Kultúra - 2020. december 14., Hétfő
#Vatikán #Szent Péter tér #betlehem #karácsony #ünnep #kézművesség #Magyar Kézművességért Alapítvány #kiállítás

Magyar kézműves alkotások a Vatikánban

Magyar kézműves alkotások a Vatikánban

A Szent Péter tér Vatikánban (A képek forrása: facebook.com/residenza.giustiniani)

Magyar kézművesek alkotásai is szerepelnek a világ minden részéből a Vatikánba érkezett betlehemek között, amelyek a járványhelyzet miatt szabadtéri kiállítóhelyen, a Szent Péter tér oszlopcsarnokában láthatók vasárnaptól. A 100 Betlehem elnevezésű kiállítást harmadik éve rendezik meg a Vatikánban.

Szokás szerint a világ mintegy harminc országából több mint száz alkotás érkezett: van közöttük művészi kidolgozású történelmi betlehem és modern feldolgozás, amelyben a gyermek Jézus a vöröskereszt sátrában születik meg a földrengés sújtotta Amatrice város romjai között. Több munka távoli országból érkezett vagy nagyon egyszerű, iskolások készítette alkotás, amely mégis ünnepi hangulatot sugároz.

Újdonságnak számít, hogy zárt terem helyett a betlehemeket a Szent Péter teret övező oszlopcsarnok egyik szárnyában állították ki.

Az oszlopok között épített nyitott faházak ablakaiban láthatók az alkotások. A Vatikán a szabadtéri megoldással érte el, hogy a járványkorlátozások ellenére sem kellett lemondani a betlehem-kiállítást, amelyet máskülönben a múzeumok és kiállítások zárvatartása miatt nem tudtak volna megrendezni.

Illusztráció: a Vatikán Betleheme

Magyarország az idén sem hiányzik a római betlehem-kiállításról. A korábbi évekhez hasonlóan most is a Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) által egybefogott kézművesek alkotásairól van szó. A Vatikánban látható hét magyar betlehem között van Kurdi Csilla Betlehemi éj című műve, amely a paverpolnak nevezett dekorációs technikával készült.

Szigeti Mónika Menekülés Egyiptomba című alkotása kukoricacsuhéból és fakéregből készült, különlegessége a színezett kukoricacsuhé. Kaics Julianna Szent Család című kompozíciója csuhéból és vesszőből készült. Harsányi Tiborné Betlehem a Szent Családdal és a három királlyal alkotása szalmából készült fonással.

Garamvölgyi Adrienn egy fakereszten ábrázolta Jézus születési jelenetét csuhé figurákkal. Gelencsér Julianna A Szent Családot pásztorok látogatják művéhez terméseket is felhasznált. Czupp Pál Megyei Prima-díjas fafaragó népi iparművész A Szent Család megpihen című műve diófából és vadkörte fából készült. A művész fakéregbe helyezte el Mária, Jézus és József alakját.

A kiállítás, amelynek idén Ukrajna a díszvendége, január 10-ig látható.

A tavalyi betlehem-kiállításnak Magyarország volt a díszvendége az eredetileg 2020 szeptemberére kitűzött Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. A kiállítást tavaly Ferenc pápa az első látogatók között kereste fel.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. április 17., Szerda

Bemutatták a Magyarország 365 fotópályázat képeiből készült albumot

A kiadvány az elmúlt évek legnépszerűbb képeit vonultatja fel.


2024. április 11., Csütörtök

Kültéri keresztút készült Zalakaroson

Idén 10 éves a helyi plébánia.


2024. április 07., Vasárnap

Komponálásra fel!

Kis zeneszerzők műveit várja a nagykanizsai zeneiskola.


2024. március 28., Csütörtök

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe.


2024. március 25., Hétfő

Ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja

Szűz Mária e napon fogadta méhébe Jézust.


2024. március 19., Kedd

Katolikus hagyomány

Március 19-e az apák ünnepe.


2024. március 16., Szombat

Most vagy soha!

Már a nagykanizsai moziban is látható a nagyszabású történelmi kalandfilm a márciusi ifjakról és a napról, amely megváltoztatta a magyar nemzet történelmét.


2024. március 11., Hétfő

Kiállítás és érembörze

Pénzhelyettesítő eszközöket mutatott be az érdeklődőknek a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének nagykanizsai csoportja a HSMK-ban, a kiállítás mellett érembörzét is tartottak.


Kustár Zsuzsa emlékét őrzi

A Bartók utcában avattak emléktáblát, annál az épületnél, ahol az iparművész élt és alkotott.


2024. február 15., Csütörtök

Farsangi program a letenyei zeneiskolában

A gyerekek ötletes jelmezekben léptek színpadra a szülők és a hozzátartozók nagy örömére.


2024. február 07., Szerda

Bemutatták Mohai V. Lajos új könyvét

A mában állít Kanizsának míves „szavakból katedrálist”.

+