Kultúra - 2021. december 24., Péntek
#Ferenc pápa #Vatikán #Szent József #COVID-19 #adomány

Ferenc pápa megáldotta a Szent József-szobrot, amelyet a magyar Covid-árvák javára ajánlott föl

Ferenc pápa megáldotta a Szent József-szobrot, amelyet a magyar Covid-árvák javára ajánlott föl

(A kép forrása: Magyar Kurír)

Karácsony előtt két nappal igazi ajándékot kaptak a magyar gyermekek, akik a pandémia következtében vesztették el szüleiket. A Regőczi Alapítvány javára felajánlott Szent József-szobrot a pápa megáldotta a december 22-i általános audiencián. Áldását küldte valamennyi árván maradt magyar gyermekre.

Nagy meglepetést és örömet okozott Ferenc pápa felajánlása, amellyel csatlakozott a Covid-árvákat segítő magyar kampányhoz, és a közmédia Jónak lenni jó című műsora keretében elindított gyűjtéshez. Egy gyönyörű bronzszobrot adományozott jótékonysági célra, mely a Patris corde (Atyai szívvel) nevet viseli, utalva a most lezárult Szent József-évre, amelyet a Patris corde kezdetű apostoli levéllel hirdetett meg a Szentatya. A 28×26×18 centiméteres bronz alkotás Szent Józsefet ábrázolja, amint a Gyermek Jézust tanítja az ácsmesterségre.

A december 22-i szerdai általános audiencia végén a pápa megáldotta a szobrot, és a jelen lévő két magyar gyermeken keresztül áldását küldte valamennyi Covid-árvára. A Vatikáni Rádió szerkesztőjeként és a Jónak lenni jó műsor megbízásából Gedő Ágnes képviselte a jó ügyet az audiencián.

Ferenc pápa nagyon kedvesen, magyarul köszöntötte őt: „Isten hozta!”. Ágnes elmondta: „Szentatya, én Magyarországról jövök és hozom magammal a Covid-árva gyermekek köszönetét, akiknek szeretettel adományozta ezt a szobrot. Ők itt mellettem a gyermekeim, kérem, hogy áldja meg őket és rajtuk keresztül valamennyi Covid-árva gyermeket. Kérem, hogy áldja meg ezt a Szent József-szobrot.” „Igen, nagyon szép, szeretem Szent Józsefet” – mondta mosolyogva a pápa, majd áldását adta az adományozott bronzszoborra és a gyermekekre.

Szimbolikus jelentést hordoz az adomány, hiszen az árva gyerekek gondoskodásra szorulnak, és ennek kiemelkedő példája éppen a názáreti ács, a Gyermek Jézus nevelőapja, aki a szoborkompozícióban gyöngéden fölé hajol, vezeti a Fiú kezét, megtanítja a mesterfogásokra.

Közismert Ferenc pápa Szent József-tisztelete. Szent József szobrát hálószobájában őrzi, gyakran hozzá fohászkodik közbenjárásért. Napjainkban nagy szükség van olyan hétköznapi szentekre, mint Názáreti Szent József, akik a háttérben maradva, szerényen, alázattal fordulnak mások felé. A gondoskodó apa, szerető társ, csöndes, dolgos ember példaképe ő, akiről szerdai audienciáin már hetek óta elmélkedik a Szentatya. Karácsonykor a Megváltó születésének készítünk helyet a szívünkben, megnyílunk Isten és embertársaink felé. Ennek szép gesztusáról tett tanúbizonyságot ismét a pápa, a magyar Covid-árvákat támogató felajánlásával. Köszönet érte!

(Forrás: Magyar Kurír)

Még érdekes lehet ...


2022. január 17., Hétfő

Így ünnepli Kanizsa a magyar kultúra napját

Mutatjuk, milyen programok lesznek a héten a városban.


2022. január 15., Szombat

Ingyenes online koncertet ad szombat este a Mandoki Soulmates

A streaming eseménnyel szeretnénk megköszönni közönségnek az immár három évtizedes szeretetet, amely lehetővé tette a zenekar munkáját


2022. január 10., Hétfő

Az ökumené jegyében

Idén is megrendezik a Krisztus-hívők felekezeteken átívelő, közös imahetét.


2022. január 06., Csütörtök

Ma van vízkereszt napja

Házszenteléssel és a karácsonyfa leszedésével zárul a karácsonyi ünnepkör.


2022. január 01., Szombat

A család az év szava a közmédiában

A legszebb és a legösszetettebb magyar szavak egyikének nevezte a család kifejezést Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész.


2021. december 31., Péntek

A zene megérintette a lelkeket

St. Martin a református templomban búcsúztatta az óévet és köszöntötte az újat.


2021. december 27., Hétfő

Zenés varázslat

Nagykanizsán koncertezik szerdán St. Martin.


2021. december 25., Szombat

Így lett a fenyőfából karácsonyfa

A történetnek a Thúry György Múzeum járt utána.


2021. december 24., Péntek

3 napig ingyenesen megnézhetjük az Operaház A diótörő című előadását

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része.


2021. december 16., Csütörtök

A kis Jézus születése üvegképen

Üvegre varázsolt művészi áhitat.

+