Kultúra - 2021. március 13., Szombat
#történelem #szabadságharc #1848-1849 #március 15. #Csány László #Zalacsány

Oroszlánként küzdött a szabadságharc sikeréért

Oroszlánként küzdött a szabadságharc sikeréért

Csány László portréja, Barabás Miklós festménye(A kép forrása: Wikipedia)

1848. március 15-én forradalommal kezdődött, majd nem sokkal később szabadságharcba csapott át a 19. századi magyar történelem legemlékezetesebb eseménysorozata. Az 1849. augusztus 13-i, világosi fegyverletételig több ezer magyar katona áldozta életét a hazájáért, köztük zalaiak is. Az elbukott szabadságharc a hazai, akkor még önkéntes alapú tűzoltóságokra is rányomta a bélyegét: sokáig ugyanis nem volt engedélyezett az ilyen jellegű egyletek működtetése. Ebben a Magyar Tűzoltóság megalapítója, gróf Széchenyi Ödön hoz áttörést az 1860-as években.

A 12 pont, a Batthyány-kormány felállása, ütközetek Pákozdnál, Schwechat-nál, a dicsőséges tavaszi hadjárat, isaszegi csata, Budavár visszafoglalása, függetlenségi nyilatkozat, Görgey Artúr, Kossuth Lajos, Bem József, Petőfi Sándor. Legtöbbször ezek jutnak eszünkbe akkor, amikor visszagondolunk a 173 évvel ezelőtti eseményekre.

Nekünk, zalaiaknak is érdemes ilyenkor felidézni azoknak a hősöknek az emlékét, akik oroszlánként küzdöttek a szabadságharc sikeréért. A korabeli Zala Vármegye egy tábornokot, egy ezredest, négy alezredest, kilenc őrnagyot, két címzetes őrnagyot, harminchét századost, valamint megközelítőleg nyolcvannyolc főhadnagyot és hadnagyot adott a honvédseregbe. Abba a haderőbe, aminek megszervezéséből óriási szerepet vállalt a kor egyik legismertebb és legtehetségesebb zalai politikusa, Csány László.  

Az 1790-ben Zalacsányban, ősrégi nemesi családba született Csány katonaként részt vett a Napóleon elleni harcokban, majd 1840-ben, Kossuth Lajos feltétlen híveként politikai pályára lépett. 1848 márciusában részese lett a forradalmi eseményeknek, majd szerepet vállalt a pesti nemzetőrség megszervezésében. Később felhatalmazást kapott a délnyugati országrész haderejének kiépítésére, és neki köszönhető a Jellasics elleni harc sikere. Ezt követően az Országos Honvédelmi Bizottmány megbízottja lett, ahol a hadsereg felszerelésének és utánpótlásának ellátásán munkálkodott. 1849 januárjában Erdély kormánybiztosa lett, majd a Szemere-kormány közmunka- és közlekedési miniszterévé választották. Utóbbi tisztségében is a katonai utánpótlás szervezésében vett részt, szorgalmazta a gőzhajó és vasúti szállítás fokozását a harcokban érintett területekre. 

A kormány bukása után csatlakozott Görgey seregéhez, és sok más bajtársával együtt végül a világosi fegyverletétel után elfogták, és bíróság elé állították. A törvényszék kötél általi halálra ítélte. Csány Lászlót négy nappal az aradi vértanúk után, 1849. október 10-én Pesten végezték ki. Batthyány Lajos egykori miniszterelnök után ő volt a legmagasabb rangú polgári vezető, akit a császáriak kivégeztek. Utolsó szavaival is tanúbizonyságot tett hazaszeretetéről, hiszen ezt mondta: „Hazámért ezt is szívesen” 

Érdekesség, hogy a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság weboldalán korábban már beszámoltak Trsztyányszky (Tersztyánszky) Lajos életútjáról, aki ’48-as honvédből később tűzoltóparancsnok lett Keszthelyen. 

(Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Még érdekes lehet ...


2021. június 17., Csütörtök

43 éves Garfield

Az általában három képből álló, Garfield macskáról szóló képregény Jim Davis fejéből pattant ki és 1978. júniusában jelent meg az újságban először.


2021. június 11., Péntek

Pályázat indul a járvány leghumánusabb történeteinek összegyűjtésére

A Médiaunió Alapítvány szeretné összegyűjteni és bemutatni a koronavírus-járvány pozitív tanulságait.


2021. június 07., Hétfő

Taroltak a magyar természetfotósok a nívós nemzetközi pályázaton

Az egyik kategóriagyőztes a Kanizsa Fotóklub tagja, Simán László lett.


2021. június 06., Vasárnap

„Grand Opening – Összefogás”

Az első élő kulturális találkozás hétvégéjén Magyarország 14 zenei fesztiválvárosa 14 zenei koncertre várta az érdeklődőket.


Hamarosan parfümként fújhatjuk magunkra Van Gogh festményeit

Aki szeretné a festő mandulavirágait, napraforgóit vagy íriszeit illatként magán viselni, annak már nem kell sokat várnia.


2021. június 05., Szombat

Szerelmi bájitallal kezdődik a Művészetek Völgye

Több mint 1800 programmal várják Kapolcsra a fesztiválozókat, idén először is opera is lesz a völgyben.


2021. június 04., Péntek

Vers a peronon

Június 4-étől az október 6-ai nemzeti gyásznapig összesen 35 vers tölti meg az utasok lelkét, 125 napon át.


Trianon: 101 éve fáj

Trianon nem a múlt, hanem nagyon is a jelenünk része.


2021. május 30., Vasárnap

Elhunyt Jankovics Marcell

Életének 80. évében elhunyt Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke, a nemzet művésze, rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész - közölte az MMA szombaton az MTI-vel.


2021. május 27., Csütörtök

Június végén újra megrendezik a Múzeumok éjszakáját

Országszerte koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal várják a látogatókat.


2021. május 23., Vasárnap

Mit ünneplünk pünkösdkor?

Pünkösdi királyság jelentése: keresztény és pogány népszokások, játékok - kattintson a részletekért!


2021. május 22., Szombat

Ilyen volt idén a csíksomlyói búcsú

A világjárvány miatt idén sem tudta fogadni a tömegesen érkező külföldi zarándokokat a csíksomlyói kegyhely pünkösdkor, ezért a Duna Televízió – a Kossuth Rádióval egyetemben – élőben közvetítette a búcsú eseményeit, ezzel is erősítve a hazai és határon t

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+