Kultúra - 2021. június 07., Hétfő
#természetfotó #nemzetközi pályázat #kategóriagyőztes #Simán László #Kanizsa Fotóklub

Taroltak a magyar természetfotósok a nívós nemzetközi pályázaton

Taroltak a magyar természetfotósok a nívós nemzetközi pályázaton

A gyepi béka birodalma – Egyéb állatok kategória 1. helyezett (Fotó: Potyó Imre)

Izgalmas képekkel remekeltek a magyar természetfotósok az idén 15. alkalommal megrendezett, olasz szervezésű nemzetközi természetfotós pályázaton, amelyen négy kategóriát is megnyertek, és több képükkel a legjobbak közé kerültek.

A számos nemzetközi fotópályázat közül az olasz rendezésű Asferico International Nature Photography Competition az egyik legnívósabbnak számít, idén is több mint 18000 képpel neveztek rá a világ számos pontjáról, és ebben az igen erős mezőnyben sikerült a magyaroknak kimagasló eredményeket elérni.

A 8 felnőtt és 2 ifjúsági kategóriában összesen 12 magyar kép került be a finalisták közé, ezek közül pedig 4 kép is kategóriagyőzelmet ért el.

202106071123_novenyek-es-gombak-winner-litauszki-tibor-krokuszok-hull-bbc853c7-1653478.jpg (1000×625)Krókuszok hulláma – Növények és gombák kategória 1. helyezett (Fotó: Litauszki Tibor)

És még nincs vége a 2021-es versenynek, ugyanis az Asferico szervezői - eltérően a többi természetfotós pályázattól - a verseny abszolút győztesének kilétét mindig jóval később árulják el. Ha a járványhelyzet ezt nem akadályozza meg, akkor idén ezt július második felében hirdetik majd ki az Appennino Fotófesztiválon. A verseny abszolút győztesét pedig mindig a kategóriagyőztesek közül szokták kihirdetni, úgyhogy lássuk, kik azok a magyar fotósok, akik esélyesek lehetnek a győzelemre.

Az egyik magyar kategóriagyőztes Simán László lett, aki ezzel az egyszerre izgalmas látványú, de sejthetően szomorú esetet megörökítő képpel lett első a Kompozíció és forma kategóriában. 

A Zala megyei Söjtörön élő és ott háziorvosként praktizáló László közel húsz éve él szenvedélyének, a természetfotózásnak, és ez a hobbi már gyermekkorában is teljesen elvarázsolta. A táj- és makroképek fotózása mellett pár éve a drónfotózásba is beleszerelmesedett.

202106071119_kompozicio-es-forma-winner-siman-laszlo-elhalo-langok-bbc853c7-1653473.jpg (1000×666)Tornádó a Dolomitokban – Kompozíció és forma 1. helyezett (Fotó: Simán László)

A most kategóriagyőztes fotója azonban nem drónfotó, pedig elsőre azt hihetnénk. A kép 2018 őszén készült, amikor több emberi életet is követelő természeti katasztrófa sújtotta Olaszországot. Egy óriási tornádó is végigsöpört a térségen, köztük a Dolomitokban is, ahol László épp szokásos éves fotós kiruccanásán volt itt, több fotós társával. Tulajdonképpen belecsöppentek ebbe a helyzetbe, és azt tudni kell, hogy a tornádó olyan módon pusztított, hogy míg valahol teljesen letarolta a vidéket, fákat és házakat tett a földdel egyenlővé, addig nem messze ezektől a helyektől semmit se lehetett ebből érzékelni.

A katasztrófa után Lászlóék az utak megnyitása után szinte elsőként jutottak el a pusztítás helyszínére. A vidám fotós társaság ezúttal csendben szemlélte a mérhetetlen pusztítást, mely a klímaváltozás egyik közvetett eredménye. László fotóján egy lombullató fenyvest láthatunk, amelyen a sok kidöntött és elpusztult fa között, pár őszi színekben pompázó fenyő megmaradt, amelyek számára az élet erejét bizonyítják. „Mintha egy kotta hangjegyei lennének a megújulás szimfóniájában.”

László idén indult először az Asferico pályázatán, így hatalmas eredmény, hogy egyből kategóriát is nyert és ezzel esélyes lett arra is, hogy a verseny abszolút győztese legyen.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható el.

(Forrás: turistamagazin.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. április 17., Szerda

Bemutatták a Magyarország 365 fotópályázat képeiből készült albumot

A kiadvány az elmúlt évek legnépszerűbb képeit vonultatja fel.


2024. április 11., Csütörtök

Kültéri keresztút készült Zalakaroson

Idén 10 éves a helyi plébánia.


2024. április 07., Vasárnap

Komponálásra fel!

Kis zeneszerzők műveit várja a nagykanizsai zeneiskola.


2024. március 28., Csütörtök

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe.


2024. március 25., Hétfő

Ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja

Szűz Mária e napon fogadta méhébe Jézust.


2024. március 19., Kedd

Katolikus hagyomány

Március 19-e az apák ünnepe.


2024. március 16., Szombat

Most vagy soha!

Már a nagykanizsai moziban is látható a nagyszabású történelmi kalandfilm a márciusi ifjakról és a napról, amely megváltoztatta a magyar nemzet történelmét.


2024. március 11., Hétfő

Kiállítás és érembörze

Pénzhelyettesítő eszközöket mutatott be az érdeklődőknek a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének nagykanizsai csoportja a HSMK-ban, a kiállítás mellett érembörzét is tartottak.


Kustár Zsuzsa emlékét őrzi

A Bartók utcában avattak emléktáblát, annál az épületnél, ahol az iparművész élt és alkotott.


2024. február 15., Csütörtök

Farsangi program a letenyei zeneiskolában

A gyerekek ötletes jelmezekben léptek színpadra a szülők és a hozzátartozók nagy örömére.


2024. február 07., Szerda

Bemutatták Mohai V. Lajos új könyvét

A mában állít Kanizsának míves „szavakból katedrálist”.

+