Kultúra - 2021. május 21., Péntek
#Csíksomlyó #búcsú #pünkösd #Erdély #Mária-kegyhely #katolikus egyház #vallás #hit

Hétvégén tartják a csíksomlyói búcsút

Hétvégén tartják a csíksomlyói búcsút

Tavaly elmaradt a hagyományos csíksomlyói búcsú (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A csíksomlyói Mária-kegyhelyre, a Szűzanya csodatevő szobrához való pünkösdi zarándoklat kiemelt vallási esemény, mely most hétvégén kerül megrendezésre.

„Megtiszteltetés, öröm és kihívás a Csíksomlyói búcsú szónokának lenni, meglepetés volt a felkérés” – mondta Salamon József plébános.

Salamon Józsefet, Gyimesbükk plébánosát választották az idei zarándoklat keretein belül az ünnepi mise szónokának a csíksomlyói ferences kegyhely őrzői. Salamon József moldvai magyar aki gyermekkorában is sokszor vett részt szüleivel a búcsún – hangzott el az M1 csatorna Ma Reggel című műsorában.

Salamon József gyimesbükki plébános lesz idén az ünnepi mise szónoka (Fotó: romkat.ro, a kép forrása: Magyar Jelen)

A Boldogasszony tisztelete mellett számára a nemzeti összetartozást is jelenti a pünkösdi szombati zarándoklat. A közösségek őrzését és a veszélyeket áthidaló útkeresésre szeretné buzdítani gondolataival a búcsú résztvevőit.

„Készülni kell, tudom hogy hatalmas nagy kihívás, főleg ebben a színes világunkban, nem egyértelmű maga a hallgatóság sem, mivel  nagyon sokrétű”

– mondta a gyimesbükki plébános.

A plébános úgy látja, a legnagyobb veszélyben a fiatalok, a gyermekek vannak és nagy kihívás előtt állnak. Úgy véli hatalmas szakadások vannak gyermek és szülő között, ezért szeretné egy ilyen útra terelni a figyelmet, és útkeresésre indítani a tömeg gondolatait, hogy ezeket a veszélyeket áthidalják.

Élőben közvetíti a csíksomlyói búcsút a közmédia

A közmédia számos csatornája változatos programokkal készül pünkösd alkalmából. A nézők megismerhetik az ünnepkör keresztény és népi hagyományait, továbbá élőben követhetik az idei csíksomlyói búcsú eseményeit is.

A világjárvány miatt idén sem tudja fogadni a tömegesen érkező külföldi zarándokokat a csíksomlyói kegyhely pünkösdkor, de a Duna Televízió – a Kossuth Rádióval egyetemben – szombaton 11 órától élőben közvetíti a búcsú eseményeit, ezzel is erősítve a hazai és határon túl élő magyar hívők összetartozását. Másnap 11 órától Várpalotáról láthatnak pünkösdvasárnapi evangélikus istentiszteletet a nézők. Pünkösdhétfőn

Nagykőrösön szentelik református püspökké Balog Zoltánt, az eseményen – amelyet a Duna 16 órától élőben közvetít – Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

Az M5 kulturális csatorna honismereti magazinműsorában, a Hazajáróban szombaton 14.40-től a Csíki-havasok környékét barangolhatják be a nézők virtuálisan. A vasárnap 17 órától adásba kerülő Multiverzumban a pünkösdi ünnepkör kapja a főszerepet. Többek között szó lesz benne a keresztény egyház születéséről és a pünkösdhöz kötődő népszokásokról is.

A Kossuth Rádión szombaton 18 órától hallható Határok nélkülben egy összefoglalóval készülnek a csíksomlyói zarándoklatról és miséről, vasárnap és hétfőn pedig a csatorna több műsorában is a keresztény ünnephez kapcsolódó témákkal foglalkoznak.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a Kossuth Rádió együttműködésében készült el A reménység oszlopa című hangjáték, amely 10 részben 10 egymást követő napon keresztül lesz hallható. Az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus eseményeit feldolgozó sorozat első, 25 perces epizódja pünkösdhétfőn 14.05-kor kerül adásba.

