Kék hírek - 2022. augusztus 15., Hétfő
#katasztrófavédelem #elektromos tűz

Az elektromos tüzek megelőzhetők!

Az elektromos tüzek megelőzhetők!

(Illusztráció: Katasztrófavédelem)

Az elmúlt időszakban Zalában több, elektromos meghibásodás miatt bekövetkezett – szerencsére – kisebb tűzesethez kellett vonulniuk a megye tűzoltóinak. Sormáson egy zárlatos lámpa miatt keletkezett tűz, nemrég pedig Nagykanizsán, töltés közben gyulladt ki egy elektromos kisautó. Igaz, nem megyei esemény volt, de nemrég Gyálon elektromos meghibásodás miatt leégett egy lakóépület, melyen napelemek is voltak.

Ugyan az egyre népszerűbb napelemes újítások során kicsi az esély, hogy maga a rendszer miatt keletkezik tűz, de érdemes alaposan átgondolni, hogy a kiépítéskor pontosan milyen feltételeknek is kell megfelelnie. Ha végigvettük a lehetséges kockázatokat, akkor biztonsággal foghatunk neki a telepítésnek. 

Fontos (és kötelező eleme is!) a napelemrendszernek a szakaszoló kapcsoló, ám érdemes arra is ügyelni, hogy amíg a napelemtábla fényt kap, addig a tábla és a kapcsolók közti vezeték ugyanúgy feszültség alatt van. Ez a tűzoltóknak is új kihívást jelent, ugyanis egy esetleges oltásnál a táblákat le kell takarni habbal, vagy nem éghető ponyvával. Éppen ezért a tűzoltók felkészítésébe már az ilyen jellegű esetek kezelése is bekerült. Természetesen az esetlegesen felmerülő, napelemhez köthető tüzek számát gyakorlatilag a nullára csökkenthetjük akkor, ha megfelelő, minőségi anyagból hozzáértő szakember segítségével történik a kiépítés. 

Elektromos tűz bármikor keletkezhet. Az első és legfontosabb ezért, hogy otthonainkat lássuk el egy füstérzékelővel! Ez az eszköz a plafonra helyezve azonnal jelez, ha baj van! Emellett néhány praktikával, kis odafigyeléssel sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk saját magunkat és családunkat. Potenciálisan veszélyforrás lehet gyakorlatilag minden olyan eszköz, amit használunk, de emellett a szabálytalan, rossz, esetleg nem szakember által végrehajtott bekötések, hálózati kiépítések is kockázatot jelentenek. Zalában már több melléképületet érintő tűzeset is volt idén, többségük elektromos meghibásodás miatt. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy az ilyen jellegű munkákat inkább szakemberrel végeztessék! 

De mire érdemes figyelni otthonainkban? 

Egy háztartásban egyszerre akár több számítógép, telefontöltő és egyéb elektromos berendezés üzemel. Ez jelentős energia felvétellel jár, ami nem megfelelően üzemelő hálózat esetében fokozott tűzveszéllyel is járhat. Fontos, hogy az elektromos berendezéseket használatuk után minden esetben válasszuk le a hálózatról! Amennyiben elektromos hibát észlelünk, minden esetben hívjunk szakembert! Egy rosszul leszigetelt vezeték vagy túlterhelt hálózat következtében lakástűz alakulhat ki! 

Éppen ezért: 

