Kék hírek - 2020. augusztus 02., Vasárnap
#mégneshorgászat #robbanótest #bomba #rendőrség #tűzszerész #Magyar Honvédség #balesetveszély

Veszélyes a mágneshorgászat?

Veszélyes a mágneshorgászat?

(A kép forrása: honvedelem.hu/Gajdos Milán)

Az elmúlt hónapokban rendszeresen érkeznek a mágneshorgászok által megtalált robbanóeszközöket érintő rendőrségi bejelentések az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére, olvasható a honvedelem.hu-n.

A mágneshorgászat legális tevékenység, de fontos tudni, hogy ha robbanótestnek vélt tárgy kerül elő, akkor a megtalálónak a vonatkozó jogszabály szerint minden esetben meg kell tennie a bejelentést a helyi rendőri szervnek, vagy ennek hiányában az illetékes önkormányzat jegyzőjének.

Ha valóban katonai eredetű robbanótestre bukkantak, az ezred katonái kivonulnak és megkezdik a terület mentesítését – legyen szó földmunkák során talált, élő vizeinkből vagy kutakból előkerülő robbanóeszközökről, hiszen a jogszabályok szerint ezek kezelését hazánkban kizárólag az alakulat tűzszerészei végezhetik. Ennek oka az, hogy az előkerülő világháborús robbanótestek még mindig veszélyesek, akár működésbe is léphetnek – nem számít, hogy több mint 70 éve szunnyadnak a földben, élő vizeink vagy kutak mélyén.

Számtalan különféle típusú és működési mechanizmussal rendelkező robbanótestről érkezik bejelentés az ezred tűzszerész ügyeletére.

Ezek beazonosításához és állapotfelméréséhez szaktudás szükséges, amelyet a tűzszerész katonák hosszú évek, évtizedek alatt szereznek meg mind elméleti, mind gyakorlati síkon.

Amellett, hogy a robbanóanyag engedély nélküli megszerzését és tartását a Büntető törvénykönyv is büntetni rendeli, fokozottan kiemelendő, hogy a feltételezett robbanótesteket megtalálásuk esetén mindenki hagyja érintetlenül, azokat ne bolygassa meg, hiszen elég lehet egy rossz mozdulat, amely robbanást idéz elő, a következmények pedig visszafordíthatatlanok.

Számos kockázati tényező adódhat, ha robbanótest akad a mágnesre. Sem élővizeink, sem a kutak mélye nem látható szabad szemmel, így nem lehet tudni, hogy ott milyen típusú és állapotú robbanótestek szunnyadhatnak. Tehát ha „horogra akad” egy robbanóeszköz, a mágneshorgász nem tudhatja, hogy mekkora kockázatot jelent annak kiemelése a saját, illetve mások életére, testi épségére.

A robbanótestek akár már a mágneshez tapadáskor vagy azok kiemelésekor működésbe léphetnek.

Számos tüzérségi gránátot szereltek alumínium, illetve bakelit burkolatú gyújtószerkezettel, ezek a hosszú évtizedek során elmállottak vagy megtörtek, amely fokozza ezen eszközök veszélyességét. Elég lehet, ha egy kilőtt állapotú aknavetőgránát kiemelés közben visszaesik, a hídpillérnek vagy a fúrt kút falának ütközik és bekövetkezhet a robbanás.

Robbanóeszközöket nem csak ütődésre reagáló gyújtószerkezetekkel vetettek be a második világháborúban. A német 4 kilogrammos kumulatív bombát, a szintén német 10 kilogrammos repeszbombát és a magyar gyártmányú 50 kilogrammos légibombát is szerelték mágneses indukciós elven működő gyújtószerkezettel. Az említett robbanótestek érintkezése egy erős mágnessel ugyancsak robbanást idézhet elő.

Fontos tudni, hogy a második világháború során hazánkban mintegy hat hónapig folytak hadműveletek, amelyek során milliós nagyságrendben vethettek be különböző típusú robbanótesteket, lőszereket.

A háborút követően tele volt az ország kilőtt, de működésbe nem lépett robbanóeszközökkel és fel nem használt robbanótestekkel, lőszerekkel egyaránt.

Kapacitás sajnos nem volt ezek biztonságos kezelésére, így számos esetben az állampolgárok elásták, folyókba és tavakba, illetve kutakba dobták a világháború veszélyes maradványait.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred az elmúlt több mint hetvenöt év során százezres mennyiségben kezelte az 1939-45 közötti időszakból származó robbanóeszközöket,

a műveletek során több mint 300 képzett tűzszerész és aknakutató katona veszítette életét szolgálat teljesítése közben.

Jelenleg évi több mint 2000 rendőrségi bejelentés érkezik az ezred tűzszerész ügyeletére és túlnyomóan még mindig a második világháború óta szunnyadó robbanótesteket szállítanak el, hatástalanítanak vagy semmisítenek meg a helyszín közelében a katonák.

A tűzszerészek arra kérnek mindenkit, hogy felelősségteljesen, a vonatkozó jogszabályok betartásával járjon el, ha robbanóeszközre bukkan, hiszen mindenkit hazavárnak, tűzszerészeket és mágneshorgászokat egyaránt.

(Forrás: honvedelem.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. június 25., Péntek

Illegálisan kilőtt medvéket találtak két zalai vadásznál

Természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség két zalai vadász és egy preparátor ellen.


2021. június 24., Csütörtök

Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon.


2021. június 20., Vasárnap

Minden évben vannak áldozatok

Húsz jó tanács a biztonságos fürdőzéshez.


2021. június 19., Szombat

Meghalt egy motoros, aki pénteken szenvedett balesetet Nagykanizsán

A 37 éves motorost mentőhelikopterrel vitték kórházba.


Kamuprofillal csaltak ki pénzt

A Nagykanizsai Járásbíróság jogerős ítéletet hozott azon nő és férfi esetében, amikor a nő barátnőjét fenyegették meg és közel 1.400.000 Ft-ot csaltak ki tőle.


2021. június 18., Péntek

Banki adathalász csalókra figyelmeztet a rendőrség

Azt javasolják, hogy senki ne adja meg felhasználónevét, jelszavát vagy a bankkártyája adatait, ne telepítsen semmilyen alkalmazást idegenek kérésére.


2021. június 17., Csütörtök

Adótraffi: a fagyisok, a cukrászdák és a kávézók következnek

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2021. június 21. és július 4. között ellenőrzik ezeket a helyeket.


Magára hagyta újszülött gyermekét

A kislány halála kórházban születés, vagy a születést követően a szülő nő vagy környezete általi laikus ellátás esetén nem következett volna be.


2021. június 15., Kedd

A hétvégi szélviharban 38 embert kellett kimenteni a Balatonból

Több SUP-os és szörfös is elsodródott a vízben, mások felborultak, vagy homokpardra futottak.


2021. június 14., Hétfő

Újra feltűntek az unokázós csalók Zalában

Banki, illetve postai ügyintézők előzték meg az áldozattá válást.


2021. június 13., Vasárnap

Autós és kerékpáros ütközött

A nagykanizsai rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.


2021. június 11., Péntek

A zsebtolvajlás és a csomaglopás ellen küzdenek

A MÁV is csatlakozik a nemzetközi figyelemfelkeltő akcióhoz.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+