Fókuszban a Dél-Dunántúl fejlesztése

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén Balogh László polgármester köszöntötte a résztvevőket (Fotó: Gergely Szilárd)

A kormányzat fókuszba helyezte a Dél-Dunántúl fejlesztését, a térség gazdasági stratégiája kidolgozás alatt áll - hangzott el a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett fórumon.

A meghívottakat elsőként Balogh László polgármester köszöntötte, aki az élhető város definícióját ismertetve rámutatott: Nagykanizsa szinte minden kritériumnak megfelel, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a város jövőjét illetően a gazdaság fejlesztése elengedhetetlen. Ehhez pedig befektetőkre, az új ipari parkba betelepülő vállalkozásokra van szükség. Érdeklődőkből nincs hiány - fogalmazott Balogh László -, de jó lenne már konkrétumokról is beszámolni.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő ehhez kapcsolódva sejtelmesen annyit mondott: reményei szerint pár hónapon belül lesz mit bejelentenie a polgármesternek. A képviselő ugyanakkor már sokadjára próbálta eloszlatni a vagongyár megépítésével kapcsolatos negatív híreket. Mint mondta:

a befektetők továbbra is Nagykanizsán szeretnék megvalósítani a beruházást, ám a gazdasági körülmények miatt a projekt áttervezésére, szakaszos megvalósítására törekednek.

Ezt követően dr. Polay József, a kanizsai kamara elnöke tartott előadást a város gazdasági fejlesztése kapcsán, melynek végén arra a következtetésre jutott, hogy a földrajzi elhelyezkedésből adódó lehetőségeket csak együttes erővel, kormányzati, városi és határmenti együttműködés keretében lehet megvalósítani.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ország gazdasági helyzetét elemezve rámutatott: a nemzetközi helyzet roppant instabil és gyorsan változó, egy héttel ezelőtt például még senki sem gondolta volna, hogy kiújul az izraeli-palesztin háború, ami minden bizonnyal hatással lesz Európa gazdaságára is. A kamara elnöke ugyanakkor azt is jelezte:

paradigmaváltás érzékelhető, hiszen míg 20 évvel ezelőtt a nyugati gazdaságok szinte mindent Kínába telepítettek, addig most a kínai befektetők egyik legnagyobb célpontja lett Európa, azon belül is Magyarország.

Végezetül Czunyiné dr. Bertalan Judit, az északnyugat-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos tartott előadást, mely során azt mondta: a Dél-Dunántúl fejlesztését fókuszba helyezte a kormányzat, ennek a stratégiának a kidolgozása már elkezdődött.

Az előadásokat követően elismerések átadására került sor. A „Nagykanizsai Kamarai Gazdaságfejlesztésért” díjat Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. elnöke, illetve Wilhelm Huber, a Heat Energy Kft. ügyvezetője vehette át. A rendezvény zárásaként mesterlevelek átadására került sor, az autószerelő szakmában Benczik József, Betlehem József, Gazdik Nimród, Kovács Bálint, Mátyás Marcell, Soós István, Tóth Sándor, Tulézi Antal, Bátorfi Barnabás, Gerencsér Gábor és Pávlicz Richárd teljesítette a feltételeket a mesterlevél megszerzéséhez.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. november 29., Szerda

Tükörsima aszfaltos út vezet egészen a Zöldtáborig

1267 méter hosszon kapott új burkolatot a Majális utca a Csónakázó-tónál.


2023. november 28., Kedd

Az iskoláig aszfaltoztak

Közel 250 méter hosszúságban kapott új aszfaltburkolatot Miklósfán az Iskola utca.


2023. november 27., Hétfő

Újabb vendég, újabb témák a polgári esten

Az év utolsó polgári estje következik Dr. Gelencsér Andrással.


2023. november 23., Csütörtök

Hamarosan visszaköltözhetnek a gyerekek

A csoportszobákba új világítótestek is kerültek.


Már nem ázik be az óvoda

A közelmúltban fejeződtek be a munkálatok a ligetvárosi tagóvodában, csütörtökön pedig a műszaki átadás is megtörtént.


A Bolyai matekverseny idei legjobbjai

Idén 13 általános iskola 109 tanulója nevezett a tudáspróbára.


2023. november 22., Szerda

Visszakerültek a munkaerőpiacra

Az elért eredményeket összegezték a zárókonferencián.


2023. november 21., Kedd

Megadja Gábor publicistával folytatódik a sorozat

November 24-én, pénteken az Egylet Pincében várja az érdeklődőket a  NagyON Kanizsa Egyesület.


Ekkora halakat még sosem telepítettek a Csónakázó-tóba

Az idén ez már a nyolcadik haltelepítés volt a tavon.


2023. november 15., Szerda

Elkészült a járdaszakasz a bajcsai városrészben

A közelmúltban befejeződött a Vöröshegyi utca járdafelújítása a bajcsai városrészben.


2023. november 13., Hétfő

A város fejlődése töretlen, köszönhetően a kormányzati támogatásoknak

A közgyűlési többséggel rendelkező baloldali ÉVE-frakció - az alpolgármester javaslata ellenére - nem szavazta meg a parkoló építéséhez szükséges saját forrást.


2023. november 12., Vasárnap

Gálaműsor, kiállítás és díjátadó a horvát napon Nagykanizsán

Nagykanizsán tartotta szombaton az országos horvát napot az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetsége.


2023. november 08., Szerda

A Közbeszerzési Hatósághoz fordult a polgármester

Az ok: a víztorony felújítására kiírt közbeszerzési eljárást - forráshiányra hivatkozva - eredménytelenné nyilvánította a vízmű, holott a fedezet rendelkezésre állt.

+