Kék hírek - 2022. június 02., Csütörtök
#telefonos csalók #bank #rendőrség #Zala megye #Anydesk

Vigyázat, csalók!

Vigyázat, csalók!

(Illusztráció: Pixelshot)

Magukat bankbiztonsági szakembereknek kiadó csalókra figyelmeztet a rendőrség. Az úgynevezett „anydeskes” csalásnak zalai károsultjai is vannak, közülük van, akit több millió forintos kár ért.  A részletekről a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetőjét, Tóth László őrnagyot kérdeztük.

– Az utóbbi időkben, sajnos, megszaporodtak az ilyen jellegű esetek. Az „anydeskes” csalók bankbiztonsági szakembereknek adják ki magukat, és különféle kérdésekkel férkőznek a gyanútlan áldozatok bizalmába. Nagyon meggyőzően kommunikálnak, és hitelesen adják elő, hogy ők egy bank alkalmazottjai, a háttérben sokszor irodai környezet zajait szimulálják. Ennek a határozott kommunikációnak nagyon sokan bedőlnek, megadják a bankszámlájukhoz kapcsolódó adataikat, ezzel pedig szinte az összes pénzüket elveszíthetik, sőt, gyakran az áldozat hitelkeretének terhére is kezdeményeznek átutalásokat, vásárlásokat.

Maga a csalás úgy történik, hogy a bűnözők megkérik az áldozatot, töltsön le egy Anydesk nevű alkalmazást a telefonjára, ami nagyobb biztonságot jelent majd, ám valójában ezzel az applikációval távoli hozzáférést engedélyez másoknak az eszközéhez és a rajta lévő adatokhoz, jelszavakhoz, folytatta Tóth László

Az őrnagy hozzátette: kis odafigyeléssel megelőzhetőek az ilyen típusú káresetek.

– A legfontosabb, hogy mindenki tudatosítsa magában: a bankok soha nem kérnek ilyen formában, telefonon adatokat az ügyfelektől. Ha ilyen hívást kapunk, legyünk gyanakvóak, ígérjünk visszahívást későbbre, és inkább érdeklődjünk a saját bankunk által megadott hívószámon, hogy valóban volt-e tőlük ilyen megkeresés.

Személyes adatot, bankkártya adatokat, PIN és CVC kódot soha ne adjunk meg idegeneknek, figyelmeztet a szakember. Ha valaki ilyen hívást kap, azt lehetőleg jelezze a bankja és a rendőrség felé is.

Még érdekes lehet ...


2022. október 01., Szombat

Figyeljük az előrejelzéseket!

Az elmúlt napokban egyre több helyszínre riasztják a megye tűzoltóit elsősorban kidőlt fákhoz, illetve elárasztott pincékhez, lakásokhoz.


2022. szeptember 30., Péntek

Felelniük kell az ittas vezetésért

A nagykanizsai rendőrök vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást három ittas járművezetővel szemben.


A fűtőberendezés nem szemetes

A hűvösebb időjárás miatt sokan már az elmúlt napokban, hetekben beindították fűtőeszközüket, begyújtottak a kályhákba, kandallókba.


2022. szeptember 29., Csütörtök

Körözött Ferrari Letenyén

A magyar rendőrök a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által körözött személyautót foglaltak le a letenyei határátkelőhelyen.


2022. szeptember 26., Hétfő

Fokozott rendőrségi ellenőrzés a vasút biztonságáért

A rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében ellenőriz


2022. szeptember 25., Vasárnap

Új módszerekkel próbálkoznak csalók az apróhirdetések oldalain

Hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat.


2022. szeptember 24., Szombat

Születésnapos zalai tűzoltókat köszöntöttek

Azokat is köszöntötték, akik szabadnapjukon vagy egy-egy beavatkozás során mutatott gyors helyzetfelismerő képességükkel, bátorságukkal életeket vagy anyagi javakat mentettek meg.


2022. szeptember 23., Péntek

Nem létező termékeket árult

Jogerős ítélet született annak a nőnek az ügyében, aki internetes hirdetéssel csalt ki pénzt emberektől.


2022. szeptember 21., Szerda

Mire figyeljünk a régi gáztűzhelyekkel kapcsolatban?

Gázszivárgás miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit a mögöttünk hagyott vasárnapon Nagykanizsán, egy Teleki utcai társasházhoz.


2022. szeptember 20., Kedd

A tűzgyújtási tilalom mától már csak Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére vonatkozik

A Nébih felhívta a lakosság figyelmét, legyenek fokozottan körültekintőek, ugyanis Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.


2022. szeptember 18., Vasárnap

Kevesebb bűncselekmény történt a nyáron a Balatonnál

Magas színvonalúnak nevezte a balatoni közbiztonságot az idei turisztikai szezonban Molnár Gábor Somogy megyei rendőrfőkapitány.

+