Kultúra - 2021. június 25., Péntek
#Múzeumok éjszakája #múzeum #kultúra #szórakozás #ismeretterjesztés #Balaton

Varázslatos éjszaka a balatoni múzeumokban

Varázslatos éjszaka a balatoni múzeumokban

Illusztráció (A kép forrása: zoom.hu)

A balatoni strandolás és csobbanás után kulturális élményekben is megmártózhatunk szombaton este. A térségbeli kiállítóhelyek is színes programokat kínálnak a Múzeumok éjszakáján. Lesz homokfestés, diafilmvetítés, szó lesz boszorkányokról és régészeti feltárásokról, lesznek vezetett tárlatlátogatások - s még sok más érdekesség. Egy csokorba gyűjtöttük a balatoni programokat.

Egy híján húsz éve, hogy a hazai kiállítóhelyek az év legrövidebb éjjeléhez, a Szent Iván éjhez legközelebb álló szombaton nem zárnak be este, hanem a szokásos nyitva tartási időn túl is várják a látogatókat, akiknek színes programokat is kínálnak.

„Az éjszaka, amikor minden újra életre kel” – ez a mottója a június 26-i, országos programnak, mely tükrözi, hogy a járvány miatti hosszú ideig tartó kulturális hiány miatt ismét megélénkül a élet. Természetesen a Balatonnál is. Nézzük, milyen kínálatból szemezgethetsz, ha te is szomjazod a művészeteket, a tudományos és szórakoztató ismeretszerzést!

Nem csak boszorkányság


Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban egy különleges balatoni tárlat várja a közönséget. 16.30-kor kezdődik a Cholnoky Jenő és a Balaton című kiállítás. Az este folyamán a múltban is kalandozhatnak a jelenlevők: előadások követik egymást egy napsugaras kiskapuban lévő római sírkőről, a régészetről, s a titokzatosnak hangzó varázslatos sírbontásba is bepillanthat a közönség. Sőt, hogy a rejtély még tovább fokozódjon, boszorkányok és a hozzá fűződő hiedelmek is szóba kerülnek.

A részletes programot itt találod.

Veszprém megye több múzeuma is tárt kapukkal várja az érdeklődőket.

Retro és modernség

(Fotó: az intézmény weboldala)

A balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár a gyerekekre is gondolt: a kicsiknek – de a nosztalgiázó felnőtteknek is érdekes lehet a diafilm-vetítés, a több játékkal kapcsolatos kiállítás. A látogatók megismerhetik a Bee-Bot robotokat is, a hazai barlangokat és a szőlészeti-borászati kiállítás is érdekességeket kínál. A kínálatot itt találod.

Éjjeli homokanimáció

A közeli Balatonfüreden több helyszínt is felkereshetsz. Öt helyszín kínálja a kultúra élvezetét: a Jókai Mór Emlékház, a Városi Helytörténeti Gyűjtemény, a Vaszary Galéria, a Vaszary Alkotóműhely és a Zsidó Kiválóságok Háza is szervez programokat.

(Fotó: a település weboldala)

Lesz bábszínház, irodalmi előadások, s képzeletben a boldog békeidők füredi éjszakáiba és a régi balatoni nyarakba is belecsöppenhetsz. A zsidó múlt és a városban meglévő emlékei is főszerepet kapnak ezen az éjszakán. A legkülönlegesebb program talán a város ötvenedik születésnapja tiszteletére látható élő homokanimáció show lesz. Hogy mikor és melyik helyszínen, az kiderül itt - ahol a többi balatonfüredi programról is olvashatsz.

Ez a vezetett séta csak ezen az éjjelen vár rád

A Tihanyi Bencés Apátság is bekapcsolódott a Múzeumok Éjszakájába, a csak ezen az éjjelen átélhető “Királyőrző apátság” című programmal. Idén feltárták az altemplomot- Királykriptát- majd a mostanra „kiásott” kőszikla-alapzat és I. András király sziklába vájt eredeti sírja fölött sétálhatunk el egy „acéljárdán”. A barokk templomban zeneileg is visszamegyünk a 11. századba: győri bencés diákoktól páratlan latin gregorián énekeket hallhatunk. Az est további különleges programjáról itt olvashatsz.

Megelevenedik a múlt

Az ugyancsak gazdag történelmi múltú Keszthelyen ezen az estén a város magán- és közgyűjteményei, kiállítóhelyei különleges családi rendezvényekkel, rendhagyó tárlatvezetésekkel, Szent Iván Éji tűzgyújtással, koncertekkel, színes lovas programokkal és fényjátékkal várják az érdeklődőket. A Balatoni Múzeumban a látogatók játszhatnak a Festetics szabadulószobában, megismerkedhetnek a honvédek fegyvereivel és egyenruháival egy különleges divatbemutatón és azzal, hogy milyen volt a fürdőélet a háború idején. Gyerekek és felnőttek kipróbálhatják a fémdetektor használatát.

