Kék hírek - 2022. április 30., Szombat
#kinevezés #elismerés #katasztrófavédelem #Zala megye #Nagykanizsa

Tábornok lett Egri Gyula

 Tábornok lett Egri Gyula

(Fotó: BM OKF/Szőke Péter)

Április huszonnyolcadikán a Belügyminisztériumban – a hagyományoknak megfelelően – összevonva emlékeztek meg Szent Györgynek, a rendőrség, és Szent Flóriánnak, a tűzoltók és a tüzes mesterségek védőszentjének napjáról. A rendezvényen a katasztrófavédelem tizenöt tagja vehetett át valamilyen elismerést.

Az ünnepségen Papp Károly belbiztonsági államtitkár köszöntötte a kitüntetetteket, majd értékelte a rendőri és katasztrófavédelmi szervek munkáját. Beszédében megemlékezett az elmúlt évek kiemelt rendvédelmi feladatairól, az azok során nyújtott példás helytállásról, így különösen az új típusú koronavírus-fertőzés okozta helyzet kezelésében és az orosz-ukrán háborús konfliktus miatti menekültválságban történő közreműködésről.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – a belügyminiszter előterjesztésére – több évtizedes kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül a Tűzoltóság Napja alkalmából kinevezte tűzoltó dandártábornokká Egri Gyula tű. ezredest, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját.

A kinevezési okmányokat a tábornok április 29-én vette át a Sándor-palotában.

Egri Gyula hivatásos pályafutását katonaként kezdte, 1975-1989 között a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjaként szolgált, utána került tűzoltási főelőadóként a nagykanizsai tűzoltóságra. Két év elteltével tűzoltási és mentési osztályvezető lett, azután parancsnokhelyettesként dolgozott tovább egészen 2002-ig, amikor átvette a tűzoltóság vezetését. Tíz éven keresztül állt a Nagykanizsai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság élén, majd 2012 áprilisától júliusig a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesi beosztását töltötte be. 2012 júliusa óta vezeti a megyei igazgatóságot.

Az igazgató több mint három évtizedes szakmai, vezetői gyakorlattal és szakmai tapasztalattal rendelkezik tűzoltási, műszaki mentési és tűzmegelőzési szakterületen egyaránt. A nagykanizsai tűzoltóság működési és illetékességi területén számos nagyobb tűzesetnél és műszaki mentésnél látott el tűzoltásvezetői illetve kárelhárítás-vezetői feladatokat. Ilyen volt a 2014 szeptemberi nagy zalai árvíz, amikor a Mura folyón és a Principálison a mindenkori legnagyobbat jóval meghaladó vízállások alakultak ki, valamint a 2017-es, később csak az „évtized tűzeseteként” emlegetett nagykanizsai eset, amikor a General Electric gyáregységében keletkezett több ezer négyzetméteres raktártüzet hét óra alatt, megfeszített munkával oltották el a tűzoltók.

Tevékenysége elismeréseként 2008-ban a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2018-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkereszt katonai tagozatával tüntették ki. 

Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül A Tűzoltóság Napja alkalmából „Az év tűzoltója” miniszteri díjat adományozta, egyben jutalomban részesítette Lóránt Norbert c. tű. törzszászlóst, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokát. 

(Forrás: ZMKI)

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 11., Csütörtök

Zárlatos lámpa okozott tüzet egy sormási étteremben

Sikerült időben megfékezni a lángokat.


Elkezdődött a határvadászok képzése

A négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el a tanulók.


2022. augusztus 09., Kedd

Ne várjunk a kéménysepréssel!

Az idei évben eddig már 18 kéménytűznél avatkoztak be a Zala megyei tűzoltók.


Vadbaleset Murakeresztúron

Személyi sérülés nem történt, a vadon élő állat elfutott.


2022. augusztus 08., Hétfő

Elvesztette uralmát a jármű felett

A nagykanizsai sofőr könnyebb sérüléseket szenvedett.


2022. augusztus 05., Péntek

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Kanizsán tegnap jelzett a készülék.


2022. augusztus 02., Kedd

Július fotója

A katasztrófavédelem kiemelt célja a lakosság hiteles tájékoztatása, amelyhez elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű fotók készüljenek a beavatkozások vagy rendezvények során.


2022. július 30., Szombat

Szarvast ütött el egy személyautó

A vad a helyszínen elpusztult.


2022. július 29., Péntek

Ittasan, engedély nélkül vezetett

A nagykanizsai rendőrök őrizetbe vették a férfit.


2022. július 28., Csütörtök

Továbbra is rossz ötlet

Tilos a kívánságlámpás használata.


Tehergépkocsikat és buszokat is ellenőriztek

Az egyhetes akció során a zalai rendőrök a tehergépjárműveket és az autóbuszokat, és azoknak vezetőit is ellenőrizték.


2022. július 26., Kedd

Ittasan borult fel autójával

A nagykanizsai rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.


2022. július 23., Szombat

Zalai elismerések a bíróságok napján

A magyar bírósági rendszer dolgozóinak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként adják át a Juhász Andor-díjakat.

+