Kék hírek - 2021. augusztus 23., Hétfő
#vasút #vonat #baleset-megelőzés #MÁV #Balaton #rendőrség

Kis odafigyeléssel megelőzhetőek a balesetek

Kis odafigyeléssel megelőzhetőek a balesetek

Illusztráció (A kép forrása: Unsplash)

A MÁV és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság utasbiztonsági kampányt tart augusztus végéig Balatonfüred, Badacsony, Balatonalmádi és Veszprém vasútállomásokon. Az akció célja felhívni az utasok, a turisták és a nyaralók, valamint a közúton közlekedők figyelmét a biztonságos vasúti közlekedésre, valamint az alapvető vasúti közlekedési szabályok betartására, mivel a sérülések, balesetek nagy része kis odafigyeléssel elkerülhető lenne.

A vasúttársaság és a rendőrség a rendhagyó baleset-megelőzési kampánynapokon a megfelelő, szabálykövető közlekedésre is felhívja olyan gyalogosok, kerékpárosok, nyaralók figyelmét is, akik naponta az állomások közforgalom elől elzárt üzemi területén vagy nyílt vonalon a síneken keresztül rövidítik le a tópartokra, strandokra vagy a szálláshelyekre vezető utat, ezzel veszélyeztetve saját életüket. Az ehhez hasonló tiltott szituációkon kívül beszélnek arról is, hogy miért nem szabad leszállni mozgó vonatról; miért kell a peronok elsodrási határán kívül tartózkodni; illetve miért életveszélyes felmászni a vagonok tetejére vagy a 25 ezer volt feszültségű felsővezeték tartóoszlopára. Nem maradnak ki a vasúti átjárók megközelítésére és az áthaladásra vonatkozó KRESZ szabályok sem.

A megnövekedett nyári autóforgalom idején kiemelten kell figyelni a közúti-vasúti kereszteződésekben. A MÁV hálózatán augusztus elejéig 47 baleset történt vasúti átjáróban. Ebből 6 halálos kimenetelű volt, 20 személyi sérüléssel, 21 eset pedig anyagi kárral végződött; míg tavaly 34 esetből 4 volt halálos, 11 személyi sérüléssel, 19 pedig anyagi kárral járt.

Idén augusztusig a Veszprém megyei balatoni állomásokon hét sérüléssel járó személyi baleset, illetve autós kereszteződésben három útátjárós baleset történt. Ezek tiltott helyen átkelés és a mozgó vagy álló járművekre történő fel- és leszállás közben, a vasúti útjárókban figyelmetlenség, illetve a KRESZ-szabályok megszegése miatt történtek.

Biber Anett, a MÁV szóvivője elmondta: „Az útátjárós balesetek oka száz százalékban az autóvezetők figyelmetlensége, a KRESZ előírásainak megszegése. Gyakran tapasztalható, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, illetve a csúcsforgalomban bent ragadnak a kereszteződésben, ahol tilos és életveszélyes megállni. A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás („még átérek”), a vezetés közbeni telefonálás és az ahhoz kapcsolódó tevékenység okozza. Az elmúlt több mint tíz évben egyetlen útátjárós baleset esetében sem állapították meg a MÁV felelősségét, ellenben 800 olyan történt, ami a közúti forgalom résztvevői hibás döntése miatt következett be. Ezek miatt a vasúttársaság jelentős, évente többszázmilliós nagyságrendű kárral kénytelen számolni.” A szóvivő hozzátette: „Közel kétmillió embert ért el a MÁV egy hónapos közlekedésbiztonsági kampánya, az Ütközéspont. Az edukációs kezdeményezés egyik kiemelt célcsoportja a már önállóan közlekedő tizenévesek és fiatal felnőttek. Az interaktív online játék segítségével több mint tizenötezer érdeklődő ismerkedett a biztonságos közlekedés alapszabályaival.”

