Kék hírek - 2022. augusztus 26., Péntek
#verseny #tűzoltók #Zala megye

Helytálltak a zalai tűzoltók az országos versenyen

Helytálltak a zalai tűzoltók az országos versenyen

(Fotó: ZMKI)

Az augusztus 22-24. között megrendezett XVI. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportverseny befejező napján a csapatok a négyszer százméteres váltóban, illetve kismotorfecskendő-szerelésben mérték össze tudásukat. A viadalt végül Győr-Moson-Sopron megye csapata nyerte, ők őrzik két évig a vándorserleget. A zalai csapat a 14. helyen végzett.

A szerdai versenynap is az UTE atlétikai stadionjában indult. A délelőtt első felében a négyszer százméteres váltófutást teljesítették a versenyzők. Ebben a számban a váltó első tagja egy sugárcsővel és egy létrával rajtol: előbbi testesíti meg gyakorlatilag a stafétát, utóbbi pedig ahhoz kell, hogy segítségével feljusson az első akadályt jelentő kisház tetejére. Azon végigszaladva, a másik oldalán leugorva fut a váltásig, a második tűzoltó feladata, hogy átvesse magát a két méter magas palánkon, majd átadja a sugárcsövet harmadik társának. Ő futtában magához vesz két tömlőt, végigszalad velük egy nyolc méter hosszú gerendán, menet közben összekapcsolja azokat, majd a tömlőket egy osztóhoz is csatlakoztatja, a tömlőre kapcsolja a sugárcsövet, de még a váltózóna előtt le is kapcsolja azt. A váltó negyedik tagjának az a feladata, hogy odafusson a kikészített tűzoltó készülékhez, felvegye azt, majd segítségével eloltsa a korábban meggyújtott tálcatüzet. A versenyző a tálcától csak akkor futhat tovább, ha a tüzet a tálcában és ha kell, a tálcán kívül is teljesen eloltotta. A feladat megoldása után sugárcsővel befut a célba.

Az utolsó versenyszám a kismotorfecskendő-szerelés volt. A feladat elsőre egyszerűnek hangzik: a berendezés típusának megfelelő módon be kell indítani a kismotorfecskendőt, egy tartályból felszívni a vizet, majd egy alapvezetéken és két sugáron keresztül célba lőni egy-egy táblára. Ezek közepén egy öt centi átmérőjű nyílás van, úgy kell célozni, hogy azon átmenjen a víz, és meg lehessen tölteni az alatta lévő tartályt. 

A viadalon egyéniben és csapatban is hirdetnek győztest. Egyéniben és egyéni összetettben a százméteres akadályfutásban és a horoglétramászásban nyújtott teljesítmény számít, míg a csapatversenynél a váltó és a kismotorfecskendő-szerelés eredményét veszik figyelembe. Az összetett csapatverseny sorrendje pedig úgy alakul ki, hogy összeadják valamennyi versenyszám helyezési számait. Pontazonosság esetén az a csapat kerül előbbre, amelyik kismotorfecskendő-szerelésben jobban teljesített. 

A délutáni, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban tartott eredményhirdetésen Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, az országos katasztrófavédelmi főigazgató műveleti helyettese üdvözölte és köszöntötte a versenyzőket. A tábornok egyebek mellett megköszönte a résztvevőknek, hogy szabadidőt, fáradtságot nem kímélve felkészültek a megméretésre. Erdélyi Krisztián úgy fogalmazott, a szolgálatban való mindennapos helytállás mellett felkészülni egy ilyen komplex sportversenyre nem mindennapi teljesítmény. A főigazgató-helyettes elismeréssel adózott a versenyzők helytállása előtt, egyben példaként állította a sportolókat a teljes személyi állomány elé. Hozzátette, azért sem baj, ha minél többen tekintenek példaképként a versenyzőkre, mert a tűzoltósportban is fontos az utánpótlás-nevelés. 

Az eredmények összesítését követően az összetett csapatversenyben Győr-Moson-Sopron megye végzett az élen, megelőzve a második helyezett Bács-Kiskun, illetve a harmadikként teljesítő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei csapatot. 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot a megmérettetésen Agg Tamás, Ambrus Gábor, Horváth János, Tóth Tamás, Cseresznyés Dániel, Horváth Gergő, Szabados Gergely, Sipos György és Karsai Zsolt képviselte. A tűzoltók minden versenyszámban odatették magukat és tisztes helytállással a 14. helyen fejezték be a viadalt, olvasható a ZMKI oldalán.

Még érdekes lehet ...


2022. december 03., Szombat

Hasznos tanácsok a hamisítatlan téli időjáráshoz

Időben induljunk útnak, és számoljunk azzal a lehetőséggel, hogy a megszokottnál jóval lassabban tudunk majd haladni.


2022. december 02., Péntek

Ismeretlen holttestet találtak a Csapi hegyen, a rendőrök a lakosság segítségét kérik

Az elhunyt feltehetően felnőtt férfi, a halál beálltának időpontja a megtalálást megelőző 1-3 évben valószínűsíthető.


2022. november 30., Szerda

Óvodában jelzett a a szén-monoxid-érzékelő Kanizsán

A gyerekek a riasztáskor az udvaron voltak.


2022. november 29., Kedd

A járművek hideg időben is kigyulladhatnak

Kis odafigyeléssel ezek az esetek is megelőzhetők.


2022. november 26., Szombat

Adótraffi: ők következnek

2022. november 25. és december 31. között az ünnepi időszakhoz kapcsolódó, szezonális termékek árusítóit ellenőrzik.


Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor országszerte.


2022. november 25., Péntek

Figyelmetlenségből baleset

Egy kisteherautó és egy személyautó ütközött össze a Becsehelyt és Tótszentmártont összekötő úton.


2022. november 23., Szerda

Ne dőljön be a rendőrség nevében küldött fals emaileknek!

Ha Ön is kapott a rendőrség nevében gyanús leveleket, akkor hagyja figyelmen kívül, és erre figyelmeztesse a hozzátartozóit is, mivel egyértelmű átverésről van szó!


Idejében érdemes felkészülni, mert közeleg a tél

A közlekedésben ősszel és télen a csúszós út, a romló látási viszonyok okozzák a legtöbb problémát.


Tűzhelyen felejtett étel okozott riadalmat

Mire a letenyei hivatásos és önkéntes tűzoltók a helyszínre értek, a lánggal égés megszűnt.


2022. november 21., Hétfő

Ki látta a balesetet?

A nagykanizsai rendőrök a lakosság segítségét kérik.


2022. november 20., Vasárnap

A megfelelő ember a megfelelő helyen

Hősies helytállásáért részesült főigazgatói elismerésben nemrég Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós, a zalakarosi katasztrófavédelmi őrs szerparancsnoka.


2022. november 18., Péntek

Maradandó fogyatékosságot okozott

A nagykanizsai rendőrök befejezték egy 2021-es közúti közlekedési baleset vizsgálatát.

+