Kék hírek - 2021. augusztus 23., Hétfő
#vasút #vonat #baleset-megelőzés #MÁV #Balaton #rendőrség

Kis odafigyeléssel megelőzhetőek a balesetek

Kis odafigyeléssel megelőzhetőek a balesetek

Illusztráció (A kép forrása: Unsplash)

A MÁV és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság utasbiztonsági kampányt tart augusztus végéig Balatonfüred, Badacsony, Balatonalmádi és Veszprém vasútállomásokon. Az akció célja felhívni az utasok, a turisták és a nyaralók, valamint a közúton közlekedők figyelmét a biztonságos vasúti közlekedésre, valamint az alapvető vasúti közlekedési szabályok betartására, mivel a sérülések, balesetek nagy része kis odafigyeléssel elkerülhető lenne.

A vasúttársaság és a rendőrség a rendhagyó baleset-megelőzési kampánynapokon a megfelelő, szabálykövető közlekedésre is felhívja olyan gyalogosok, kerékpárosok, nyaralók figyelmét is, akik naponta az állomások közforgalom elől elzárt üzemi területén vagy nyílt vonalon a síneken keresztül rövidítik le a tópartokra, strandokra vagy a szálláshelyekre vezető utat, ezzel veszélyeztetve saját életüket. Az ehhez hasonló tiltott szituációkon kívül beszélnek arról is, hogy miért nem szabad leszállni mozgó vonatról; miért kell a peronok elsodrási határán kívül tartózkodni; illetve miért életveszélyes felmászni a vagonok tetejére vagy a 25 ezer volt feszültségű felsővezeték tartóoszlopára. Nem maradnak ki a vasúti átjárók megközelítésére és az áthaladásra vonatkozó KRESZ szabályok sem.

A megnövekedett nyári autóforgalom idején kiemelten kell figyelni a közúti-vasúti kereszteződésekben. A MÁV hálózatán augusztus elejéig 47 baleset történt vasúti átjáróban. Ebből 6 halálos kimenetelű volt, 20 személyi sérüléssel, 21 eset pedig anyagi kárral végződött; míg tavaly 34 esetből 4 volt halálos, 11 személyi sérüléssel, 19 pedig anyagi kárral járt.

Idén augusztusig a Veszprém megyei balatoni állomásokon hét sérüléssel járó személyi baleset, illetve autós kereszteződésben három útátjárós baleset történt. Ezek tiltott helyen átkelés és a mozgó vagy álló járművekre történő fel- és leszállás közben, a vasúti útjárókban figyelmetlenség, illetve a KRESZ-szabályok megszegése miatt történtek.

Biber Anett, a MÁV szóvivője elmondta: „Az útátjárós balesetek oka száz százalékban az autóvezetők figyelmetlensége, a KRESZ előírásainak megszegése. Gyakran tapasztalható, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, illetve a csúcsforgalomban bent ragadnak a kereszteződésben, ahol tilos és életveszélyes megállni. A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás („még átérek”), a vezetés közbeni telefonálás és az ahhoz kapcsolódó tevékenység okozza. Az elmúlt több mint tíz évben egyetlen útátjárós baleset esetében sem állapították meg a MÁV felelősségét, ellenben 800 olyan történt, ami a közúti forgalom résztvevői hibás döntése miatt következett be. Ezek miatt a vasúttársaság jelentős, évente többszázmilliós nagyságrendű kárral kénytelen számolni.” A szóvivő hozzátette: „Közel kétmillió embert ért el a MÁV egy hónapos közlekedésbiztonsági kampánya, az Ütközéspont. Az edukációs kezdeményezés egyik kiemelt célcsoportja a már önállóan közlekedő tizenévesek és fiatal felnőttek. Az interaktív online játék segítségével több mint tizenötezer érdeklődő ismerkedett a biztonságos közlekedés alapszabályaival.”

