Közös munka az elesettek tiszteletére

(Fotók: Gergely Szilárd)

Német és magyar katonák teszik rendbe a kanizsai temető német és magyar katonai parcella sírjait. A héten 8 katona a Német Szövetségi Haderőtől és 8 a Magyar Honvédség állományából érkezett Nagykanizsára, hogy közösen vegyenek részt a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség kezdeményezésére a nagykanizsai német-magyar katonatemető gondozásán.

A német katonák a Lipcsében állomásozó 1. Tábori vadászezred 9. századától jöttek. Az egység katonái rendszeresen vállalkoznak szabadságuk terhére német katonatemetők gondozására. Vállaltak már ilyen feladatot Ausztriában, Franciaországban, Olaszországban, Romániában és Magyarországon is.  A nyolc német katona és a magyar tartalékosok soraiból összeállított csoport július 28-án fejezi be a munkát, amikor is koszorúzással egybekötött záró ünnepséget tartanak.

A napokban Balogh László polgármester is fogadta a katonákat, akiknek megköszönte az önkéntes munkát.

– A városi temetőben jó pár katonai emlékhely és katonasír található. Az első világháborúban Kanizsa mellett volt Magyarország legnagyobb katonai kórháza, az úgynevezett barakk-kórház, ahol több ezer sebesültet próbáltak ellátni. 1100 katona nyugszik az első világháborús emlékhelyen. A II. világháborúra térve van egy szovjet-bolgár katonai temető. Körülbelül 300 szovjet katona és 36 bolgár. Van egy német-magyar katonatemető, ahol tudomásom szerint körülbelül 400 német katona és 26 magyar katona nyugszik. Ezek a katonák egymás közelében nyugszanak. Tehát én jelképes értelműnek érzem ezt is, hogy igenis lehet békepark egy temető, még az esetlegesen egymással szemben álló felekhez tartozóan is.

Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja elmondta, már korábban is rendbe tették a kanizsai sírokat. Mint fogalmazott, 2011-ben volt itt egy hasonló csapat, amely nagyon alapos munkát végzett a temetőben. Most már újra akad tennivaló, de azért a jelenlegi állapot is elfogadható, mutatott rá.

A katonák várhatóan jövő héten fejezik be a munkát, amelynek a hivatalos zárása július 28-án (jövő csütörtökön) 14 órakor lesz. A rendezvényre szeretettel várják az érdeklődőket.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. január 31., Kedd

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

Nagykanizsa önkormányzata is csatlakozott a CYEB Energiamegoldások Kft. által meghirdetett LED-csere programhoz, melynek keretében - meghatározott feltételek mellett - ingyen juthat LED-izzókhoz a lakosság.


2023. január 30., Hétfő

Mohácsi busók az Erzsébet téren

A hagyományőrzők a Kiskanizsai Polgári Olvasókör meghívásának eleget téve érkeznek szombaton Kanizsára.


Olyan gyorsan akarták eladni, hogy még most is üresen áll

Az ÉVE-frakciót még az sem érdekelte, hogy  döntésük nyomán - ha csak időlegesen is - szünetel majd a népkonyha.


2023. január 29., Vasárnap

A belváros egyik legértékesebb területét kínálják eladásra

A közel 2500 négyzetméteres telekrész kikiáltási árát 100 millió forintban állapította meg az önkormányzat, a vételárat ÁFA is terheli.


2023. január 28., Szombat

Kutyakomédia címmel posztolt a polgármester a heti önkormányzati ülésről

Balogh László szerint a helyi balliberális frakció tétlenségét olyan hangnemmel próbálta elfedni, amit a lehiggadást célzó technikai szünettel sem lehetett féken tartani.


2023. január 27., Péntek

Annyit, de annyit dolgoztak...

Jogosan merül fel a kérdés, mit nyer Nagykanizsa lakossága az ÉVE által kinevezett tanácsnokokkal?


2023. január 26., Csütörtök

Népharag kényszeríti ki a fiókposták újranyitását?

A szerdai közgyűlésen ismét napirendre került a kanizsai kisposták bezárásának ügye.


Részleges látogatási tilalom lépett életbe a nagykanizsai kórházban

Az influenzaszerű megbetegedések miatt részleges látogatási tilalom lépett életbe a Kanizsai Dorottya Kórház krónikus belgyógyászati osztályán.


2023. január 24., Kedd

Az OMV országszerte 40 töltőállomáson gyűjti a használt sütőolajat

Nagykanizsán a Virág Benedek utca 4. szám alatt lehet biztonságosan lerakni a használatra már alkalmatlan zsiradékot.


2023. január 19., Csütörtök

Lemondott a vízmű elnök-vezérigazgatója

A hivatalos döntést a részvénytársaság februári közgyűlése hozza meg.


2023. január 17., Kedd

Újabb kormányzati támogatást kap a város az uszoda működtetésére

Több mint 31 millió forint vissza nem fizetendő újabb támogatásban részesíti a kanizsai uszodát a Kormány.


2023. január 14., Szombat

Az alpolgármester hangsúlyozza, nem a helyi balliberális frakciónak köszönhető az újabb, több mint fél milliárdos kormányzati támogatás

Bizzer András szerint a kanizsai baloldal ténykedése látszatintézkedésekben és bizonyos nagy szavak hangoztatásában merül ki.

+