Kék hírek - 2022. július 28., Csütörtök
#kívánságlámpás #tűzveszély #katasztrófavédelem

Továbbra is rossz ötlet

Továbbra is rossz ötlet

(Illusztráció: Unsplash)

A nyár egyértelműen a szabadtéri rendezvények, az esküvők, koncertek, vásárok és baráti találkozók időszaka. Ezek értelem szerűen adott esetben több száz látogatót is vonzanak, kisebb területen sok ember gyűlik össze, ezért különösen fontos, hogy a programok szervezői odafigyeljenek az érdeklődők biztonságára.

Köztudott, hogy napjainkban a házasulandók és a különböző, figyelemfelhívó rendezvények szervezői valamilyen formabontó akcióval szeretnék emlékezetessé tenni akár a nagy napot, vagy egy ügy melletti kiállást. Ide kapcsolódik az úgynevezett kívánságlámpások használata. 

Fontos tudni, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapján „A meleg levegő felhajtó hatásán alapuló nyílt lánggal működő repülő szerkezet – a hőlégballon és a hőléghajó kivételével – nem üzemeltethető.” Tehát az irányítás nélkül, nyílt lánggal működő repülőszerkezet nevesítve van, használata pedig tiltott. 

Mivel az égi lámpások a rendeltetésszerű használatukból adódóan ellenőrizhetetlen tűzforrások, ezért a termékek a tűzveszély kockázatát hordozzák magukban. Használatuk 100.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtható.

Zala megyében – akárcsak az ország minden megyéjében - tűzgyújtási tilalom van érvényben. A szárazság miatt egy-egy ilyen lámpás felengedése amellett akár jelentős anyagi károkat is okozhat a mezőgazdasági, erdős, vagy egyéb szabadtéri területeken, vagy lakókörnyezetben, de akár égési sérüléseket is okozhatnak. 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 08., Hétfő

Elvesztette uralmát a jármű felett

A nagykanizsai sofőr könnyebb sérüléseket szenvedett.


2022. augusztus 05., Péntek

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Kanizsán tegnap jelzett a készülék.


2022. augusztus 02., Kedd

Július fotója

A katasztrófavédelem kiemelt célja a lakosság hiteles tájékoztatása, amelyhez elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű fotók készüljenek a beavatkozások vagy rendezvények során.


2022. július 30., Szombat

Szarvast ütött el egy személyautó

A vad a helyszínen elpusztult.


2022. július 29., Péntek

Ittasan, engedély nélkül vezetett

A nagykanizsai rendőrök őrizetbe vették a férfit.


2022. július 28., Csütörtök

Tehergépkocsikat és buszokat is ellenőriztek

Az egyhetes akció során a zalai rendőrök a tehergépjárműveket és az autóbuszokat, és azoknak vezetőit is ellenőrizték.


2022. július 26., Kedd

Ittasan borult fel autójával

A nagykanizsai rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.


2022. július 23., Szombat

Zalai elismerések a bíróságok napján

A magyar bírósági rendszer dolgozóinak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként adják át a Juhász Andor-díjakat.


2022. július 21., Csütörtök

Vigyázzanak az utakon!

A nyári mezőgazdasági munkák idején a nap szinte minden szakában találkozhatunk a közutakon nagyméretű mezőgazdasági járművekkel.


2022. július 20., Szerda

Emelkedett az autótüzek száma Zalában

Július végéig már több ilyen eset volt, mint tavaly egész évben.

+