Kék hírek - 2022. szeptember 21., Szerda
#katasztrófavédelem #gázszivárgás

Mire figyeljünk a régi gáztűzhelyekkel kapcsolatban?

Mire figyeljünk a régi gáztűzhelyekkel kapcsolatban?

(Illusztráció: Getty Images)

Gázszivárgás miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit a mögöttünk hagyott vasárnapon Nagykanizsán, egy Teleki utcai társasházhoz. Az egység megvizsgálta a házba bemenő gázvezetéket, annak közműaknáját, de rendellenességet nem tapasztaltak. Az egyik lakásba bejutva azonban erős gázszagot éreztek, melyet mérőműszereik is megerősítettek. Mint kiderült, az ingatlanban egy konyhai gáztűzhely hibásodott meg: a gázégők szelepei nem zártak rendesen, és átengedték a gázt. A tűzoltók kiszellőztették az érintett lakást, majd a helyszínt átadták a gázszolgáltató időközben kiérkező szakemberének.

Ez az eset is rávilágít arra, hogy továbbra is vannak olyan háztartások, melyekben még régi gáztűzhelyet használnak az ott élők. Ezek a berendezések ugyan működőképesek, de magukban hordozzák azt a veszélyes szituációt, ami saját testi épségünkön túl ingóságunkat is nem várt bajba sodorhatja. 

Egy esetleges konyhai gázszivárgás leggyakrabban a karbantartás hiánya miatt következik be, vagy az elöregedett vezeték, illetve a berendezés műszaki meghibásodásból fakad. Ezen eseteknél fennáll a robbanásveszély, hiszen a levegőbe jutó gáz azzal robbanóképes elegyet képez, és ha van gyújtóforrás, vagy nincs észlelve megfelelő időben a probléma, akkor bekövetkezik a baj. 

Alsó robbanási határérték az a koncentráció, amikor a kiszabadult gáz és levegő keveréke már robbanóképes elegyet alkot. A vezetékes földgáz esetén ez az érték körülbelül öt százalék, a propánbutángáz esetén jóval kevesebb, nagyjából másfél százalék. Ez azt jelenti, hogy egy tíz légköbméter űrtartalmú helyiségben már ötszáz liter földgáz, vagy százötven liter propánbutángáz elegendő ahhoz, hogy a robbanásveszély fennálljon. 

Ma már csak égésbiztosítóval ellátott gázkészülékeket lehet vásárolni. Ha tehát a tűzhelyen üzemelő gázrózsa lángja elalszik, az égésbiztosító pár pillanat múlva reteszeli a kiáramló gáz útját, megszűnik a gáz légtérbe áramlása. Azonban rengeteg olyan régi készülék van még használatban, amelyik nem rendelkezik ezzel a fontos biztonsági berendezéssel. Ezek üzemeltetése fokozott odafigyelést, kontrollt igényel. A gázüzemű berendezésekben csak pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni - ezek csak gázszerelvényt árusító szakboltokban vásárolhatók meg, de a legbiztonságosabb, ha minden ilyen esetben szakvizsgával rendelkező szakemberre bízzuk a javítást, beszerzést, cserét! Aki ilyen régi tűzhelyet használ, annak mindenképpen tanácsos évente legalább egyszer, de ha kell, akár többször is átnézeti a berendezést! 

Emellett fontos az is, hogy akár vezetékes földgázt, akár propánbutángázt használunk otthonunkban, bizonyos szabályokat be kell tartani. A palackban tárolt propánbutángáz használata kicsit több önállóságot igényel a felhasználó részéről (palackcsere, tárolás, szállítás, tömítettség ellenőrzése), éppen ezért a kockázat is nagyobb. Ha új gázkészüléket tervezünk beüzemelni, vagy régebbi készüléken kell javítási, karbantartási munkát végezni, a munkálatokat minden esetben csak szakképzett szakemberrel végeztessük! 

Kerüljük a saját kezűleg végzett gázszerelési munkákat! Kizárólag a propánbutángázzal üzemelő berendezések palackcseréje a kivétel, kellő körültekintéssel ez házilag is elvégezhető. A palackok cseréjénél az eladó minden alkalommal biztosít új tömítést, amit mi magunk is kicserélhetünk, sőt ezt minden alkalommal ki is kell cserélni! 

Amennyiben otthonunkban gázszagot érzünk, vagy hallható maga a gázszivárgás, gázömlés, azonnal el kell zárni a gázfőcsapot, vagy a palackszelepet! Áramtalanítsunk a villanyóránál, illetve nyissunk azonnal ablakot! Nyílt lángot soha ne használjunk, ez ugyanis fokozottan tűz- és robbanásveszélyes! A meghibásodásról azonnal tájékoztassuk a gázszolgáltatót, vagy a 112-es segélyhívó szám tárcsázásával kérjük a tűzoltók segítségét! 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2022. december 07., Szerda

Kábítószercsempész kamionost és megbízóját tartóztatták le Zalában

Több alkalommal, összesen legalább száz kilogrammnyi kábítószert hozott be Magyarországra az a kamionos, akit megbízójával együtt a múlt hét végén tartóztattak le Zalában


2022. december 06., Kedd

Balesetet okoztak, majd elhagyták a helyszínt

A Nagykanizsa Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a házaspárnak az ügyében, akik tolatás közben nekiütköztek egy kisbusznak.


2022. december 03., Szombat

Hasznos tanácsok a hamisítatlan téli időjáráshoz

Időben induljunk útnak, és számoljunk azzal a lehetőséggel, hogy a megszokottnál jóval lassabban tudunk majd haladni.


2022. december 02., Péntek

Ismeretlen holttestet találtak a Csapi hegyen, a rendőrök a lakosság segítségét kérik

Az elhunyt feltehetően felnőtt férfi, a halál beálltának időpontja a megtalálást megelőző 1-3 évben valószínűsíthető.


2022. november 30., Szerda

Óvodában jelzett a a szén-monoxid-érzékelő Kanizsán

A gyerekek a riasztáskor az udvaron voltak.


2022. november 29., Kedd

A járművek hideg időben is kigyulladhatnak

Kis odafigyeléssel ezek az esetek is megelőzhetők.


2022. november 26., Szombat

Adótraffi: ők következnek

2022. november 25. és december 31. között az ünnepi időszakhoz kapcsolódó, szezonális termékek árusítóit ellenőrzik.


Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor országszerte.


2022. november 25., Péntek

Figyelmetlenségből baleset

Egy kisteherautó és egy személyautó ütközött össze a Becsehelyt és Tótszentmártont összekötő úton.


2022. november 23., Szerda

Ne dőljön be a rendőrség nevében küldött fals emaileknek!

Ha Ön is kapott a rendőrség nevében gyanús leveleket, akkor hagyja figyelmen kívül, és erre figyelmeztesse a hozzátartozóit is, mivel egyértelmű átverésről van szó!


Idejében érdemes felkészülni, mert közeleg a tél

A közlekedésben ősszel és télen a csúszós út, a romló látási viszonyok okozzák a legtöbb problémát.


Tűzhelyen felejtett étel okozott riadalmat

Mire a letenyei hivatásos és önkéntes tűzoltók a helyszínre értek, a lánggal égés megszűnt.


2022. november 21., Hétfő

Ki látta a balesetet?

A nagykanizsai rendőrök a lakosság segítségét kérik.

+