Kanizsa - 2023. május 29., Hétfő
#Nagykanizsa #hősök napja #Cseresnyés Péter

A történelem most nekünk ad feladatot

A történelem most nekünk ad feladatot

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért (Fotó: Gergely Szilárd)

Vasárnap hősök napi megemlékezést rendeztek a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony templom melletti Millenniumi Emlékparkban. Az ünnepségen Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő mondott beszédet és arról szólt, hogy ritkán helyezzük saját életünket nemzeti, történelmi perspektívába, s ebben nem különböztek tőlünk azok, akik előtt most fejet hajtunk.

- Miközben emberi nagyságukról, bátorságukról és áldozatukról beszélünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy nem születtek ők sem hősnek, ők is emberek voltak, akárcsak mi – mondta. - Aztán a történelem megváltoztatta az életüket. Nem akartak hősök lenni, mégis azzá váltak. Annyival azonban tartozunk nekik, hogy megbecsüljük nyugalmas hétköznapjainkat, szabadságunkat és boldogságunkat, amelyért ők feláldozták a sajátjukat, vagy akár az életüket is. Rájuk gondolva szem előtt kell tartanunk a sorsdöntő percekben, életünk a haza életének egy pillanata is, ez kell, hogy minden döntésünket irányítsa.

202305291122_NKGHOS-67.jpg (1500×1001)Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő mondott emlékező beszédet (Fotó: Gergely Szilárd)

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő Zrínyi Miklós figyelmeztető szavait idézte fel beszédében: „Ha az őrálló a közeledő kardot nem jelzi, a fegyvertől elveszettek vérét az ő kezéből kéri számon az Úr!” Ebben a mondatban a kard nem magát a harci eszközt jelenti, hanem áttételesen a fenyegető veszélyt is szimbolizálja. Igen, ez volt Magyarország dolga, küldetése Zrínyi korában, és azt kell mondanunk, hogy napjainkban is. Szólnunk és tennünk kell, mert látjuk a fenyegető veszélyt. Látjuk, hogy a megszokott, keresztény gyökerekre és hagyományokra alapuló európai életünk veszélyben van. Látjuk, hogy a szomszédunkban folyó háború a mindennapjainkat, a biztonságérzetünket, az anyagi és fizikai biztonságunkat veszélyezteti, amit sajnos körülöttünk a vezetők nem éreznek, vagy nem akarnak tudomásul venni.

202305291130_NKGHOS-85.jpg (1500×1001)A megemlékezésen Nagy Vendel címzetes apát, plébános és Bertók Dániel református lelkipásztor mondott imát a hősök lelki nyugalmáért (Fotó: Gergely Szilárd)

A politikus szerint nem változott az a rövidlátó brüsszeli politika sem, amely nem látja a korlátok nélküli bevándorlás veszélyeit a nemzeti és európai kultúrára.

- És látjuk azt is, hogy a mai felelőtlen úgynevezett európai elit ezt nem akarja érteni. Sőt, éljünk a gyanúperrel, mintha segítené, ösztönözné, támogatná mindazt, ami körülöttünk történik. Ezek a meggondolatlan, butaságból, tájékozatlanságból, tudatlanságból táplálkozó szándékok megváltoztathatják, lerombolhatják az életünket, veszélybe sodorva biztonságunkat. Ha nem szólunk, nem cselekszünk, azt rajtunk kéri számon az Úr. A történelem most nekünk ad feladatot. Feladatot kaptunk, hogy bár hősi áldozatot nem kérve, de küzdjünk igazunkért, nemzeti értékeinkért. Megkaptuk eszközként az erkölcs, a józanság, a szó, a cselekedet és a voksolás fegyverét, hogy azt Magyarország és Európa javára fordítsuk - tette hozzá. 

Az ünnepség végén a pártok, intézmények, szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az emlékműnél.

 

 

 

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. október 02., Hétfő

Torzó meredezik a Sétakertben

Egykor szobortalapzat lehetett, vagy bunker bejárat, ma már nem tudni, de úgy tűnik elfeledkeztek a Sétakertnek erről a szegletéről.


2023. október 01., Vasárnap

Közösséggé szövik a horvátságot

Negyedszázados jubileumát ünnepelte szombaton Nagykanizsán a Medgyaszay Házban a város horvát nemzetiségi önkormányzata.


2023. szeptember 30., Szombat

Diákolimpiai sikerek elismerése

A elmúlt tanévben a diákolimpián kiemelkedő eredményt elért diákokat köszöntötték pénteken a Medgyaszay Házban.


2023. szeptember 29., Péntek

Európának konzervatív fordulatra van szüksége

Varga Judit volt a NagyON Kanizsa vendége csütörtökön, a volt igazságügyi miniszterrel Cseresnyés Péter beszélgetett.


2023. szeptember 26., Kedd

Varga Judit érkezik Nagykanizsára

A volt igazságügyi miniszter a NagyON Kanizsa Egyesület vendége lesz.


2023. szeptember 24., Vasárnap

Autómentes nap Kanizsán

Megmozgatták a gyerekeket és városi kerékpártúrát is tartottak.


2023. szeptember 22., Péntek

Épül a járda a bajcsai városrészben

Bajcsára is jutott az 588 milliós kormányzati támogatásból.


2023. szeptember 21., Csütörtök

Épül a vízelvezető rendszer a Garay utcai garázsok mögött

Régi problémát orvosolnak a szakemberek.


2023. szeptember 20., Szerda

72 milliót költöttek el a semmire

Pontosan tetten érhető, miként folyik el a pénz a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft.-nél - jelentette ki Radics Bálint, a Fidesz önkormányzati képviselője, aki az önkormányzati cég közfeladatot ellátó tevékenységét vette górcső alá.


2023. szeptember 18., Hétfő

Bővül a parkolóhelyek száma a keleti városrészben

Emellett három új járdakapcsolatot is kialakítanak a nemrég megépült sportcsarnok irányába, hogy minden oldalról jól megközelíthető legyen a Kanizsa Aréna.


Óvodai rekonstrukciók

Két intézményben is elkezdődnek a felújítási munkák.

#Nagykanizsa

Torzó meredezik a Sétakertben

Torzó meredezik a Sétakertben

2023. október 02. - Kanizsa

Közösséggé szövik a horvátságot

Közösséggé szövik a horvátságot

2023. október 01. - Kanizsa

Diákolimpiai sikerek elismerése

Diákolimpiai sikerek elismerése

2023. szeptember 30. - Kanizsa

A szülők is megkóstolhatták

A szülők is megkóstolhatták

2023. szeptember 29. - Érdekes

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2023. szeptember 28. - Érdekes

Varga Judit érkezik Nagykanizsára

Varga Judit érkezik Nagykanizsára

2023. szeptember 26. - Kanizsa

Már lehet regisztrálni az énekversenyre

Már lehet regisztrálni az énekversenyre

2023. szeptember 26. - Kultúra

Passzold vissza Tesó!

Passzold vissza Tesó!

2023. szeptember 25. - Érdekes

+