Kultúra - 2021. november 07., Vasárnap
#Zádori Mária #Nemzet Művésze díj #elismerés #Nagykanizsa

A Nemzet Művésze lett Zádori Mária

A Nemzet Művésze lett Zádori Mária

(A kép forrása: Magyar Kurír)

Ebben az évben hat művész és alkotó nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, amelyet a díjazottak a tavalyi év kitüntetettjeivel együtt vehettek át november 5-én, pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban – adta hírül az MTI.

A Nemzet Művésze díj Bizottság idén Aknay János festőművésznek, András Ferenc filmrendezőnek, Maurer Dóra grafikus-festőművésznek, Reviczky Gábor színművésznek, Sapszon Ferenc karnagynak, zeneszerzőnek és Zádori Mária énekművésznek ítélte oda az elismerést.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a díjátadón hangsúlyozta: a magyar kultúra több gyökérből táplálkozik, ez adja a sokszínűségét, erősségét. Különféle kultúrák hatottak egymásra, ezáltal egy olyan új minőség jött létre, egy olyan színfolt, amely máshol nem található. „Önök ennek a kultúrának a képviselői, akik értékteremtő tevékenységükkel idolokká, példaképpé váltak” – méltatta a díjazottakat a miniszter.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke emlékeztetett arra, hogy a Nemzet Művésze címet nyolc évvel ezelőtt alapította az akadémia az Országgyűlés kezdeményezésére a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából.

A díjat 11 művészeti kategóriában ítélhetik oda.

Az elismerést idén a képzőművészek közül Aknay János festőművész több évtizedes kimagasló művészi tevékenysége és művészetszervező tevékenysége elismeréseként vehette át.

Maurer Dóra grafikus-festőművész pedig alkotói életútja elismeréseként lett a nemzet művésze.

A filmművészet kategóriában András Ferenc filmrendező kiemelkedő alkotói életútja elismeréseként lett a nemzet művésze.

Reviczky Gábor színművésznek a színházművészet díjkategóriában adták át a díjat a magyar és világirodalom klasszikus színpadi és filmszerepeinek nagy mesterségbeli tudással és mély művészi átéléssel megformált alakításaiért, valamint filmszerepekben nyújtott feledhetetlen és hiteles alakításáért.

A zeneművészet kategóriában is két díjazott van idén. Sapszon Ferenc karnagyot, zeneszerzőt a zeneművészet és kórusművészet területén kimagasló, összefogó, felemelő művészi tevékenysége folytatásáért díjazták.

A Nagykanizsán született Zádori Mária énekművészt kiemelkedő művészi teljesítményéért, reneszánsz és barokk zeneművek autentikus előadásáért, valamint a régi magyar muzsika ápolásáért és megismertetéséért ismerték el a címmel.

Mint Vashegyi György elmondta, a nemzet művészei egy időben legfeljebb hetvenen lehetnek, és a díjat minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestülete létrejöttének évfordulóján adják át.

A díjátadót tavaly a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani, így a pénteki eseményen kapták meg az elismerést a tavalyi díjazottak is: Nagy Ervin építőművész; Dárday István filmrendező; Hildebrand István operatőr; Péreli Zsuzsa textilművész, keramikus, restaurátor; Bereményi Géza író, forgatókönyvíró, rendező; Szakonyi Károly író; Farkas Ádám szobrászművész; Földi Péter festőművész; Kovács Miklós kékfestőmester; valamint Ránki Dezső zongoraművész. Az idén áprilisban elhunyt Soproni József zeneszerző díját özvegye vette át.

(Forrás: Magyar Kurír)

Még érdekes lehet ...


2022. január 17., Hétfő

Így ünnepli Kanizsa a magyar kultúra napját

Mutatjuk, milyen programok lesznek a héten a városban.


2022. január 15., Szombat

Ingyenes online koncertet ad szombat este a Mandoki Soulmates

A streaming eseménnyel szeretnénk megköszönni közönségnek az immár három évtizedes szeretetet, amely lehetővé tette a zenekar munkáját


2022. január 10., Hétfő

Az ökumené jegyében

Idén is megrendezik a Krisztus-hívők felekezeteken átívelő, közös imahetét.


2022. január 06., Csütörtök

Ma van vízkereszt napja

Házszenteléssel és a karácsonyfa leszedésével zárul a karácsonyi ünnepkör.


2022. január 01., Szombat

A család az év szava a közmédiában

A legszebb és a legösszetettebb magyar szavak egyikének nevezte a család kifejezést Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész.


2021. december 31., Péntek

A zene megérintette a lelkeket

St. Martin a református templomban búcsúztatta az óévet és köszöntötte az újat.


2021. december 27., Hétfő

Zenés varázslat

Nagykanizsán koncertezik szerdán St. Martin.


2021. december 25., Szombat

Így lett a fenyőfából karácsonyfa

A történetnek a Thúry György Múzeum járt utána.


2021. december 24., Péntek

Ferenc pápa megáldotta a Szent József-szobrot, amelyet a magyar Covid-árvák javára ajánlott föl

Szimbolikus jelentést hordoz az adomány, hiszen az árva gyerekek gondoskodásra szorulnak, és ennek kiemelkedő példája éppen a názáreti ács, a Gyermek Jézus nevelőapja.


3 napig ingyenesen megnézhetjük az Operaház A diótörő című előadását

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része.


2021. december 16., Csütörtök

A kis Jézus születése üvegképen

Üvegre varázsolt művészi áhitat.

+