Kultúra - 2021. január 17., Vasárnap
#vallás #imahét #ökumenizmus #ökumenikus imahét

Kezdődik az ökumenikus imahét

Kezdődik az ökumenikus imahét

(A kép forrása: evangelikus.hu)

Az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletét a budapesti Szent István-bazilikában tartják január 17-én, vasárnap 17 órától. Szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, érsek; igét hirdet Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Egyházkerületének püspöke.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) által szervezett imahét során a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket, és imádkoznak a keresztények egységéért.

Az MKPK és a MEÖT 2017-ben döntött arról, hogy az ökumenikus imahét kezdő vasárnapja egyben az üldözött keresztényekért imádkozás napja is. Ezen a vasárnapon mind a katolikus egyházközségek, mind az Ökumenikus Tanácshoz tartozó tagegyházak gyülekezetei a délelőtti istentiszteleteiken imádkoznak az üldözött keresztényekért.

Az ökumenikus imahét idei központi témája az összefogás; bibliai mottója a János evangéliumából vett idézet:

„Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek.”

Az idei imahét anyagát a svájci grandchampi szerzetesi közösség készítette, a szöveget az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai véglegesítették.

Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke és Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Egyházkerületének püspöke írtak bevezetőt az ökumenikus imahét magyar nyelvű füzetéhez. Ebben olvasható, hogy a hét elmélkedési anyagát jegyző szerzetesi közösség kezdete az 1930-as évekre nyúlik vissza. „A francia-svájci református egyház »morges-i asszonyok« csoportja Jézus Krisztus szavaira figyelve újra felfedezte, hogy ha Isten igéjére akarnak figyelni, ahhoz elengedhetetlen a csend. Jézus is ezt kereste, amikor magányos helyen imádkozott. S Jézus ebben a csendben volt együtt az Atyával. Ezek a morges-i asszonyok szükségesnek tartották belső lelki megerősödésük érdekében az elcsendesedést és az imádkozást. Felismerték, hogy Jézus szava, az imádság és a csend együttesen munkálják a krisztusi élet megvalósulását. A Szentlélek ugyanis zajban, lármában nem dolgozik! Jézus népe így élhet egyre erősödő és hozzá ragaszkodó imaközösségként. A tagok így lehetnek együtt Krisztusban, miközben érik a gyümölcs, életté válik közöttük az isteni rend.

Ezek a Jézust követni akaró asszonyok a Szentírás szavait olvasva arra a felismerésre jutottak, hogy a mai keresztények nagyobb súlyt helyeznek a társadalomra és annak problémáira, mint a plébániáik és gyülekezeteik összekovácsolására és lelki elevenségére. Ennek megváltoztatása érdekében válogatták az imahét nyolc napjára az alapigéket, hogy a szolgálatot végzők figyelmét is ráirányítsák a közösségük belső megerősítésére. Jézustól ugyanis nem általános felhívásként hangzanak el korunk globális világpolgárai felé a következők: »maradjatok« – »titeket« – »gyümölcsöt teremjetek« – »kiválasztott titeket« – »egymást«« – »barátaim« – »tisztaság az ige által« – »szőlővesszők« – Jézus öröme »bennetek«. Jézus ezen szavai csak a hívő közösségben válhatnak életté, ahol nem csupán adók és elfogadók vannak, hanem maga az adó is elfogadó, s az elfogadó is adó! Ez az a kölcsönös kapcsolat, amelyet Jézus gyakran ezzel a szóval fejezett ki: »egymást«.

Időszerű tehát közösségeink belső lelki megerősödése. Az egyház a történelme folyamán minden időben akkor veszített súlyából, amikor a vallási élet elerőtlenedett. Aktuális tehát a biztatás a lankadt kezek (a hit), a roskadt térdek (az imádság) megerősítésére. Így lehet a jézusi úton nemcsak járni, hanem célhoz érni is!”

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg.

A program Magyarországon mintegy három évtizedes hagyományra tekint vissza. Nagykanizsán, a kialakult járványhelyzet miatt nem tartják meg személyesen az alkalmakat.

(Forrás: Magyar Kurír)

Még érdekes lehet ...


2021. március 01., Hétfő

Diana hercegnő és Károly herceg is nyert a Golden Globe-díjátadón

Az online bejelentkező sztárokkal, a pandémia miatt virtuálisan megrendezett 78. Golden Globe-díjátadón a Korona című sorozat volt a legnépszerűbb.


2021. február 27., Szombat

Nagyböjt idején a kálváriajárás tökéletes a lelki tisztulásra

Mutatunk néhány szép kálváriát a Balaton körül.


2021. február 26., Péntek

Beatles-mesterszakot hirdetett a Liverpooli Egyetem

A The Beatles: Music Industry and Heritage elnevezésű képzés azokat vonzhatja leginkább, akik már a zenei és kreatív iparban, múzeumokban, galériákban, a turizmusban vagy a szabadidős szektorban dolgoznak.


2021. február 25., Csütörtök

A kommunizmus áldozataira emlékezünk ma

A 20. század bővelkedett az új, radikális ideológiákban, ilyen volt a kommunizmus, ami világszerte mintegy 100 millió ember halálát okozta és szovjet-típusú változatát mi, magyarok is évtizedekig szenvedtük.


2021. február 24., Szerda

Mr. Big reagált a Szex és New Yorkról szóló pletykákra

A színész rajongói kérdésekre válaszolt, ami némi reményt adott a sorozat kedvelőinek.


„csak egy őrült festhette”

A legújabb vizsgálatok szerint maga Edvard Munch írta rá Sikoly című képére az apróbetűs, alig látható, norvég nyelven írt feliratot.


2021. február 20., Szombat

Előzetest kapott a Szörnyella de Frász-film

A rajongók kísérteties hasonlóságot véltek felfedezni a 101 kiskutya és a Batman főgonoszaiban.


Húsvéti tojásfestő pályázatot hirdet a Zsolnay Örökségkezelő

A tojásokról készített fotókat március 25-ig várják a szervezők.


2021. február 17., Szerda

Kezdődik a nagyböjt

Ma van hamvazószerda.


Párizsban és Londonban is díjat kapott a Hab 

A film főszereplője, Kerekes Vica egy cukrászlány karakterét kelti életre, aki mindenre hajlandó, hogy megmentse vállalkozását és visszaszerezze élete szerelmét.


2021. február 14., Vasárnap

Magyar Menyasszony 500

Fél évezredes a Magyar Nemzeti Múzeum legkorábbi esküvői ruhája. Ennek apropóján az intézmény felhívást intéz közönségéhez!


2021. február 13., Szombat

Építészeti „Oscar-díjra” jelölték a Puskás Arénát

Az aréna tavaly a legszebb sportlétesítmény különdíját nyerte el a Prix Versailles építészeti díjkiosztón.


Nem felejtik a 28 évesen elhunyt Aviciit

Emlékhelyet állítanak neki Stockholmban.


2021. február 11., Csütörtök

Ma van a betegek világnapja

1858-ban ezen a napon jelent meg Szűz Mária a Lourdes melletti Massabielle-barlangban a szegény, tanulatlan, tizennégy éves Bernadette Soubirous-nak.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+