöntötték

Az ünnepségen díjakat is átadtak, a közszolgálatban végzett munkája elismeréseként címzetes főtanácsosi címet érdemelt ki Petrényi Anett és dr. Vass Veronika.

#Nagykanizsa

Isten éltesse, Ilonka néni!

Isten éltesse, Ilonka néni!

2021. július 28. - Kanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

+