Kék hírek - 2021. március 30., Kedd
#motor #közlekedés #biztonság #baleset-megelőzés #rendőrség #Zala

Indul a motoros szezon

Indul a motoros szezon

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

A tavasz beköszöntével, és az idő javulásával nagyobb számban jelennek meg az utakon a motorosok, egyre több kétkerekű járművel találkozhatunk Zala megye útjain is.

Akár fél év is eltelhetett a téli pihenő kezdete és a tavaszi szezon indulása között, ezért fontos, hogy a motoros szezont csak műszakilag átvizsgált, és alaposan felkészített járművel kezdjük meg.

A felkészítés során ellenőrizzük:

  • a világító- és fényjelző berendezéseket,
  • kormány- és fékberendezést,
  • futómű szerkezeti elemeit,
  • és a gumiabroncsokat.

Figyeljünk a guminyomásra is mert sem a túl lapos, sem a túlzottan felfújt gumik nem biztosítják a megfelelő úttartást. Mérjük meg a profil-, másnéven bordázatmélységet, ellenőrizzük le a gumik sértetlenségét és a gyártási évét, ami az úgynevezett DOT számból állapítható meg. Ez azért fontos, mert az öreg gumi megkeményedik, és elveszti a megfelelő tapadást az úttest felületével.

Szükséges továbbá átvizsgálni a rendszám vagy rendszámok állapotát, meglétét, és azt, hogy a felszerelésre kijelölt helyen legyenek jól látható módon elhelyezve.

A motorkerékpár ellenőrzése mellett a motorosok ne feledkezzenek meg arról se, hogy a téli pihenő után érdemes egy biztonságos helyen, lehetőleg egy vezetéstechnikai pályán saját magukat is „felkészíteni”. Még a rutinos motorosok járműkezelésében is hiányosságok merülhetnek fel, valamint tompulhatnak a reflexek. Utóbbi kezelésére jó szolgálatot tehetnek a vezetéstechnikai tréningek.

A jármű műszaki állapotának ellenőrzése mellett elengedhetetlen feltétele a biztonságos motorozásnak a megfelelő védőfelszerelések használata, azok helyes felvétele, és rögzítése is. Csak a megfelelően becsatolt bukósisak nyújt hathatós védelmet, a protektorokkal ellátott ruházat, csizma, kesztyű és bukósisak megfelelő védelmet nyújt abban az esetben, ha az esés vagy ütközés már bekövetkezett.

A motorosok figyeljenek arra is, hogy az aszfalt még nem melegedett fel, a kanyarívek helyenként porosak, csúszósak. A hideg útburkolaton gyengébb a tapadás, megnő a féktávolság, ezért figyeljünk az úttartásra és a követési távolság helyes megválasztására is.

A téli kátyúk még nem minden esetben kerültek javításra, és a tavaszi munkákat végző lassabban haladó-, így a motorosoknak potenciális veszélyforrást jelentő mezőgazdasági gépek, lassú járművek is megjelentek a közutakon.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a téli hónapok folyamán a többi jármű vezetője elszokott a motorosok jelenlététől az utakon. Kérjük a közlekedés többi résztvevőit, hogy ezen járművekre és vezetőikre fokozottan figyeljenek, mert egy esetleges baleset esetén sokkal sérülékenyebbek, mint a gépkocsikban utazók. A kétkerekűek vezetőit nem védik a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági eszközök és egy  közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve, ráadásul a motorosok kevésbé észlelhetőek, mint a nagyobb méretű járművek.

A motorosok is fokozottan figyeljenek, különösen a városi forgalomban, hogy ne kerüljenek az autósok holtterébe és tartsák be a sebességhatárokat.

(Forrás: police.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 08., Hétfő

Elvesztette uralmát a jármű felett

A nagykanizsai sofőr könnyebb sérüléseket szenvedett.


2022. augusztus 05., Péntek

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Kanizsán tegnap jelzett a készülék.


2022. augusztus 02., Kedd

Július fotója

A katasztrófavédelem kiemelt célja a lakosság hiteles tájékoztatása, amelyhez elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű fotók készüljenek a beavatkozások vagy rendezvények során.


2022. július 30., Szombat

Szarvast ütött el egy személyautó

A vad a helyszínen elpusztult.


2022. július 29., Péntek

Ittasan, engedély nélkül vezetett

A nagykanizsai rendőrök őrizetbe vették a férfit.


2022. július 28., Csütörtök

Továbbra is rossz ötlet

Tilos a kívánságlámpás használata.


Tehergépkocsikat és buszokat is ellenőriztek

Az egyhetes akció során a zalai rendőrök a tehergépjárműveket és az autóbuszokat, és azoknak vezetőit is ellenőrizték.


2022. július 26., Kedd

Ittasan borult fel autójával

A nagykanizsai rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.


2022. július 23., Szombat

Zalai elismerések a bíróságok napján

A magyar bírósági rendszer dolgozóinak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként adják át a Juhász Andor-díjakat.


2022. július 21., Csütörtök

Vigyázzanak az utakon!

A nyári mezőgazdasági munkák idején a nap szinte minden szakában találkozhatunk a közutakon nagyméretű mezőgazdasági járművekkel.


2022. július 20., Szerda

Emelkedett az autótüzek száma Zalában

Július végéig már több ilyen eset volt, mint tavaly egész évben.

+