Kanizsa - 2023. április 23., Vasárnap
#Afréka #Nagykanizsa #látogatás #gyógyítás

Ha nyomorultul érzed magad…

Ha nyomorultul érzed magad…

A magyar missziós doktornő nigériai munkatársával, akinek képzését az alapítvány támogatta (Fotó: Facebook/Afréka Alapítvány)

Mit tegyek Doktor Rékával? Már egy hete nem beszél! – kérdezte nigériai kórházigazgatóm a férjemtől. – Küldd haza, mert az nem tudom, milyen! – válaszolta.

Az afrikai hajfonatos fotójáról sokaknak ismerős missziós orvos – barátjának, Gáspár Klára tanárnőnek a meghívására – a pénteket a dél-zalai városban töltötte. Afréka – ahogy becézik – a világjárvány alatt fél évre kint rekedt Nigériában. A zárlat okozta éhhalál mindennapos látványa azonban még őt is padlóra küldte.

Hát a születésnapomra se jutok haza! Miért engedte ezt az Isten, hisztiztem – idézte fel pénteki kanizsai programján. – Amin nem tudsz változtatni, jobb, ha elfogadod, mert innen csak vízibiciklivel vagy görkorival juthatsz haza, a Szaharán át. – Izunna atya látta, nem tud felderíteni az önsajnálatomból, elvitt érsekéhez. Ő: – Tudod hol szoktam ünnepelni a szülinapomat? A börtönben. A karácsonyt és a húsvétot is. Levágunk egy marhát, így háromszor egy évben ehetnek húst a rabok.

Felébredt bennem a versenyszellem, akkor én is! Elmúlt a katatónia. Úgyhogy az a jótanácsom mindenkinek, hogy ha valaki nagy önsajnálatba keveredik, próbáljon meg jót tenni azzal, aki nálánál rosszabb helyzetben van. Azonnal fog segíteni.

Afrikában gyógyítok, idehaza pedig azon vagyok, hogy ráébresszem az embereket a hálára. Magyarország is missziós terület. Ott kint, nyomorban mérhetetlen hitet és boldogságot látok, itthon meg, a viszonylagos jólétben panaszkodást és önsajnálatot. Ők misszionálnak minket –fogalmazta meg Afréka a kinti kollégával, Csókay professzorral közös tapasztalatot.

2015 óta Ugandába, Kongóba, Ghánába és Nigériába jár vissza gyógyítani, – mint mondja – a jószívű magyar emberek jóvoltából. A malária gyógyítható, 10 dollár egy élet. De aki napi 1 dollárból él, miből fizetné a gyógyszert?  

Divat szidni az államot, az adókat. Nálunk legalább van! Nigériában nincs a mi fogalmunk szerinti állam. Aki egyik napról a másikra él, hogyan fizetne társadalombiztosítást?

202304231140_af_2.jpg (1500×1125)Dr. Fodor Réka tolmácsolt fogadott bátyjának, Izunna Okonkwo atyának a nagykanizsai Felsőtemplomban (Fotó: Papp János)

A már említett éhínség idején rizst tudtak osztani. A becenevét viselő Afréka Alapítvány 144 diák iskoláztatását fedezi. Ugyanis hálót is adnak, nem csak halat. Bekapcsolódott a magyar kormány, a Hungary Helps a szegedi egyetemen taníttatja az évfolyamelső nigériai lányt, Trinityt.

Nigériában mindennapos, hogy ötezren vesznek részt a három órán át tartó misén. 40 perc az áldozás, ahová táncolva mennek ki. Ez nem diszkótánc, más a stílus. Így ismerik el Isten nagyságát. Pedig nem veszélytelen kereszténynek lenni. A Boko Haram terroristái a muszlim mennyország gyönyöreiért azon vannak, hogy végezzenek minél több kereszténnyel. Akik, lehet, holnap vértanúk lesznek, de nincsenek elkeseredve, bíznak Istenben. Ezért erős az egyház, ezért tud magára vállalni állami feladatokat. Kereszténység nélkül nem lenne se iskola, se kórház. Egyébként nálunk, Európában évszázadokig így volt – emlékeztetett a doktornő.

