Kanizsa - 2021. október 06., Szerda
#aradi vértanúk #Arad #október 6. #megemlékezés #nemzeti gyásznap #Balogh László #Nagykanizsa

Tisztelet a Bátraknak! Tisztelet Aradnak!

Tisztelet a Bátraknak! Tisztelet Aradnak!

(Fotók: Gergely Szilárd)

Nagykanizsán koszorúzással és iskolások műsorával emlékeztek az aradi vértanúkra a nemzeti gyásznapon. 1849-ben ezen a napon, október 6-án végezték ki a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

Beszédében Nagykanizsa polgármestere úgy fogalmazott: nincs még egy olyan nép, sőt: anyag, fizikum, amely elbírná léthatárig feszített kínját annak a pusztításnak, amelyet a magyarokra mért a történelem, s amelyet ránk zúdított a veszteségek és küzdelmek hosszú sora –

Muhi, Mohács, Nagymajtény, Világos, s persze Arad.

– Egy testet lehúzhat az ár, egy élettelen tárgy elsüllyedhet a felszín alatti mélységben, de a szellem mindig kiemelkedik a hullámokból átlátva az időpillanat csapásain, egy léleklő arcon mindig ott tükröződik az eszme fényt adó sugara. Ezért él nemzet e hazán. Mert a Szent Korona és Mária országa, István kereszténysége és a rabigát törő Nándorfehérvár déli harangszója, Rákóczi lobogója olyan örök eszmék hordozói, melyek megtartották a történelem nagy tengerén – fogalmazott Balogh László.

Hozzátette: a magyar nép képes hitével és álmaival, eszméivel és szabadságvágyával legyőzni a testet, és integrálni a jót, a küzdőt és az áldozathozót.

„Képes integrálni a szerb Damjanich-ot és a horvát Knézich Károlyt, az örmény Lázár Vilmost, Kiss Ernőt és a német Leiningen-Westerburg Károlyt. Lelkesültségével képes egyesíteni az osztrák Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet és a magyar Nagysándort, Török Ignácot, Dessewffyt és Vécsey Károlyt, képes egységbe összefogni a német Láhner Györgyöt, a pozsonyi Aulich-ot és a miniszterelnök Batthyány Lajost.

Mert magyarnak lenni azt jelenti: szabadnak lenni e földön a népek otthonául szolgáló Kárpát-medencében. Még akkor is, ha Aradon egybeforraszt minket a halál; mert szeretjük az életet, és szeretjük a szabadságot.”

A városvezető szerint ez az szabadságszeretet, ez a magyar hazaszeretet fejeződik ki az aradi vértanúkban: ők a jelképei az összefogásnak, a vállat vállnak vető barátságnak, ők a szimbólumai az életszeretetnek. Beszédét azzal zárta, hogy 1849. október 6-ára nem a halál jegyében emlékezünk, hanem az áldozat sorsvállalásaként.

Ezt követően a megemlékezők koszorúit elhelyezték az aradi vértanúk szobrainál. A hagyományokhoz híven idén is a Hevesi-iskola diákjainak műsora színesítette a rendezvényt.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2021. október 19., Kedd

Hírhamisítás miatt feljelentést tett Cseresnyés Péter és Balogh László

Mint azt Cseresnyés Péter elmondta: a közelmúltban egy olyan rádiós híranyag került fel az Éljen VárosuNK! Egyesület hivatalos weboldalára, amelyet úgy vágott össze valaki, hogy az szöges ellentéte lett az eredeti interjúnak és közlésnek.


2021. október 18., Hétfő

Négy autóbusz indul Nagykanizsáról a Békemenetre

Korlátozott számban még van férőhely.


2021. október 17., Vasárnap

A kanizsai mozi is műsorára tűzte az Elk*rtuk című filmet

Egy film, amit még senki sem látott, de mindenkinek van róla véleménye.


Amerikai kertvárost építettek a 40-es években Nagykanizsán

A MAORT-telep az olajipari dolgozóknak készült.


2021. október 16., Szombat

Sonkás, magyaros, négysajtos – ezek a kanizsaiak kedvenc pizzái

2018 után itt van újfent Magyarország pizzatérképe.


A baloldalon paktumot kötöttek

Ezt mondta Szijjártó Péter Nagykanizsán.


2021. október 12., Kedd

Gazdik, figyelem! Péntektől ebösszeírás Nagykanizsán!

Azoknak a gazdiknak, akik eddig még nem tették meg, hivatalosan is jelezniük kell az önkormányzat felé, hogy kutyát tartanak.


2021. október 06., Szerda

Koronavírus - 629 új fertőzött

A koronavírus delta variánsa miatt több országban és hazánkban is újra emelkedik a fertőzöttek száma.


Nagykanizsa a Virágos Magyarország győztesei között!

Kihirdették a Virágos Magyarország verseny győzteseit: Nagykanizsa, Veresegyház, Etyek és Buzsák nyerte el az idén a legvirágosabb hazai településnek járó elismerést.


2021. október 05., Kedd

Indul a Kanizsai Polgári Szalon!

Az új programsorozat első előadása az online bántalmazás témáját járja körül.


2021. október 02., Szombat

Vérbe fojtott szabadság

Kanizsán is látható volt a Civil Összefogás Fórum vándorkiállítása, mely azokat a 2006 őszi eseményeket mutatja be, amelyeket Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kiszivárgott beszéde váltott ki Magyarországon.


2021. szeptember 28., Kedd

Szijjártó: magasabb fokozatba kapcsol a magyar-horvát infrastruktúra-fejlesztés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nagykanizsán fogadta a horvát kormány két tagját.


2021. szeptember 26., Vasárnap

„Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen!”

A Civil Összefogás Fórum „Vérbe fojtott szabadság” című tárlatára invitál közösségi oldalán Balogh László polgármester.

+