Kék hírek - 2022. július 20., Szerda
#autótűz #baleset-megelőzés #tűzoltók

Emelkedett az autótüzek száma Zalában

Emelkedett az autótüzek száma Zalában

(Illusztráció: Getty Images Signature)

A mögöttünk hagyott hétvégén ismét egy kigyulladt autóhoz riasztották a megye tűzoltóit. Ezúttal a lenti hivatásos tűzoltóknak volt dolguk Lendvadedes közelében, ahol egy személygépkocsi motorteréből csaptak fel a lángok. Ebben az évben már meghaladta a húszat a gépjárművekhez köthető tűzesetek száma, csak májusban több, mint tíz helyszínen volt szükség ilyen jellegű esetnél a tűzoltók beavatkozására. Beszédes adat, hogy Zalában tavaly összesen tizenhat alkalommal oltottak kigyulladt kocsikat a lánglovagok. Általánosságban elmondható, hogy megyénkben átlagosan hetente keletkezik tűz egy parkoló, vagy közlekedő autóban. Kis odafigyeléssel ezek az esetek megelőzhetők!

Az autók esetében a tűz leggyakrabban a motortérben, illetve az utastérben keletkezik. A járműveknél is a tűz megelőzése a cél, így fontos, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen. Sok esetben a motortérben szivárgó üzemanyag, a hidraulikus eszközöket működtető olajok valamint a lerakódott benzin és gázolaj maradványok jelentenek tűzveszélyt. A folyadékok szivárgásának oka lehet elhasználódás, vagy javítási, szerelési hiba, esetleg valamilyen törés, vezetékrepedés, kopás, illetve tömítetlenség. 

Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag és helytelenül beszerelt világítás, az egyéb elektromos javítások, de az elhasználódásból eredő hibák is, így például a biztosítéktábla meghibásodása vagy annak felelőtlen kiiktatása. 

Ezek a veszélyek az év minden időszakában tűz keletkezésének egyik forrásai lehetnek, kiemelten igaz ez a nyári időszakra. Gyakran előfordul, hogy az emberek a munkájukhoz használt motoros eszközök működtetéséhez szükséges üzemanyagot a járművek rakterében, csomagterében tárolják. A meleg következtében ez szintén a tűz keletkezésének egyik melegágya! 

A legtöbb esetben alig néhány perc elteltével teljesen kiég a jármű, így szinte az egyetlen esély annak megmentésére, ha kézi tűzoltókészülékkel haladéktalanul megkezdjük a tűz oltását.

Bár nem előírás, viszont célravezető, hogy akinek lehetősége van rá, tartson tűzoltó készüléket a gépjárműben.

Egy kezdetleges tűz megfékezésére teljesen alkalmas és nem foglal nagy helyet. 

Amennyiben rendelkezünk tűzoltó készülékkel akár egy gépjármű teljes kiégését is meg tudjuk akadályozni. Ha a jármű motorterében csapnak fel a lángok úgy nem árt az óvatosság, ugyanis annak felnyitásakor a friss levegő hatására a tűz hirtelen kicsap a motorháztető alól.

A melegebb időszakban tehát fokozottan figyeljünk a járművünkre veszélyt jelentő tűzforrásokra és ennek fontosságára hívjuk fel a környezetünkben élők figyelmét is, hogy megelőzhetőek legyen a gépjárműtüzek. Ha menet közben füst- vagy égett szagot érzünk, azonnal álljunk félre! Először az utasok biztonságáról kell gondoskodni és csak ezután foglalkozzunk a járművel! 

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 08., Hétfő

Elvesztette uralmát a jármű felett

A nagykanizsai sofőr könnyebb sérüléseket szenvedett.


2022. augusztus 05., Péntek

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Kanizsán tegnap jelzett a készülék.


2022. augusztus 02., Kedd

Július fotója

A katasztrófavédelem kiemelt célja a lakosság hiteles tájékoztatása, amelyhez elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű fotók készüljenek a beavatkozások vagy rendezvények során.


2022. július 30., Szombat

Szarvast ütött el egy személyautó

A vad a helyszínen elpusztult.


2022. július 29., Péntek

Ittasan, engedély nélkül vezetett

A nagykanizsai rendőrök őrizetbe vették a férfit.


2022. július 28., Csütörtök

Továbbra is rossz ötlet

Tilos a kívánságlámpás használata.


Tehergépkocsikat és buszokat is ellenőriztek

Az egyhetes akció során a zalai rendőrök a tehergépjárműveket és az autóbuszokat, és azoknak vezetőit is ellenőrizték.


2022. július 26., Kedd

Ittasan borult fel autójával

A nagykanizsai rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.


2022. július 23., Szombat

Zalai elismerések a bíróságok napján

A magyar bírósági rendszer dolgozóinak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként adják át a Juhász Andor-díjakat.


2022. július 21., Csütörtök

Vigyázzanak az utakon!

A nyári mezőgazdasági munkák idején a nap szinte minden szakában találkozhatunk a közutakon nagyméretű mezőgazdasági járművekkel.


2022. július 19., Kedd

Karma

Nem úszta meg a felelősségre vonást a cserbenhagyó.

+