Kanizsa - 2022. szeptember 19., Hétfő
#Nagykanizsa #lengyel barát #Evakuációs emlékhely #látogatás

Lengyel barátok az Evakuációs emlékhelynél

Lengyel barátok az Evakuációs emlékhelynél

(Fotó: Zalakocka)

A 2019 szeptemberében Jerzy Snopek, az előző lengyel nagykövet és Németh Szilárd, akkori honvédelmi államtitkár által felavatott, Magyarországon egyedülálló mementót kereste fel szombaton két lengyel házaspár.

Danuta és Jacek Niedbakka Varsóból (fotón bal 2. és 1.), míg Bozena és Piotr Bocian Otwock városából (jobbról 3. és 2.) látogatta meg több évtizedes barátjukat, a kiskanizsai Gyergyák Györgyöt (jobbról 1.) Programjukból nem maradhatott ki az egykori lengyel tábor felkeresése.

A 2. világháború kezdetét jelentő 1939. szeptember 1-jei, Lengyelország elleni német támadást követte a szeptember 17-i szovjet invázió. Az így harapófogóba került lengyel hadsereg parancsot kapott a határátlépésre – Magyarország felé –, hogy az ellenséggel való további harc céljából újjászerveződhessen nyugaton. Lengyelországban nagyon is számon tartják, kik adtak erre lehetőséget: az agresszorral szövetséges Magyarország kormányzója és miniszterelnöke: Horthy Miklós és Teleki Pál. Ugyanez a magyar állam hunyt szemet - a németekkel is szembeszállva -  a Jugoszlávia felé történő átdobás, evakuáció fölött.

Stamler Lajos művész-tanár Csengery utca 88. alatti alkotását a hajdani lengyel tábornak helyet adó kávégyár bejáratánál helyezték el. Az Evakuációs emlékhely idehaza első a maga nemében, mert nem a magyar vendégszeretet (ön)dicsérete a megemlékezés tárgya, hanem ezeknek az embereknek a soha meg nem adása, tovább harcolása Európa szabadságáért. Bár több tízezer háborús lengyel menekültet emlegetnek, jogos felvetésnek tűnik ennek a szónak elvetése. Ugyanis a hazájukat vesztett katonák nem menedéket kerestek itt, nem az életüket mentették. Ellenkezőleg: nem csak készek voltak, de adták is életüket ezerszámra.

- A lengyel vér nélkül ma nem lenne Európa, csak a két, egymással hol szövetséges, hol ellenséges totalitárius rendszer. – fogalmazott 2019-ben mai polgármesterünk. Balogh László akkor így zárta beszédét: - Itt mögöttem, a táblán olvasom: „A szeretet áldozatot követel.” Ezt az igazságot hímezték otthon maradt lengyel asszonyok: édesanyák és feleségek a nyugati lengyel légierő zászlajára, majd leleményes, kalandos úton kijuttatták Vilnóból Londonba. Tisztelet az édesanyáknak, akik ilyen fiúkat neveltek!

Az emlékhely corten acél falára két nyelven írták: Tisztelettel adózva a lengyel nemzetnek. Bár országát 1939 szeptemberében a hitleri és a sztálini birodalom felosztotta egymás között, sohasem adta meg magát. Több tízezer katonája és tisztje Magyarországon át - ebből a kávégyári táborból is – evakuált, hogy tovább harcoljon Európa nemzeteinek szabadságáért Narvik, Tobruk, Monte Cassino, Falaise csataterein, Anglia légterében. Elődeink küzdelme kötelez Nagykanizsa városa 2019 „A szeretet áldozatot követel” (A nyugati lengyel légierő zászlajáról)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 23., Péntek

Heves viták és egyet nem értés jellemezte a közgyűlést

Balogh László polgármester szerint létfontosságú ügyek kerültek a soron kívüli közgyűlésen a képviselők elé, de a hatalmat gyakorló ÉVE-frakció egyetlen érdemleges döntést sem volt képes meghozni a város érdekében.


2022. szeptember 17., Szombat

2022. szeptember 16., Péntek

Átadták a felújított Széchenyi teret

A beruházás keretében 2400 négyzetméternyi zöldfelületet és 35 parkolóhelyet újítottak fel, új utcabútorokat és ivókutat is elhelyeztek.


Megvétózza a polgármester a DRVE telephelyével kapcsolatos döntést

Balogh Lászlót megdöbbentette a határozat, amely egy karitatív szervezet olyan kérését utasította el, amely nem példa nélküli a városban.


2022. szeptember 09., Péntek

Város Napja: erre számítson, ha autóba ül

A fesztivál miatt az alábbi útlezárások, forgalomkorlátozások és forgalmirend-változások várhatók az Erzsébet téren és környékén.


2022. szeptember 08., Csütörtök

Sakk-matt!

Fejlesztési eszközcsomagot kaptak a Sakkpalota programhoz csatlakozott kanizsai és környékbeli iskolák.


2022. szeptember 06., Kedd

Sültekben a legjobbak

Vadgasztronómiai Nagydíjjal tért haza Soponyáról a Zalaerdő csapata.


Körözött személyt fogtak Nagykanizsán

A férfi ellen elfogatóparancs volt érvényben, a rendőrök előállították, majd őrizetbe vették.


2022. szeptember 05., Hétfő

Pénteken és szombaton lesz a Város Napja

A kétnapos fesztiválon 7 országosan ismert zenekar, 19 helyi fellépő és összesen mintegy 250 szereplő ad koncertet, vagy műsort a színpadon, illetve annak környékén.


Újra a közgyűlés elé terjeszti a miklósfai kerékpárút terveit a képviselő

A kész tervekkel rendelkező beruházást legutóbb nem támogatta az ÉVE-frakció.


2022. szeptember 04., Vasárnap

Megszűnt a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása Nagykanizsán

Szeptember elsejével megszűnt a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása Nagykanizsán, ahol szintén csütörtöktől emelték a parkolási díjakat, valamint új belvárosi parkolót nyitottak.


2022. szeptember 01., Csütörtök

Az anyatejes táplálás fontosságára hívták fel a figyelmet

2 év pandémiás szünet után szervezte meg az Egészségügyi Alapellátási Intézmény a hagyományos, szoptatás világnapi rendezvényét.


2022. augusztus 25., Csütörtök

Változások a kanizsai járásbíróságon

Péntek helyett szerdára változik a Nagykanizsai Járásbíróságon a bíróság nyilvános ügyfélfogadási napja, más néven az Ügyfélsegítő. Ehhez igazodva az Ügyfélszolgálati Iroda munkarendje is átalakul.

+