Kék hírek - 2022. szeptember 21., Szerda
#katasztrófavédelem #gázszivárgás

Mire figyeljünk a régi gáztűzhelyekkel kapcsolatban?

Mire figyeljünk a régi gáztűzhelyekkel kapcsolatban?

(Illusztráció: Getty Images)

Gázszivárgás miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit a mögöttünk hagyott vasárnapon Nagykanizsán, egy Teleki utcai társasházhoz. Az egység megvizsgálta a házba bemenő gázvezetéket, annak közműaknáját, de rendellenességet nem tapasztaltak. Az egyik lakásba bejutva azonban erős gázszagot éreztek, melyet mérőműszereik is megerősítettek. Mint kiderült, az ingatlanban egy konyhai gáztűzhely hibásodott meg: a gázégők szelepei nem zártak rendesen, és átengedték a gázt. A tűzoltók kiszellőztették az érintett lakást, majd a helyszínt átadták a gázszolgáltató időközben kiérkező szakemberének.

Ez az eset is rávilágít arra, hogy továbbra is vannak olyan háztartások, melyekben még régi gáztűzhelyet használnak az ott élők. Ezek a berendezések ugyan működőképesek, de magukban hordozzák azt a veszélyes szituációt, ami saját testi épségünkön túl ingóságunkat is nem várt bajba sodorhatja. 

Egy esetleges konyhai gázszivárgás leggyakrabban a karbantartás hiánya miatt következik be, vagy az elöregedett vezeték, illetve a berendezés műszaki meghibásodásból fakad. Ezen eseteknél fennáll a robbanásveszély, hiszen a levegőbe jutó gáz azzal robbanóképes elegyet képez, és ha van gyújtóforrás, vagy nincs észlelve megfelelő időben a probléma, akkor bekövetkezik a baj. 

Alsó robbanási határérték az a koncentráció, amikor a kiszabadult gáz és levegő keveréke már robbanóképes elegyet alkot. A vezetékes földgáz esetén ez az érték körülbelül öt százalék, a propánbutángáz esetén jóval kevesebb, nagyjából másfél százalék. Ez azt jelenti, hogy egy tíz légköbméter űrtartalmú helyiségben már ötszáz liter földgáz, vagy százötven liter propánbutángáz elegendő ahhoz, hogy a robbanásveszély fennálljon. 

Ma már csak égésbiztosítóval ellátott gázkészülékeket lehet vásárolni. Ha tehát a tűzhelyen üzemelő gázrózsa lángja elalszik, az égésbiztosító pár pillanat múlva reteszeli a kiáramló gáz útját, megszűnik a gáz légtérbe áramlása. Azonban rengeteg olyan régi készülék van még használatban, amelyik nem rendelkezik ezzel a fontos biztonsági berendezéssel. Ezek üzemeltetése fokozott odafigyelést, kontrollt igényel. A gázüzemű berendezésekben csak pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni - ezek csak gázszerelvényt árusító szakboltokban vásárolhatók meg, de a legbiztonságosabb, ha minden ilyen esetben szakvizsgával rendelkező szakemberre bízzuk a javítást, beszerzést, cserét! Aki ilyen régi tűzhelyet használ, annak mindenképpen tanácsos évente legalább egyszer, de ha kell, akár többször is átnézeti a berendezést! 

Emellett fontos az is, hogy akár vezetékes földgázt, akár propánbutángázt használunk otthonunkban, bizonyos szabályokat be kell tartani. A palackban tárolt propánbutángáz használata kicsit több önállóságot igényel a felhasználó részéről (palackcsere, tárolás, szállítás, tömítettség ellenőrzése), éppen ezért a kockázat is nagyobb. Ha új gázkészüléket tervezünk beüzemelni, vagy régebbi készüléken kell javítási, karbantartási munkát végezni, a munkálatokat minden esetben csak szakképzett szakemberrel végeztessük! 

Kerüljük a saját kezűleg végzett gázszerelési munkákat! Kizárólag a propánbutángázzal üzemelő berendezések palackcseréje a kivétel, kellő körültekintéssel ez házilag is elvégezhető. A palackok cseréjénél az eladó minden alkalommal biztosít új tömítést, amit mi magunk is kicserélhetünk, sőt ezt minden alkalommal ki is kell cserélni! 

Amennyiben otthonunkban gázszagot érzünk, vagy hallható maga a gázszivárgás, gázömlés, azonnal el kell zárni a gázfőcsapot, vagy a palackszelepet! Áramtalanítsunk a villanyóránál, illetve nyissunk azonnal ablakot! Nyílt lángot soha ne használjunk, ez ugyanis fokozottan tűz- és robbanásveszélyes! A meghibásodásról azonnal tájékoztassuk a gázszolgáltatót, vagy a 112-es segélyhívó szám tárcsázásával kérjük a tűzoltók segítségét! 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 26., Hétfő

Fokozott rendőrségi ellenőrzés a vasút biztonságáért

A rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében ellenőriz


2022. szeptember 25., Vasárnap

Új módszerekkel próbálkoznak csalók az apróhirdetések oldalain

Hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat.


2022. szeptember 24., Szombat

Születésnapos zalai tűzoltókat köszöntöttek

Azokat is köszöntötték, akik szabadnapjukon vagy egy-egy beavatkozás során mutatott gyors helyzetfelismerő képességükkel, bátorságukkal életeket vagy anyagi javakat mentettek meg.


2022. szeptember 23., Péntek

Nem létező termékeket árult

Jogerős ítélet született annak a nőnek az ügyében, aki internetes hirdetéssel csalt ki pénzt emberektől.


2022. szeptember 20., Kedd

A tűzgyújtási tilalom mától már csak Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére vonatkozik

A Nébih felhívta a lakosság figyelmét, legyenek fokozottan körültekintőek, ugyanis Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.


2022. szeptember 18., Vasárnap

Kevesebb bűncselekmény történt a nyáron a Balatonnál

Magas színvonalúnak nevezte a balatoni közbiztonságot az idei turisztikai szezonban Molnár Gábor Somogy megyei rendőrfőkapitány.


2022. szeptember 16., Péntek

Ki látta a balesetet?

Egy 9 éves kisfiú életét vesztette Nagykanizsán.


2022. szeptember 14., Szerda

Változó szabályok a zalai bíróságokon

Az új belépési szabályok szeptember 15-től a Nagykanizsai Járásbíróságon is érvényesek.


Együttműködési megállapodást írtak alá

A cél egymás munkájának hatékony segítése.


2022. szeptember 12., Hétfő

Rágalmazás és becsületsértés miatt tett feljelentést a kanizsai kórház

Pár hete kapott szárnyra a pletyka, miszerint a Kanizsai Dorottya Kórház több orvosát és magát a főigazgatót is bilincsbe verve vitte el a rendőrség az intézményből.


2022. szeptember 09., Péntek

Itt az idő gondoskodni a kéményeinkről!

Éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, inkább többször, mint egyszer sem!  

+