Kultúra - 2021. április 24., Szombat
#A nomádok földje #Independent Spirit Awards #díjátadó #film

Az Oscar-gála előszobájának nyertese A nomádok földje lett

Az Oscar-gála előszobájának nyertese A nomádok földje lett

Frances McDormand amerikai színésznő (b) és Chloé Zhao kínai-amerikai rendező A nomádok földje c. film forgatásán (A kép forrása: amazonaws.com)

A nomádok földje, Chloé Zhao kínai-amerikai rendező alkotása nyert a független filmeket jutalmazó Independent Spirit Awards csütörtöki virtuális gáláján.

A legjobb filmnek járó trófeát a többi díjjal együtt 36. alkalommal virtuálisan, főként előre felvett elemekből álló műsor keretében adták át a hagyományos Santa Monica-i sátras tengerparti ceremónia helyett.

Az eseményt sokan az Oscar-díjátadó visszafogott főpróbájának tartják: a Holdfény, a Spotlight - Egy nyomozás részletei, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) és a 12 év rabszolgaság is megnyerte a Spirits Awardot, majd másnap az Oscart, noha az elmúlt néhány évben különböztek a két gála legjobb filmet elnyerő alkotásai. Tavaly a Búcsú diadalmaskodott a függetlenek között, az Oscart a Paraziták nyerte.

Idén sok a közös jelölt, többek között a Minari, az Ígéretes fiatal nő, vagy a Sound of Metal. A nomádok földje a Spirits előtt bezsebelte a Golden Globe, a brit BAFTA, a producerek és a rendezők céhe díját is. Zhao csütörtökön a legjobb rendező díját is hazavihette. A kínai-amerikai rendező három évvel ezelőtt a Spirits díjátadóján beszélt először a későbbi A nomádok földje főszereplőjével, Frances McDormanddal a projektről.

A további díjazottak között is számos Oscar-jelöltet találni: a Minari színésznője, Yuh-Jung Youn nyerte a legjobb női mellékszereplő díját, a 72 éves Paul Raci pedig a Sound of Metalban nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. A legjobb forgatókönyvért Emerald Fennellt (Ígéretes fiatal nő) tüntették ki.

Meglepetést jelent a legjobb férfi főszereplő díjazottja, Riz Ahmed (Sound of Metal), mivel az idei díjszezonban leginkább a tavaly nyáron 44 évesen rákbetegségben elhunyt Chadwick Boseman kapott posztumusz elismerést utolsó filmjében, a Ma Rainey - A blues nagyasszonyában nyújtott alakításáért.

A legjobb női főszereplő díját Carey Mulligannek (Ígéretes fiatal nő) ítélték oda, szép reményekkel indulhat az Oscar azonos kategóriájáért is. A díjszezonban korábban rajta kívül Viola Davist (Ma Rainey - A blues nagyasszonya) és McDormandet (A nomádok földje) tüntették ki.

Robert Altman-díjat kapott rendezéséért, a szereplőválogatásért és szereposztásáért a One Night in Miami..., amely Muhammad Ali, Malcolm X, Sam Cooke és Jim Brown 1960-as évekbeli találkozóját meséli el. Idén a Spirit Awards a televíziós produkciókat is díjazta: a nyertesek között volt Michaela Coel sorozata, a Tönkretehetlek, mely két kategóriában is első lett.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. április 17., Szerda

Bemutatták a Magyarország 365 fotópályázat képeiből készült albumot

A kiadvány az elmúlt évek legnépszerűbb képeit vonultatja fel.


2024. április 11., Csütörtök

Kültéri keresztút készült Zalakaroson

Idén 10 éves a helyi plébánia.


2024. április 07., Vasárnap

Komponálásra fel!

Kis zeneszerzők műveit várja a nagykanizsai zeneiskola.


2024. március 28., Csütörtök

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe.


2024. március 25., Hétfő

Ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja

Szűz Mária e napon fogadta méhébe Jézust.


2024. március 19., Kedd

Katolikus hagyomány

Március 19-e az apák ünnepe.


2024. március 16., Szombat

Most vagy soha!

Már a nagykanizsai moziban is látható a nagyszabású történelmi kalandfilm a márciusi ifjakról és a napról, amely megváltoztatta a magyar nemzet történelmét.


2024. március 11., Hétfő

Kiállítás és érembörze

Pénzhelyettesítő eszközöket mutatott be az érdeklődőknek a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének nagykanizsai csoportja a HSMK-ban, a kiállítás mellett érembörzét is tartottak.


Kustár Zsuzsa emlékét őrzi

A Bartók utcában avattak emléktáblát, annál az épületnél, ahol az iparművész élt és alkotott.


2024. február 15., Csütörtök

Farsangi program a letenyei zeneiskolában

A gyerekek ötletes jelmezekben léptek színpadra a szülők és a hozzátartozók nagy örömére.


2024. február 07., Szerda

Bemutatták Mohai V. Lajos új könyvét

A mában állít Kanizsának míves „szavakból katedrálist”.

#Nagykanizsa

Az ÉVE lemondott a városáról?

Az ÉVE lemondott a városáról?

2024. április 23. - Kanizsa

A bölcsődék napja

A bölcsődék napja

2024. április 22. - Kanizsa

Egy belső vizsgálat eredményei

Egy belső vizsgálat eredményei

2024. április 19. - Kanizsa

Manótorna az óvodásoknak

Manótorna az óvodásoknak

2024. április 17. - Sport

Tavasz van

Tavasz van

2024. április 17. - Kanizsa

+