Kék hírek - 2021. március 25., Csütörtök
#SMS #csaló #nemzetbiztonság #támadás

SMS-ben próbálnak pénzt lopni a csalók

SMS-ben próbálnak pénzt lopni a csalók

Általában a be nem fizetett szállítási díjra hivatkozva próbálnak meg pénzt, adatokat megszerezni (A kép forrása: Pexels)

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) riasztást ad ki a megnövekedett számú, kéretlen szöveges üzenetek útján terjedő, látszólag csomagküldő szolgáltatóktól érkező sms-ek miatt – közölte a szakszolgálat.

Általában a be nem fizetett szállítási díjra hivatkozva próbálnak meg pénzt, adatokat megszerezni, valamint az Android operációs rendszerű eszközökre káros kód letöltését végrehajtatni a felhasználóval.

Az sms-üzenetek főbb jellemzői

 • A csaló üzenetküldők a legtöbb esetben az sms törzsében elhelyezett hivatkozás megnyitására igyekeznek rávenni a címzettet, például egy küldemény nyomon követésére hivatkozva.
 • Egy ilyen üzenet tartalma: „Megérkezett a csomagja, kövesse nyomon itt: https://(változó hivatkozás)”
 • Az eddigi adatok alapján minden esetben magyar mobilszolgáltató hálózatából érkeztek az üzenetek. Fontos kiemelni, hogy az sms-ekben szereplő URL-ek dinamikusan változnak.

 

202103250746_0325_sms_2.jpg (1500×1000)Soha ne kattintson az üzenetben levő applikáció letöltés hivatkozásra! (A kép forrása: Pexels)

A támadás menete

 • Amennyiben az áldozat megnyitja az üzenetben kapott hivatkozást, egy csaló weboldal jelenik meg, amely sok esetben rendkívül jól utánozza a megszemélyesített cég valódi bejelentkezési felületét – például logók, színek, tipográfiai jellemzők – felhasználásával. A mostani esetek során legtöbbször a FedEx került célpontba.
 • Ezek a káros oldalak egy alkalmazás telepítésére próbálják rávenni az áldozatot – a megtévesztés szerint a csomagküldemény nyomon követéséhez.
 • Azonban ha a felhasználó letölti a feltételezett alkalmazást az eszközre, egy adatlopó képességekkel felruházott Trójai vírus kerül telepítésre. A vírus telepítése után majdnem minden szolgáltatáshoz hozzá tudnak férni, mint például: sms, mms írás, küldés, internet, Bluetooth, NFC, telefonkönyv stb.

Fertőzés esetén az NBSZ NKI tanácsolja, hogy az érintett eszközön haladéktalanul végezzenek el egy gyári visszaállítást.

A nemzetbiztonság javaslatai

 • Soha ne kattintson az üzenetben levő applikáció letöltés hivatkozásra!
 • Amennyiben az sms-üzenetben található káros hivatkozás megnyitásra került, haladéktalanul
  értesítse az intézmény informatikai területét!
 • Minden esetben külön keressen rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valóságtartalmát!
 • Incidens bejelentése az NBSZ NKI részére a csirt@nki.gov.hu e-mail címen vagy az nki.gov.hu weboldalon keresztül, melyek során a feladó telefonszáma, valamint a szöveges üzenetben található hivatkozás is kerüljön rögzítésre.

(Forrás: Világgazdaság)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 25., Vasárnap

Új módszerekkel próbálkoznak csalók az apróhirdetések oldalain

Hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat.


2022. szeptember 24., Szombat

Születésnapos zalai tűzoltókat köszöntöttek

Azokat is köszöntötték, akik szabadnapjukon vagy egy-egy beavatkozás során mutatott gyors helyzetfelismerő képességükkel, bátorságukkal életeket vagy anyagi javakat mentettek meg.


2022. szeptember 23., Péntek

Nem létező termékeket árult

Jogerős ítélet született annak a nőnek az ügyében, aki internetes hirdetéssel csalt ki pénzt emberektől.


2022. szeptember 21., Szerda

Mire figyeljünk a régi gáztűzhelyekkel kapcsolatban?

Gázszivárgás miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit a mögöttünk hagyott vasárnapon Nagykanizsán, egy Teleki utcai társasházhoz.


2022. szeptember 20., Kedd

A tűzgyújtási tilalom mától már csak Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére vonatkozik

A Nébih felhívta a lakosság figyelmét, legyenek fokozottan körültekintőek, ugyanis Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.


2022. szeptember 18., Vasárnap

Kevesebb bűncselekmény történt a nyáron a Balatonnál

Magas színvonalúnak nevezte a balatoni közbiztonságot az idei turisztikai szezonban Molnár Gábor Somogy megyei rendőrfőkapitány.


2022. szeptember 16., Péntek

Ki látta a balesetet?

Egy 9 éves kisfiú életét vesztette Nagykanizsán.


2022. szeptember 14., Szerda

Változó szabályok a zalai bíróságokon

Az új belépési szabályok szeptember 15-től a Nagykanizsai Járásbíróságon is érvényesek.


Együttműködési megállapodást írtak alá

A cél egymás munkájának hatékony segítése.


2022. szeptember 12., Hétfő

Rágalmazás és becsületsértés miatt tett feljelentést a kanizsai kórház

Pár hete kapott szárnyra a pletyka, miszerint a Kanizsai Dorottya Kórház több orvosát és magát a főigazgatót is bilincsbe verve vitte el a rendőrség az intézményből.


2022. szeptember 09., Péntek

Itt az idő gondoskodni a kéményeinkről!

Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, inkább többször, mint egyszer sem!  

+