Kultúra - 2021. június 17., Csütörtök
#Garfield #képregény #születésnap #Jim Davis

43 éves Garfield

43 éves Garfield

(A kép forrása: wallup.net)

Az általában három képből álló, Garfield macskáról szóló képregény Jim Davis fejéből pattant ki és 1978 júniusában jelent meg az újságban először. Azóta bejárta a világot, és sokak számára vált felejthetetlenné.

Az éppen 43 éves képregény címszereplőjét nagyapjáról formázta meg a szerző, James A. Garfield Davis-ről is nevezte el. Garfield egy kedves kövér, lusta macska, illetve a sorozat fontos szereplője még Jon Urbuckle, az ikonikus macsek gazdija is. Később csatlakozik hozzájuk Ubul, egy butácska és nyáladzó kajla kutya.

Mivel 2007 óta már 2580 újságban jelenik meg, Garfield bevonult a Guinness Rekordok könyvébe is. Nem meglepő módon több rajzfilm és film is készült a népszerű képregényből, valamint Garfieldos videójátékokkal is játszhatunk.

Természetes az ilyen folyamatok során számos mellékszereplő is bekerült a történetbe – a postás, pókok, egerek, madarak, Jon szülei és nagyszülei, stb. –, és találkozhatunk a macska állatorvosával is, Liz Wilsonnal.

Eredetileg a képregény főhőse a gazdi lett volna, aki mellesleg egy képregényrajzoló, de mivel mindig a négylábú társára jöttek ki a poénok, ő került a középpontba. Miután néhány sajtóügynökségnek elküldte terveit Jim Davis, biztató válaszokat kapott és

1978. január 24-én az United Media Feature ügynökség rábólintott a műre, majd a júniusában kötött szerződés értelmében a képregény 41 amerikai lapban jelent meg.

Davis nem szeretett volna sok kutya főhőssel versenyezni, ezért választott macskakaraktert. Eredetileg a Garfield és barátai címet választotta az író, de ez végül a rajzfilmsorozat címe lett. Jon Urbuckle-nek, akárcsak Jim Davisnek, a golf a kedvenc sportja.

Nem sokkal a megjelenés után az ügynökség levette a képregényt az újságokból 1978 júliusában, de az olvasóközönség tiltakozásának nyomására hamar visszahelyezték. Négy évvel később, 1982-ben az egyik legnépszerűbb képregény figuraként tartották már számon Garfieldot, közel ezer újságban volt olvasható.

Jim Davis és Garfield (A kép forrása: Wikipedia) 

Ebben az évben készült az első Garfield-rajzfilm, melyeket maga a szerző készített. Ráadásul 82-től a Garfield új kiadója a Davis által még ebben az évben alapított Paws cég, a rajzoló-ötletgazda  azóta is ott dolgozik.

1987-től már kétezerre bővült a Garfieldot közlő lapok száma világszerte, 2000-re pedig ez 2600-ra nőtt, és most már több mint negyedmilliárdos olvasói tábora van. Kétségkívül a képregények eddigi történetének legnépszerűbb és legsikeresebb figurája Garfield.

Maga Davis sem tudja megválaszolni konkrétan alkotása sikerének titkát.

Elmondása szerint törekszik a közérthető, általános viccekre, s arra, hogy mindenkinek mondjanak valamit. Két témára nagyon koncentrál, ami valóban minden embert érint, az evés és az alvás, mely jelen esetben Garfield kedvenc „hobbija”. Ez a nemzetközi jellegű humor szerinte megköveteli a szleng és a szóviccek kerülését.

Magyarországon 1990-től havonta jelentkező Garfield magazin olvasható, a SEMIC Interprint Nyomdai és Kiadó Kft. későbbi nevén Adoc-Semic, majd a DRIZE Kiadói Kft. kiadásában. Emellett kéthavonta megjelenik a Zseb-Garfield, szintén a DRIZE kiadásában.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. július 25., Vasárnap

Díjeső magyar tévéfilmnek Törökországban

A Magyar Golgota áprilisban a legjobb egész estés film lett.


2021. július 24., Szombat

Megnyílt a prágai John Lennon-fal múzeuma

A The Lennon Wall Story névre keresztelt múzeumban többtucatnyi, főleg a csehszlovák szocialista rendszer utolsó évtizedeiben készült fényképpel, tematikus kiadvánnyal, valamint egy új dokumentumfilmmel ismerkedhetnek meg a látogatók.


2021. július 22., Csütörtök

Akikért a harang szól

1456. július 22-én a Nándorfehérvárt védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira.


2021. július 19., Hétfő

Lenyűgöző programokkal készül idén a Művészetek Völgye

Koncertekkel, táncelőadással, filmbemutatóval, kézműves-foglalkozásokkal és workshopokkal várja az érdeklődőket a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a Művészetek Völgyében július 23-tól augusztus 1-ig.


2021. július 18., Vasárnap

Francia thriller nyerte az Arany Pálmát

A Titán című francia pszichológiai thrillernek, Julia Ducournau rendezésének ítélte az Arany Pálmát a 74. cannes-i fesztivál zsűrije – jelentette be Spike Lee zsűrielnök a díjkiosztó ünnepség elején.


2021. július 17., Szombat

Antonio Banderas is szerepelni fog az új Indiana Jones-filmben

Az utolsó epizódot 2008-ban mutatták be, az ötödik rész gyakorlatilag azóta tervben van.


2021. július 14., Szerda

Rév Marcellt Emmy-díjra jelölték

A Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia kihirdette az idei Emmy-díj jelöltjeit, akik közt magyar alkotót is köszönthetünk. Rév Marcellt az Eufória sorozat egyik epizódjáért jelölték a díjra.


2021. július 13., Kedd

Idén sem maradhat el a magyarpolányi Passió

A falu lakosai hat alkalommal fogják majd előadni a darabot augusztus 19 és 29 között.


2021. július 04., Vasárnap

Ferenc pápa Budapestre látogat

A Szentatya az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómisét mutatja be szeptember 12-én a Hősök terén.


2021. július 02., Péntek

Semmelweis Ignácról készíti új filmjét Koltai Lajos

A film Semmelweis élete legnehezebb korszakáról, a bécsi évekről fog szólni.

#Nagykanizsa

Isten éltesse, Ilonka néni!

Isten éltesse, Ilonka néni!

2021. július 28. - Kanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

+