Kultúra - 2021. május 21., Péntek
#Csíksomlyó #búcsú #pünkösd #Erdély #Mária-kegyhely #katolikus egyház #vallás #hit

Hétvégén tartják a csíksomlyói búcsút

Hétvégén tartják a csíksomlyói búcsút

Tavaly elmaradt a hagyományos csíksomlyói búcsú (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A csíksomlyói Mária-kegyhelyre, a Szűzanya csodatevő szobrához való pünkösdi zarándoklat kiemelt vallási esemény, mely most hétvégén kerül megrendezésre.

„Megtiszteltetés, öröm és kihívás a Csíksomlyói búcsú szónokának lenni, meglepetés volt a felkérés” – mondta Salamon József plébános.

Salamon Józsefet, Gyimesbükk plébánosát választották az idei zarándoklat keretein belül az ünnepi mise szónokának a csíksomlyói ferences kegyhely őrzői. Salamon József moldvai magyar aki gyermekkorában is sokszor vett részt szüleivel a búcsún – hangzott el az M1 csatorna Ma Reggel című műsorában.

Salamon József gyimesbükki plébános lesz idén az ünnepi mise szónoka (Fotó: romkat.ro, a kép forrása: Magyar Jelen)

A Boldogasszony tisztelete mellett számára a nemzeti összetartozást is jelenti a pünkösdi szombati zarándoklat. A közösségek őrzését és a veszélyeket áthidaló útkeresésre szeretné buzdítani gondolataival a búcsú résztvevőit.

„Készülni kell, tudom hogy hatalmas nagy kihívás, főleg ebben a színes világunkban, nem egyértelmű maga a hallgatóság sem, mivel  nagyon sokrétű”

– mondta a gyimesbükki plébános.

A plébános úgy látja, a legnagyobb veszélyben a fiatalok, a gyermekek vannak és nagy kihívás előtt állnak. Úgy véli hatalmas szakadások vannak gyermek és szülő között, ezért szeretné egy ilyen útra terelni a figyelmet, és útkeresésre indítani a tömeg gondolatait, hogy ezeket a veszélyeket áthidalják.

Élőben közvetíti a csíksomlyói búcsút a közmédia

A közmédia számos csatornája változatos programokkal készül pünkösd alkalmából. A nézők megismerhetik az ünnepkör keresztény és népi hagyományait, továbbá élőben követhetik az idei csíksomlyói búcsú eseményeit is.

A világjárvány miatt idén sem tudja fogadni a tömegesen érkező külföldi zarándokokat a csíksomlyói kegyhely pünkösdkor, de a Duna Televízió – a Kossuth Rádióval egyetemben – szombaton 11 órától élőben közvetíti a búcsú eseményeit, ezzel is erősítve a hazai és határon túl élő magyar hívők összetartozását. Másnap 11 órától Várpalotáról láthatnak pünkösdvasárnapi evangélikus istentiszteletet a nézők. Pünkösdhétfőn

Nagykőrösön szentelik református püspökké Balog Zoltánt, az eseményen – amelyet a Duna 16 órától élőben közvetít – Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

Az M5 kulturális csatorna honismereti magazinműsorában, a Hazajáróban szombaton 14.40-től a Csíki-havasok környékét barangolhatják be a nézők virtuálisan. A vasárnap 17 órától adásba kerülő Multiverzumban a pünkösdi ünnepkör kapja a főszerepet. Többek között szó lesz benne a keresztény egyház születéséről és a pünkösdhöz kötődő népszokásokról is.

A Kossuth Rádión szombaton 18 órától hallható Határok nélkülben egy összefoglalóval készülnek a csíksomlyói zarándoklatról és miséről, vasárnap és hétfőn pedig a csatorna több műsorában is a keresztény ünnephez kapcsolódó témákkal foglalkoznak.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a Kossuth Rádió együttműködésében készült el A reménység oszlopa című hangjáték, amely 10 részben 10 egymást követő napon keresztül lesz hallható. Az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus eseményeit feldolgozó sorozat első, 25 perces epizódja pünkösdhétfőn 14.05-kor kerül adásba.

Erdély – Ég és föld között pünkösdkor a Dunán

Erdély – Ég és föld között címmel négyrészes ismeretterjesztő sorozat debütál a pünkösdi hosszú hétvégén a Duna Televízióban. A produkciót, amely három évig készült, drónra szerelt kamerával forgatták - közölték az alkotók.

Az Erdély – Ég és föld között című produkciót a Magyarországon is sikeres madártávlatból sorozatok mintájára, egy drónra szerelt nagyfelbontású kamerával forgatták. Három évig készítették az alkotók, több mint húszezer kilométert megtéve, száznál is több legendás erdélyi helyszínt bejárva. A természeti csodák mellett a sorozat feltárja a régi mondákat, és bemutatja a táj és a tájban élő ember viszonyát is.

