Kultúra - 2021. január 22., Péntek
#magyar kultúra napja #Himnusz #közmédia #Weöres Sándor #Cseh Tamás

Nem csak a Himnusz születését ünnepeljük ma, a magyar kultúra napján

Nem csak a Himnusz születését ünnepeljük ma, a magyar kultúra napján

(A kép forrása: felvidek.ma)

Több mint három évtizede ünnepeljük a magyar kultúra napját január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. A közmédia a jeles nap alkalmából több csatornáján ismert filmekkel és zeneművekkel, nemzetünk nagyjainak bemutatásával és egyéb érdekességekkel tiszteleg a magyar kultúra előtt.

A magyar kultúra napjáról való megemlékezés ötlete Fasang Árpád zongoraművésztől ered, aki 1985-ben vetette fel ezt. Szavai szerint „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”.

Végül január 22-e tényleges megünneplésére a Hazafias Népfront Országos Tanácsa (OT) 1988 decemberi ülésén tett felhívást, és 1989 januárjában az OT szervezte meg az első évfordulós rendezvénysorozatot. Azóta minden évben egy napon ünnepeljük nemzeti Himnuszunk befejezését és a magyar kultúrát.

Érdekesség, hogy 1989. január 22-én e napon halt meg a költő Weöres Sándor, és 1943-ban ezen a napon született a nagy hatású dalszerző-énekes, Cseh Tamás.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát egy nagyobb kéziratcsomag részeként, amelybe a költő folyamatosan másolta be verseit. Nem végleges változatokat, hanem tisztázatokat, amelyekben néhol javítások is láthatók.

Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményének eredeti kézirata Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban. A magyar kultúra napja alkalmából 2015-ben kiállították a Himnusz eredeti kéziratát (Fotó: MTI/Komka Péter)

A Himnusz titkos körutazása

A kéziratcsomag valamikor az 1830-as évek végén eltűnt, és megkezdte több mint száz évig tartó titkos körútját. Kölcsey 1838-ban bekövetkezett halála után a Magyar Tudományos Akadémia tárgyalásokat kezdett a költő sógornőjével, özv. Kölcsey Ádámné Szuhány Josephine-nal a kéziratok megvásárlásáról. Kölcsey ugyanis kedvelt unokaöccsére, Kálmánra (akinek a Parainesis Kölcsey Kálmánhoz cím költeményét dedikálta) hagyta kéziratainak jelentős részét.

A kéziratcsomag végül nem lett az Akadémia tulajdona, azonban másé sem: a család tulajdonában maradt, és különböző leszármazások, illetve öröklődés folytán végül László Magdához került. Tőle homályos úton került Szenes Magdához, de egyes irodalomkutatók szerint az sem lehetetlen, hogy a két hölgy azonos személy. Tény azonban, hogy

a kéziratcsomagot az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) 1946 decemberében megvásárolta Szenes Magdától, azóta pedig további kisebb kéziratcsomag-részeket is,

amelyeket külön jelzet alatt, külön őriznek. Filológiailag azonban pontosan rekonstruálható, hogy egykoron ezek is a nagy kéziratcsomag részei voltak.

Kölcsey Ferenc Himnuszának eredeti kézirata Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban (Fotó: MTI/Komka Péter)

Kölcsey a Himnuszt két lapra írta. A sérülés, amely mindkét fólión látszik, nem lángégés, hanem úgynevezett tintamarás. Nem Kölcsey tintája okozhatta, az OSZK restaurátor szakembereinek véleménye szerint savas tinta ömlött a papír szélére.

A közmédia is megemlékezik a magyar kultúra napjáról

A közmédia a magyar kultúra napja alkalmából több csatornáján ismert magyar filmekkel és zeneművekkel, nemzetünk nagyjainak bemutatásával és számos egyéb érdekességgel tiszteleg a magyar kultúra előtt. Ráadásul a játékos kedvű olvasók az MTVA Archívum által összeállított kvíz segítéségével tesztelhetik ez irányú ismereteiket.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. február 02., Csütörtök

Saját halottjának tekinti Schmidt Egon ornitológust a KIM

Szakmai tevékenységét nemzetközi szinten is elismerték.


2023. február 01., Szerda

Könnyűzenei album jelenik meg a Balaton környezeti értékeiről

Pályázatot is hirdetnek, amelynek révén egy előadó vagy zenekar lehetőséget kap arra, hogy saját szerzeménye is szerepeljen a lemezen.


2023. január 23., Hétfő

Megkezdődött az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat

Szombaton színes programokkal és egy grandiózus nyitóshow-val kezdetét vette a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat.


2023. január 22., Vasárnap

Csák János: a kultúra nemcsak művészi alkotások összessége, hanem az emberről alkotott kép is

A kultúra a világlátásunk, az életmódunk és az észjárásunk, anélkül nincs önazonosságunk és nem vagyunk cselekvőképesek.


2023. január 19., Csütörtök

A hónap műtárgyaként debütál a japán Petőfi-kötet

Közel tíz éve várja az 1936-ban Tokióban kelt verseskötet a kellőképpen ünnepi alkalmat arra, hogy előbújjon a Thúry György Múzeum raktárából


2023. január 18., Szerda

Irány Veszprém vonattal!

Utazzon 2023 forintért Európa Kulturális Fővárosának kiemelt programjaira.


2023. január 17., Kedd

A díva, akinek a lábai előtt hevert a világ

Egy római klinikán 95 évesen elhunyt minden idők egyik legnagyobb olasz filmcsillaga, Gina Lollobrigida.


2023. január 16., Hétfő

Erdő Péter: egymással találkozva Jézussal találkozunk

Elkezdődött az ökumenikus imahét.


2023. január 15., Vasárnap

A Himnusz közös szavalására hív fel a KIM

A Kulturális és Innovációs Minisztérium ezen a napon a nemzet egységére, a magyar közösség együvé tartozásának erejére szeretné ráirányítani a figyelmet.


2023. január 07., Szombat

Folytatást kap a Wednesday

Hivatalosan is berendelte a Netflix a tavalyi év egyik legnépszerűbb sorozatának 2. évadát.

#Nagykanizsa

Sakk-matt!

Sakk-matt!

2023. február 02. - Sport

Jubilál a fánkfesztivál

Jubilál a fánkfesztivál

2023. február 02. - Kanizsa

Zrínyisek az Arénában

Zrínyisek az Arénában

2023. február 01. - Kanizsa

Fontos információk hiányoznak

Fontos információk hiányoznak

2023. február 01. - Kanizsa

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

2023. január 31. - Kanizsa

Mohácsi busók az Erzsébet téren

Mohácsi busók az Erzsébet téren

2023. január 30. - Kanizsa

+