Kultúra - 2021. november 07., Vasárnap
#Zádori Mária #Nemzet Művésze díj #elismerés #Nagykanizsa

A Nemzet Művésze lett Zádori Mária

A Nemzet Művésze lett Zádori Mária

(A kép forrása: Magyar Kurír)

Ebben az évben hat művész és alkotó nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, amelyet a díjazottak a tavalyi év kitüntetettjeivel együtt vehettek át november 5-én, pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban – adta hírül az MTI.

A Nemzet Művésze díj Bizottság idén Aknay János festőművésznek, András Ferenc filmrendezőnek, Maurer Dóra grafikus-festőművésznek, Reviczky Gábor színművésznek, Sapszon Ferenc karnagynak, zeneszerzőnek és Zádori Mária énekművésznek ítélte oda az elismerést.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a díjátadón hangsúlyozta: a magyar kultúra több gyökérből táplálkozik, ez adja a sokszínűségét, erősségét. Különféle kultúrák hatottak egymásra, ezáltal egy olyan új minőség jött létre, egy olyan színfolt, amely máshol nem található. „Önök ennek a kultúrának a képviselői, akik értékteremtő tevékenységükkel idolokká, példaképpé váltak” – méltatta a díjazottakat a miniszter.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke emlékeztetett arra, hogy a Nemzet Művésze címet nyolc évvel ezelőtt alapította az akadémia az Országgyűlés kezdeményezésére a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából.

A díjat 11 művészeti kategóriában ítélhetik oda.

Az elismerést idén a képzőművészek közül Aknay János festőművész több évtizedes kimagasló művészi tevékenysége és művészetszervező tevékenysége elismeréseként vehette át.

Maurer Dóra grafikus-festőművész pedig alkotói életútja elismeréseként lett a nemzet művésze.

A filmművészet kategóriában András Ferenc filmrendező kiemelkedő alkotói életútja elismeréseként lett a nemzet művésze.

Reviczky Gábor színművésznek a színházművészet díjkategóriában adták át a díjat a magyar és világirodalom klasszikus színpadi és filmszerepeinek nagy mesterségbeli tudással és mély művészi átéléssel megformált alakításaiért, valamint filmszerepekben nyújtott feledhetetlen és hiteles alakításáért.

A zeneművészet kategóriában is két díjazott van idén. Sapszon Ferenc karnagyot, zeneszerzőt a zeneművészet és kórusművészet területén kimagasló, összefogó, felemelő művészi tevékenysége folytatásáért díjazták.

A Nagykanizsán született Zádori Mária énekművészt kiemelkedő művészi teljesítményéért, reneszánsz és barokk zeneművek autentikus előadásáért, valamint a régi magyar muzsika ápolásáért és megismertetéséért ismerték el a címmel.

Mint Vashegyi György elmondta, a nemzet művészei egy időben legfeljebb hetvenen lehetnek, és a díjat minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestülete létrejöttének évfordulóján adják át.

A díjátadót tavaly a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani, így a pénteki eseményen kapták meg az elismerést a tavalyi díjazottak is: Nagy Ervin építőművész; Dárday István filmrendező; Hildebrand István operatőr; Péreli Zsuzsa textilművész, keramikus, restaurátor; Bereményi Géza író, forgatókönyvíró, rendező; Szakonyi Károly író; Farkas Ádám szobrászművész; Földi Péter festőművész; Kovács Miklós kékfestőmester; valamint Ránki Dezső zongoraművész. Az idén áprilisban elhunyt Soproni József zeneszerző díját özvegye vette át.

(Forrás: Magyar Kurír)

Még érdekes lehet ...


2024. április 17., Szerda

Bemutatták a Magyarország 365 fotópályázat képeiből készült albumot

A kiadvány az elmúlt évek legnépszerűbb képeit vonultatja fel.


2024. április 11., Csütörtök

Kültéri keresztút készült Zalakaroson

Idén 10 éves a helyi plébánia.


2024. április 07., Vasárnap

Komponálásra fel!

Kis zeneszerzők műveit várja a nagykanizsai zeneiskola.


2024. március 28., Csütörtök

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe.


2024. március 25., Hétfő

Ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja

Szűz Mária e napon fogadta méhébe Jézust.


2024. március 19., Kedd

Katolikus hagyomány

Március 19-e az apák ünnepe.


2024. március 16., Szombat

Most vagy soha!

Már a nagykanizsai moziban is látható a nagyszabású történelmi kalandfilm a márciusi ifjakról és a napról, amely megváltoztatta a magyar nemzet történelmét.


2024. március 11., Hétfő

Kiállítás és érembörze

Pénzhelyettesítő eszközöket mutatott be az érdeklődőknek a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének nagykanizsai csoportja a HSMK-ban, a kiállítás mellett érembörzét is tartottak.


Kustár Zsuzsa emlékét őrzi

A Bartók utcában avattak emléktáblát, annál az épületnél, ahol az iparművész élt és alkotott.


2024. február 15., Csütörtök

Farsangi program a letenyei zeneiskolában

A gyerekek ötletes jelmezekben léptek színpadra a szülők és a hozzátartozók nagy örömére.


2024. február 07., Szerda

Bemutatták Mohai V. Lajos új könyvét

A mában állít Kanizsának míves „szavakból katedrálist”.

+