Úgyhogy legyetek hálásak, hogy van iskolátok! – nagykanizsai napja délelőttjén piarista felsősökkel és gimisekkel találkozott Afréka. Vele érkezett fogadott bátyja, a már említett Izunna Okonkwo atya. Aki a fiatalok pergő kérdéseire alig győzött válaszolni, majd egyikük kérésére anyanyelvén, igbo-ul imádkozta a Miatyánkot: „Nna anyị nọ n’eluigwe” és adott áldást.

Valamennyien Isten gyermekei vagyunk, így egymásnak testvérei – a vendégatya erről már este a Felsőtemplomban beszélt. Meglehet, ez a titka Afréka – azaz dr. Fodor Réka – hivatásának?   

Még érdekes lehet ...


2023. június 06., Kedd

Bölcsődei vigadalom

A közelmúltban gyermeknapot tartottak a Nagykanizsai Egyesített Bölcsőde tagintézményeiben.


Dr. Boros Imre volt a NagyON Kanizsa Egyesület vendége

A rendezvényen a múlt gazdasági bűneiről és aktuálpolitikai kérdésekről is szó esett.


2023. június 05., Hétfő

Trianon sebeit az összetartozás érzése gyógyítja

Nagykanizsán is ünneppel írták felül a gyászt.


Közösségformáló családi napot tartottak Miklósfán

A gyerekeket játékudvarral várták a szervezők.


2023. június 03., Szombat

Családi nap Miklósfán

Kézműves vásár, májusfa kitáncolás és koncertek várták az érdeklődőket.


Nagykanizsán is megemlékeznek a trianoni békediktátumról

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján délelőtt fél 10-kor a Nagy-Magyarország-emlékműnél szervez emlékező programot az önkormányzat.


2023. június 02., Péntek

Idén is megszervezik az ifjú állatvédők táborát

A táborozó fiatalok aktívan részt vesznek majd az állatotton életében.


Pályázati forrásból és önerőből fejlesztett a kanizsai üzem

A termelés hatékonyságának növelésére használta fel a forrásokat a Ferzol-Metál Kft.


2023. június 01., Csütörtök

Vannak eredmények, de tovább kell dolgozni

Érdekegyeztető konferenciát szervezett a DRVE.


Gőzerővel zajlik a Teleki utca és a Platán sor víziközmű rekonstrukciója

A közel 1 milliárd forintos beruházást a Szabadics Zrt. és az Aquaprofit Zrt. közös konzorciumban végzi.


2023. május 31., Szerda

A legjobb óvónőnek választották

Családháló-díjat kapott Tóthné Garai Rita.


Pénteken folytatódik a NagyON Kanizsa Polgári Est programsorozata

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő ezúttal Boros Imre közgazdásszal beszélget.


2023. május 30., Kedd

Családi napot szerveznek szombaton Miklósfán

Az immár hagyományos rendezvényen minden korosztály megtalálja a kikapcsolódást, szórakozást nyújtó programot.


2023. május 29., Hétfő

A történelem most nekünk ad feladatot

Vasárnap hősök napi megemlékezést rendeztek a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony templom melletti Millenniumi Emlékparkban.


Emlékszel még, milyen volt gyereknek lenni?

Vasárnap szirénázó rendőrök és tűzoltók vonultak a Medgyaszay Ház elé, de ezt a gyerekek cseppet sem bánták.


2023. május 27., Szombat

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

Jövő kedden (május 30.), napnyugta után gyérítik majd a vérszívókat földi úton.


2023. május 26., Péntek

Azért arénáztak, hogy felszámolhassák

Bizzer András alpolgármester nem hagyta szó nélkül az ÉVE döntését.

+