Kultúra - 2021. június 25., Péntek
#Múzeumok éjszakája #múzeum #kultúra #szórakozás #ismeretterjesztés #Balaton

Varázslatos éjszaka a balatoni múzeumokban

Varázslatos éjszaka a balatoni múzeumokban

Illusztráció (A kép forrása: zoom.hu)

A balatoni strandolás és csobbanás után kulturális élményekben is megmártózhatunk szombaton este. A térségbeli kiállítóhelyek is színes programokat kínálnak a Múzeumok éjszakáján. Lesz homokfestés, diafilmvetítés, szó lesz boszorkányokról és régészeti feltárásokról, lesznek vezetett tárlatlátogatások - s még sok más érdekesség. Egy csokorba gyűjtöttük a balatoni programokat.

Egy híján húsz éve, hogy a hazai kiállítóhelyek az év legrövidebb éjjeléhez, a Szent Iván éjhez legközelebb álló szombaton nem zárnak be este, hanem a szokásos nyitva tartási időn túl is várják a látogatókat, akiknek színes programokat is kínálnak.

„Az éjszaka, amikor minden újra életre kel” – ez a mottója a június 26-i, országos programnak, mely tükrözi, hogy a járvány miatti hosszú ideig tartó kulturális hiány miatt ismét megélénkül a élet. Természetesen a Balatonnál is. Nézzük, milyen kínálatból szemezgethetsz, ha te is szomjazod a művészeteket, a tudományos és szórakoztató ismeretszerzést!

Nem csak boszorkányság


Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban egy különleges balatoni tárlat várja a közönséget. 16.30-kor kezdődik a Cholnoky Jenő és a Balaton című kiállítás. Az este folyamán a múltban is kalandozhatnak a jelenlevők: előadások követik egymást egy napsugaras kiskapuban lévő római sírkőről, a régészetről, s a titokzatosnak hangzó varázslatos sírbontásba is bepillanthat a közönség. Sőt, hogy a rejtély még tovább fokozódjon, boszorkányok és a hozzá fűződő hiedelmek is szóba kerülnek.

A részletes programot itt találod.

Veszprém megye több múzeuma is tárt kapukkal várja az érdeklődőket.

Retro és modernség

(Fotó: az intézmény weboldala)

A balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár a gyerekekre is gondolt: a kicsiknek – de a nosztalgiázó felnőtteknek is érdekes lehet a diafilm-vetítés, a több játékkal kapcsolatos kiállítás. A látogatók megismerhetik a Bee-Bot robotokat is, a hazai barlangokat és a szőlészeti-borászati kiállítás is érdekességeket kínál. A kínálatot itt találod.

Éjjeli homokanimáció

A közeli Balatonfüreden több helyszínt is felkereshetsz. Öt helyszín kínálja a kultúra élvezetét: a Jókai Mór Emlékház, a Városi Helytörténeti Gyűjtemény, a Vaszary Galéria, a Vaszary Alkotóműhely és a Zsidó Kiválóságok Háza is szervez programokat.

(Fotó: a település weboldala)

Lesz bábszínház, irodalmi előadások, s képzeletben a boldog békeidők füredi éjszakáiba és a régi balatoni nyarakba is belecsöppenhetsz. A zsidó múlt és a városban meglévő emlékei is főszerepet kapnak ezen az éjszakán. A legkülönlegesebb program talán a város ötvenedik születésnapja tiszteletére látható élő homokanimáció show lesz. Hogy mikor és melyik helyszínen, az kiderül itt - ahol a többi balatonfüredi programról is olvashatsz.

Ez a vezetett séta csak ezen az éjjelen vár rád

A Tihanyi Bencés Apátság is bekapcsolódott a Múzeumok Éjszakájába, a csak ezen az éjjelen átélhető “Királyőrző apátság” című programmal. Idén feltárták az altemplomot- Királykriptát- majd a mostanra „kiásott” kőszikla-alapzat és I. András király sziklába vájt eredeti sírja fölött sétálhatunk el egy „acéljárdán”. A barokk templomban zeneileg is visszamegyünk a 11. századba: győri bencés diákoktól páratlan latin gregorián énekeket hallhatunk. Az est további különleges programjáról itt olvashatsz.