A Georgikon Majormúzeumban az est beállta után fáklyás lovaskocsikázásra nyílik lehetőség, majd zenés-verses kíséret mellett világlik majd az óriás tábortűz.

A Helikon Kastélymúzeum parkjában lovas programok szórakoztatják a közönséget, a Festetics-kastély főúri környezetében ismert és kedvelt operák, operettek részletei csendülnek fel, a hazai és külföldi zenei életben elismert szólisták és hangszeres művészek tolmácsolásában. A Szendrey Júlia emlékszobához látogató gyermekek Szendrey Júlia Andersen mesefordításaiban található grafikákat színezhetik ki – vagy újra. Ez a színes kínálat azonban csak egy része a Múzeumok Éjszakája keszthelyi rendezvényeinek – az összes program itt található.

Játékos-kulturális, élményekkel teli séta

Ezúttal is izgalmas programok a múzeumok éjszakáján, Balatonszárszón(Fotó: József Attila Emlékház)

Somogy megyében Balatonszárszón a Vers utcai vetélkedő várja a játékos kedvűeket. A menetleveles tematikus sétaútról itt tudhatsz meg többet.

Szabadtéren szabadon, beltéren védettségi igazolvánnyal

A Múzeumok Éjszakájának beltéri programjaira védettséget igazoló kártyával vagy applikációval lehet. A szabadtéri rendezvényeken ez a hatályos rendelet alapján nem szükséges, de a többi látogatótól mindenki köteles a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Indulás előtt azonban javasoljuk, hogy a belépési szabályokról mindenki tájékozódjon.

(Forrás: Like Balaton/Keszey Ágnes)

Még érdekes lehet ...


2022. június 23., Csütörtök

A nemzet színésze lett Balázsovits Lajos

Haumann Péter helyére választották meg kollégái.


2022. június 22., Szerda

Aranymiséjét ünnepelte Dr. Páhy János nyugalmazott nagykanizsai plébános

Az ünnepi szentmisét Varga László megyéspüspök mutatta be a Zselic Katolikus Idősek Otthonában.


2022. június 16., Csütörtök

Múzeumok éjszakája - Több mint 400 intézmény készül programokkal

Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják hajnalig az érdeklődőket több mint négyszáz intézményben.


2022. június 15., Szerda

Várudvar Fesztivállal indítják a balatoni szezont Szigligeten

Aki jegyet vált az eseményre, belépést nyer vele a szigligeti várba és a Veszprém megyei település strandjára egyaránt.


2022. június 14., Kedd

Elkészült a Balaton dala!

Te hallottad már?


2022. június 05., Vasárnap

Csíksomlyói búcsú - A szónok szerint a békét teremteni kell

Idén is százezrek érkeztek a csíksomlyói hegynyeregbe.


Pünkösd – A húsvéti időszak megkoronázása

Pünkösd a húsvét után a legrégebbi, a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, amely idén június 5-re esik.


2022. június 04., Szombat

Vers a peronon

Nyáron ismét hallhatók a Balatonnál versek a vasútállomásokon.


Az idei csíksomlyói búcsú a békére és jóságra hívja fel a figyelmet

A világ összmagyarságának legjelentősebb keresztény búcsúját tartják az erdélyi kegytemplomban.


2022. június 03., Péntek

20+2

Nagyszabású gálaműsorral ünnepelte 22. születésnapját a Premier Táncklub.


2022. június 01., Szerda

Nyári programkavalkád

Gazdag lesz a kanizsai kulturális intézmények nyári programkínálata.


2022. május 26., Csütörtök

Mesés gyermeknap

A Nemzeti Filmintézet streaming platformjának ingyenesen megtekinthető gyermeknapi válogatásában Az erdő kapitánya is szerepel.

#Nagykanizsa

A Sakkpalota várja a gyerekeket!

A Sakkpalota várja a gyerekeket!

2022. június 27. - Kanizsa

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

2022. június 23. - Sport

„Életünk meccse volt”

„Életünk meccse volt”

2022. június 23. - Sport

Drón segített a férfi felkutatásában

Drón segített a férfi felkutatásában

2022. június 22. - Kék hírek

Családi nap Miklósfán

Családi nap Miklósfán

2022. június 21. - Kanizsa

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

2022. június 21. - Kanizsa

Nem felejtünk...

Nem felejtünk...

2022. június 19. - Kanizsa

+