Kanizsa - 2021. október 16., Szombat
#pizza #gasztronómia #felmérés #Nagykanizsa

Sonkás, magyaros, négysajtos – ezek a kanizsaiak kedvenc pizzái

Sonkás, magyaros, négysajtos – ezek a kanizsaiak kedvenc pizzái

Illusztráció (A kép forrása: Pexels)

2018 után itt van újfent Magyarország pizzatérképe, most már nemcsak a Netpincér (azaz most már foodpanda), hanem a Wolt adataival. Városonként, Budapesten pedig kerületi bontásban mutatjuk, hogy melyek a legnépszerűbb pizzák, és hányat lehet belőlük venni a helyi átlagos nettó bérből.

A koronavírus-járvány sok szektort letarolt Magyarországon, nem így az ételkiszállító cégeket, amelyek minden eddiginél jobb kereskedelmi teljesítményt nyújtottak. A nemrég Netpincérről foodpandára átkeresztelt szolgáltatást üzemeltető Delivery Hero Hungary Kft. 2020-ban 2,5-szer akkora bevételt ért el, mint 2019-ben, a Wolt pedig ebben az időszakban 3,3-szorosára növekedett.

Egyre több étterem található meg a cégek által üzemeltetett platformokon, és bár ez egyben azt is jelenti, hogy egyre több fajta ételt szállítanak ki, ha házhoz szállított ételre gondolunk, akkor sokaknak továbbra is a pizza ugrik be elsőként.

Kíváncsiak voltunk tehát, hogy 2021-ben, azokban a városokban, ahol a két említett cég ételt szállít ki, melyek a legnépszerűbb pizzák, és azok mennyibe kerülnek. Ha pedig már megkaptuk ezeket az adatokat, azt is kiszámoltuk, hogy az adott város megyéjének 2020-as IV. negyedévi (kedvezmények nélküli) nettó átlagfizetése alapján hány pizza jön ki az átlagbérből, ezzel megalkotva egyfajta sajátos pizzaindexet.

Mivel a két cégtől különböző logika alapján kaptunk adatokat, ezért ezeket nem tudtuk összeolvasztani. A foodpandától minden kért területre – azaz városonként, Budapesten pedig kerületenként – megkaptuk, hogy feltétek szerint mely három pizzatípus volt a legnépszerűbb és azok átlagosan mennyibe kerültek. A Wolttól pedig azt kaptuk meg, hogy mely három konkrét pizzát szálították ki városonként a leggyakrabban, és ezekhez kaptunk pontos árakat.

Visszaszorult a hawaii pizza

Először nézzük a foodpanda adatait. Ezek az adatok azért is érdekesek, mert 2018-ban már írtunk egy hasonló cikket, az akkor még Netpincér néven futó szolgáltató adatai alapján.

A 2018-as képhez viszonyítva rögtön szembetűnő, hogy az egyesek által pizzaszörnynek tartott, mások által kedvelt hawaii pizza karrierje, mintha leáldozóban lenne hazánkban: míg 2018-ban Budapesten, Székesfehérváron, Szombathelyen, Debrecenben és Miskolcon is ananászos pizzakreálmány számított a legnépszerűbb pizzának, mára minden vizsgált városban kiszorult az első helyről.

A magyar pizzaízlés uniformizálódására utal, hogy a vezető pizza szerepét a legtöbb helyen a sonkás pizza vette át: 24 településből 13 helyen ez számított a leggyakrabban kiszállított pizzatípusnak. A második helyen a húsimádó pizza végzett, amely négy településen volt a legnépszerűbb, a bronzérem pedig megosztva a sonkás kukoricás és a magyaros pizzáké lett: ezek három-három településen voltak a legkeresettebbek. Csupán egy település volt, ahol nem e négy pizzatípus közül került ki a legnépszerűbb típus, Hódmezővásárhelyen ugyanis a kolbászos pizza volt a legkelendőbb.

A legnépszerűbb pizzák árai tekintetében Szekszárd végzett az élen, a tolnai megyeszékhelyen volt ugyanis a legdrágább a leggyakrabban kiszállított pizzatípus átlagára (húsimádó, 2536 forint). Szekszárdot Budapest követte (sonkás, 2343 forint), a fővárost pedig Pécs (magyaros, 2263 forint). A lista másik végén Kaposvár végzett, itt volt tehát listánkon a legolcsóbb a legnépszerűbb pizza (magyaros, 1472 forint volt), a somogyi megyeszékhely után Eger következett (sonkás, 1514 forint), a bronz pedig Szombathelyé lett (sonkás kukoricás, 1574 forint).

Nagykanizsán az összeállítás szerint a legnépszerűbb pizza a sonkás, ezt követi a magyaros, a harmadik helyen pedig a négy sajtos zárt.

Egyetértenek Önök a sorrenddel?

Wolt: a legnépszerűbb pizzák

Ahogy már jeleztük, a Wolt esetében más típusú adatokhoz jutottunk hozzá. A kisebb kiszállító cég esetében ugyanis nem átlagos fizetendő díjat kaptunk, hanem településenként a három legtöbbet kiszállított konkrét pizza típusát és árát.

