Kultúra - 2021. június 07., Hétfő
#természetfotó #nemzetközi pályázat #kategóriagyőztes #Simán László #Kanizsa Fotóklub

Taroltak a magyar természetfotósok a nívós nemzetközi pályázaton

Taroltak a magyar természetfotósok a nívós nemzetközi pályázaton

A gyepi béka birodalma – Egyéb állatok kategória 1. helyezett (Fotó: Potyó Imre)

Izgalmas képekkel remekeltek a magyar természetfotósok az idén 15. alkalommal megrendezett, olasz szervezésű nemzetközi természetfotós pályázaton, amelyen négy kategóriát is megnyertek, és több képükkel a legjobbak közé kerültek.

A számos nemzetközi fotópályázat közül az olasz rendezésű Asferico International Nature Photography Competition az egyik legnívósabbnak számít, idén is több mint 18000 képpel neveztek rá a világ számos pontjáról, és ebben az igen erős mezőnyben sikerült a magyaroknak kimagasló eredményeket elérni.

A 8 felnőtt és 2 ifjúsági kategóriában összesen 12 magyar kép került be a finalisták közé, ezek közül pedig 4 kép is kategóriagyőzelmet ért el.

202106071123_novenyek-es-gombak-winner-litauszki-tibor-krokuszok-hull-bbc853c7-1653478.jpg (1000×625)Krókuszok hulláma – Növények és gombák kategória 1. helyezett (Fotó: Litauszki Tibor)

És még nincs vége a 2021-es versenynek, ugyanis az Asferico szervezői - eltérően a többi természetfotós pályázattól - a verseny abszolút győztesének kilétét mindig jóval később árulják el. Ha a járványhelyzet ezt nem akadályozza meg, akkor idén ezt július második felében hirdetik majd ki az Appennino Fotófesztiválon. A verseny abszolút győztesét pedig mindig a kategóriagyőztesek közül szokták kihirdetni, úgyhogy lássuk, kik azok a magyar fotósok, akik esélyesek lehetnek a győzelemre.

Az egyik magyar kategóriagyőztes Simán László lett, aki ezzel az egyszerre izgalmas látványú, de sejthetően szomorú esetet megörökítő képpel lett első a Kompozíció és forma kategóriában. 

A Zala megyei Söjtörön élő és ott háziorvosként praktizáló László közel húsz éve él szenvedélyének, a természetfotózásnak, és ez a hobbi már gyermekkorában is teljesen elvarázsolta. A táj- és makroképek fotózása mellett pár éve a drónfotózásba is beleszerelmesedett.

202106071119_kompozicio-es-forma-winner-siman-laszlo-elhalo-langok-bbc853c7-1653473.jpg (1000×666)Tornádó a Dolomitokban – Kompozíció és forma 1. helyezett (Fotó: Simán László)

A most kategóriagyőztes fotója azonban nem drónfotó, pedig elsőre azt hihetnénk. A kép 2018 őszén készült, amikor több emberi életet is követelő természeti katasztrófa sújtotta Olaszországot. Egy óriási tornádó is végigsöpört a térségen, köztük a Dolomitokban is, ahol László épp szokásos éves fotós kiruccanásán volt itt, több fotós társával. Tulajdonképpen belecsöppentek ebbe a helyzetbe, és azt tudni kell, hogy a tornádó olyan módon pusztított, hogy míg valahol teljesen letarolta a vidéket, fákat és házakat tett a földdel egyenlővé, addig nem messze ezektől a helyektől semmit se lehetett ebből érzékelni.

A katasztrófa után Lászlóék az utak megnyitása után szinte elsőként jutottak el a pusztítás helyszínére. A vidám fotós társaság ezúttal csendben szemlélte a mérhetetlen pusztítást, mely a klímaváltozás egyik közvetett eredménye. László fotóján egy lombullató fenyvest láthatunk, amelyen a sok kidöntött és elpusztult fa között, pár őszi színekben pompázó fenyő megmaradt, amelyek számára az élet erejét bizonyítják. „Mintha egy kotta hangjegyei lennének a megújulás szimfóniájában.”

László idén indult először az Asferico pályázatán, így hatalmas eredmény, hogy egyből kategóriát is nyert és ezzel esélyes lett arra is, hogy a verseny abszolút győztese legyen.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható el.

(Forrás: turistamagazin.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. június 11., Péntek

Pályázat indul a járvány leghumánusabb történeteinek összegyűjtésére

A Médiaunió Alapítvány szeretné összegyűjteni és bemutatni a koronavírus-járvány pozitív tanulságait.


2021. június 06., Vasárnap

„Grand Opening – Összefogás”

Az első élő kulturális találkozás hétvégéjén Magyarország 14 zenei fesztiválvárosa 14 zenei koncertre várta az érdeklődőket.


Hamarosan parfümként fújhatjuk magunkra Van Gogh festményeit

Aki szeretné a festő mandulavirágait, napraforgóit vagy íriszeit illatként magán viselni, annak már nem kell sokat várnia.


2021. június 05., Szombat

Szerelmi bájitallal kezdődik a Művészetek Völgye

Több mint 1800 programmal várják Kapolcsra a fesztiválozókat, idén először is opera is lesz a völgyben.


2021. június 04., Péntek

Vers a peronon

Június 4-étől az október 6-ai nemzeti gyásznapig összesen 35 vers tölti meg az utasok lelkét, 125 napon át.


Trianon: 101 éve fáj

Trianon nem a múlt, hanem nagyon is a jelenünk része.


2021. május 30., Vasárnap

Elhunyt Jankovics Marcell

Életének 80. évében elhunyt Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke, a nemzet művésze, rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész - közölte az MMA szombaton az MTI-vel.


2021. május 27., Csütörtök

Június végén újra megrendezik a Múzeumok éjszakáját

Országszerte koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal várják a látogatókat.


2021. május 23., Vasárnap

Mit ünneplünk pünkösdkor?

Pünkösdi királyság jelentése: keresztény és pogány népszokások, játékok - kattintson a részletekért!


2021. május 22., Szombat

Ilyen volt idén a csíksomlyói búcsú

A világjárvány miatt idén sem tudta fogadni a tömegesen érkező külföldi zarándokokat a csíksomlyói kegyhely pünkösdkor, ezért a Duna Televízió – a Kossuth Rádióval egyetemben – élőben közvetítette a búcsú eseményeit, ezzel is erősítve a hazai és határon t


2021. május 21., Péntek

Hétvégén tartják a csíksomlyói búcsút

A csíksomlyói Mária-kegyhelyre, a Szűzanya csodatevő szobrához való pünkösdi zarándoklat kiemelt vallási esemény, mely most hétvégén kerül megrendezésre.


2021. május 20., Csütörtök

Nézze meg, élje át, mondja el!

Legyen ön is élménybiztos a Veszprém Balaton 2023 eseményein.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+