Csizmadia Zoltán százados, Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkárakifejtette: „A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság idén is folytatja az idegenforgalmi szezonban a frekventált, jelentős utasforgalommal bíró vasútállomásokon és buszpályaudvarokon a prevenciós tevékenységeket. Ennek keretein belül augusztus hónapban a bűn- és balesetmegelőzési tevékenységgel foglalkozó rendőrök a vasúttársaság szakemberivel közösen Balatonfüreden csütörtökönként 8-10 óra közötti időszakban szólítják meg az utazóközönséget a prevenciós témákkal. Ezen túlmenően pedig felkeresik még heti rendszerességgel a Badacsonyban; Balatonalmádiban és Veszprémben található vasútállomásokat.”

Szekeres Kornél, a Balatonfüredi Rendőrkapitányság őrnagya hangsúlyozta: „A Balatonfüredi Rendőrkapitányság a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Biztonságban útközben elnevezésű bűn- és baleset-megelőzési programja keretében bűnmegelőzési tanácsokkal várja a turistákat augusztus hónap minden csütörtökén 8 órától a balatonfüredi MÁV pályaudvaron. A program során prevenciós kiadványok átadásával tájékoztatja az utasokat – közülük is elsősorban a nyaralni indulókat – a vagyonbiztonságukat érintő veszélyekről, valamint ezek elkerülésének lehetőségeiről.”

Felhívja az érdeklődő turisták figyelmét többek között arra, hogy:

  • „Az utazótáskáikat egy pillanatra se hagyják őrizetlenül utazás közben, és a pályaudvarokon sem;
  • értéktárgyaikat, pénztárcájukat, mobiltelefonjukat, irataikat ne a táska tetejére tegyék, hanem annak belső zsebébe vagy általuk könnyen ellenőrizhető helyre;
  • a válltáskát tartsa mindenki szorosan a teste előtt, így észrevétlenül senki nem nyúlhat hozzá;
  • amennyiben hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt lát bárki maga mellett, folyamatosan ellenőrizze értékeik meglétét.

A kitelepülés során a vállalkozó szellemű állampolgárok különféle bűnmegelőzési tesztek kitöltésével játékos formában is ellenőrízhetik prevenciós ismereteiket a gyakorlatban. A nyaralók és kirándulók sérelmére elkövetett jogsértések megelőzése és visszaszorítása, valamint a lakosság szubjektív közbiztonságérzetének javítása érdekében a balatonfüredi rendőrök folyamatosan ellenőrzik a vasútállomás területét és annak környékét az idegenforgalmi szezonban.”

A vonatos utazások nemcsak kényelmesek, hanem biztonságosak is, mégis előfordulnak kellemetlen, akár súlyos balesetek, melyek azonban a szabályok betartásával és egy kis odafigyeléssel elkerülhetők.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a vonatok megközelítésénél mindig a kijelölt utakat, aluljárókat kell használni, a vágányokon az átkelés botlásveszélyes, a síneken pedig könnyen meg lehet csúszni. A mozgó vonatra fel- és arról leszállni is tilos, az ilyen esetekből következhetnek be a komoly sérülések, tragédiák. Hiába gondolja úgy az utazó, hogy induláskor a vonat még lassan halad, ezért ő még gyorsan, gond nélkül le tud ugrani, az ugrás következtében enyhébb esetben is horzsolásos, töréses sérüléseket szenvedhet, de előfordulhat az is, hogy észrevétlenül beakad a táskája vagy a ruhája, a vonat pedig maga alá rántja. A személyi sérülések mellett a vasúttársaság a vagyon ellen elkövetett cselekmények megelőzésére is felhívja a figyelmet. Nagyon lényeges, hogy az utasok, a túrázók a csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül és ne tegyék olyan helyre, ahol nem látnak rá, a levetett felső ruházatban pedig ne hagyjanak értékeket.

Fontos a közút és vasút kereszteződésekben, útátjárókban bekövetkező balesetek elkerülése is, ami kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetők!

Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok is, akik körültekintés nélkül haladnak át a kereszteződéseken. Az őket ért baleseteket sok esetben az érzékszervek működését akadályozó tényezők (fülhallgatóval történő közlekedés, kapucnis ruházat, mobiltelefon használata stb.) okozza. A záródó sorompórudakat látva a járművezetők megállás helyett sokszor gyorsítanak, néhányan még a lezáródott félsorompót is megkerülik. Gyakorta megtörténik, hogy a teherautók, kamionok egymást viszonylag szorosan követve haladnak, és ilyenkor a kamionsor elején lévő járművek áthaladása közben lecsukódó sorompóról a hátrébb közlekedők nem, vagy későn vesznek tudomást. A statisztikák szerint évente 800-900 félsorompó rúdját törik le az autósok.

A MÁV a vasúti átjárókban történt események számának csökkentése, és a figyelem felhívása céljából közút és vasút kereszteződéseiben 2018 óta folyamatosan, éves szinten 60-70 helyszínen tart közös vasúti-közúti közlekedésbiztonsági ellenőrzést a rendőrség területileg illetékes munkatársainak közreműködésével. Legfőbb cél a baleset-megelőzés: felhívni a figyelmet arra, hogy a balesetek elkerülhetők lennének, ha a gyalogosok és a gépjárművezetők figyelmesen, kiemelt körültekintéssel, a közlekedési szabályok betartásával közelítenék meg a vasúti átjárókat. A vonat féktávolsága több száz méter, így a mozdonyvezetőnek az átjáróban szinte semmi esélye nincs az ütközés elkerülésére.

(Forrás: MÁV)

Még érdekes lehet ...


2022. január 25., Kedd

Zebrán gázoltak el egy gyalogost

A nagykanizsai rendőrök lezárták az ügyet.


2022. január 24., Hétfő

Megcsúszott a havas úton

A balesetben senki nem sérült meg.


2022. január 22., Szombat

Téli meló kicsiben

Tilos hókotrót előzni - erre hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 


Figyeljük az előrejelzéseket!

A következő napokban hamisítatlanul télies időjárásra kell számítani Zala megyében.


2022. január 19., Szerda

Adótraffi: a ruha- és cipőértékesítők következnek

A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgépek használatát, valamint az áruk eredetét vizsgálják.


2022. január 18., Kedd

143 lakástűz volt 2021-ben Zalában

Zala megyében a lakástüzek alkalmával több, mint 3300 négyzetmétert érintettek a lángok. 


Légpuskával lőtt egy kutyára

Idegesítette az ugatás.


2022. január 16., Vasárnap

A büntetőfékezőknek üzent a rendőrség

A felelőtlen leckéztetés emberek életébe kerülhet. Megéri?!


2022. január 15., Szombat

Idén így érkeznek a kanizsai kéményseprők

Már eléhető az az ütemterv, amely szerint a kéményseprők a társasházak ellenőrzését végzik Nagykanizsa közigazgatási területén.


2022. január 14., Péntek

Ittas sofőrt fogtak el Kanizsán

Büntetőeljárást indítottak az 58 éves férfival szemben.


2022. január 13., Csütörtök

Tartsák be a közlekedési szabályokat!

Több közlekedési baleset is történt Zala megyében.


2022. január 12., Szerda

Nem adott elsőbbséget

A balesetben személyi sérülés nem történt.

#Nagykanizsa

Múlt és jelen – egy képen

Múlt és jelen – egy képen

2022. január 26. - Kultúra

Megcsúszott a havas úton

Megcsúszott a havas úton

2022. január 24. - Kék hírek

Balogh László az ÉVE-frakcióról

Balogh László az ÉVE-frakcióról

2022. január 22. - Kanizsa

Adomány a Kanizsai Dorottya Kórháznak

Adomány a Kanizsai Dorottya Kórháznak

2022. január 18. - Kanizsa

Idén így érkeznek a kanizsai kéményseprők

Idén így érkeznek a kanizsai kéményseprők

2022. január 15. - Kék hírek

+