Kék hírek - 2022. április 30., Szombat
#kinevezés #elismerés #katasztrófavédelem #Zala megye #Nagykanizsa

Tábornok lett Egri Gyula

 Tábornok lett Egri Gyula

(Fotó: BM OKF/Szőke Péter)

Április huszonnyolcadikán a Belügyminisztériumban – a hagyományoknak megfelelően – összevonva emlékeztek meg Szent Györgynek, a rendőrség, és Szent Flóriánnak, a tűzoltók és a tüzes mesterségek védőszentjének napjáról. A rendezvényen a katasztrófavédelem tizenöt tagja vehetett át valamilyen elismerést.

Az ünnepségen Papp Károly belbiztonsági államtitkár köszöntötte a kitüntetetteket, majd értékelte a rendőri és katasztrófavédelmi szervek munkáját. Beszédében megemlékezett az elmúlt évek kiemelt rendvédelmi feladatairól, az azok során nyújtott példás helytállásról, így különösen az új típusú koronavírus-fertőzés okozta helyzet kezelésében és az orosz-ukrán háborús konfliktus miatti menekültválságban történő közreműködésről.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – a belügyminiszter előterjesztésére – több évtizedes kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül a Tűzoltóság Napja alkalmából kinevezte tűzoltó dandártábornokká Egri Gyula tű. ezredest, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját.

A kinevezési okmányokat a tábornok április 29-én vette át a Sándor-palotában.

Egri Gyula hivatásos pályafutását katonaként kezdte, 1975-1989 között a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjaként szolgált, utána került tűzoltási főelőadóként a nagykanizsai tűzoltóságra. Két év elteltével tűzoltási és mentési osztályvezető lett, azután parancsnokhelyettesként dolgozott tovább egészen 2002-ig, amikor átvette a tűzoltóság vezetését. Tíz éven keresztül állt a Nagykanizsai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság élén, majd 2012 áprilisától júliusig a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesi beosztását töltötte be. 2012 júliusa óta vezeti a megyei igazgatóságot.

Az igazgató több mint három évtizedes szakmai, vezetői gyakorlattal és szakmai tapasztalattal rendelkezik tűzoltási, műszaki mentési és tűzmegelőzési szakterületen egyaránt. A nagykanizsai tűzoltóság működési és illetékességi területén számos nagyobb tűzesetnél és műszaki mentésnél látott el tűzoltásvezetői illetve kárelhárítás-vezetői feladatokat. Ilyen volt a 2014 szeptemberi nagy zalai árvíz, amikor a Mura folyón és a Principálison a mindenkori legnagyobbat jóval meghaladó vízállások alakultak ki, valamint a 2017-es, később csak az „évtized tűzeseteként” emlegetett nagykanizsai eset, amikor a General Electric gyáregységében keletkezett több ezer négyzetméteres raktártüzet hét óra alatt, megfeszített munkával oltották el a tűzoltók.

Tevékenysége elismeréseként 2008-ban a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2018-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkereszt katonai tagozatával tüntették ki. 

Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül A Tűzoltóság Napja alkalmából „Az év tűzoltója” miniszteri díjat adományozta, egyben jutalomban részesítette Lóránt Norbert c. tű. törzszászlóst, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Zalaegerszegi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokát. 

(Forrás: ZMKI)

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. január 30., Hétfő

Sok múlik a tűzifa tárolásán!

A hét elején kazánból kipattanó szikra miatt keletkezett tűz egy közel harminc négyzetméteres barkácsműhelyben Miháldon.


2023. január 28., Szombat

A kamera előtt szabálytalankodott

A nagykanizsai rendőrök közigazgatási bírságot szabtak ki miatta.


2023. január 27., Péntek

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a gyermekét megölni próbáló anya

Jogerősen két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék szerdán azt a nagykanizsai nőt, aki kádba akarta fojtani nyolcéves fiát, és a szüleit is rendszeresen bántalmazta.


2023. január 25., Szerda

Állatvédők közbelépése mentette meg a kutyát

A Nagykanizsa Járásbíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a nőt, akinek állatkínzás bűntette miatt kellett felelnie.


2023. január 24., Kedd

Sörösüveget hajított egy autónak

Idegesítette a hangoskodás.


2023. január 23., Hétfő

Tilosat jelzett

A nagykanizsai rendőrök összehangolt közúti ellenőrzést tartottak a városban.


2023. január 21., Szombat

Egységes ügyeleti rendet vezetnek be a mentőknél

Elsőként Hajdú-Bihar vármegyében változik a rendszer.


2023. január 20., Péntek

Belügyminiszteri elismerést kapott a két megsérült rendőr

Kiemelkedő tevékenységéért belügyminiszteri elismerést kapott a halálos kimenetelű újbudai intézkedésben megsérült két rendőr


19 nap alatt 7 lakástűz

A legtöbb munkát a nagykanizsai egységeknek adták az ilyen jellegű esetek.


2023. január 19., Csütörtök

Konyhakéssel fenyegette ismerősét

Ítélet született az eldurvult vita ügyében.


Csigolyasérüléseket szenvedett a zebrán elütött nő

Testvére a nyaki csigolyák felépülését segítő terápiás gépet szeretne vásárolni nővérének.


Felújítás alatt álló családi ház tetőszerkezete égett

A város hivatásos tűzoltói öt vízsugárral fékezték meg a lángokat, amik egy szomszédos épületet veszélyeztettek.


2023. január 17., Kedd

Zebrán gázoltak el egy gyalogost

A 39 éves zákányi hölgy a baleset következtében az elsődleges orvosi vélemény alapján 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett.


Csapadékos napok jönnek

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy ügyeljenek értékeikre.

+