Kék hírek - 2021. április 27., Kedd

Odafigyeléssel megelőzhető a lakástűz!

Odafigyeléssel megelőzhető a lakástűz!

Teljes terjedelmében égett egy száz négyzetméteres családi ház, valamint a hozzá tartozó, ugyanakkora melléképület teteje vasárnap este Nemesapátiban, a Fő utcán (Fotó: ZMKI)

Nemesapátiban teljesen leégett egy családi ház és a hozzá tartozó melléképület tetőszerkezete vasárnap este. Bár a helyszínre riasztott zalaegerszegi, pacsai, keszhelyi hivatásos és a zalaszentiváni önkéntes tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a lángok nem terjedtek át az ingatlan lakóhelyiségeire, az lakhatatlanná vált. Nagykanizsán pedig egy hegyi pince tetőszerkezete égett hétfőn hajnalban, s itt is a gyors beavatkozásnak volt köszönhető, hogy a tűz nem terjed tovább. A hasonló esetek kis odafigyeléssel elkerülhetők.

Az első negyedévi statisztikákat figyelembe véve elmondható, hogy Magyarországon átlagosan 41 percenként kigyulladt egy otthon. 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy továbbra is ügyeljen otthona biztonságára! Első lépésként erősen ajánlott egy füstérzékelő készülék beszerzése, ez ugyanis idejekorán, hangos akusztikus jellel és fényjelzésekkel figyelmezteti az adott ingatlanban élőket a veszélyre! 

A lakástűz leggyakoribb kiváltó oka lehet: 

  • A főzés. A konyhák igénybevétele  jelentősen megnőtt az elmúlt időszakban, így könnyen előfordulhat, hogy egy-egy ételt a tűzhelyen, vagy éppen a sütőben felejtenek a készítői. Éppen ezért tartsák észben, hogy a tűzhelyen és a sütőben lévő ételt soha ne hagyják őrizetlenül! Ellenkező esetben akár nagyobb kiterjedésű tűz is lehet belőle, s fontos tanács, hogy a felhevült, pattogzó olajat soha ne vízzel próbálják meg eloltani. Érdemes inkább fedőt tenni a készülő ételre, és kikapcsolni a berendezést!
  • A nem megfelelően eloltott cigaretta. Fontos, hogy ágyban soha ne dohányozzanak, és lehetőleg kerüljék azt is, hogy erkélyen hódoljanak szenvedélyüknek. Amennyiben mégis az utóbbi helyszínen gyújtanának rá, akkor a cigarettát megfelelően oltsák el például egy vízzel teli hamudobozban, vagy zárható hamutálban. A még égő cigaretta eldobása nagy veszélyt hordoz, hiszen egy esetleges erkélytűz gyorsan átterjedhet a lakásra is!
  • A túlterhelt elektromos hálózat. Napjainkban a háztartásokban egyszerre akár több számítógép, telefontöltő és egyéb elektromos berendezés üzemel, gondolunk itt például a konyhai eszközökre. Ez jelentős energia felvétellel jár, ami nem megfelelően üzemelő hálózat esetében fokozott tűzveszéllyel is járhat. Fontos, hogy az elektromos berendezéseket használatuk után minden esetben válasszuk le a hálózatról! Amennyiben elektromos hibát észlelünk, minden esetben hívjunk szakembert! Egy rosszul leszigetelt vezeték vagy túlterhelt hálózat következtében lakástűz alakulhat ki!
  • A kémények rossz műszaki állapota. Lehetőségeink szerint száraz fával fűtsünk, és a különböző hulladékokat (textíliák, műanyagok) egyáltalán ne égessük el! A koromlerakódás ugyanis kátrányosodásához – azaz még komolyabb tűzveszélyhez – vezet, ha nem kellően száraz tüzelőanyaggal fűtünk. A kazánnal, főként vegyes tüzelésű kazánnal felszerelt ingatlanban a kémények ellenőrzése mellett érdemes átvizsgáltatni magát a berendezést is (vízkőlerakódás, biztonsági szelep működőképessége, csapok, szelepek állapota, vegyes tüzelés esetén huzatszabályzó állapota stb.). Emellett évente egyszer ellenőriztessük kéményeink állapotát szakemberrel!
  • A tüzelő, fűtő berendezések nem megfelelő használata. Ügyeljünk ezeknek a készülékeknek a helyes begyújtására és a tűz körültekintő táplálására! Ne halmozzunk fel éghető anyagot az ilyen készülékek mellett és soha ne takarjuk le őket! Fontos tovább, hogy a gyermekek elől zárjuk el, vagy helyezzük megfelelő magasságba azokat az eszközöket (gyufa, öngyújtó), amik tűzgyújtásra alkalmasak! Általános tapasztalat, hogy több családi háznál is a garázsként funkcionáló melléképületben műhelyt is kialakítanak a tulajdonosok, emiatt azonban nagyobb odafigyelést igényelnek az ott végzett tevékenységek, így például a hegesztés, vagy a vágókorong használata. Fontos, hogy ezeken a helyszíneken benzines palackokat, olajat és gyúlékony anyagokat tárolni fokozottan veszélyes! A berendezéseket évenkénti ellenőriztetése erősen ajánlott!


