Kultúra - 2021. június 25., Péntek
#Múzeumok éjszakája #múzeum #kultúra #szórakozás #ismeretterjesztés #Balaton

Varázslatos éjszaka a balatoni múzeumokban

Varázslatos éjszaka a balatoni múzeumokban

Illusztráció (A kép forrása: zoom.hu)

A balatoni strandolás és csobbanás után kulturális élményekben is megmártózhatunk szombaton este. A térségbeli kiállítóhelyek is színes programokat kínálnak a Múzeumok éjszakáján. Lesz homokfestés, diafilmvetítés, szó lesz boszorkányokról és régészeti feltárásokról, lesznek vezetett tárlatlátogatások - s még sok más érdekesség. Egy csokorba gyűjtöttük a balatoni programokat.

Egy híján húsz éve, hogy a hazai kiállítóhelyek az év legrövidebb éjjeléhez, a Szent Iván éjhez legközelebb álló szombaton nem zárnak be este, hanem a szokásos nyitva tartási időn túl is várják a látogatókat, akiknek színes programokat is kínálnak.

„Az éjszaka, amikor minden újra életre kel” – ez a mottója a június 26-i, országos programnak, mely tükrözi, hogy a járvány miatti hosszú ideig tartó kulturális hiány miatt ismét megélénkül a élet. Természetesen a Balatonnál is. Nézzük, milyen kínálatból szemezgethetsz, ha te is szomjazod a művészeteket, a tudományos és szórakoztató ismeretszerzést!

Nem csak boszorkányság


Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban egy különleges balatoni tárlat várja a közönséget. 16.30-kor kezdődik a Cholnoky Jenő és a Balaton című kiállítás. Az este folyamán a múltban is kalandozhatnak a jelenlevők: előadások követik egymást egy napsugaras kiskapuban lévő római sírkőről, a régészetről, s a titokzatosnak hangzó varázslatos sírbontásba is bepillanthat a közönség. Sőt, hogy a rejtély még tovább fokozódjon, boszorkányok és a hozzá fűződő hiedelmek is szóba kerülnek.

A részletes programot itt találod.

Veszprém megye több múzeuma is tárt kapukkal várja az érdeklődőket.

Retro és modernség

(Fotó: az intézmény weboldala)

A balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár a gyerekekre is gondolt: a kicsiknek – de a nosztalgiázó felnőtteknek is érdekes lehet a diafilm-vetítés, a több játékkal kapcsolatos kiállítás. A látogatók megismerhetik a Bee-Bot robotokat is, a hazai barlangokat és a szőlészeti-borászati kiállítás is érdekességeket kínál. A kínálatot itt találod.

Éjjeli homokanimáció

A közeli Balatonfüreden több helyszínt is felkereshetsz. Öt helyszín kínálja a kultúra élvezetét: a Jókai Mór Emlékház, a Városi Helytörténeti Gyűjtemény, a Vaszary Galéria, a Vaszary Alkotóműhely és a Zsidó Kiválóságok Háza is szervez programokat.

(Fotó: a település weboldala)

Lesz bábszínház, irodalmi előadások, s képzeletben a boldog békeidők füredi éjszakáiba és a régi balatoni nyarakba is belecsöppenhetsz. A zsidó múlt és a városban meglévő emlékei is főszerepet kapnak ezen az éjszakán. A legkülönlegesebb program talán a város ötvenedik születésnapja tiszteletére látható élő homokanimáció show lesz. Hogy mikor és melyik helyszínen, az kiderül itt - ahol a többi balatonfüredi programról is olvashatsz.

Ez a vezetett séta csak ezen az éjjelen vár rád

A Tihanyi Bencés Apátság is bekapcsolódott a Múzeumok Éjszakájába, a csak ezen az éjjelen átélhető “Királyőrző apátság” című programmal. Idén feltárták az altemplomot- Királykriptát- majd a mostanra „kiásott” kőszikla-alapzat és I. András király sziklába vájt eredeti sírja fölött sétálhatunk el egy „acéljárdán”. A barokk templomban zeneileg is visszamegyünk a 11. századba: győri bencés diákoktól páratlan latin gregorián énekeket hallhatunk. Az est további különleges programjáról itt olvashatsz.