Erdély – Ég és föld között pünkösdkor a Dunán

Erdély – Ég és föld között címmel négyrészes ismeretterjesztő sorozat debütál a pünkösdi hosszú hétvégén a Duna Televízióban. A produkciót, amely három évig készült, drónra szerelt kamerával forgatták - közölték az alkotók.

Az Erdély – Ég és föld között című produkciót a Magyarországon is sikeres madártávlatból sorozatok mintájára, egy drónra szerelt nagyfelbontású kamerával forgatták. Három évig készítették az alkotók, több mint húszezer kilométert megtéve, száznál is több legendás erdélyi helyszínt bejárva. A természeti csodák mellett a sorozat feltárja a régi mondákat, és bemutatja a táj és a tájban élő ember viszonyát is.

Takó Sándor, a sorozat producere, társrendezője kiemelte: közép-európai perspektívájú sorozatot készítettek, amelyben, csakúgy mint a hétköznapokban, megférnek egymás mellett az erdélyi népek és kultúrák. „Székelyföldön különösen lélekemelő volt forgatni, büszkén mondhatjuk, hogy első magyar stábként kaptunk engedélyt arra, hogy a csíksomlyói búcsún moziminőségű drónfelvételeket készítsünk” – idézi a közlemény a sorozat ötletgazdáját.

Bárány Krisztián, a sorozat forgatókönyvírója, társrendezője elmondta, hogy jelenleg is dolgoznak egy moziverzión, valamint a sorozat nemzetközi forgalmazására alkalmas angol nyelvű kópián.

A sorozat a Magyar Média Mecenatúra program és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készült. Az alkotás operatőre Derzsy András és Jorgopulos Jannis, szakértője Nagy József, zeneszerzője Cseh István, co-producere Kucsera Tamás Gergely, executive producere Adam Cobler, Bondár Mihály és Perecz Sándor. A sorozat narrátora Reviczky Gábor színművész. Gyártója a Csillagos Ötös Film és a Romis Film.

A sorozat epizódjai május 21-től láthatók naponta délutánonként a Duna Televízióban.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. április 17., Szerda

Bemutatták a Magyarország 365 fotópályázat képeiből készült albumot

A kiadvány az elmúlt évek legnépszerűbb képeit vonultatja fel.


2024. április 11., Csütörtök

Kültéri keresztút készült Zalakaroson

Idén 10 éves a helyi plébánia.


2024. április 07., Vasárnap

Komponálásra fel!

Kis zeneszerzők műveit várja a nagykanizsai zeneiskola.


2024. március 28., Csütörtök

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe.


2024. március 25., Hétfő

Ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja

Szűz Mária e napon fogadta méhébe Jézust.


2024. március 19., Kedd

Katolikus hagyomány

Március 19-e az apák ünnepe.


2024. március 16., Szombat

Most vagy soha!

Már a nagykanizsai moziban is látható a nagyszabású történelmi kalandfilm a márciusi ifjakról és a napról, amely megváltoztatta a magyar nemzet történelmét.


2024. március 11., Hétfő

Kiállítás és érembörze

Pénzhelyettesítő eszközöket mutatott be az érdeklődőknek a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének nagykanizsai csoportja a HSMK-ban, a kiállítás mellett érembörzét is tartottak.


Kustár Zsuzsa emlékét őrzi

A Bartók utcában avattak emléktáblát, annál az épületnél, ahol az iparművész élt és alkotott.


2024. február 15., Csütörtök

Farsangi program a letenyei zeneiskolában

A gyerekek ötletes jelmezekben léptek színpadra a szülők és a hozzátartozók nagy örömére.


2024. február 07., Szerda

Bemutatták Mohai V. Lajos új könyvét

A mában állít Kanizsának míves „szavakból katedrálist”.

+