Ötven négyzetméteres hegyi pince tetőszerkezete égett hétfő hajnalban Nagykanizsán, a Szamócás úton (Fotó: ZMKI)

Nem kötelező, de javasolt minden háztartásban egy tűzoltó készüléket elhelyezni. A keletkezett tüzet még kezdeti fázisban meg tudjuk vele fékezni és megakadályozhatjuk a tűz átterjedjen a berendezési tárgyakra. A tűzesetek nagy részét, még abban a fázisban lehet a legeredményesebben felszámolni, amikor kis területen, alacsony intenzitással ég az éghető anyag, tehát a tűz kezdeti szakaszában. Ebben az időszakban egy megfelelő tűzoltó készülék vagy egyéb más eszközzel nagyon eredményesen el tudjuk oltani a lángokat és megelőzhetjük az ingatlanunk teljes pusztulását.

Igaz, jogszabály nem írja elő, hogy otthon kötelező lenne bármilyen tűzoltó-készüléket tartani, azonban ezek jelenléte sok esetben több ezres, vagy akár milliós kártol menti meg a lakosokat! A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság erősen ajánlja, hogy ha tehetjük, szerezzünk be egy porral oltó, vagy gázzal oltó készüléket. 

Természetesen amennyiben a probléma túlnőtt beavatkozási lehetőségeinken, úgy tárcsázzuk a 112-es segélyhívó számot, és kérjük a tűzoltók segítségét! 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2021. július 26., Hétfő

Ne várjunk őszig a kéménysepréssel

Nyáron is szerencsét hoz, ha kéményseprővel találkozunk, hiszen ha jól működik a házunk kéménye, biztonságban tudhatjuk otthonunkat és szeretteinket.


2021. július 25., Vasárnap

Két és fél millióan fulladtak vízbe

Vasárnap tartják meg először a vízbefúlást megelőző világnapot.


2021. július 24., Szombat

Két jármű is kigyulladt a napokban Zalában

Az idei évben már negyven alkalommal kellett járművek tüzeit oltani a zalai tűzoltóknak.


Néma segélykiáltás

A magyar köztudatba a rendőrség egy olyan, nemzetközi porondon feltűnt segítségkérő jelzést vezet be, amellyel a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják, hogy veszélyben vannak.


2021. július 21., Szerda

Nincs már tűzgyújtási tilalom Zalában

Erdőterületen tüzet rakni a tűzgyújtási tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyeken szabad.


Beköszöntött az őznász

Figyeljünk az utakon!


Orvvadászat a megalapozott gyanú

A nagykanizsai rendőrök egy 67 éves férfit fogtak el.


2021. július 20., Kedd

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

A tüzet sikeresen megfékezték a lánglovagok.


2021. július 18., Vasárnap

Törölköző helyett széf

A strandolás csak akkor lesz gondtalan, ha mi magunk is teszünk érte.


Regisztráljon, hogy segíthessenek!

A horvát és a magyar rendőri vezetők egyeztetésének köszönhetően csökkenhet a Magyarország felől Horvátországba utazók várakozási ideje.


Ismét tejesdobozokon kampányol az Országos Tűzmegelőzési Bizottság

Mintegy 12 millió tejesdobozon hívják fel a veszélyekre a figyelmet.


2021. július 16., Péntek

Égett a gabona Szepetneken

Kigyulladt egy teherautó kabinja Szepetnek külterületén, csütörtök délután, ez okozta a tarlótüzet.


2021. július 13., Kedd

Vádat emeltek egy védett állatokat preparáló nagykanizsai férfi ellen

A hatósági ellenőrzés során fokozottan védett madarakat, valamint kölyöktigris- és kölyökleopárd-preparátumokat találtak nála.


2021. július 11., Vasárnap

Veszélyforrást jelentenek a vakációzó gyerekek, ha nem ismerik a KRESZ-t

A gyermek számára az első számú mintát a szülők szolgáltatják.


2021. július 08., Csütörtök

Statisztika: 3 nap, 33 szabályszegő

Az autópályákon civil jellegű személygépkocsikkal ellenőriztek a rendőrök.


Ítélkezési szünet a bíróságokon

A bíróságok augusztus 23-tól tárgyalnak ismét rendszeresen.

+