– Túlmelegedés, rendellenes működés, furcsa, égésre utaló szag esetén azonnal válasszuk le az elektromos berendezést a hálózatról, húzzuk ki a konnektorból!
– A kismegszakítókat, biztosítókat csak szakemberrel cseréltessük, javíttassuk!
– Használat előtt nézzük át elektromos berendezéseinket, a csatlakozókat és a vezetékeket, hogy nincsenek-e eltörve, megrepedve!
– Ne terheljük túl a hosszabbítókat, elosztókat, több elektromos hosszabbító kábelt ne csatlakoztassunk egymásba! Lehetőleg földelt eszközöket használjunk!
– Ne használjon hosszabbítót, kábeldobot feltekerve! A feltekert kábel terhelve túlmelegszik, megolvad, tüzet, égési sérülést okoz.
– Az elektromos fűtőkészüléket soha ne takarjunk le, ne tegyük közel bútorainkhoz, éghető anyagból készült tárgyainkhoz!
– Ha hosszabb időre elutazunk, ne hagyjuk áram alatt, konnektorba dugva az elektromos berendezéseket, mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is fogyasztóként üzemelnek! Esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat!
– A jó kapcsoló és a jó csatlakozó üzem közben nem melegszik. Ellenkező esetben cseréltesse ki!
– Lámpáiban mindig a foglalatnak megfelelő méretű és teljesítményű izzókat használjon!
– Az elektromos hálózatban keletkezett hibákat minden esetben szakemberrel javítassa meg!
– Az elektromos tüzet tilos vízzel oltani! Az oltáshoz használjunk porral oltó kézi tűzoltó készüléket, de használhatunk homokot vagy különböző nem gyúlékony, nagy felületű anyagot, amely elzárja az oxigént a tűztől. Javasolt otthon egy tűzoltó készülék készenlétben tartása, mert a kezdeti tüzek oltására hatékonyan alkalmazható, így megfékezhetjük a kezdődő tüzeket, védelmezve családunk és vagyontárgyaink épségét.

Bármilyen tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. A tűz másodpercek alatt rohamosan elterjedhet, így ha látunk esélyt a tűz megfékezésére és eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg. Ha nincs ilyenre lehetőség, akkor az első dolgunk a tűzoltók értesítése legyen a 112-es segélyhívószámon, és csak utána kezdjünk bele a tűz oltásába, illetve a kármentésbe.

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 26., Hétfő

Fokozott rendőrségi ellenőrzés a vasút biztonságáért

A rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében ellenőriz


2022. szeptember 25., Vasárnap

Új módszerekkel próbálkoznak csalók az apróhirdetések oldalain

Hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat.


2022. szeptember 24., Szombat

Születésnapos zalai tűzoltókat köszöntöttek

Azokat is köszöntötték, akik szabadnapjukon vagy egy-egy beavatkozás során mutatott gyors helyzetfelismerő képességükkel, bátorságukkal életeket vagy anyagi javakat mentettek meg.


2022. szeptember 23., Péntek

Nem létező termékeket árult

Jogerős ítélet született annak a nőnek az ügyében, aki internetes hirdetéssel csalt ki pénzt emberektől.


2022. szeptember 21., Szerda

Mire figyeljünk a régi gáztűzhelyekkel kapcsolatban?

Gázszivárgás miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit a mögöttünk hagyott vasárnapon Nagykanizsán, egy Teleki utcai társasházhoz.


2022. szeptember 20., Kedd

A tűzgyújtási tilalom mától már csak Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére vonatkozik

A Nébih felhívta a lakosság figyelmét, legyenek fokozottan körültekintőek, ugyanis Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.


2022. szeptember 18., Vasárnap

Kevesebb bűncselekmény történt a nyáron a Balatonnál

Magas színvonalúnak nevezte a balatoni közbiztonságot az idei turisztikai szezonban Molnár Gábor Somogy megyei rendőrfőkapitány.


2022. szeptember 16., Péntek

Ki látta a balesetet?

Egy 9 éves kisfiú életét vesztette Nagykanizsán.


2022. szeptember 14., Szerda

Változó szabályok a zalai bíróságokon

Az új belépési szabályok szeptember 15-től a Nagykanizsai Járásbíróságon is érvényesek.


Együttműködési megállapodást írtak alá

A cél egymás munkájának hatékony segítése.


2022. szeptember 12., Hétfő

Rágalmazás és becsületsértés miatt tett feljelentést a kanizsai kórház

Pár hete kapott szárnyra a pletyka, miszerint a Kanizsai Dorottya Kórház több orvosát és magát a főigazgatót is bilincsbe verve vitte el a rendőrség az intézményből.

+