Kék hírek - 2022. július 12., Kedd
#ítélkezési szünet #bíróság #peres eljárás

Kezdődik az ítélkezési szünet

Kezdődik az ítélkezési szünet

(Fotó: Proxima Studio)

2022. július 15. napjával (péntek) a bíróságokon megkezdődik az egy hónapos ítélkezési szünet, amely 2022. augusztus 19. napjáig tart. A bíróságok augusztus 22-től tárgyalnak ismét rendszeresen.

A bíróságok életében a nyári tárgyalásmentes időszak már a 90-es évek vége óta ismert, de hivatalos jogi kategóriaként csak 2008-ban jelent meg. Hosszú évek tapasztalata - és az 1945 előtti hagyományok - indokolta a bevezetését, ugyanis ezekben a nyári hetekben az ügyfelek és a jogi képviselők általában a szabadságukat töltik, így nem mindig tudnak megjelenni a tárgyalásokon. A bíróságok a dolgozóik nyári szabadságait is elsődlegesen az ítélkezési szünet alatt adják ki.

Az ítélkezési szünetben a bíróságok – a soron kívüli vagy más rövid határidőhöz kötött ügyek kivételével - nem tárgyalnak. (Így például a letartóztatás, a gyorsított, valamint egyes polgári, munkaügyi és gazdasági tárgyú eljárások, illetve végrehajtások kapcsán tartanak tárgyalásokat, meghallgatásokat.)

A polgári peres és nemperes ügyekben - bizonyos kivételekkel - a Polgári perrendtartás értelmében a napokban megállapított határidőkbe az év július 15. napjától augusztus 20. napjáig terjedő időszaka nem számít bele. (Ez azt jelenti, hogy ha valaki pl. egy elsőfokú ítéletet – mely ellen 15 nap alatt lehet fellebbezni - július 11-én vesz kézhez, akkor július 12-14. napja lesz a fellebbezési határidő első három napja, míg a további napok már augusztus 22. napjától számítandók.)

Büntető ügyekben a bíróságok folyamatosan ellátják a törvényi feladataikat, a határidők számítását az ítélkezési szünet nem érinti.

A tárgyalásmentes időszak alatt a Zalaegerszegi Járásbíróságon, a Nagykanizsai Járásbíróságon és a Keszthelyi Járásbíróságon továbbra is lesz Ügyfélsegítő nap (https://zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu/20200701/ugyfelsegito-idopon...), de a Lenti Járásbíróság félfogadását a Zalaegerszegi Járásbíróság látja el. Az egyes bíróságokon a kezelőirodák nyitva tartanak: az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba. A zalaegerszegi bíróságok esetében pedig az Ügyfélszolgálati Iroda működik majd, s folyamatosan dolgozik a cégbíróság is.

Az ítélkezési szünet alatt megszakítás nélkül működik a bírósági közvetítés is. A peres eljárásnál lényegesen gyorsabb és rugalmasabb, semleges harmadik személy részvételével zajló közvetítői eljárással a felek kölcsönösen kedvező megállapodásra juthatnak. A nyári időszak alkalmas lehet arra, hogy a már elkezdett pert a felek rövid idő alatt megegyezéssel befejezzék. Részletesebben tájékozódhat itt: https://zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu/birosagi-kozvetitok

(Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék)

Még érdekes lehet ...


2022. december 03., Szombat

Hasznos tanácsok a hamisítatlan téli időjáráshoz

Időben induljunk útnak, és számoljunk azzal a lehetőséggel, hogy a megszokottnál jóval lassabban tudunk majd haladni.


2022. december 02., Péntek

Ismeretlen holttestet találtak a Csapi hegyen, a rendőrök a lakosság segítségét kérik

Az elhunyt feltehetően felnőtt férfi, a halál beálltának időpontja a megtalálást megelőző 1-3 évben valószínűsíthető.


2022. november 30., Szerda

Óvodában jelzett a a szén-monoxid-érzékelő Kanizsán

A gyerekek a riasztáskor az udvaron voltak.


2022. november 29., Kedd

A járművek hideg időben is kigyulladhatnak

Kis odafigyeléssel ezek az esetek is megelőzhetők.


2022. november 26., Szombat

Adótraffi: ők következnek

2022. november 25. és december 31. között az ünnepi időszakhoz kapcsolódó, szezonális termékek árusítóit ellenőrzik.


Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor országszerte.


2022. november 25., Péntek

Figyelmetlenségből baleset

Egy kisteherautó és egy személyautó ütközött össze a Becsehelyt és Tótszentmártont összekötő úton.


2022. november 23., Szerda

Ne dőljön be a rendőrség nevében küldött fals emaileknek!

Ha Ön is kapott a rendőrség nevében gyanús leveleket, akkor hagyja figyelmen kívül, és erre figyelmeztesse a hozzátartozóit is, mivel egyértelmű átverésről van szó!


Idejében érdemes felkészülni, mert közeleg a tél

A közlekedésben ősszel és télen a csúszós út, a romló látási viszonyok okozzák a legtöbb problémát.


Tűzhelyen felejtett étel okozott riadalmat

Mire a letenyei hivatásos és önkéntes tűzoltók a helyszínre értek, a lánggal égés megszűnt.


2022. november 21., Hétfő

Ki látta a balesetet?

A nagykanizsai rendőrök a lakosság segítségét kérik.


2022. november 20., Vasárnap

A megfelelő ember a megfelelő helyen

Hősies helytállásáért részesült főigazgatói elismerésben nemrég Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós, a zalakarosi katasztrófavédelmi őrs szerparancsnoka.


2022. november 18., Péntek

Maradandó fogyatékosságot okozott

A nagykanizsai rendőrök befejezték egy 2021-es közúti közlekedési baleset vizsgálatát.

+