Kék hírek - 2021. július 08., Csütörtök
#ítélkezési szünet #bíróság #Nagykanizsa

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

A Nagykanizsai Járásbíróság épülete (A kép forrása: Zalaegerszegi Törvényszék)

2021. július 16. napjával (péntek) a bíróságokon megkezdődik az egy hónapos ítélkezési szünet, amely 2021. augusztus 20. napjáig tart. A bíróságok augusztus 23-tól tárgyalnak ismét rendszeresen.

A bíróságok életében a nyári tárgyalásmentes időszak már a '90-es évek vége óta ismert, de hivatalos jogi kategóriaként csak 2008-ban jelent meg. Hosszú évek tapasztalata - és az 1945 előtti hagyományok - indokolta a bevezetését, ugyanis ezekben a nyári hetekben az ügyfelek és a jogi képviselők általában a szabadságukat töltik, így nem mindig tudnak megjelenni a tárgyalásokon. A bíróságok a dolgozóik nyári szabadságait is elsődlegesen az ítélkezési szünet alatt adják ki.

Az ítélkezési szünet alatt a bíróságok – a soron kívüli vagy más rövid határidőhöz kötött ügyek kivételével - nem tárgyalnak. (Így például a letartóztatás, a gyorsított, valamint egyes polgári, munkaügyi és gazdasági tárgyú eljárások, illetve végrehajtások kapcsán tartanak tárgyalásokat, meghallgatásokat.)

A polgári peres ügyekben - bizonyos kivételekkel - a Polgári perrendtartás értelmében a napokban megállapított határidőkbe az év július 15. napjától augusztus 20. napjáig terjedő időszaka nem számít bele. (Ez azt jelenti, hogy ha valaki pl. egy elsőfokú ítéletet – mely ellen 15 nap alatt lehet fellebbezni - július 9-én vesz kézhez, akkor július 12-14. napja lesz a fellebbezési határidő első három napja, míg a további napok már augusztus 21. napjától számítandók.)

Büntető ügyekben a bíróságok folyamatosan ellátják a törvényi feladataikat, a határidők számítását az ítélkezési szünet nem érinti.

A tárgyalásmentes időszak alatt a Zalaegerszegi Járásbíróságon, a Nagykanizsai Járásbíróságon és a Keszthelyi Járásbíróságon továbbra is lesz Ügyfélsegítő nap, de a Lenti Járásbíróság félfogadását a Zalaegerszegi Járásbíróság látja el. Az egyes bíróságokon a kezelőirodák nyitva tartanak: az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba. A zalaegerszegi bíróságok esetében pedig az Ügyfélszolgálati Iroda működik majd, s folyamatosan dolgozik a cégbíróság is.

Az Ügyfélszolgálati Iroda félfogadási rendje itt tekinthető meg.

Az ítélkezési szünet alatt megszakítás nélkül működik a bírósági közvetítés is. A peres eljárásnál lényegesen gyorsabb és rugalmasabb, semleges harmadik személy részvételével zajló közvetítői eljárással a felek kölcsönösen kedvező megállapodásra juthatnak. A nyári időszak alkalmas lehet arra, hogy a már elkezdett pert rövid idő alatt megegyezéssel befejezzék a felek.

Július 15-e egyébként a Bíróságok Napja, amely a bíróságokon munkaszüneti nap. Ezen a napon minden bíróságon szünetel az ügyfélfogadás.

(Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 11., Csütörtök

Zárlatos lámpa okozott tüzet egy sormási étteremben

Sikerült időben megfékezni a lángokat.


Elkezdődött a határvadászok képzése

A négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el a tanulók.


2022. augusztus 09., Kedd

Ne várjunk a kéménysepréssel!

Az idei évben eddig már 18 kéménytűznél avatkoztak be a Zala megyei tűzoltók.


Vadbaleset Murakeresztúron

Személyi sérülés nem történt, a vadon élő állat elfutott.


2022. augusztus 08., Hétfő

Elvesztette uralmát a jármű felett

A nagykanizsai sofőr könnyebb sérüléseket szenvedett.


2022. augusztus 05., Péntek

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Kanizsán tegnap jelzett a készülék.


2022. augusztus 02., Kedd

Július fotója

A katasztrófavédelem kiemelt célja a lakosság hiteles tájékoztatása, amelyhez elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű fotók készüljenek a beavatkozások vagy rendezvények során.


2022. július 30., Szombat

Szarvast ütött el egy személyautó

A vad a helyszínen elpusztult.


2022. július 29., Péntek

Ittasan, engedély nélkül vezetett

A nagykanizsai rendőrök őrizetbe vették a férfit.


2022. július 28., Csütörtök

Továbbra is rossz ötlet

Tilos a kívánságlámpás használata.


Tehergépkocsikat és buszokat is ellenőriztek

Az egyhetes akció során a zalai rendőrök a tehergépjárműveket és az autóbuszokat, és azoknak vezetőit is ellenőrizték.


2022. július 26., Kedd

Ittasan borult fel autójával

A nagykanizsai rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.


2022. július 23., Szombat

Zalai elismerések a bíróságok napján

A magyar bírósági rendszer dolgozóinak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként adják át a Juhász Andor-díjakat.

+