Kék hírek - 2022. május 03., Kedd
#katasztrófavédelem #tűzoltók #verseny #Nagykanizsa

Hetedikek lettek a nagykanizsai tűzoltók

Hetedikek lettek a nagykanizsai tűzoltók

(Fotók: Nagykanizsa HTP/Kómár Ferenc)

Április 28-án Esztergomban rendezték meg a harmadik országos műszaki mentőversenyt, amelyen a megyei fordulók legjobbjai mérték össze tudásukat. Az egész napos viadalt végül Győr-Moson-Sopron megye nyerte. A Zalát képviselő nagykanizsai tűzoltók a hetedik helyen végeztek.

Magyarországon az elmúlt esztendőben több mint harminchatezer műszaki mentéshez vonultak a tűzoltók, körülbelül minden második alkalom technikai jellegű volt. Az esztergomi megméretésen a csapatok olyan helyzetekkel szembesültek a versenypályán, amilyen feladatokat nap mint nap meg kell oldaniuk egy-egy szolgálat során. A verseny célja a közlekedési baleseteknél végzendő tűzoltói beavatkozások szakszerű bemutatása mellett az volt, hogy a résztvevők a versenyfeladatok megoldása során tapasztalatokat szerezzenek, illetve egymás tevékenységét figyelve új ismeretekhez jussanak.

Sorsoláson dőlt el, hogy melyik csapat milyen közlekedési baleseti helyzettel találja szembe magát. A viadalon a bírók sok egyéb mellett figyelték azt, hogy az egységek hogyan használják, kezelik a műszaki mentő felszereléseket, hogyan kivitelezik a vágó, feszítő műveleteket, milyen a csapatmunkájuk. Az ítészek figyelme kiterjedt a felderítés mikéntjére, a beavatkozáshoz választott taktikára, arra, hogyan választották ki a versenyzők a mentési utat és a behatolási pontokat. Mivel a feladat része volt a sérültek ellátása is, ezért pontozták azt is, hogy hogyan látták el a sérültet, felismerték-e, és ha igen, helyesen ismerték-e fel a sérüléseket. Mindezek mellett az is beleszámított az eredménybe, hogy milyen volt a csapaton belüli, illetve a sérülttel való kommunikáció. Természetesen közben ketyegett a stopper, az egy irányítóból, egy medic képzettséggel rendelkező tűzoltóból és négy beavatkozóból álló csapatoknak húsz percük volt a feladat végrehajtására. 

Az ünnepélyes díjátadón Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere mondott köszöntőbeszédet, amelyben a tűzoltók mindennapos, áldozatos munkáját méltatta. A versenycsapatoknak járó díjakat Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese adta át, míg Erős Gábortól, Steindl Balázstól, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés alelnökétől és Dr. Kancz Csaba kormánymegbízottól, a Megyei Védelmi Bizottság elnökétől különdíjakat vehettek át a dobogón végzett csapatok.

Az egész napos versenyt követően a dobogó legfelső fokára a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata állhatott fel. A második helyet a házigazda Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata szerezte meg, míg a verseny harmadik helyezettje a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata lett.

Az eseményen Zala megyét a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata képviselte. A dél-zalai város tűzoltói remekül oldották meg a nem éppen egyszerű feladatukat, és végül az előkelő hetedik helyen végeztek. A kiélezett versenyt jelzi, hogy az ötödik helytől csupán pár pont választotta el a nagykanizsaiakat.

Az ünnepélyes díjátadót Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok beszéde zárta, amelyben a tűzoltóhivatásról szólt, majd gratulált minden csapatnak az elért helyezéshez.

(Forrás: ZMKI)

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. június 25., Szombat

A szén-monoxid nyáron is veszélyt jelent!

Zala megyében eddig 26 helyszínen mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét a tűzoltók lakóingatlanokban hol kisebb, hol nagyobb mértékben.


2022. június 23., Csütörtök

Odafigyeléssel elkerülhető a vezetékek átvágása!

Munkagép vágott el egy gázvezetéket a napokban Bánokszentgyörgyön, a Hegyalja utcában.


Összeütközött két autó Becsehelyen

A balesetben az egyik sofőr súlyosan, a másik könnyebben sérült meg.


2022. június 22., Szerda

Drón segített a férfi felkutatásában

A nagykanizsai rendőrök megtalálták az eltűnt férfit.


2022. június 19., Vasárnap

Magyar rendőrök segítik a turistákat Horvátországban

A magyar-horvát közös rendőri szolgálat mára hagyománnyá vált, a magyar rendőrök 2007 óta támogatják a horvát rendőrök munkáját.


2022. június 13., Hétfő

A vízibalesetek elkerülhetőek

A strandszezonnal a vízi balesetek száma is növekedni kezdett. Pedig odafigyelésssel és a szabályok betartásával megelőzhetőek a tragédiák. A vízimentők és rendőrök fokozottan figyelnek a tó- és folyópartokon.


Ne lepődjön meg, ha ma szirénát hall

A lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor hétfőn délelőtt 11 órától.


2022. június 11., Szombat

Egy napon belül fülön csípték a virágtolvajt

A nagykanizsai rendőrök szabálysértési eljárást indítottak egy nővel szemben.


2022. június 10., Péntek

Zala Megye Címere Emlékplakettet kapott Egri Gyula

A katasztrófavédelem területén több évtizeden keresztül hivatástudattal végzett kiemelkedő szakmai és példaértékű munkájával érdemelte ki az elismerést.


2022. június 09., Csütörtök

Vigyázz, kész, rajt!

Hosszú idő után ismét lehetősége nyílt Zala tűzoltóinak arra, hogy összemérjék erejüket és tudásukat a megyei tűzoltósport-versenyen.


Szemtanúkat keres a rendőrség

A zalai rendőrök a lakosság segítségét kérik.


2022. június 07., Kedd

Néhány perc alatt tűnt el a két fiú a Balatonban

Elmesélte a horgász, mit történt a végzetes szombat estén, amikor megmentette a vízbe fulladt fiúk harmadik társát.


2022. június 06., Hétfő

Ittasan vezettek

A nagykanizsai rendőrök vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást négy ittas járművezetővel szemben.

#Nagykanizsa

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

2022. június 23. - Sport

„Életünk meccse volt”

„Életünk meccse volt”

2022. június 23. - Sport

Drón segített a férfi felkutatásában

Drón segített a férfi felkutatásában

2022. június 22. - Kék hírek

Családi nap Miklósfán

Családi nap Miklósfán

2022. június 21. - Kanizsa

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

2022. június 21. - Kanizsa

Nem felejtünk...

Nem felejtünk...

2022. június 19. - Kanizsa

1956 áldozataira emlékeztek

1956 áldozataira emlékeztek

2022. június 19. - Kanizsa

+