Kanizsa - 2022. február 04., Péntek
#társadalmi vállalkozás #civil szervezet #gazdaság #konferencia #Alapítvány az Autista Gyermekekért

A civil szervezetek bonbonja a társadalmi vállalkozás

A civil szervezetek bonbonja a társadalmi vállalkozás

A minikonferencia résztvevői (Fotó: Gergely Szilárd)

Minikonferenciát tartottak a társadalmi vállalkozásokról Nagykanizsán. A gondolatébresztő szándékkal megszervezett eseményen bemutatták, hogyan válhat egy civil szervezet gazdasági szereplővé is, vagyis miképpen szerezhet pályázatoktól, támogatásoktól független bevételt egy jó ügy érdekében.

A civil szervezetek bonbonja a társadalmi vállalkozás – avagy szociális innovációval a társadalmi problémák megoldására elnevezésű konferenciáról és a paradigmaváltásról Győrffy Anikó, a Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ járási koordinátora tájékoztatott.

– Mivel ez egy nagyon kezdetleges téma Magyarországon, illetve itt a városban, úgy gondolom, hogy még kevés szó esett erről, teljesen kezdő szinttől indítottuk a témát. Rieder Zsolt gazdasági szakember és nonprofit mentor mutatta be igazából a társadalmi vállalkozás lényegét, hogy ez miben különbözik a szimpla vállalkozásoktól, illetve a civil szervezetektől, és mik azok a közös pontok, amikben átfedést mutatnak. Weninger László társadalmi vállalkozásfejlesztő menedzser, a Badur Alapítvány képviselője pedig azt mutatta be, hogy ők hogyan fejlesztenek egy civil szervezetet abba az irányba, hogy társadalmi vállalkozássá válhasson. És mivel mi ebben a folyamatban részt vettünk, a harmadik előadó én voltam, mivel az Alapítvány az Autista Gyermekekért már öt éve ezen az úton jár, tehát mi belülről ismerjük ezt a folyamatot, hogy hogyan válhat egy civil szervezet társadalmi vállalkozássá. 

Győrffy Anikó, az ALAUTI kuratóriumi elnöke (Fotó: Gergely Szilárd)

Ennek mikéntjéről Győrffy Anikó elmondta: ahhoz, hogy egy civil szervezet társadalmi vállalkozássá válhasson, adaptálnia kell az üzleti gondolkodásmódot, tehát el kell sajátítania azokat a technikákat és módszertanokat, amelyek elengedhetetlenek a sikeres vállalkozáshoz. Ennek egyik eleme például egy komplett üzleti terv elkészítése.

A társadalmi vállalkozás előnye a civil szektorhoz képest, hogy a civil szervezet nincs kiszolgáltatva a pályázati rendszereknek és az adományoknak, mivel fix bevétele van.

– A másik előnye, hogy társadalmi problémákat oldunk meg. Például nálunk az autista személyek vagy más hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatása prioritást élvez. Tehát ha csinálunk egy olyan vállalkozást, ahol ezeket az embereket tudjuk foglalkoztatni, akkor tulajdonképpen két legyet tudunk ütni egy csapásra. A többi vállalkozástól gyakorlatilag csak az különbözteti meg, hogy itt a háttérben mindig valamilyen jó ügy van. Üzleti kifejezéssel élve: a nyereséget nem szétosztják egymás között a vállalkozók és a tulajdonosok, hanem azt egy társadalmi ügy megoldására fordítják.

Még érdekes lehet ...


2022. december 03., Szombat

Tanulást támogató eszközöket kapott a Zrínyi

Az intézmény egyebek mellett a naprendszert bemutató szemléltető eszközt, valamint nyelvi készségeket fejlesztő társasjátékot is kapott.


2022. november 30., Szerda

20 éves a Pántlika

Az évfordulót nagyszabású gálaműsorral ünnepelte a néptáncegyüttes.


2022. november 29., Kedd

A Zrínyi mézédes oldala

A Zrínyi Miklós Általános Iskola is csatlakozott az Európai Mézes Reggeli kampányhoz.


Társadalmi és gazdasági összefogással a fenntarthatóbb turizmusért

A Pannon Egyetem jövő év szeptemberében indítja a Fenntartható és körforgásos turizmus alapképzési szakot.


2022. november 24., Csütörtök

A csőtörésről: a polgármester köszöni a szakemberek munkáját, ám a Vízmű vezetőségétől gyorsabb és hatékonyabb tájékoztatást vár

Több ezer, főleg a Keleti-városrészben élő kanizsai maradt víz nélkül kedd délutántól szerda délelőttig.


Felszentelték a kiskanizsai plébánia közösségi házát

Az épületet a HACSuNK projekt részeként újították fel.


2022. november 21., Hétfő

Lezárult a népszámlálás számlálóbiztosi szakasza

Akik eddig még nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, pótösszeírás keretében november 21. és 28. között, a települési jegyzőt felkeresve tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet.


Új logisztikai csarnokot avattak a Vár utcai iparterületen

Logisztikai raktározással bővíti szolgáltatásainak körét a Hosszú Eurotrans Kft. és a Kanizsa Szerviz Kft.


2022. november 17., Csütörtök

Konzultációs fórumot tartottak Kanizsán - a vendég Hollik István volt

Az Európai Unió szankciós politikájáról, a magyar kormány álláspontjáról és a nemzeti konzultációról is beszélt a Fidesz kommunikációs igazgatója.


Visszakapta Nagykanizsa a Sberbankban ragadt pénzét

A most megérkezett pénz az idei önkormányzati feladatok és néhány már eldöntött jövő évi beruházás finanszírozását szolgálja.


2022. november 16., Szerda

Dalban mondták el

Dalos találkozót szervezett a Palini Nyugdíjas Egyesület a HSMK-ban.


2022. november 11., Péntek

100 ember munkába állását segíti a Kanizsai Foglakoztatási Paktum százmillió forintos új forrása

Az előző években már eredményesen megvalósította a paktum első ütemét Nagykanizsa.


2022. november 09., Szerda

Felszámolás indul a Tungsramnál, de folytatódik a gyártás

A hétfőn elutasított csődegyezségi ajánlat miatt felszámolási eljárás indul a Tungsramnál, a társaság azonban folytatja a gyártást, de bejelentette 750 ember csoportos létszámleépítését - tájékoztatta a cég kedden az MTI-t.


2022. november 07., Hétfő

Életmentő tűzoltónak gratulált Nagykanizsa polgármestere

Németh Attila Gábor szolgálaton kívül, saját testi épségét kockáztatva segített egy embertársán.

+