Kultúra - 2022. január 23., Vasárnap
#Nagykanizsa #magyar kultúra napja #köszöntés #Himnusz

A kulturális szféra munkatársait köszöntötték

A kulturális szféra munkatársait köszöntötték

Az ünnepségen Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő is köszöntötte a közművelődési és közgyűjteményi intézmények munkatársait (Fotó: Jancsi László)

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepséget az önkormányzat a Medgyaszay Házban péntek kora este. A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik hazánkban január 22-én, Kölcsey Himnuszának születésnapján.

A megnyitón elhangzott, a költő 1838-ban úgy halt meg, hogy nem is sejtette, 1823-ban befejezett művéből nemzeti himnusz lesz. 1945 után a szocialista blokk országainak többségében szovjet-típusúra kellett cserélni a korábbi nemzeti himnuszokat. Magyarországon Kodály Zoltánt és Illyés Gyulát akarták megbízni egy optimistább és Isten nevét nem tartalmazó nemzeti induló megírásával, ám egyikük sem vállalta a feladatot, elismerve ezzel a már megírt mű jelentőségét. Ezért a szocializmusban szöveg nélkül játszották a zenét. A Himnusz csak a rendszerváltáskor vált Magyarország nemzeti himnuszává.

202201231047_DSC02784.jpg (1500×999)A fotón balról jobbra: Cseresnyés Péter, Godinek Ibolya, Tábori Imre, Mikó-Baráth Franciska, Bizzer András (Fotó: Jancsi László)

Az ünnepségen hárman kaptak elismerést a nagykanizsai kulturális életben végzett tevékenységükért.

Godinek Ibolya, a Kanizsai Kulturális Központ közművelődési munkatársa, aki az 1980-as évek végétől házigazdája volt a HSMK Teaházi társalgónak, majd a LépCső Klubnak, 1997-től a Móricz Zsigmond Művelődési Ház népművelőjeként szervezett számos kulturális programot, jazz koncerteket, kamaraszínházi előadásokat, népszerű művészeket felvonultató pódium műsorokat és ismeretterjesztő sorozatokat. 2008 óta kiemelkedő munkatársa a Kanizsai Kulturális Központnak.

Mikó-Baráth Franciska, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa az elmúlt években több kiállítás megvalósítását vállalta magára, melyek közül kiemelkedik a Szocializmus gyermekei című tárlat. Történészi feladatai mellett az interaktív, élményközpontú múzeumpedagógiai foglalkozások és tárlatvezetések specialistája, valamint a történeti tárgyi gyűjtemény felelőse.

Tábori Imre, a Halis István Városi Könyvtár munkatársa, aki lelkiismeretesen végzi a könyvtár megfelelő működését elősegítő feladatokat, kiemelten a Textlib integrált könyvtári rendszer, a nagykar.hu, valamint az azolo.hu felületeken.

202201231047_DSC02687.jpg (1500×999)Cseresnyés Péter szerint meg kell őriznünk kultúránk minden szegletét, forrását és művészeti közösségeit, intézményeit (Fotó: Jancsi László)

Az ünnepségen Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében egy nemzet saját kultúrájának jelentőségét hangsúlyozta.

- A magyar kultúra nem más, mint az életünk érdekében kifejtett cselekvés és azonosságtudat, tradíció és érték, amelyet történelmünk során létrehoztunk. Ez ad igazolást fennmaradásunkhoz, ebben a folyamatban nemesedett életünk, őrizte meg a falvak hagyományát, a nép ajkán születő dalokat, a keze által formált eszközöket, a kúriák és kastélyok szervező erejét és műveltségét. S mindenekelőtt talán a legfontosabbat: az anyanyelvet - mondta Cseresnyés Péter, majd hozzátette: "ha valaki ezt átalakítható felépítménynek láttatja a globális tulajdont és birtoklást priorizálva, és le akarja bontani a közösség- és nemzetalapú kultúrát, az az őseink, a szüleink világát: a forrást és így az identitásunkat rombolná szét."

Az est zárásaként Berecz András ének- és mesemondó szórakoztatta a közönséget.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. november 14., Kedd

Dalostalálkozót rendeztek Liszóban

Immár 9. alkalommal tartották meg a Sej-haj szép a páva elnevezésű programot.


2023. november 13., Hétfő

A hagyományőrzés küldetés – dalostalálkozót tartottak Palinban

Az Inkey Boldizsár Általános Iskolában kilenc dalkör gyűlt össze az eseményre.


2023. október 25., Szerda

1956 emlékezete Utassy József szellemiségében

Október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Őszvilág címmel tartottak irodalmi emlékműsort a Honvéd Kaszinóban.


2023. október 17., Kedd

Tűzzománcok színe-java került a falakra

Járási Ildikó tárlata december 20-ig tekinthető meg a Magyar Plakát Házban.


2023. október 09., Hétfő

Átadták a vármegyei közgyűlés elismeréseit

Idén a nagykanizsai születésű Zádori Mária énekművész, Liszt Ferenc - és Kossuth-díjas kiváló művész, a Nemzet Művésze kapta a Zala Vármegye Díszpolgára kitüntető címet.


2023. szeptember 30., Szombat

A kultúrház évfordulóját ünnepelték Murakeresztúron

Kiállítással, kulturális műsorral és emlékek felelevenítésével ünnepelték Murakeresztúron a művelődési ház fennállásának 50. jubileumát.


2023. szeptember 26., Kedd

Már lehet regisztrálni az énekversenyre

A Kanizsai Fiatalok Közössége november 17-én és 18-án rendezi meg a Honvéd Kaszinó tükörtermében a III. Your Song országos énekversenyt.


2023. szeptember 25., Hétfő

Szüreti gálaműsort adott a Tüttő János Nótaklub

A hagyományápolásban élen jár a 23 éve alakult együttes.


Fafaragók és akvarellfestő kiállítása könyvbemutatóval fűszerezve

Több művészeti ág mutatkozik be a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban.


2023. szeptember 11., Hétfő

Dallamok szárnyán

Komolyzenei koncertet tartottak a hétvégén a református templomban.


2023. szeptember 07., Csütörtök

Séta a múzeumban

Állandó és időszaki kiállítással várják a látogatókat a Thúry György Múzeum Fő utcai épületében.

#Nagykanizsa

Stratégia, gyakorlatiasság, felelősségvállalás

Stratégia, gyakorlatiasság, felelősségvállalás

2023. december 04. - Vélemények

Összeomlik a civilizációnk?

Összeomlik a civilizációnk?

2023. december 02. - Kanizsa

A sikertelenség az ÉVE bélyege

A sikertelenség az ÉVE bélyege

2023. december 01. - Kanizsa

A kormány kikéri az emberek véleményét

A kormány kikéri az emberek véleményét

2023. november 30. - Kanizsa

Testi és lelki „mankó”

Testi és lelki „mankó”

2023. november 30. - Érdekes

Az iskoláig aszfaltoztak

Az iskoláig aszfaltoztak

2023. november 28. - Kanizsa

Hamarosan visszaköltözhetnek a gyerekek

Hamarosan visszaköltözhetnek a gyerekek

2023. november 23. - Kanizsa

+