Kék hírek - 2021. december 08., Szerda

Életet ment!

Életet ment!

Illusztráció (Fotó: MTI)

Általános jelenség a fűtési szezonban, hogy megemelkedik a szén-monoxiddal, valamint a kémény- illetve lakástüzek száma. Zala megyében ebben az évben már több mint negyven ingatlanban mutatták ki a hivatásos tűzoltók a CO jelenlétét, a legutóbbi hetekben Zalaegerszegen és Nagybakónakon is életet mentett az, hogy a helyszíneken időben jelzett az érzékelő, így egyik esetben sem történt személyi sérülés. Nagybakónakon ráadásul a kiérkező nagykanizsai hivatásos tűzoltók magas értéket mutattak ki abban a helyiségben, ahol megszólalt a készülék.

A prevenció kulcsa éppen az, hogy rendelkezzünk ilyen életmentő eszközzel. A szén-monoxid-érzékelők használata évente több száz ember életét menti meg országszerte, így Zalában is. Köztudott, hogy a szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat a lakótérbe. A nyílt égésterű és kéménybe nem kötött, valamint a nyílt égésterű és kéménybe kötött gázkészülékek működésük során a helyiség levegőjét használják.

E készülékek számára működésük időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegő utánpótlását, ami a modern, fokozott légzárású nyílászárók esetén csak megfelelően kiszámított méretű, le nem zárt szellőztetőfelülettel oldható meg Erről azonban nagyon sokan megfeledkeznek, így sodorva veszélybe magukat. Érdemes odafigyelni arra tehát, hogy a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Általános tévhit, hogy elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, nem! Egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni! Tévhit abban bízni, hogy házi kedvencünk előre jelzi számunkra a mérgező gáz jelenlétét a lakásban! 

A szén-monoxid mérgezés kezdeti tünetei a hányinger és a fejfájás, azonban szervezetünk nem minden esetben képes a megfelelő reakcióra, márpedig a szén-monoxid jelenlétének késői felismerése tragédiához vezethet. 

Érdemes odafigyelni arra tehát, hogy

  • A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást!
  • Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba, ajtókba!
  • A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni!
  • Amennyiben ilyen készülékek találhatók a lakásban, akkor oda erősen ajánlott egy szén-monoxid-érzékelő beszerzése! A berendezés idejekorán felismeri a problémát, és hangos akusztikus jellel és fényjelzéssel hívja fel a figyelmet a bajra!
  • Amint megszólal az érzékelő, a lakást azonnal ki kell szellőztetni és el kell hagyni, valamint értesíteni kell a 112-es segélyhívó tárcsázásával a tűzoltókat!

A bevizsgált, jó minőségű szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján itt található. 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2022. január 18., Kedd

143 lakástűz volt 2021-ben Zalában

Zala megyében a lakástüzek alkalmával több, mint 3300 négyzetmétert érintettek a lángok. 


Légpuskával lőtt egy kutyára

Idegesítette az ugatás.


2022. január 16., Vasárnap

A büntetőfékezőknek üzent a rendőrség

A felelőtlen leckéztetés emberek életébe kerülhet. Megéri?!


2022. január 15., Szombat

Idén így érkeznek a kanizsai kéményseprők

Már eléhető az az ütemterv, amely szerint a kéményseprők a társasházak ellenőrzését végzik Nagykanizsa közigazgatási területén.


2022. január 14., Péntek

Ittas sofőrt fogtak el Kanizsán

Büntetőeljárást indítottak az 58 éves férfival szemben.


2022. január 13., Csütörtök

Tartsák be a közlekedési szabályokat!

Több közlekedési baleset is történt Zala megyében.


2022. január 12., Szerda

Nem adott elsőbbséget

A balesetben személyi sérülés nem történt.


2022. január 11., Kedd

Kerékpáros ütközött autóssal

A biciklis megsérült, a gépjárműben anyagi kár keletkezett.


2022. január 10., Hétfő

Megcsúszott, felborult

A balesetben a gépkocsi vezetője megsérült.


2022. január 08., Szombat

Azért megpróbálta

A nemesdédi ittas sofőr olcsó trükkel akart túljárni a zsaruk eszén, hiába.


2022. január 07., Péntek

Helyes tüzeléssel elkerülhető a lakástűz!

Egy hét leforgása alatt három kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat Zala megyében.

+