Kultúra - 2021. december 24., Péntek
#Ferenc pápa #Vatikán #Szent József #COVID-19 #adomány

Ferenc pápa megáldotta a Szent József-szobrot, amelyet a magyar Covid-árvák javára ajánlott föl

Ferenc pápa megáldotta a Szent József-szobrot, amelyet a magyar Covid-árvák javára ajánlott föl

(A kép forrása: Magyar Kurír)

Karácsony előtt két nappal igazi ajándékot kaptak a magyar gyermekek, akik a pandémia következtében vesztették el szüleiket. A Regőczi Alapítvány javára felajánlott Szent József-szobrot a pápa megáldotta a december 22-i általános audiencián. Áldását küldte valamennyi árván maradt magyar gyermekre.

Nagy meglepetést és örömet okozott Ferenc pápa felajánlása, amellyel csatlakozott a Covid-árvákat segítő magyar kampányhoz, és a közmédia Jónak lenni jó című műsora keretében elindított gyűjtéshez. Egy gyönyörű bronzszobrot adományozott jótékonysági célra, mely a Patris corde (Atyai szívvel) nevet viseli, utalva a most lezárult Szent József-évre, amelyet a Patris corde kezdetű apostoli levéllel hirdetett meg a Szentatya. A 28×26×18 centiméteres bronz alkotás Szent Józsefet ábrázolja, amint a Gyermek Jézust tanítja az ácsmesterségre.

A december 22-i szerdai általános audiencia végén a pápa megáldotta a szobrot, és a jelen lévő két magyar gyermeken keresztül áldását küldte valamennyi Covid-árvára. A Vatikáni Rádió szerkesztőjeként és a Jónak lenni jó műsor megbízásából Gedő Ágnes képviselte a jó ügyet az audiencián.

Ferenc pápa nagyon kedvesen, magyarul köszöntötte őt: „Isten hozta!”. Ágnes elmondta: „Szentatya, én Magyarországról jövök és hozom magammal a Covid-árva gyermekek köszönetét, akiknek szeretettel adományozta ezt a szobrot. Ők itt mellettem a gyermekeim, kérem, hogy áldja meg őket és rajtuk keresztül valamennyi Covid-árva gyermeket. Kérem, hogy áldja meg ezt a Szent József-szobrot.” „Igen, nagyon szép, szeretem Szent Józsefet” – mondta mosolyogva a pápa, majd áldását adta az adományozott bronzszoborra és a gyermekekre.

Szimbolikus jelentést hordoz az adomány, hiszen az árva gyerekek gondoskodásra szorulnak, és ennek kiemelkedő példája éppen a názáreti ács, a Gyermek Jézus nevelőapja, aki a szoborkompozícióban gyöngéden fölé hajol, vezeti a Fiú kezét, megtanítja a mesterfogásokra.

Közismert Ferenc pápa Szent József-tisztelete. Szent József szobrát hálószobájában őrzi, gyakran hozzá fohászkodik közbenjárásért. Napjainkban nagy szükség van olyan hétköznapi szentekre, mint Názáreti Szent József, akik a háttérben maradva, szerényen, alázattal fordulnak mások felé. A gondoskodó apa, szerető társ, csöndes, dolgos ember példaképe ő, akiről szerdai audienciáin már hetek óta elmélkedik a Szentatya. Karácsonykor a Megváltó születésének készítünk helyet a szívünkben, megnyílunk Isten és embertársaink felé. Ennek szép gesztusáról tett tanúbizonyságot ismét a pápa, a magyar Covid-árvákat támogató felajánlásával. Köszönet érte!

(Forrás: Magyar Kurír)

Még érdekes lehet ...


2022. május 26., Csütörtök

Mesés gyermeknap

A Nemzeti Filmintézet streaming platformjának ingyenesen megtekinthető gyermeknapi válogatásában Az erdő kapitánya is szerepel.


2022. május 22., Vasárnap

Az évszázad slágere lett a Lady „N”

Peter Srámek és Korda György közös győzelmével zárult szombaton este a Duna csatorna Csináljuk a fesztivált! című showműsorának döntője.


2022. május 21., Szombat

Gyász: elhunyt Vangelis

A 79 éves zeneszerző halálát Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök jelentette be. Vangelis egy franciaországi kórházban halt meg.


2022. május 11., Szerda

„a lélek játszik, mi szolgálunk...”

Az 5Spirit Fúvósötös adott koncertet tegnap kora délután az Erzsébet téren.


2022. május 07., Szombat

Idén is lesz emlékhelyek napja

Több száz program várja az érdeklődőket.


2022. május 04., Szerda

Fődíjat nyert az első magyar horrorfilm

A Post Mortem legközelebb a görögországi Horrorant Filmfesztiválon versenyez, ahol a szervezők nem csupán a nyitófilmnek választották, hanem az évtized egyik legjobb horrorfilmjének nevezték.


2022. május 03., Kedd

Felszentelték a felújított kiskanizsai kőkeresztet

Újrafestették a feszületet, amely mellé növényeket is ültettek.


2022. május 01., Vasárnap

Zarándokvonat indult a Mátraverebély-Szentkúti nemzeti kegyhelyre

Az utazást imák, elmélkedések, éneklések, lelki beszélgetések és gyónási lehetőség teszi teljessé.


2022. április 19., Kedd

Tábla őrzi Tüskés Tibor emlékét

Az emléktáblát a Batthyány Lajos Gimnázium régi, Sugár utcai bejárata mellett helyezték el.


2022. április 18., Hétfő

Ferenc pápa: a béke mindenki elsőrendű felelőssége

A katolikus egyházfő szokás szerint húsvéti beszédében felsorolta a világ háború és szenvedés sújtotta térségeit.

+