Kultúra - 2020. augusztus 01., Szombat
#vallás #diakónus #Nagykanizsa #Jézus Szíve-templom #katolikus egyház

Beszélgetés Fejes Jánossal

Beszélgetés Fejes Jánossal

Fejes Jánost már gyermekkorában megragadta a templomok légköre (Fotó: Magyar Kurír/Lambert Attila)

Isten segítségével, sok imával és szorgalommal – így akar élni és szolgálni Fejes János, akit június 27-én Nagykanizsán, a Jézus Szíve-templomban szentelt áldozópappá Varga László megyéspüspök. Az esztergomi szemináriumban végzett újmiséssel a szentelést megelőző lelkigyakorlat után beszélgetett a Magyar Kurír újságírója, Trauttwein Éva.

„Egész nap elültem volna a templomban” – mondja Fejes János, aki elsőáldozásra készülve kisgyermekként került közel a templomhoz. Református édesanyja a kapuig kísérte, és ott rábízta egykori óvó nénijére. A csendes, nyugodt, visszahúzódó gyermeket nagyon megragadta a templom légköre. Szentmisét korábban csak a tévében látott, ágyba kényszerült nagymamája mellett. Az első pap, akit megismert, az öreg kanonok volt, aki vasárnaponként eljárt a nagymamához áldoztatni. Most, a templomba belépve eltöltötte a csodálat: milyen szép itt!

A faluban szerdán és vasárnap volt szentmise. János, ha tehette, hétköznap is elment. Megtetszett neki az orgona, szeretett volna kántor lenni, de ekkor már a papi hivatás gondolata is erősen foglalkoztatta. Elkezdett orgonálni tanulni, hallás után játszotta le az első népénekeket. Nagy Vendel apát plébános felfigyelt az érdeklődésére, és ajánlotta, hogy jelentkezzen Kaposvárra a katolikus gimnáziumba, meg párhuzamosan a kántorképzőbe. Fejes János el is végezte mindkettőt, megszerezte az érettségit és a kántori oklevelet is. Bár a papi hivatás iránti vágy továbbra is ott motoszkált a szívében, családot szeretett volna, és úgy vélte, elég lesz neki a kántorság. Mellé ki akarta tanulni az orgonaépítő mesterséget, ezért Pápán bútorasztalos-képzésre jelentkezett, és két év után szakvizsgát tett. A szülőfalujában már korábban visszakerült a plébánia vérkeringésébe. 18 évesen négy falu kántora lett. „Teljesen beleálltam ebbe a munkába. Ez visszahozta bennem a gyerekkori gondolatokat és érzéseket. A szakmunkásvizsgára már azzal a bizonyossággal mentem, hogy pap leszek.”

János jelentkezett Balás Béla püspöknél, és megkezdte tanulmányait az esztergomi szemináriumban. „Az első év még kicsit rózsaszín ködben, lebegve telt. Aztán lassanként szépen hozzászoktam a szeminárium rendjéhez. Egységben voltunk az esztergomi egyházmegyés évfolyamtársaimmal – őket június 13-án szentelte Erdő Péter bíboros –, és ápoltuk egymással a kapcsolatot mi, kaposvári egyházmegyések is. A tanulmányok sajnos nehezen mentek. Meg kellett küzdenem a vizsgákkal. De mindig akadtak, akik mellém álltak, sokat segítettek a társaim.”

János a diakónusi gyakorlatát két Somogy megyei faluban, Szentbalázs és Taszár plébániáin töltötte. A szeminárium zárt világa után nagy volt a váltás, de a nemeshanyi gyermekévek nem múltak egy nyomtalanul: azonnal otthon érezte magát a falu világban. „A falusi embert másként kell megszólítani. Főleg egy kis településen, ahol az emberek közvetlen kapcsolatban vannak egymással, és mindenki ismer mindenkit. A falusiak tisztelik és szeretik a papot. Kisiván Csaba plébániai kormányzóval fontosnak tartottuk, hogy beszélgessünk az emberekkel. A misék után kimentünk a templom elé. Ha a pap jelen van a hívek között, akkor létrejön közöttük a kapcsolat.”

