Kanizsa - 2021. augusztus 25., Szerda
#Nagykanizsa #zsinagóga #Nagykanizsai Zsidó Hitközség #vallás #kultúra

200 éves a kanizsai zsinagóga

200 éves a kanizsai zsinagóga

(A kép forrása: Facebook/Balogh László)

A nagykanizsai zsinagóga 200 éves fennállása alkalmából szervezett emlékünnepséget a Nagykanizsai Zsidó Hitközség és a Kanizsai Zsinagóga Alapítvány kedden. A rendezvényen templomtörténeti kiállítás nyílt, valamint a Budapesti Operettszínház művészeinek műsorát láthatták az érdeklődők.

„Ha Nagykanizsán nyitott lélekkel, a történelmünk után érdeklődő tekintettel sétálunk végig, akkor mély felismerésben lehet részünk a kanizsai zsidósághoz kapcsolódó, kővé vált mementóink révén”, mondta köszöntőjében Balogh László polgármester, utalva a kanizsai zsidóság épített örökségeire.

– A főutcáról egy kapualjba betérve a 200 éves klasszicista stílusú, a világon egyedülálló zsinagógát láthatunk. Amit egy kanizsai jövőt tervező, mélyen beágyazott és felelős, 375 tagú zsidó hitközség építtetett, a Batthyány család támogatásával. E felemelő, nagyszerű klasszicista épület a zsidó közösség erejéről beszél, nagykanizsai jelentőségükről, e város és ezen keresztül hazánk életében betöltött jelentős szerepéről, mely szerep okán méltán említették egykor, hogy: Nagyvárad, Munkács, Budapest és Nagykanizsa… E zsinagóga patinás épülete e nagyság emlékdarabkáit őrzi, történetekkel és sorsokkal teli. És olyan intellektuális, ám semmiképp nem hivatalos mondásokat is megidéz, miszerint: hajdan voltak az ortodoxok, a neológok és voltak a nagykanizsaiak. Mert olyan különlegességek is hozzátartoznak e zsinagógához, hogy magyarországi zsidó istentiszteleten itt szólalt meg elsőként orgona, 1845-ben, és itt hangzott fel magyarul énekszó – mutatott rá a polgármester.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő szerint a 200 éves zsinagóga nem pusztán a múlt része, ma is aktuális üzenete van.

– Feldolgozhatatlan fordulata az európai történelemnek, hogy az első világégést követően az európai politika horizontja fokról-fokra elborult, és egészen a vészkorszak eseményeiig sűrűsödött a sötétsége. Mindez olyan, a zsidóság ellen elkövetett, és az egész magyar nemzet számára szenvedést okozó bűncselekményekhez vezetett, amelyekről máshogyan, mint a beismerés és a részvét hangján nem lehet, nem szabad szólni. Aki ezt másként véli, úgy gondolom, méltatlanná válik Kanizsa örökségéhez, városunk szelleméhez. Hálásak vagyunk azért, hogy minderről: a szép kétszáz évről és a tragikus fordulatról Nagykanizsán nemcsak a kövek beszélnek, hanem az emberek is. Szerencsés a város, hogy sok más településsel ellentétben nálunk újra tudott szerveződni a hitközség, és – a kommunista elnyomást is elszenvedve – a mai napig aktív, tevékeny, építő résztvevője városunk életének – fogalmazott.

„Hogy mit hoz a jövő, azt ma teljes bizonyossággal senki nem mondhatja meg. Lehetőséget hordoz magában a prosperálásra, de halljuk, látjuk a veszélyeket is, amelyek a gyűlölködés és a hagyományos értékeket valló közösségek elleni fellépés talaján szárba szökkenhetnek”, tette hozzá a politikus, majd így folytatta: „Egy dolgot azonban biztosan kijelenthetek: ott, ahol a jelen generáció nem lép át a köveken, hanem odafigyel rájuk, ott rendelkezésre áll a szilárd alap a holnaphoz és a holnaputánhoz.”

