Kék hírek - 2021. november 25., Csütörtök
#hideg időjárás #felkészülés #mínuszok #Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság #112-es segélyhívó

Készüljünk fel a hideg időjárásra!

Készüljünk fel a hideg időjárásra!

Autónkban télen mindenképpen táruljunk pokrócot, jégkaparót és jégoldó folyadékot, elsősegélycsomagot, elemlámpát, bikakábelt (A kép forrása: Pixabay)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban megvillantja körmeit a télies időjárás, szinte az egész ország területén mínuszok várhatóak. Amellett, hogy járműveinket felkészítjük a téli állapotokra, ügyeljünk otthonaink biztonságára is, továbbá figyeljünk egyedül élő embertársainkra!

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (ZMKI) már korábban is felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy készítsék fel járműveiket az évszaknak megfelelően. Közzétett tanácsaink közül kiemelendő a téli gumi használata, valamint az, hogy járművűnkben mindenképpen tároljunk: 

pokrócot, jégkaparót és jégoldó folyadékot, elsősegélycsomagot, elemlámpát, bikakábelt.

Emellett természetesen tűzvédelmi szempontból is ügyeljünk a gépkocsik állapotára! Minden esetben figyeljünk oda a motortér megfelelő karbantartására, tisztántartására! Ajánlott letölteni mobiltelefonunkra a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t!

Baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot és kérjék a tűzoltók segítségét!     

202111242000_chimney-ga5dab10a3_1920.jpg (1500×1044)(Illusztráció, a kép forrása: Pixabay)

Mivel hidegebbre fordul az időjárás, ezért egyre többet fogunk otthonainkban tartózkodni. Éppen ezért veszélyeket rejt magában például az otthoni dohányzás, az elektromos berendezések miatt túlterhelt hálózat és a főzés is! Ügyeljünk továbbá a tüzelő, fűtő berendezés helyes begyújtására és a tűz körültekintő táplálására! Ne halmozzunk fel éghető anyagot az ilyen készülékek mellett és soha ne takarjuk le őket! Fontos tovább, hogy a gyermekek elől zárjuk el, vagy helyezzük megfelelő magasságba azokat az eszközöket (gyufa, öngyújtó), amik tűzgyújtásra alkalmasak! 

Érdemes ebben az időszakban naponta, kétnaponta figyelni idős, egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre, szomszédainkra.

Ha tehetjük, keressük fel őket akár telefonon vagy személyesen, segítsünk nekik, érdeklődjünk, hogy mire van szükségük! Hívjuk fel a figyelmüket a helyes fűtésre, valamint arra, hogy saját érdekükben érdemes beszerezni egy-egy életmentő-készüléket, amennyiben nem rendelkeznek ilyen eszközökkel! Ha kell, segítsünk nekik a fűtésben, adjunk tanácsokat, vagy intézzünk számukra szakembert, akik átvizsgálják tüzelő-fűtő berendezéseiket! Tegyünk a biztonság érdekében! 

(Forrás: zala.katasztrofavedelem.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. július 02., Szombat

Tűzgyújtási tilalom - már az egész országban!

Tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.


2022. július 01., Péntek

Az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismereteiket bővítették

Hasonló képzést a második félévben is tartanak majd a tűzoltóknak.


2022. június 30., Csütörtök

Kerékpáros szenvedett balesetet

A biciklisnél alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket jelzett.


2022. június 28., Kedd

602 egyesület jut támogatáshoz, köztük közel harminc zalai

Az önkéntes tűzoltó egyesületek részére kiírt 600 millió forint keretösszegű pályázat kapcsán első körben a pénzbeli támogatásokról született döntés.


2022. június 27., Hétfő

Egy napon belül két ittas sofőrt csíptek el a rendőrök

A nagykanizsai rendőrök befejezték az ügyek vizsgálatát.


2022. június 25., Szombat

A szén-monoxid nyáron is veszélyt jelent!

Zala megyében eddig 26 helyszínen mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét a tűzoltók lakóingatlanokban hol kisebb, hol nagyobb mértékben.


2022. június 23., Csütörtök

Odafigyeléssel elkerülhető a vezetékek átvágása!

Munkagép vágott el egy gázvezetéket a napokban Bánokszentgyörgyön, a Hegyalja utcában.


Összeütközött két autó Becsehelyen

A balesetben az egyik sofőr súlyosan, a másik könnyebben sérült meg.


2022. június 22., Szerda

Drón segített a férfi felkutatásában

A nagykanizsai rendőrök megtalálták az eltűnt férfit.


2022. június 19., Vasárnap

Magyar rendőrök segítik a turistákat Horvátországban

A magyar-horvát közös rendőri szolgálat mára hagyománnyá vált, a magyar rendőrök 2007 óta támogatják a horvát rendőrök munkáját.


2022. június 13., Hétfő

A vízibalesetek elkerülhetőek

A strandszezonnal a vízi balesetek száma is növekedni kezdett. Pedig odafigyelésssel és a szabályok betartásával megelőzhetőek a tragédiák. A vízimentők és rendőrök fokozottan figyelnek a tó- és folyópartokon.


Ne lepődjön meg, ha ma szirénát hall

A lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor hétfőn délelőtt 11 órától.

+