Kultúra - 2020. július 27., Hétfő
#vallás #katolikus egyház #Tábor Hegyi Napok #Nyolc Boldogság Közösség #Homokkomárom

„Keljetek fel!”

„Keljetek fel!”

A rendhagyó tábor lelki délutánját Kecskeméten tartották (Fotó: Magyar Kurír/Lambert Attila)

Nem kellett lemondaniuk a Tábor Hegyi Napok-élményről a résztvevőknek idén sem, igaz, a Nyolc Boldogság Közösség – a járványhelyzet miatt – rendhagyó módon tartotta meg az ifjúsági tábort a múlt héten.

A THN a hét nagy részére a virtuális térbe költözött, a szervezők mindennap megosztottak egy-egy napindító elmélkedést, de tanításokkal is segítették a fiatalok lelki fejlődését.

A Magyar Kurír képes beszámolója szerint a hét csúcspontja az a lelki délután volt, amelyet a programsorozat végéhez közeledve a kecskeméti Szentcsalád Plébánián tartottak. A cikk szerzője, Bodnár Dániel a homokkomáromi táborokhoz hasonló, hamisítatlan THN-életérzést – derűt, jókedvet, szeretetátadást – tapasztalt itt is.

A rendezvényre csaknem 150-en érkeztek, többek közt Nagykanizsáról, Homokkomáromból (itt található a Nyolc Boldogság Közösség dél-zalai rendháza) és a fővárosból is. A résztvevő fiatalokat és jó pár szülőt Hatházi Róbert, a lelki délutánnak otthont adó plébánia plébánosa, és a Nyolc Boldogság Közösség tagja is köszöntötte.

Hatházi Róbert atya: Jézus azt kéri, tegyünk valamit, többet, mint eddig (Fotó: Magyar Kurír/Lambert Attila) 

A tábor mottója kapcsán („Keljetek fel!”) elmondta: „A mai imaest elsősorban arról szól, hogyha Jézus szól – így akár a halott naimi ifjúhoz is –, akkor az nem egyszerű kérés, hogy kelj fel, ha van kedved, hanem határozott felszólítás.” Ez a program pedig azt szeretné megerősíteni a fiatalokban, hogy amikor Jézus szól hozzájuk, akkor abban benne van az ő isteni hatalma is, és nem csak a kedvessége, a szeretete – ezzel a hatalommal szólít, hogy keljünk fel, tegyünk valamit, többet, mint eddig, fűzte hozzá az atya.

A cikk kitér arra is: az idei THN főszervezője Isten országáról elnevezett Margit nővér, aki felidézte: a mottó ötlete még a karantén idején született. Szerinte a járványtól függetlenül is könnyen erőt vehet rajtunk egyfajta fásultság, kilátástalanság, fáradtság, és ez megbénít. Margit nővér emlékeztetett rá: Jézus a Szentírásban többször használja a kifejezést: „Kelj fel! Keljetek fel!” Ezt mondja, amikor meggyógyítja a bénát, amikor feltámasztja Jairus lányát vagy a naimi ifjút. „Amikor az ember megérzi Isten közelségét és hatalmát, akkor lehet, hogy korábban teher alatt görnyedt, mégis, Isten szavára képessé válik arra, hogy felkeljen.” Jézus szavában erő van, az ő szava újjáteremtő, és ezáltal az ember alkalmassá válik, hogy együttműködjön Istennel – mondta Margit nővér.

Derű, jókedv, szeretetátadás. Ilyen a ZHN-életérzés (Fotó: Magyar Kurír/Lambert Attila)

A lelki napon Mohos Gábor esztergomi-budapesti segédpüspök mutatott be koncelebrált szentmisét, a szentbeszédet Hatházi Róbert mondta, aki Jézusnak a magvetőről szóló példabeszédéről elmélkedett. A program ezután zenés dicsőítéssel és szentségimádással egybekötött imaesttel folytatódott, amelyen tanúságtételek is elhangoztak.

(Forrás: Magyar Kurír)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 27., Kedd

November 5-én visszatér A korona 5. évada

A II. Erzsébet királynőről és a brit királyi családról szóló, A korona című sorozat 5. évada november 9-én kerül fel a Netflixre.


2022. szeptember 17., Szombat

Elkezdődött az Ars Sacra

Mintegy 400 programmal várják a közönséget szombattól.


2022. szeptember 09., Péntek

A Blokád képviseli Magyarországot a 95. Oscar-versenyen

Az Antal Józsefről szóló alkotást október 20-tól láthatjuk a mozikban.


2022. szeptember 01., Csütörtök

Október elejéig forog a nagyszabású Semmelweis-film

A Semmelweis című film Maruszki Balázs és Kormos Anett forgatókönyvéből készül a Nemzeti Filmintézet támogatásával, és várhatóan 2023-ban kerül a mozikba.


2022. augusztus 27., Szombat

Meghirdették a Magyarország 365 fotópályázatot

Három kategóriában várják a professzionális, valamint az amatőr fotográfusok felvételeit október 10. éjfélig.


Vizuális világáért nyert különdíjat a Családregény videóklip

A zenés filmhez saját rajzokat, az animációs részekhez kartonból kivágott figurákat használtak, a legtöbb jelenetben pedig fotók montázsai adják a hátteret.


2022. augusztus 21., Vasárnap

Lenyűgöző multimédiás kiállítások a császárvárosban

A modern technika és a kultúra találkozik azon a három tárlaton melyek szeptemberben még párhuzamosan látogathatók és multimediális eszközökkel varázsolják el a látogatók érzékeit.


2022. augusztus 12., Péntek

Hagyományos motívumok díszítik a 3,5 méter magas ruhaszobrokat a Festetics-kastély parkjában

A szabadtéri kiállítás augusztus 28-ig ingyenesen látogatható minden nap 20 óráig.


2022. augusztus 05., Péntek

Már látogatható a Festetics család aranyozott, egykori díszebédlője

A főúri étkezőszalont a kastély tükörtermében alakították ki, melyet egykoron ebédlőként használt a Festetics-család.


2022. augusztus 01., Hétfő

Szerenád a gesztenyefák árnyékában

Az Eleven Költők Társasága adott szabadtéri koncertet a Medgyaszay Ház előtti kőszínpadnál.


2022. július 22., Péntek

Amikor délben megkondulnak a harangok...

1456. július 22-én megsemmisítő vereséget mértek a törökökre a magyarok Nándorfehérvárnál.

+