Kultúra - 2022. január 23., Vasárnap
#Nagykanizsa #magyar kultúra napja #köszöntés #Himnusz

A kulturális szféra munkatársait köszöntötték

A kulturális szféra munkatársait köszöntötték

Az ünnepségen Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő is köszöntötte a közművelődési és közgyűjteményi intézmények munkatársait (Fotó: Jancsi László)

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepséget az önkormányzat a Medgyaszay Házban péntek kora este. A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik hazánkban január 22-én, Kölcsey Himnuszának születésnapján.

A megnyitón elhangzott, a költő 1838-ban úgy halt meg, hogy nem is sejtette, 1823-ban befejezett művéből nemzeti himnusz lesz. 1945 után a szocialista blokk országainak többségében szovjet-típusúra kellett cserélni a korábbi nemzeti himnuszokat. Magyarországon Kodály Zoltánt és Illyés Gyulát akarták megbízni egy optimistább és Isten nevét nem tartalmazó nemzeti induló megírásával, ám egyikük sem vállalta a feladatot, elismerve ezzel a már megírt mű jelentőségét. Ezért a szocializmusban szöveg nélkül játszották a zenét. A Himnusz csak a rendszerváltáskor vált Magyarország nemzeti himnuszává.

202201231047_DSC02784.jpg (1500×999)A fotón balról jobbra: Cseresnyés Péter, Godinek Ibolya, Tábori Imre, Mikó-Baráth Franciska, Bizzer András (Fotó: Jancsi László)

Az ünnepségen hárman kaptak elismerést a nagykanizsai kulturális életben végzett tevékenységükért.

Godinek Ibolya, a Kanizsai Kulturális Központ közművelődési munkatársa, aki az 1980-as évek végétől házigazdája volt a HSMK Teaházi társalgónak, majd a LépCső Klubnak, 1997-től a Móricz Zsigmond Művelődési Ház népművelőjeként szervezett számos kulturális programot, jazz koncerteket, kamaraszínházi előadásokat, népszerű művészeket felvonultató pódium műsorokat és ismeretterjesztő sorozatokat. 2008 óta kiemelkedő munkatársa a Kanizsai Kulturális Központnak.

Mikó-Baráth Franciska, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa az elmúlt években több kiállítás megvalósítását vállalta magára, melyek közül kiemelkedik a Szocializmus gyermekei című tárlat. Történészi feladatai mellett az interaktív, élményközpontú múzeumpedagógiai foglalkozások és tárlatvezetések specialistája, valamint a történeti tárgyi gyűjtemény felelőse.

Tábori Imre, a Halis István Városi Könyvtár munkatársa, aki lelkiismeretesen végzi a könyvtár megfelelő működését elősegítő feladatokat, kiemelten a Textlib integrált könyvtári rendszer, a nagykar.hu, valamint az azolo.hu felületeken.

202201231047_DSC02687.jpg (1500×999)Cseresnyés Péter szerint meg kell őriznünk kultúránk minden szegletét, forrását és művészeti közösségeit, intézményeit (Fotó: Jancsi László)

Az ünnepségen Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében egy nemzet saját kultúrájának jelentőségét hangsúlyozta.

- A magyar kultúra nem más, mint az életünk érdekében kifejtett cselekvés és azonosságtudat, tradíció és érték, amelyet történelmünk során létrehoztunk. Ez ad igazolást fennmaradásunkhoz, ebben a folyamatban nemesedett életünk, őrizte meg a falvak hagyományát, a nép ajkán születő dalokat, a keze által formált eszközöket, a kúriák és kastélyok szervező erejét és műveltségét. S mindenekelőtt talán a legfontosabbat: az anyanyelvet - mondta Cseresnyés Péter, majd hozzátette: "ha valaki ezt átalakítható felépítménynek láttatja a globális tulajdont és birtoklást priorizálva, és le akarja bontani a közösség- és nemzetalapú kultúrát, az az őseink, a szüleink világát: a forrást és így az identitásunkat rombolná szét."

Az est zárásaként Berecz András ének- és mesemondó szórakoztatta a közönséget.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. december 05., Hétfő

Kihirdették a Magyarország 365 fotópályázat díjazottjait

A neves szakemberekből álló zsűritől 16 pályázó kapott elismerést az Eiffel Műhelyházban tartott csütörtöki díjátadón.


2022. december 02., Péntek

Újabb magyar értékekkel bővült a lista

UNESCO kulturális örökség lett a lipicai lótenyésztés és a magyar vonós zenekari hagyományok.


2022. november 25., Péntek

Advent a várakozás, az elcsendesedés ideje

Vasárnap kezdődik az advent, a karácsonyra készülés négy héten át tartó időszaka.


2022. november 14., Hétfő

A világ nem hallja meg a szegények fájdalomkiáltását

Az ukrajnai háború és az energiaválság is témája volt a szegények idei világnapjának, melynek alkalmából ezerháromszáz rászoruló vett részt a Ferenc pápa bemutatta misén és az azt követő közös vatikáni ebéden vasárnap.2022. november 12., Szombat

Elindult a Magyarország 365 fotópályázat közönségszavazása

A pályázat iránti érdeklődés idén is rekordot döntött, csaknem 38 ezer fotó érkezett be.


2022. november 10., Csütörtök

Magyarország területén született a katolikus egyház egyik legfontosabb szentje

Szent Márton napjához, november 11-hez számos hagyomány, népszokás kötődik, mindemellett az adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még a gazdag étkezés is megengedett.


2022. november 03., Csütörtök

Széchenyi saját jövedelmét ajánlotta fel érte

A magyar tudományt ünnepeljük ma.


2022. november 01., Kedd

Harangszó és gyertyagyújtás: mindenszentek napján ünnepeljük a megdicsőült lelkeket

Általános szokás, hogy mindenszentek napján a temetőkben rendbe teszik, virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért.


2022. október 30., Vasárnap

„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek”

Összegyűjtöttük, amit a két ünnepről tudni érdemes.

+