Jánosnak diakónusként sokféle feladatban kellett helytállnia, a hittanóráktól kezdve a temetésig mindenben. „A hittanórától tartottam, arra gondoltam, ha bemegyek az osztályba, biztosan szétszednek. De aztán tudatosítottam magamban, hogy a tanári asztal másik oldalán állok.” János különösen a prédikációt szereti. Evangélium-magyarázatában a saját életéből is merít. Vallja, hogy az embereknek fontos a személyesség, az egyszerűség és az érthetőség, hogy a templomból hazavihessék magukkal a lényeget.

Eltelt a képzés hat éve. „Örülök, hogy végre pap leszek. Most kezdődik az élet. Akárhová helyeznek, örülni fogok neki, és nyitott szívvel megyek. Olyan pap szeretnék lenni, akihez szívesen fordulnak a hívek, akiről látják, hogy hitelesen végzi a feladatát, aki azt sugározza feléjük: »Gyertek, örülök, hogy itt vagytok!« Szolgálni megyek, Isten segítségével, sok imával és szorgalommal.”

(Forrás: Magyar Kurír)

Még érdekes lehet ...


2021. december 01., Szerda

Elkészült a vörsi betlehem

Európa legnagyobb templomi életképét most hetvenharmadik alkalommal építették meg.


2021. november 28., Vasárnap

Emlékérmén Pilinszky és a szélfútta, füves táj

Emlékérme kibocsátásával tiszteleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pilinszky János életműve előtt a költő születésének századik évfordulóján, a Kertész Imre Intézet által szervezett Pilinszky 100 emlékév záróeseményeként.


2021. november 22., Hétfő

Hortobágyi darumese

Ha esetleg lemaradtunk volna az idei vonulásról, egy szuper rajzfilmmel pótolhatjuk kínzó daru hiányunkat.


2021. november 07., Vasárnap

Rokonlelkek

Új kiállítás nyílt a Brunnerek festményeiből. A tárlat a Magyar Plakát Házban látható.


A Nemzet Művésze lett Zádori Mária

A nagykanizsai származású énekművészt kiemelkedő művészi teljesítményéért, reneszánsz és barokk zeneművek autentikus előadásáért, valamint a régi magyar muzsika ápolásáért és megismertetéséért ismerték el


2021. november 04., Csütörtök

Szovjet tankok rohanták le a cserben hagyott országot

November 4-ét a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.


2021. október 31., Vasárnap

Lezárult a Magyarország 365 fotópályázat és rekordot döntött

6500 pályázó csaknem 37 ezer képet küldött be.


2021. október 28., Csütörtök

Felavatták Eugenio Pacelli bíboros emléktábláját Nagykanizsán

Az emléktáblát Bárczi Miklós és a nagykanizsai Jézus Szíve-plébánia kezdeményezésére Szemenyey-Nagy Tibor szobrászművész készítette.


2021. október 27., Szerda

Díszbemutató – Eperjes Károllyal

Premier előtt mutatja be a Magyar Passiót a kanizsai mozi, az előadásra Eperjes Károlyt is meghívták.


2021. október 23., Szombat

56, 65 – Egy nemzet újjászületése

Kevés olyan dátuma van történelmünknek, mely ilyen összetartó erővel, s ilyen hosszú ideig határozná meg berendezkedésünket, viszonyítási pontjainkat, identitásunkat és közbeszédünket, mint az a világtörténelmi eseményként is közismert három hét, mely épp


2021. október 21., Csütörtök

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály, a flow-elmélet atyja

Csíkszentmihályi leginkább a flow fogalmával kapcsolatos munkáiról ismert, amely az optimális élmény állapotának leírására szolgál, amikor az ember képességei  a legjobban megfelelnek a helyzet kihívásainak.

#Nagykanizsa

Felállították a város karácsonyfáját

Felállították a város karácsonyfáját

2021. november 28. - Kanizsa

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

2021. november 27. - Kanizsa

Kanizsai adventi forgatag

Kanizsai adventi forgatag

2021. november 26. - Kanizsa

Két órán belül két ittas vezető

Két órán belül két ittas vezető

2021. november 24. - Kék hírek

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

2021. november 23. - Hazai

Egy doboznyi szeretet

Egy doboznyi szeretet

2021. november 22. - Kanizsa

„Társasházak napja”

„Társasházak napja”

2021. november 20. - Kék hírek

+