Kék hírek - 2022. január 07., Péntek
#tűz #baleset-megelőzés #katasztrófavédelem

Helyes tüzeléssel elkerülhető a lakástűz!

Helyes tüzeléssel elkerülhető a lakástűz!

Kiemelt képünk illusztráció (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Egy hét leforgása alatt három kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat Zala megyében. Egy helyszínen – Pötrétén – a tűz a padlástérre is átterjedt, és csak a pacsai hivatásos és a gelsei önkéntes tűzoltók gyors beavatkozásának volt köszönhető, hogy nem történt nagyobb probléma. Ezek az esetek is jól mutatják, hogy amennyiben a kémény műszaki állapota kifogástalan lett volna, vagy megfelelő tüzelőanyagot használtak volna, akkor nem lett volna szükség tűzoltói beavatkozásra. Kis odafigyeléssel ugyanis a baj megelőzhető!

Alapvetően azzal kell kezdeni a helyes fűtést, hogy csak és kizárólag kezeletlen (festék, lakk, pác, ragasztóanyag stb. mentes), légszáraz keményfát használjunk. Légszáraz a fa, ha 20% alatti a nedvességtartalma, amit úgy érhetünk el, hogy a tüzelésre szánt fát hasítva, fedett szellős helyen tároljuk másfél - két évig. A tűzifa mellett szóba jöhet még kisebb mennyiségben papírhulladék vagy veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy ha nedves fával fűtűnk, akkor annak eltüzelésekor a kémény járatában a nagymértékű vízgőz kondenzációja, a kátránnyal, szurokkal együtt lecsapódva a falazaton átszivárog, a lakószobákban barna, sárga bűzös foltosodást okoz. A kémény belső falán lerakódó kátrány pedig kéménytűzhöz vezethet, a kéménytűzből könnyedén lakástűz is lehet!  

Arra is érdemes figyelni, hogy tüzelőberendezéseinket ne tekintsük szemetesnek! 

Általános jelenség, hogy feltehetően a fűtési költségek csökkentése érdekében továbbra is akadnak olyanok, akik otthoni fűtőberendezéseikben – így például a kandallóban, a cserépkályhában, a vegyes tüzelésű kazánban és a szenes kályhában – égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékokat. A tűzre dobott háztartási hulladékok azon túl, hogy nagymértékben szennyezik a környezetünket és károsítják egészségünket, könnyen életveszélyes állapotokat idézhetnek elő otthonunkban. Amennyiben háztartási hulladékot dobunk a tűzre, úgy a tüzelőberendezés idő előtti tönkremenetelét is előidézhetjük, a szén-monoxid mellett egyéb, igen mérgező gázok, gőzök, savhatások is keletkezhetnek, továbbá növekedhet a kéményjáratban (füstcsőben, de akár a tüzelőberendezésben is) a lerakódás, ami kéménytüzet, valamint a rendszer idő előtti tönkremenetelét és a biztonságos működés feltételeinek romlását eredményezi! Környezetünk védelme, egészségünk megóvása és a biztonságos fűtés érdekében kiemelkedő jelentőségű, hogy csak a tüzelőberendezésünkhöz használható tüzelőanyagokkal fűtsünk! Ráadásul tartsuk szem előtt azt is, hogy a tüzelőberendezéseket nem szabad túlterhelni, egyszerre sok fát rátenni. Ennek eredményeként nő az elégetlen gázok mennyisége, nő a korom-, kátrány-, szurokképződés, lerakódás a füstjáratokban. Begyújtásnál lehetőség szerint kerüljük a színes papírokat, újságokat! 

Fontos tehát hangsúlyozni, hogy

  • lehetőségeink szerint száraz fával fűtsünk, és a különböző hulladékokat (textíliák, műanyagok) egyáltalán ne égessük el! 
  • a kazánnal, főként vegyes tüzelésű kazánnal felszerelt ingatlanban a kémények ellenőrzése mellett érdemes átvizsgáltatni magát a berendezést is (vízkőlerakódás, biztonsági szelep működőképessége, csapok, szelepek állapota, vegyes tüzelés esetén huzatszabályzó állapota stb.)! Ezeket az ellenőrzéseket évente legalább egyszer végeztessük el szakemberrel! 
  • vegyük igénybe a kéményseprői szolgáltatást, ami - ha otthonukba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet – ingyenes! A kéményseprő azonban csak akkor jön, ha előre időpontot egyezetünk vele telefonon, vagy interneten keresztül! Ezt a 1818-as telefonszámon tehetjük meg a 9-es, majd az 1-es gomb megnyomásával, interneten keresztül pedig kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon! 
  • szerezzünk be otthonra egy füst- és egy szén-monoxid-érzékelőt is! Ezek az eszközök évente több száz ember életét mentik meg azzal, hogy a problémák kezdetén, azaz idejekorán figyelmeztetik a tulajdonosokat a bajra, akkor, amikor még biztonságban el lehet hagyni az ingatlanokat! 

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot, és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2022. január 18., Kedd

143 lakástűz volt 2021-ben Zalában

Zala megyében a lakástüzek alkalmával több, mint 3300 négyzetmétert érintettek a lángok. 


Légpuskával lőtt egy kutyára

Idegesítette az ugatás.


2022. január 16., Vasárnap

A büntetőfékezőknek üzent a rendőrség

A felelőtlen leckéztetés emberek életébe kerülhet. Megéri?!


2022. január 15., Szombat

Idén így érkeznek a kanizsai kéményseprők

Már eléhető az az ütemterv, amely szerint a kéményseprők a társasházak ellenőrzését végzik Nagykanizsa közigazgatási területén.


2022. január 14., Péntek

Ittas sofőrt fogtak el Kanizsán

Büntetőeljárást indítottak az 58 éves férfival szemben.


2022. január 13., Csütörtök

Tartsák be a közlekedési szabályokat!

Több közlekedési baleset is történt Zala megyében.


2022. január 12., Szerda

Nem adott elsőbbséget

A balesetben személyi sérülés nem történt.


2022. január 11., Kedd

Kerékpáros ütközött autóssal

A biciklis megsérült, a gépjárműben anyagi kár keletkezett.


2022. január 10., Hétfő

Megcsúszott, felborult

A balesetben a gépkocsi vezetője megsérült.


2022. január 08., Szombat

Azért megpróbálta

A nemesdédi ittas sofőr olcsó trükkel akart túljárni a zsaruk eszén, hiába.


2021. december 29., Szerda

De sietős...

A gelsei férfi 90 km/h helyett 184 km/h-val közlekedett.

+