Kék hírek - 2021. április 27., Kedd

Odafigyeléssel megelőzhető a lakástűz!

Odafigyeléssel megelőzhető a lakástűz!

Teljes terjedelmében égett egy száz négyzetméteres családi ház, valamint a hozzá tartozó, ugyanakkora melléképület teteje vasárnap este Nemesapátiban, a Fő utcán (Fotó: ZMKI)

Nemesapátiban teljesen leégett egy családi ház és a hozzá tartozó melléképület tetőszerkezete vasárnap este. Bár a helyszínre riasztott zalaegerszegi, pacsai, keszhelyi hivatásos és a zalaszentiváni önkéntes tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a lángok nem terjedtek át az ingatlan lakóhelyiségeire, az lakhatatlanná vált. Nagykanizsán pedig egy hegyi pince tetőszerkezete égett hétfőn hajnalban, s itt is a gyors beavatkozásnak volt köszönhető, hogy a tűz nem terjed tovább. A hasonló esetek kis odafigyeléssel elkerülhetők.

Az első negyedévi statisztikákat figyelembe véve elmondható, hogy Magyarországon átlagosan 41 percenként kigyulladt egy otthon. 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy továbbra is ügyeljen otthona biztonságára! Első lépésként erősen ajánlott egy füstérzékelő készülék beszerzése, ez ugyanis idejekorán, hangos akusztikus jellel és fényjelzésekkel figyelmezteti az adott ingatlanban élőket a veszélyre! 

A lakástűz leggyakoribb kiváltó oka lehet: 

  • A főzés. A konyhák igénybevétele  jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban, így könnyen előfordulhat, hogy egy-egy ételt a tűzhelyen, vagy éppen a sütőben felejtenek a készítői. Éppen ezért tartsák észben, hogy a tűzhelyen és a sütőben lévő ételt soha ne hagyják őrizetlenül! Ellenkező esetben akár nagyobb kiterjedésű tűz is lehet belőle, s fontos tanács, hogy a felhevült, pattogzó olajat soha ne vízzel próbálják meg eloltani. Érdemes inkább fedőt tenni a készülő ételre, és kikapcsolni a berendezést!
  • A nem megfelelően eloltott cigaretta. Fontos, hogy ágyban soha ne dohányozzanak, és lehetőleg kerüljék azt is, hogy erkélyen hódoljanak szenvedélyüknek. Amennyiben mégis az utóbbi helyszínen gyújtanának rá, akkor a cigarettát megfelelően oltsák el például egy vízzel teli hamudobozban, vagy zárható hamutálban. A még égő cigaretta eldobása nagy veszélyt hordoz, hiszen egy esetleges erkélytűz gyorsan átterjedhet a lakásra is!
  • A túlterhelt elektromos hálózat. Napjainkban a háztartásokban egyszerre akár több számítógép, telefontöltő és egyéb elektromos berendezés üzemel, gondolunk itt például a konyhai eszközökre. Ez jelentős energia felvétellel jár, ami nem megfelelően üzemelő hálózat esetében fokozott tűzveszéllyel is járhat. Fontos, hogy az elektromos berendezéseket használatuk után minden esetben válasszuk le a hálózatról! Amennyiben elektromos hibát észlelünk, minden esetben hívjunk szakembert! Egy rosszul leszigetelt vezeték vagy túlterhelt hálózat következtében lakástűz alakulhat ki!
  • A kémények rossz műszaki állapota. Lehetőségeink szerint száraz fával fűtsünk, és a különböző hulladékokat (textíliák, műanyagok) egyáltalán ne égessük el! A koromlerakódás ugyanis kátrányosodásához – azaz még komolyabb tűzveszélyhez – vezet, ha nem kellően száraz tüzelőanyaggal fűtünk. A kazánnal, főként vegyes tüzelésű kazánnal felszerelt ingatlanban a kémények ellenőrzése mellett érdemes átvizsgáltatni magát a berendezést is (vízkőlerakódás, biztonsági szelep működőképessége, csapok, szelepek állapota, vegyes tüzelés esetén huzatszabályzó állapota stb.). Emellett évente egyszer ellenőriztessük kéményeink állapotát szakemberrel!
  • A tüzelő, fűtő berendezések nem megfelelő használata. Ügyeljünk ezeknek a készülékeknek a helyes begyújtására és a tűz körültekintő táplálására! Ne halmozzunk fel éghető anyagot az ilyen készülékek mellett és soha ne takarjuk le őket! Fontos tovább, hogy a gyermekek elől zárjuk el, vagy helyezzük megfelelő magasságba azokat az eszközöket (gyufa, öngyújtó), amik tűzgyújtásra alkalmasak! Általános tapasztalat, hogy több családi háznál is a garázsként funkcionáló melléképületben műhelyt is kialakítanak a tulajdonosok, emiatt azonban nagyobb odafigyelést igényelnek az ott végzett tevékenységek, így például a hegesztés, vagy a vágókorong használata. Fontos, hogy ezeken a helyszíneken benzines palackokat, olajat és gyúlékony anyagokat tárolni fokozottan veszélyes! A berendezéseket évenkénti ellenőriztetése erősen ajánlott!


