Kék hírek - 2022. május 03., Kedd
#katasztrófavédelem #tűzoltók #verseny #Nagykanizsa

Hetedikek lettek a nagykanizsai tűzoltók

Hetedikek lettek a nagykanizsai tűzoltók

(Fotók: Nagykanizsa HTP/Kómár Ferenc)

Április 28-án Esztergomban rendezték meg a harmadik országos műszaki mentőversenyt, amelyen a megyei fordulók legjobbjai mérték össze tudásukat. Az egész napos viadalt végül Győr-Moson-Sopron megye nyerte. A Zalát képviselő nagykanizsai tűzoltók a hetedik helyen végeztek.

Magyarországon az elmúlt esztendőben több mint harminchatezer műszaki mentéshez vonultak a tűzoltók, körülbelül minden második alkalom technikai jellegű volt. Az esztergomi megméretésen a csapatok olyan helyzetekkel szembesültek a versenypályán, amilyen feladatokat nap mint nap meg kell oldaniuk egy-egy szolgálat során. A verseny célja a közlekedési baleseteknél végzendő tűzoltói beavatkozások szakszerű bemutatása mellett az volt, hogy a résztvevők a versenyfeladatok megoldása során tapasztalatokat szerezzenek, illetve egymás tevékenységét figyelve új ismeretekhez jussanak.

Sorsoláson dőlt el, hogy melyik csapat milyen közlekedési baleseti helyzettel találja szembe magát. A viadalon a bírók sok egyéb mellett figyelték azt, hogy az egységek hogyan használják, kezelik a műszaki mentő felszereléseket, hogyan kivitelezik a vágó, feszítő műveleteket, milyen a csapatmunkájuk. Az ítészek figyelme kiterjedt a felderítés mikéntjére, a beavatkozáshoz választott taktikára, arra, hogyan választották ki a versenyzők a mentési utat és a behatolási pontokat. Mivel a feladat része volt a sérültek ellátása is, ezért pontozták azt is, hogy hogyan látták el a sérültet, felismerték-e, és ha igen, helyesen ismerték-e fel a sérüléseket. Mindezek mellett az is beleszámított az eredménybe, hogy milyen volt a csapaton belüli, illetve a sérülttel való kommunikáció. Természetesen közben ketyegett a stopper, az egy irányítóból, egy medic képzettséggel rendelkező tűzoltóból és négy beavatkozóból álló csapatoknak húsz percük volt a feladat végrehajtására. 

Az ünnepélyes díjátadón Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere mondott köszöntőbeszédet, amelyben a tűzoltók mindennapos, áldozatos munkáját méltatta. A versenycsapatoknak járó díjakat Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese adta át, míg Erős Gábortól, Steindl Balázstól, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés alelnökétől és Dr. Kancz Csaba kormánymegbízottól, a Megyei Védelmi Bizottság elnökétől különdíjakat vehettek át a dobogón végzett csapatok.

Az egész napos versenyt követően a dobogó legfelső fokára a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata állhatott fel. A második helyet a házigazda Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata szerezte meg, míg a verseny harmadik helyezettje a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata lett.

Az eseményen Zala megyét a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata képviselte. A dél-zalai város tűzoltói remekül oldották meg a nem éppen egyszerű feladatukat, és végül az előkelő hetedik helyen végeztek. A kiélezett versenyt jelzi, hogy az ötödik helytől csupán pár pont választotta el a nagykanizsaiakat.

Az ünnepélyes díjátadót Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok beszéde zárta, amelyben a tűzoltóhivatásról szólt, majd gratulált minden csapatnak az elért helyezéshez.

(Forrás: ZMKI)

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. január 28., Szombat

A kamera előtt szabálytalankodott

A nagykanizsai rendőrök közigazgatási bírságot szabtak ki miatta.


2023. január 27., Péntek

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a gyermekét megölni próbáló anya

Jogerősen két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék szerdán azt a nagykanizsai nőt, aki kádba akarta fojtani nyolcéves fiát, és a szüleit is rendszeresen bántalmazta.


2023. január 25., Szerda

Állatvédők közbelépése mentette meg a kutyát

A Nagykanizsa Járásbíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a nőt, akinek állatkínzás bűntette miatt kellett felelnie.


2023. január 24., Kedd

Sörösüveget hajított egy autónak

Idegesítette a hangoskodás.


2023. január 23., Hétfő

Tilosat jelzett

A nagykanizsai rendőrök összehangolt közúti ellenőrzést tartottak a városban.


2023. január 21., Szombat

Egységes ügyeleti rendet vezetnek be a mentőknél

Elsőként Hajdú-Bihar vármegyében változik a rendszer.


2023. január 20., Péntek

Belügyminiszteri elismerést kapott a két megsérült rendőr

Kiemelkedő tevékenységéért belügyminiszteri elismerést kapott a halálos kimenetelű újbudai intézkedésben megsérült két rendőr


19 nap alatt 7 lakástűz

A legtöbb munkát a nagykanizsai egységeknek adták az ilyen jellegű esetek.


2023. január 19., Csütörtök

Konyhakéssel fenyegette ismerősét

Ítélet született az eldurvult vita ügyében.


Csigolyasérüléseket szenvedett a zebrán elütött nő

Testvére a nyaki csigolyák felépülését segítő terápiás gépet szeretne vásárolni nővérének.


Felújítás alatt álló családi ház tetőszerkezete égett

A város hivatásos tűzoltói öt vízsugárral fékezték meg a lángokat, amik egy szomszédos épületet veszélyeztettek.


2023. január 17., Kedd

Zebrán gázoltak el egy gyalogost

A 39 éves zákányi hölgy a baleset következtében az elsődleges orvosi vélemény alapján 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett.


Csapadékos napok jönnek

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy ügyeljenek értékeikre.


2023. január 14., Szombat

Néhány tízezer egy ember életéért

A zalai rendőrök sajtótájékoztatón számoltak be az Eszteregnyén történt emberölés részleteiről.

+