Csizmadia Zoltán százados, Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkárakifejtette: „A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság idén is folytatja az idegenforgalmi szezonban a frekventált, jelentős utasforgalommal bíró vasútállomásokon és buszpályaudvarokon a prevenciós tevékenységeket. Ennek keretein belül augusztus hónapban a bűn- és balesetmegelőzési tevékenységgel foglalkozó rendőrök a vasúttársaság szakemberivel közösen Balatonfüreden csütörtökönként 8-10 óra közötti időszakban szólítják meg az utazóközönséget a prevenciós témákkal. Ezen túlmenően pedig felkeresik még heti rendszerességgel a Badacsonyban; Balatonalmádiban és Veszprémben található vasútállomásokat.”

Szekeres Kornél, a Balatonfüredi Rendőrkapitányság őrnagya hangsúlyozta: „A Balatonfüredi Rendőrkapitányság a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Biztonságban útközben elnevezésű bűn- és baleset-megelőzési programja keretében bűnmegelőzési tanácsokkal várja a turistákat augusztus hónap minden csütörtökén 8 órától a balatonfüredi MÁV pályaudvaron. A program során prevenciós kiadványok átadásával tájékoztatja az utasokat – közülük is elsősorban a nyaralni indulókat – a vagyonbiztonságukat érintő veszélyekről, valamint ezek elkerülésének lehetőségeiről.”

Felhívja az érdeklődő turisták figyelmét többek között arra, hogy:

  • „Az utazótáskáikat egy pillanatra se hagyják őrizetlenül utazás közben, és a pályaudvarokon sem;
  • értéktárgyaikat, pénztárcájukat, mobiltelefonjukat, irataikat ne a táska tetejére tegyék, hanem annak belső zsebébe vagy általuk könnyen ellenőrizhető helyre;
  • a válltáskát tartsa mindenki szorosan a teste előtt, így észrevétlenül senki nem nyúlhat hozzá;
  • amennyiben hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt lát bárki maga mellett, folyamatosan ellenőrizze értékeik meglétét.

A kitelepülés során a vállalkozó szellemű állampolgárok különféle bűnmegelőzési tesztek kitöltésével játékos formában is ellenőrízhetik prevenciós ismereteiket a gyakorlatban. A nyaralók és kirándulók sérelmére elkövetett jogsértések megelőzése és visszaszorítása, valamint a lakosság szubjektív közbiztonságérzetének javítása érdekében a balatonfüredi rendőrök folyamatosan ellenőrzik a vasútállomás területét és annak környékét az idegenforgalmi szezonban.”

A vonatos utazások nemcsak kényelmesek, hanem biztonságosak is, mégis előfordulnak kellemetlen, akár súlyos balesetek, melyek azonban a szabályok betartásával és egy kis odafigyeléssel elkerülhetők.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a vonatok megközelítésénél mindig a kijelölt utakat, aluljárókat kell használni, a vágányokon az átkelés botlásveszélyes, a síneken pedig könnyen meg lehet csúszni. A mozgó vonatra fel- és arról leszállni is tilos, az ilyen esetekből következhetnek be a komoly sérülések, tragédiák. Hiába gondolja úgy az utazó, hogy induláskor a vonat még lassan halad, ezért ő még gyorsan, gond nélkül le tud ugrani, az ugrás következtében enyhébb esetben is horzsolásos, töréses sérüléseket szenvedhet, de előfordulhat az is, hogy észrevétlenül beakad a táskája vagy a ruhája, a vonat pedig maga alá rántja. A személyi sérülések mellett a vasúttársaság a vagyon ellen elkövetett cselekmények megelőzésére is felhívja a figyelmet. Nagyon lényeges, hogy az utasok, a túrázók a csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül és ne tegyék olyan helyre, ahol nem látnak rá, a levetett felső ruházatban pedig ne hagyjanak értékeket.

Fontos a közút és vasút kereszteződésekben, útátjárókban bekövetkező balesetek elkerülése is, ami kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetők!

Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok is, akik körültekintés nélkül haladnak át a kereszteződéseken. Az őket ért baleseteket sok esetben az érzékszervek működését akadályozó tényezők (fülhallgatóval történő közlekedés, kapucnis ruházat, mobiltelefon használata stb.) okozza. A záródó sorompórudakat látva a járművezetők megállás helyett sokszor gyorsítanak, néhányan még a lezáródott félsorompót is megkerülik. Gyakorta megtörténik, hogy a teherautók, kamionok egymást viszonylag szorosan követve haladnak, és ilyenkor a kamionsor elején lévő járművek áthaladása közben lecsukódó sorompóról a hátrébb közlekedők nem, vagy későn vesznek tudomást. A statisztikák szerint évente 800-900 félsorompó rúdját törik le az autósok.

A MÁV a vasúti átjárókban történt események számának csökkentése, és a figyelem felhívása céljából közút és vasút kereszteződéseiben 2018 óta folyamatosan, éves szinten 60-70 helyszínen tart közös vasúti-közúti közlekedésbiztonsági ellenőrzést a rendőrség területileg illetékes munkatársainak közreműködésével. Legfőbb cél a baleset-megelőzés: felhívni a figyelmet arra, hogy a balesetek elkerülhetők lennének, ha a gyalogosok és a gépjárművezetők figyelmesen, kiemelt körültekintéssel, a közlekedési szabályok betartásával közelítenék meg a vasúti átjárókat. A vonat féktávolsága több száz méter, így a mozdonyvezetőnek az átjáróban szinte semmi esélye nincs az ütközés elkerülésére.

(Forrás: MÁV)

Még érdekes lehet ...


2022. június 28., Kedd

602 egyesület jut támogatáshoz, köztük közel harminc zalai

Az önkéntes tűzoltó egyesületek részére kiírt 600 millió forint keretösszegű pályázat kapcsán első körben a pénzbeli támogatásokról született döntés.


2022. június 27., Hétfő

Egy napon belül két ittas sofőrt csíptek el a rendőrök

A nagykanizsai rendőrök befejezték az ügyek vizsgálatát.


2022. június 25., Szombat

A szén-monoxid nyáron is veszélyt jelent!

Zala megyében eddig 26 helyszínen mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét a tűzoltók lakóingatlanokban hol kisebb, hol nagyobb mértékben.


2022. június 23., Csütörtök

Odafigyeléssel elkerülhető a vezetékek átvágása!

Munkagép vágott el egy gázvezetéket a napokban Bánokszentgyörgyön, a Hegyalja utcában.


Összeütközött két autó Becsehelyen

A balesetben az egyik sofőr súlyosan, a másik könnyebben sérült meg.


2022. június 22., Szerda

Drón segített a férfi felkutatásában

A nagykanizsai rendőrök megtalálták az eltűnt férfit.


2022. június 19., Vasárnap

Magyar rendőrök segítik a turistákat Horvátországban

A magyar-horvát közös rendőri szolgálat mára hagyománnyá vált, a magyar rendőrök 2007 óta támogatják a horvát rendőrök munkáját.


2022. június 13., Hétfő

A vízibalesetek elkerülhetőek

A strandszezonnal a vízi balesetek száma is növekedni kezdett. Pedig odafigyelésssel és a szabályok betartásával megelőzhetőek a tragédiák. A vízimentők és rendőrök fokozottan figyelnek a tó- és folyópartokon.


Ne lepődjön meg, ha ma szirénát hall

A lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor hétfőn délelőtt 11 órától.


2022. június 11., Szombat

Egy napon belül fülön csípték a virágtolvajt

A nagykanizsai rendőrök szabálysértési eljárást indítottak egy nővel szemben.


2022. június 10., Péntek

Zala Megye Címere Emlékplakettet kapott Egri Gyula

A katasztrófavédelem területén több évtizeden keresztül hivatástudattal végzett kiemelkedő szakmai és példaértékű munkájával érdemelte ki az elismerést.


2022. június 09., Csütörtök

Vigyázz, kész, rajt!

Hosszú idő után ismét lehetősége nyílt Zala tűzoltóinak arra, hogy összemérjék erejüket és tudásukat a megyei tűzoltósport-versenyen.


Szemtanúkat keres a rendőrség

A zalai rendőrök a lakosság segítségét kérik.

+