A reménység oszlopa

Archív felvétel az 1938-ban Budapesten megrendezett kongresszusról (A kép forrása: iec2020.hu)

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a Kossuth Rádió együttműködésében elkészült A reménység oszlopa című tízrészes hangjáték, amely az 1938-ban rendezett Eucharisztikus Világkongresszus eseményeit dolgozza fel. A rádiójáték május 25-től lesz hallható, mindennap 26 percben, a Kossuth Rádióban.

Több százezren gyűltek össze a Hősök terén 1938-ban, hogy részt vehessenek a 34. Eucharisztikus Világkongresszuson, amelynek Budapest adott otthont. A reménység oszlopa című tízrészes hangjáték ezt a különleges eseményt mutatja be különféle emberi sorsokat szem előtt tartva – fogalmazott Zsuffa Tünde, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnöke.

1938-ban 18 évvel vagyunk Trianon után, és egy szétszabdalt országról beszélünk. Hogy megmutattuk azt, hogy él nemzet e hazán, és hogy teljesen mindegy, hogy vágták darabokra az országot, hogy rajzolták meg grafitceruzákkal a határokat emberi sorsokat nem figyelembe véve, de a kongresszus üzenete, hogy a szeretet összeköt, azért megvalósult. A már nem magyar állampolgárok Felvidékről jöttek az emberek, jöttek több százan biciklivel, vagy Szabadkáról – mondta Zsuffa Tünde.

„Ezt Pacelli bíboros is megérezte, megérezte azt, hogy itt, a Kárpát-medence szívében van egy kis nép, amelynek hihetetlen erős a hite”

– tette hozzá.

A Hősök terén 1938-ban megjelent százezer elsőáldozó soha nem feledte 1938 erejét, ők voltak azok az asszonyok, akik anyaként, illetve nagymamaként megfogták a gyermekeik és unokáik kezét, és bevitték a templomokba megkeresztelni őket a kommunizmus idején. Ebben a hangjátékban üzen a múlt, és üzennek az őseink is – mondta Papp János színművész.

A 34. Eucharisztikus Világkongresszust szervezők vértanúk lettek, de az egyszerű falusi gyerekekre is kíméletlen megtorlás várt, a 26 éves Brenner Jánost például tőrbe csalták egy éjszaka, majd harminckét késszúrással kivégezték.

Pacelli, aki 1939-ben XII. Piusz pápaként lett a katolikus egyház feje, sokszor kiállt a magyarokért, többek között Mindszenty József bíborosért vagy az 1956-ban elmenekült magyarokért, miközben kemény szavakkal bírálta a kommunizmust

– meséli Pindroch Csaba.

A hangjáték egyik főszereplője egy 16 éves kamasz lány, Lili, aki megtestesíti a mai fiatalságot, aki nem akarja hallani a múltat, kineveti dédnagyanyját vagy éppen Márton atyát, akik Jézusról beszélnek neki. A végén a lány megtörik, kinyitja szívét, és megérzi a múltnak az erejét. A 92 éves Lotti szerepét Molnár Piroska játssza, aki elénekelte a kongresszus himnuszát, ugyanis édesanyja személyesen élte át a különleges eseményt, amelyről sok érdekes történetet mesélt.

Nagyon keveset tudunk az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszusról” – mondta Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója, aki szerint a hangjáték ezt a hiányosságot igyekszik pótolni.

Egy olyan romantizált változatban ismerhetjük meg az akkori keresztény Magyarországot, mert akkor keresztény volt valójában Magyarország, ott a tömegek hömpölyögtek, amikor ez az esemény megtörtént, és mivel nagyon keveset tudunk róla, az gondolom, hogy ez egy revelációval tud majd hatni a hallgatók számára” – fogalmazott Siklósi Beatrix.

Majd hozzátette: „olyan nagyszerű színészekkel valósult meg ez a dramatizált változat mint Molnár Piroska, Pindroch Csaba, Papp János, tehát ők a maguk színészi teljesítményével pluszt adtak hozzá, és ha minden igaz, lesz folytatása is, úgyhogy május 25-től sugározzuk mindennap 26 percben ezt a sorozatot. Tíz rész lesz, és szerintem ez egy csodálatos együttműködése a Kossuth Rádiónak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezőivel.

Molnár Piroska, Papp János és Pindroch Csaba főszereplésével hamarosan készül a folytatás is, amelyet a szeptember 5-én kezdődő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt sugároz majd a Kossuth Rádió.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. június 17., Csütörtök

43 éves Garfield

Az általában három képből álló, Garfield macskáról szóló képregény Jim Davis fejéből pattant ki és 1978. júniusában jelent meg az újságban először.


2021. június 11., Péntek

Pályázat indul a járvány leghumánusabb történeteinek összegyűjtésére

A Médiaunió Alapítvány szeretné összegyűjteni és bemutatni a koronavírus-járvány pozitív tanulságait.


2021. június 07., Hétfő

Taroltak a magyar természetfotósok a nívós nemzetközi pályázaton

Az egyik kategóriagyőztes a Kanizsa Fotóklub tagja, Simán László lett.


2021. június 06., Vasárnap

„Grand Opening – Összefogás”

Az első élő kulturális találkozás hétvégéjén Magyarország 14 zenei fesztiválvárosa 14 zenei koncertre várta az érdeklődőket.


Hamarosan parfümként fújhatjuk magunkra Van Gogh festményeit

Aki szeretné a festő mandulavirágait, napraforgóit vagy íriszeit illatként magán viselni, annak már nem kell sokat várnia.


2021. június 05., Szombat

Szerelmi bájitallal kezdődik a Művészetek Völgye

Több mint 1800 programmal várják Kapolcsra a fesztiválozókat, idén először is opera is lesz a völgyben.


2021. június 04., Péntek

Vers a peronon

Június 4-étől az október 6-ai nemzeti gyásznapig összesen 35 vers tölti meg az utasok lelkét, 125 napon át.


Trianon: 101 éve fáj

Trianon nem a múlt, hanem nagyon is a jelenünk része.


2021. május 30., Vasárnap

Elhunyt Jankovics Marcell

Életének 80. évében elhunyt Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke, a nemzet művésze, rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész - közölte az MMA szombaton az MTI-vel.


2021. május 27., Csütörtök

Június végén újra megrendezik a Múzeumok éjszakáját

Országszerte koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal várják a látogatókat.


2021. május 23., Vasárnap

Mit ünneplünk pünkösdkor?

Pünkösdi királyság jelentése: keresztény és pogány népszokások, játékok - kattintson a részletekért!


2021. május 22., Szombat

Ilyen volt idén a csíksomlyói búcsú

A világjárvány miatt idén sem tudta fogadni a tömegesen érkező külföldi zarándokokat a csíksomlyói kegyhely pünkösdkor, ezért a Duna Televízió – a Kossuth Rádióval egyetemben – élőben közvetítette a búcsú eseményeit, ezzel is erősítve a hazai és határon t

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+