Megelevenedik a múlt

Az ugyancsak gazdag történelmi múltú Keszthelyen ezen az estén a város magán- és közgyűjteményei, kiállítóhelyei különleges családi rendezvényekkel, rendhagyó tárlatvezetésekkel, Szent Iván Éji tűzgyújtással, koncertekkel, színes lovas programokkal és fényjátékkal várják az érdeklődőket. A Balatoni Múzeumban a látogatók játszhatnak a Festetics szabadulószobában, megismerkedhetnek a honvédek fegyvereivel és egyenruháival egy különleges divatbemutatón és azzal, hogy milyen volt a fürdőélet a háború idején. Gyerekek és felnőttek kipróbálhatják a fémdetektor használatát.

A Georgikon Majormúzeumban az est beállta után fáklyás lovaskocsikázásra nyílik lehetőség, majd zenés-verses kíséret mellett világlik majd az óriás tábortűz.

A Helikon Kastélymúzeum parkjában lovas programok szórakoztatják a közönséget, a Festetics-kastély főúri környezetében ismert és kedvelt operák, operettek részletei csendülnek fel, a hazai és külföldi zenei életben elismert szólisták és hangszeres művészek tolmácsolásában. A Szendrey Júlia emlékszobához látogató gyermekek Szendrey Júlia Andersen mesefordításaiban található grafikákat színezhetik ki – vagy újra. Ez a színes kínálat azonban csak egy része a Múzeumok Éjszakája keszthelyi rendezvényeinek – az összes program itt található.

Játékos-kulturális, élményekkel teli séta

Ezúttal is izgalmas programok a múzeumok éjszakáján, Balatonszárszón(Fotó: József Attila Emlékház)

Somogy megyében Balatonszárszón a Vers utcai vetélkedő várja a játékos kedvűeket. A menetleveles tematikus sétaútról itt tudhatsz meg többet.

Szabadtéren szabadon, beltéren védettségi igazolvánnyal

A Múzeumok Éjszakájának beltéri programjaira védettséget igazoló kártyával vagy applikációval lehet. A szabadtéri rendezvényeken ez a hatályos rendelet alapján nem szükséges, de a többi látogatótól mindenki köteles a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Indulás előtt azonban javasoljuk, hogy a belépési szabályokról mindenki tájékozódjon.

(Forrás: Like Balaton/Keszey Ágnes)

Még érdekes lehet ...


2021. július 25., Vasárnap

Díjeső magyar tévéfilmnek Törökországban

A Magyar Golgota áprilisban a legjobb egész estés film lett.


2021. július 24., Szombat

Megnyílt a prágai John Lennon-fal múzeuma

A The Lennon Wall Story névre keresztelt múzeumban többtucatnyi, főleg a csehszlovák szocialista rendszer utolsó évtizedeiben készült fényképpel, tematikus kiadvánnyal, valamint egy új dokumentumfilmmel ismerkedhetnek meg a látogatók.


2021. július 22., Csütörtök

Akikért a harang szól

1456. július 22-én a Nándorfehérvárt védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira.


2021. július 19., Hétfő

Lenyűgöző programokkal készül idén a Művészetek Völgye

Koncertekkel, táncelőadással, filmbemutatóval, kézműves-foglalkozásokkal és workshopokkal várja az érdeklődőket a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a Művészetek Völgyében július 23-tól augusztus 1-ig.


2021. július 18., Vasárnap

Francia thriller nyerte az Arany Pálmát

A Titán című francia pszichológiai thrillernek, Julia Ducournau rendezésének ítélte az Arany Pálmát a 74. cannes-i fesztivál zsűrije – jelentette be Spike Lee zsűrielnök a díjkiosztó ünnepség elején.


2021. július 17., Szombat

Antonio Banderas is szerepelni fog az új Indiana Jones-filmben

Az utolsó epizódot 2008-ban mutatták be, az ötödik rész gyakorlatilag azóta tervben van.


2021. július 14., Szerda

Rév Marcellt Emmy-díjra jelölték

A Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia kihirdette az idei Emmy-díj jelöltjeit, akik közt magyar alkotót is köszönthetünk. Rév Marcellt az Eufória sorozat egyik epizódjáért jelölték a díjra.


2021. július 13., Kedd

Idén sem maradhat el a magyarpolányi Passió

A falu lakosai hat alkalommal fogják majd előadni a darabot augusztus 19 és 29 között.


2021. július 04., Vasárnap

Ferenc pápa Budapestre látogat

A Szentatya az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómisét mutatja be szeptember 12-én a Hősök terén.


2021. július 02., Péntek

Semmelweis Ignácról készíti új filmjét Koltai Lajos

A film Semmelweis élete legnehezebb korszakáról, a bécsi évekről fog szólni.

#Nagykanizsa

Isten éltesse, Ilonka néni!

Isten éltesse, Ilonka néni!

2021. július 28. - Kanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

+