Megelevenedik a múlt

Az ugyancsak gazdag történelmi múltú Keszthelyen ezen az estén a város magán- és közgyűjteményei, kiállítóhelyei különleges családi rendezvényekkel, rendhagyó tárlatvezetésekkel, Szent Iván Éji tűzgyújtással, koncertekkel, színes lovas programokkal és fényjátékkal várják az érdeklődőket. A Balatoni Múzeumban a látogatók játszhatnak a Festetics szabadulószobában, megismerkedhetnek a honvédek fegyvereivel és egyenruháival egy különleges divatbemutatón és azzal, hogy milyen volt a fürdőélet a háború idején. Gyerekek és felnőttek kipróbálhatják a fémdetektor használatát.

A Georgikon Majormúzeumban az est beállta után fáklyás lovaskocsikázásra nyílik lehetőség, majd zenés-verses kíséret mellett világlik majd az óriás tábortűz.

A Helikon Kastélymúzeum parkjában lovas programok szórakoztatják a közönséget, a Festetics-kastély főúri környezetében ismert és kedvelt operák, operettek részletei csendülnek fel, a hazai és külföldi zenei életben elismert szólisták és hangszeres művészek tolmácsolásában. A Szendrey Júlia emlékszobához látogató gyermekek Szendrey Júlia Andersen mesefordításaiban található grafikákat színezhetik ki – vagy újra. Ez a színes kínálat azonban csak egy része a Múzeumok Éjszakája keszthelyi rendezvényeinek – az összes program itt található.

Játékos-kulturális, élményekkel teli séta

Ezúttal is izgalmas programok a múzeumok éjszakáján, Balatonszárszón(Fotó: József Attila Emlékház)

Somogy megyében Balatonszárszón a Vers utcai vetélkedő várja a játékos kedvűeket. A menetleveles tematikus sétaútról itt tudhatsz meg többet.

Szabadtéren szabadon, beltéren védettségi igazolvánnyal

A Múzeumok Éjszakájának beltéri programjaira védettséget igazoló kártyával vagy applikációval lehet. A szabadtéri rendezvényeken ez a hatályos rendelet alapján nem szükséges, de a többi látogatótól mindenki köteles a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Indulás előtt azonban javasoljuk, hogy a belépési szabályokról mindenki tájékozódjon.

(Forrás: Like Balaton/Keszey Ágnes)

Még érdekes lehet ...


2022. január 20., Csütörtök

Szakértők kétlik, hogy Anne Frankot és családját egy zsidó jegyző árulta volna el

Történészek kételkednek abban, hogy egy zsidó jegyző árulta volna el Anne Frankot és családját a náciknak, mint ahogyan azt Rosemary Sullivan The Betrayal of Anne Frank (Anne Frank elárulása) című könyvében megállapította - írja a The Guardian.


2022. január 17., Hétfő

Így ünnepli Kanizsa a magyar kultúra napját

Mutatjuk, milyen programok lesznek a héten a városban.


2022. január 15., Szombat

Ingyenes online koncertet ad szombat este a Mandoki Soulmates

A streaming eseménnyel szeretnénk megköszönni közönségnek az immár három évtizedes szeretetet, amely lehetővé tette a zenekar munkáját


2022. január 10., Hétfő

Az ökumené jegyében

Idén is megrendezik a Krisztus-hívők felekezeteken átívelő, közös imahetét.


2022. január 06., Csütörtök

Ma van vízkereszt napja

Házszenteléssel és a karácsonyfa leszedésével zárul a karácsonyi ünnepkör.


2022. január 01., Szombat

A család az év szava a közmédiában

A legszebb és a legösszetettebb magyar szavak egyikének nevezte a család kifejezést Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész.


2021. december 31., Péntek

A zene megérintette a lelkeket

St. Martin a református templomban búcsúztatta az óévet és köszöntötte az újat.


2021. december 27., Hétfő

Zenés varázslat

Nagykanizsán koncertezik szerdán St. Martin.


2021. december 25., Szombat

Így lett a fenyőfából karácsonyfa

A történetnek a Thúry György Múzeum járt utána.


2021. december 24., Péntek

Ferenc pápa megáldotta a Szent József-szobrot, amelyet a magyar Covid-árvák javára ajánlott föl

Szimbolikus jelentést hordoz az adomány, hiszen az árva gyerekek gondoskodásra szorulnak, és ennek kiemelkedő példája éppen a názáreti ács, a Gyermek Jézus nevelőapja.


3 napig ingyenesen megnézhetjük az Operaház A diótörő című előadását

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része.

+