Kanizsa - 2022. április 06., Szerda
#világnap #autizmus #Nagykanizsa

Autizmus Világnapja Nagykanizsán

Autizmus Világnapja Nagykanizsán

(Fotó: Gergely Szilárd)

Az autizmus világnapját ünnepelték szombaton az Alapítvány az Autista Gyermekekért szervezésében.

A megnyitó beszédben Balogh László polgármester kiemelte, hogy fontos elfogadással lennünk egymás iránt, és segítő kezet kell nyújtanunk azoknak, akiknek erre szüksége van, hogy a világban mindenki otthon érezhesse magát. Mint fogalmazott, közös emberi felelősségünk, hogy ez társadalmi szinten működjön.

Győrfy Anikó, az alapítvány elnöke szeretné, ha Nagykanizsán többen megismernék, mivel jár az autizmus, hiszen sokan érintettek „Szeretnénk ezzel nyitni a lakossága felé, hogy minél inkább megismerjék ezt a fajta állapotot. Régebbi felmérések szerint minden századik ember autista, ami azt jelenti, hogy városunkban körülbelül 500 főt érinthet plusz a csakádjukat.”

A program kerekasztal-beszélgetéssel indult, melyen a sport, mint az inklúzió egyik lehetősége volt a téma. A résztvevők között Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke hangsúlyozta, fontos, hogy ne úgy tekintsünk a fogyatékos sportolókra, mint egy problémára, hanem mint lehetőségre, hogy hozzátegyenek valamit a közös nemzeti sportközösség teljesítményéhez.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő rámutatott, milyen nagy jelentősége van az ilyen napoknak, hiszen motivációt adnak a további feladatokhoz. Emellett kiemelte, hogy a sport azért kiváló inklúziós eszköz, mert megtanít a siker megszerzésére és az esetleges kudarc elviselésére egyaránt.

A gyerekek számára a Napsugár Együttes koncertezett, közös séta és futás indult a Pannon Egyetemről a Deák-térre, továbbá legóztak, kézműveskedtek és megismerkedtek a Kova Kockával, amely egy szókincsbővítő, anyanyelvi fejlesztő játék.

A program során minden résztvevő sötétkék színeket viselt, kifejezve ezzel az autisták támogatását. Az amerikai Autism Speaks szervezet kezdte a világnap alkalmából sötétkék színnel kivilágítani a közintézményeket, felhívva ezzel a figyelmet az autizmusra, és ezt a „színhagyományt” vették át Magyarországon is.

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 23., Péntek

Heves viták és egyet nem értés jellemezte a közgyűlést

Balogh László polgármester szerint létfontosságú ügyek kerültek a soron kívüli közgyűlésen a képviselők elé, de a hatalmat gyakorló ÉVE-frakció egyetlen érdemleges döntést sem volt képes meghozni a város érdekében.


2022. szeptember 19., Hétfő

Lengyel barátok az Evakuációs emlékhelynél

A Magyarországon egyedülálló mementót szombaton kereste fel két lengyel házaspár.


2022. szeptember 17., Szombat

2022. szeptember 16., Péntek

Átadták a felújított Széchenyi teret

A beruházás keretében 2400 négyzetméternyi zöldfelületet és 35 parkolóhelyet újítottak fel, új utcabútorokat és ivókutat is elhelyeztek.


Megvétózza a polgármester a DRVE telephelyével kapcsolatos döntést

Balogh Lászlót megdöbbentette a határozat, amely egy karitatív szervezet olyan kérését utasította el, amely nem példa nélküli a városban.


2022. szeptember 09., Péntek

Város Napja: erre számítson, ha autóba ül

A fesztivál miatt az alábbi útlezárások, forgalomkorlátozások és forgalmirend-változások várhatók az Erzsébet téren és környékén.


2022. szeptember 08., Csütörtök

Sakk-matt!

Fejlesztési eszközcsomagot kaptak a Sakkpalota programhoz csatlakozott kanizsai és környékbeli iskolák.


2022. szeptember 06., Kedd

Sültekben a legjobbak

Vadgasztronómiai Nagydíjjal tért haza Soponyáról a Zalaerdő csapata.


Körözött személyt fogtak Nagykanizsán

A férfi ellen elfogatóparancs volt érvényben, a rendőrök előállították, majd őrizetbe vették.


2022. szeptember 05., Hétfő

Pénteken és szombaton lesz a Város Napja

A kétnapos fesztiválon 7 országosan ismert zenekar, 19 helyi fellépő és összesen mintegy 250 szereplő ad koncertet, vagy műsort a színpadon, illetve annak környékén.


Újra a közgyűlés elé terjeszti a miklósfai kerékpárút terveit a képviselő

A kész tervekkel rendelkező beruházást legutóbb nem támogatta az ÉVE-frakció.


2022. szeptember 04., Vasárnap

Megszűnt a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása Nagykanizsán

Szeptember elsejével megszűnt a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása Nagykanizsán, ahol szintén csütörtöktől emelték a parkolási díjakat, valamint új belvárosi parkolót nyitottak.


2022. szeptember 01., Csütörtök

Az anyatejes táplálás fontosságára hívták fel a figyelmet

2 év pandémiás szünet után szervezte meg az Egészségügyi Alapellátási Intézmény a hagyományos, szoptatás világnapi rendezvényét.

+