A rendezvényen részt vett dr. Radnóti Zoltán főrabbi, valamint a MAZSIHISZ elnöke, Heisler András és Horváth József alelnök is.

Még érdekes lehet ...


2021. október 22., Péntek

Víruskeresés informatikai támogatással

Új projekthez nyert jelentős támogatást a Pannon Egyetem Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központja.


ÚJ CT-t kap a kórház

Tovább javul a betegellátás színvonala a Kanizsai Dorottya Kórházban.


2021. október 21., Csütörtök

Újabb rangos elismerést kapott Nagykanizsa

Idősbarát Önkormányzat Díjjal jutalmazták a várost.


Gázolás az Erzsébet téren! Szerencsére nem történt tragédia

Kanizsai kisiskolásoknak segít eligazodni a forgalom bonyolult útvesztőjében egy közlekedésbiztonsági oktatási programsorozatot.


Jobb lesz bekuckózni! Az OMSZ figyelmeztetést adott ki Zalára is

70 km/h-nál erősebb szél is lehet csütörtökön. Sőt hétvégére beköszöntenek az igazi fagyok is.


2021. október 20., Szerda

Emlékezzünk együtt!

Kanizsán is méltó módon emlékeznek meg 1956 hőseiről.


2021. október 19., Kedd

Így táncolt Kanizsa!

A hétvégén tartotta meg hagyományos táncversenyeit az Eraklin Táncklub Egyesület.


Megalakult az idősügyi tanács Nagykanizsán

Az ülésen elfogadták az idei munkatervet, valamint szó volt arról is, hogy Nagykanizsa újra elnyerte az Idősbarát Önkormányzat Díjat.


Hírhamisítás miatt feljelentést tett Cseresnyés Péter és Balogh László

Mint azt Cseresnyés Péter elmondta: a közelmúltban egy olyan rádiós híranyag került fel az Éljen VárosuNK! Egyesület hivatalos weboldalára, amelyet úgy vágott össze valaki, hogy az szöges ellentéte lett az eredeti interjúnak és közlésnek.


2021. október 18., Hétfő

Négy autóbusz indul Nagykanizsáról a Békemenetre

Korlátozott számban még van férőhely.


2021. október 17., Vasárnap

A kanizsai mozi is műsorára tűzte az Elk*rtuk című filmet

Egy film, amit még senki sem látott, de mindenkinek van róla véleménye.


Amerikai kertvárost építettek a 40-es években Nagykanizsán

A MAORT-telep az olajipari dolgozóknak készült.


2021. október 16., Szombat

Sonkás, magyaros, négysajtos – ezek a kanizsaiak kedvenc pizzái

2018 után itt van újfent Magyarország pizzatérképe.


A baloldalon paktumot kötöttek

Ezt mondta Szijjártó Péter Nagykanizsán.


2021. október 12., Kedd

Gazdik, figyelem! Péntektől ebösszeírás Nagykanizsán!

Azoknak a gazdiknak, akik eddig még nem tették meg, hivatalosan is jelezniük kell az önkormányzat felé, hogy kutyát tartanak.


2021. október 06., Szerda

Tisztelet a Bátraknak! Tisztelet Aradnak!

Nagykanizsán is megemlékeztek az aradi vértanúkról.


Koronavírus - 629 új fertőzött

A koronavírus delta variánsa miatt több országban és hazánkban is újra emelkedik a fertőzöttek száma.


Nagykanizsa a Virágos Magyarország győztesei között!

Kihirdették a Virágos Magyarország verseny győzteseit: Nagykanizsa, Veresegyház, Etyek és Buzsák nyerte el az idén a legvirágosabb hazai településnek járó elismerést.


2021. október 05., Kedd

Indul a Kanizsai Polgári Szalon!

Az új programsorozat első előadása az online bántalmazás témáját járja körül.

+