Kultúra - 2021. szeptember 14., Kedd
#Banksy #aukció #művészet #performansz

Négyszeres árat szurkoltak le a szétvágott Banksy-képért

Négyszeres árat szurkoltak le a szétvágott Banksy-képért

(Fotó: Tristan Fewings, a kép forrása: vg.hu)

Úgy tűnik, hogy az aprítás – amelyet a Sotheby’s „a történelem első élőben létrehozott művének” nevezett – nagyon is értéknövelő gesztus volt.

Banksy híres-hírhedt, csíkokra szabdalt, önmagát megsemmisítő festménye októberben újra aukcióra kerül a Sotheby’snél, korábbi árának majdnem négyszeresén.

Alig három év telt el azóta, hogy a valódi személyazonosságát máig sikeresen titkoló művész mindenhol címlapra került azzal az akciójával, amikor az egyik képét, amely egy piros léggömböt tartó kislányt ábrázol, a képkeret aljába épített iratmegsemmisítő pillanatokkal az eladást jelző kalapácsütés után elkezdte ledarálni. A jelenlévők végig videóztak a telefonjukkal, a felvételek felkerültek az internetre, és végeláthatatlan vita kezdődött arról, hogy az aukciósház részt vett-e a performance-ban. Banksy ezt határozottan cáfolta, majd átnevezte a festményt Lány léggömbbel címről Love is in the Bin címre.

A kép megvásárlója kifizette az 1,4 millió dolláros vételárat, s annak idején a Sotheby’s elárulta, hogy a vevő, egy nő, régi ügyfelük, aki így is igényt tart a képre. Ez mostanáig volt így, mert október 14-én újra kalapács alá kerül az alkotás a New Bond Streeten.

Úgy tűnik, hogy az aprítás – amelyet a ház „a történelem első élőben létrehozott művének” nevezett – nagyon is értéknövelő gesztus volt. A festmény jelenlegi becsértéke 4–6 millió font, ami aktuális árfolyamon 5,5–8,3 millió dollár.

Tehát ha a mű az aukción csak a minimális árat éri el, az még mindig majdnem négyszer annyi lesz, mint az előző ár. Nem rossz hozam egy hároméves befektetésnél. Banksy az aukció után egy Instagram-bejegyzésben ezt írta: „Vannak, akik úgy gondolják, hogy nem igazi a szétvágás. De. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az aukciósház részt vett benne. Nem.”

(A kép forrása: Instagram)

A Sotheby’s modern és kortárs művészeti részlegének vezetője, Alex Branczik úgy nyilatkozott az esetről, hogy Banksy nem elpusztított egy műalkotást, hanem egy szenzációs gesztussal létrehozott egyet. Mindezt a dadaizmus és Marcel Duchamp nyomdokain haladva.

A Love in the Bint a legújabb szokások szerint az aukciósház körbeutaztatja a világon, hogy a potenciális vevők megtekinthessék élőben. Hongkong, Tajpej, New York után tér majd vissza Londonba az október 14-i aukcióra.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. szeptember 17., Péntek

Így néz ki a becsomagolt Diadalív

A posztumusz elkészült installációhoz mintegy 2500 négyzetméternyi ezüstös és kék, újrahasznosított műanyag csomagolóanyagot használtak fel.


2021. szeptember 13., Hétfő

Tizennyolc - rend vagy káosz?

Az Udvari Kamaraszínház a Magyar Királyság utolsó három napját vitte színre.


2021. szeptember 12., Vasárnap

Díszmásolat a Pray-kódexről

Az OSZK-ban készült Magyarország Kormányának ajándéka a Szentatya számára.


Magyarország 365

A fotópályázat  zsűrije a hazáról és a hazaszeretetről szóló pályaműveket várja természet és táj, épített és tárgyi örökség, valamint életképek kategóriában.


2021. szeptember 07., Kedd

Tizennyolc

Az Udvari Kamaraszínház a Tizennyolc című történelmi krimit hozza el Nagykanizsára, a magyarkanizsai társulat nem ígér felhőtlen szórakozást.


2021. szeptember 06., Hétfő

Az eucharisztia a forrás

Megkezdődött az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.


2021. szeptember 05., Vasárnap

Üzenet Magyarországról, Esztergomból: kezdődik a NEK!

Megható meglepetés a fiataloktól.


2021. szeptember 04., Szombat

Alkalmi bélyegen Kukori és Kotkoda

A magyar animáció egyik legismertebb alkotását, a A Kukori és Kotkoda című rajzfilmsorozatot ábrázoló alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta az MTVA-val együttműködésben.


2021. szeptember 03., Péntek

40 év után új dalokat készített az ABBA

Negyven év után új stúdióalbumot készített az ABBA, az ABBA Voyage című, tíz dalt tartalmazó album novemberben jelenik meg – még az előtt, hogy elindítanak egy koncertsorozatot, amelyen avatárok fogják előadni legnépszerűbb dalaikat.


2021. augusztus 28., Szombat

Az Őszi Hacacáré összehozza Magyarországot!

A tervek szerint a nagyszabású, csaknem 130 állomásos rendezvénysorozat helyszínenként két előadóval nyújt majd koncertélményt. 


2021. augusztus 17., Kedd

Ez lett minden idők 100 legjobb ifjúsági könyve

A Time összeszedte minden idők száz legjobb ifjúsági könyvét. A legnagyobb hatású YA-könyveket összegyűjtő listán olyan szerzőket találunk, mint Louisa May Alcott, L. M. Montgomery, J. D. Salinger, Meg Cabot vagy John Green.

#Nagykanizsa

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

2021. szeptember 18. - Kék hírek

Tizennyolc - rend vagy káosz?

Tizennyolc - rend vagy káosz?

2021. szeptember 13. - Kultúra

„Isten nem játszik dobókockával...”

„Isten nem játszik dobókockával...”

2021. szeptember 11. - Kanizsa

A hon védelme nemzeti kérdés

A hon védelme nemzeti kérdés

2021. szeptember 11. - Kanizsa

Ön már aláírta?

Ön már aláírta?

2021. szeptember 08. - Kanizsa

Szemtanúkat keresnek

Szemtanúkat keresnek

2021. szeptember 08. - Kék hírek

Tizennyolc

Tizennyolc

2021. szeptember 07. - Kultúra

Elhunyt Boa Sándor

Elhunyt Boa Sándor

2021. szeptember 06. - Kanizsa

+