A Wolt listáján Veszprémben került a legdrágább pizza az első helyre, 2350 forinttal, amelyért egy négysajtos pizzát vásároltak szép számban a helyiek. Veszprémet Győr követte a sorban (2190 forint, olasz kolbászos), a bronz pedig Szegedé lett (2090 forint, margarita pizza). A rangsor másik oldalán Pécs található, itt volt tehát listánkon a legolcsóbb a leggyakrabban kiszállított pizza (1430 forint, margarita pizza). Nem sokkal volt drágább ennél a Szolnokon legtöbbször kivitt pizza (1490 forint, húsimádó), a harmadik helyen pedig – tényleg csak hajszállal lemaradva Szolnoktól – Debrecen és Miskolc végeztek holtversenyben 1495 forinttal, előbbi esetében ez egy csirkés pizzát, utóbbi esetében pedig egy sonkás pizzát jelentett.

Ezzel szemben, ha vásárlóerő szempontjából vizsgáljuk a helyzetet, akkor a Woltnál azt látjuk, hogy a helyben legnépszerűbb pizzából Budapesten lehet a legtöbbet megvenni az 334 ezres átlagbérből (209 darab 1600 forintos sonkás gombás pizzát). A fővárost a listán Szombathely követte, ahol a leggyakrabban kivitt pizzából (sonkás kukoricás pizza, 1570 forint) 155 darab jött ki a vas megyei átlagbérből, a harmadik pedig Pécs lett, ahol a már említett 1430 forintos margarita pizzából 153 darabot lehet megvásárolni a baranyai átlagbérből.

A lista túloldalán Nyíregyháza volt található, a vizsgált települések közül tehát ezen a helyen jött ki a legkevesebb pizza az átlagbérből (93 darab 1990 forintos sonkás pizza). Nyíregyházát a már említett Veszprém követi (102 darab négysajtos pizza), majd pedig Szeged, ahol 108 darab margarita kell ahhoz, hogy a teljes átlagbért pizzára verjük el.

(Forrás: pénzcentrum)

Még érdekes lehet ...


2021. december 04., Szombat

Hajrá, Kanizsa! Hajrá, Kanizsa Aréna!

Régi vágya vált valóra a Nagykanizsán és a környékben élőknek azzal, hogy ünnepélyes keretek között felavatták a Kanizsa Arénát.


Magyarországnak előre kell mennie

Az idősek, az aktív korosztály, a családok és a fiatalok számára is kedvező intézkedések jól jelzik a kormány célkitűzését.


2021. december 01., Szerda

Koronavírus - Elhalasztják a kanizsai WellHello-koncertet

A járványhelyzet miatt módosul a Kanizsa Aréna nyitóprogramja.


2021. november 30., Kedd

Nagykanizsán is lesz honvédelmi sportközpont

Megnézte a leendő honvédelmi sportközpont lehetséges helyszíneit a múlt héten Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke.


2021. november 29., Hétfő

Stabil lábakon újabb rekord felé száguldanak a kiskereskedők

Az idén a 12 hónapos teljesítményük alapján stabil évet zárhatnak a kiskereskedők.


2021. november 28., Vasárnap

Felállították a város karácsonyfáját

A coloradoi jegenyefenyőt Böjti Balázs ajánlotta fel, s a Keleti-városrészből érkezett a belvárosba.


2021. november 27., Szombat

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

Bemutatkoznak a kanizsai kulturális és sportélet szereplői, lesznek interaktív gyermekprogramok, este nyolctól pedig a WellHello koncertezik.


2021. november 26., Péntek

Kanizsai adventi forgatag

Advent időszakában, november 28-ától karácsonyig, újra ünnepi programok és vásár lesz Nagykanizsán az Erzsébet téren.


2021. november 22., Hétfő

Egy doboznyi szeretet

Idén is elindul a karácsonyi jótékonysági akció.


2021. november 21., Vasárnap

Kezdődik a HSMK és a Felsőtemplom közötti tér felújítása!

A munkálatokra mintegy négyszáz millió forintot biztosít a kormány.


2021. november 20., Szombat

Nemzetközi szervezet elnöke lett a kanizsai Dr. Radics Kornélia

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke 2025-ig tölti be a tisztséget.

#Nagykanizsa

Hajrá, Kanizsa! Hajrá, Kanizsa Aréna!

Hajrá, Kanizsa! Hajrá, Kanizsa Aréna!

2021. december 04. - Kanizsa

Magyarországnak előre kell mennie

Magyarországnak előre kell mennie

2021. december 04. - Kanizsa

Átvették nyereményeiket az ifjú alkotók

Átvették nyereményeiket az ifjú alkotók

2021. december 04. - Kék hírek

Felállították a város karácsonyfáját

Felállították a város karácsonyfáját

2021. november 28. - Kanizsa

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

2021. november 27. - Kanizsa

Kanizsai adventi forgatag

Kanizsai adventi forgatag

2021. november 26. - Kanizsa

Két órán belül két ittas vezető

Két órán belül két ittas vezető

2021. november 24. - Kék hírek

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

2021. november 23. - Hazai

+