Ötven négyzetméteres hegyi pince tetőszerkezete égett hétfő hajnalban Nagykanizsán, a Szamócás úton (Fotó: ZMKI)

Nem kötelező, de javasolt minden háztartásban egy tűzoltó készüléket elhelyezni. A keletkezett tüzet még kezdeti fázisban meg tudjuk vele fékezni és megakadályozhatjuk a tűz átterjedjen a berendezési tárgyakra. A tűzesetek nagy részét, még abban a fázisban lehet a legeredményesebben felszámolni, amikor kis területen, alacsony intenzitással ég az éghető anyag, tehát a tűz kezdeti szakaszában. Ebben az időszakban egy megfelelő tűzoltó készülék vagy egyéb más eszközzel nagyon eredményesen el tudjuk oltani a lángokat és megelőzhetjük az ingatlanunk teljes pusztulását.

Igaz, jogszabály nem írja elő, hogy otthon kötelező lenne bármilyen tűzoltó-készüléket tartani, azonban ezek jelenléte sok esetben több ezres, vagy akár milliós kártol menti meg a lakosokat! A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság erősen ajánlja, hogy ha tehetjük, szerezzünk be egy porral oltó, vagy gázzal oltó készüléket. 

Természetesen amennyiben a probléma túlnőtt beavatkozási lehetőségeinken, úgy tárcsázzuk a 112-es segélyhívó számot, és kérjük a tűzoltók segítségét! 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2021. május 10., Hétfő

Kutyákat mentettek a pénzügyőrök

Az elmúlt időszakban több esetben találtak kutyakölyköket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.


Április hónap fotója

„A hónap fotóját” a készenléti szolgálatot ellátó tűzoltók által készített képek közül választják ki.


2021. május 08., Szombat

Kábítószerrel kereskedett

A nagykanizsai rendőrök őrizetbe vettek egy német állampolgárságú férfit.


2021. május 05., Szerda

Halálos baleset történt Csörnyeföldénél

Az M70-es egyik pihenőhelyén gázoltak halálra egy embert.


Baleset szemtanúit keresik a rendőrök

Autónak ütközött, majd elhagyta a helyszínt.


2021. május 01., Szombat

Quaddal gázolták halálra a 85 éves zalaszentgróti nőt

A jármű vezetője könnyű sérüléseket szenvedett.


2021. április 26., Hétfő

Elképesztő! Az M7-esen fordult meg egy autós (VIDEÓVAL)

Az incidens az M7-es autópályán, Nagykanizsa irányában történt.


2021. április 23., Péntek

Csak a fűtési szezonnak van vége, a szén-monoxid veszélye marad

Ahol nyílt lánggal működő vízmelegítőt használnak, ott egész évben veszélyt jelent a szén-monoxid.


2021. április 20., Kedd

A megalapozott gyanú: kábítószer-kereskedelem

Intézkedő rendőröket is megfenyegetett korábban az egyik őrizetbe vett nagykanizsai férfi.


2021. április 16., Péntek

Ügyintézői megkeresésnek álcázott csaló telefonhívások miatt riaszt a kibervédelmi intézet

Azt javasolják, hogy ha valaki gyanús telefonos megkeresést tapasztal, szakítsa meg a beszélgetést.


2021. április 15., Csütörtök

Ittasan vezetett a becsehelyi sofőr

Gyanúsítottként hallgatták ki a kanizsai rendőrök.


2021. április 14., Szerda

Készüljünk fel az erős széllökésekre!

Az erős szél miatt eddig kedden már két alkalommal riasztották a megye tűzoltóit, mindkétszer forgalmat akadályozó, kidőlt fák eltávolításához.


Ki látta a balesetet?

A nagykanizsai rendőrök a lakosság segítségét kérik.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+