Takó Sándor, a sorozat producere, társrendezője kiemelte: közép-európai perspektívájú sorozatot készítettek, amelyben, csakúgy mint a hétköznapokban, megférnek egymás mellett az erdélyi népek és kultúrák. „Székelyföldön különösen lélekemelő volt forgatni, büszkén mondhatjuk, hogy első magyar stábként kaptunk engedélyt arra, hogy a csíksomlyói búcsún moziminőségű drónfelvételeket készítsünk” – idézi a közlemény a sorozat ötletgazdáját.

Bárány Krisztián, a sorozat forgatókönyvírója, társrendezője elmondta, hogy jelenleg is dolgoznak egy moziverzión, valamint a sorozat nemzetközi forgalmazására alkalmas angol nyelvű kópián.

A sorozat a Magyar Média Mecenatúra program és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készült. Az alkotás operatőre Derzsy András és Jorgopulos Jannis, szakértője Nagy József, zeneszerzője Cseh István, co-producere Kucsera Tamás Gergely, executive producere Adam Cobler, Bondár Mihály és Perecz Sándor. A sorozat narrátora Reviczky Gábor színművész. Gyártója a Csillagos Ötös Film és a Romis Film.

A sorozat epizódjai május 21-től láthatók naponta délutánonként a Duna Televízióban.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. december 01., Szerda

Elkészült a vörsi betlehem

Európa legnagyobb templomi életképét most hetvenharmadik alkalommal építették meg.


2021. november 28., Vasárnap

Emlékérmén Pilinszky és a szélfútta, füves táj

Emlékérme kibocsátásával tiszteleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pilinszky János életműve előtt a költő születésének századik évfordulóján, a Kertész Imre Intézet által szervezett Pilinszky 100 emlékév záróeseményeként.


2021. november 22., Hétfő

Hortobágyi darumese

Ha esetleg lemaradtunk volna az idei vonulásról, egy szuper rajzfilmmel pótolhatjuk kínzó daru hiányunkat.


2021. november 07., Vasárnap

Rokonlelkek

Új kiállítás nyílt a Brunnerek festményeiből. A tárlat a Magyar Plakát Házban látható.


A Nemzet Művésze lett Zádori Mária

A nagykanizsai származású énekművészt kiemelkedő művészi teljesítményéért, reneszánsz és barokk zeneművek autentikus előadásáért, valamint a régi magyar muzsika ápolásáért és megismertetéséért ismerték el


2021. november 04., Csütörtök

Szovjet tankok rohanták le a cserben hagyott országot

November 4-ét a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.


2021. október 31., Vasárnap

Lezárult a Magyarország 365 fotópályázat és rekordot döntött

6500 pályázó csaknem 37 ezer képet küldött be.


2021. október 28., Csütörtök

Felavatták Eugenio Pacelli bíboros emléktábláját Nagykanizsán

Az emléktáblát Bárczi Miklós és a nagykanizsai Jézus Szíve-plébánia kezdeményezésére Szemenyey-Nagy Tibor szobrászművész készítette.


2021. október 27., Szerda

Díszbemutató – Eperjes Károllyal

Premier előtt mutatja be a Magyar Passiót a kanizsai mozi, az előadásra Eperjes Károlyt is meghívták.


2021. október 23., Szombat

56, 65 – Egy nemzet újjászületése

Kevés olyan dátuma van történelmünknek, mely ilyen összetartó erővel, s ilyen hosszú ideig határozná meg berendezkedésünket, viszonyítási pontjainkat, identitásunkat és közbeszédünket, mint az a világtörténelmi eseményként is közismert három hét, mely épp


2021. október 21., Csütörtök

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály, a flow-elmélet atyja

Csíkszentmihályi leginkább a flow fogalmával kapcsolatos munkáiról ismert, amely az optimális élmény állapotának leírására szolgál, amikor az ember képességei  a legjobban megfelelnek a helyzet kihívásainak.

#Nagykanizsa

Hajrá, Kanizsa! Hajrá, Kanizsa Aréna!

Hajrá, Kanizsa! Hajrá, Kanizsa Aréna!

2021. december 04. - Kanizsa

Magyarországnak előre kell mennie

Magyarországnak előre kell mennie

2021. december 04. - Kanizsa

Átvették nyereményeiket az ifjú alkotók

Átvették nyereményeiket az ifjú alkotók

2021. december 04. - Kék hírek

Felállították a város karácsonyfáját

Felállították a város karácsonyfáját

2021. november 28. - Kanizsa

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

December 4-én nyit a Kanizsa Aréna

2021. november 27. - Kanizsa

Kanizsai adventi forgatag

Kanizsai adventi forgatag

2021. november 26. - Kanizsa

Két órán belül két ittas vezető

Két órán belül két ittas vezető

2021. november 24. - Kék hírek

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

Hétfő délig 51 ezer vakcinát adtak be

2021. november 23. - Hazai

+