Kultúra - 2022. január 23., Vasárnap
#Nagykanizsa #magyar kultúra napja #köszöntés #Himnusz

A kulturális szféra munkatársait köszöntötték

A kulturális szféra munkatársait köszöntötték

Az ünnepségen Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő is köszöntötte a közművelődési és közgyűjteményi intézmények munkatársait (Fotó: Jancsi László)

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepséget az önkormányzat a Medgyaszay Házban péntek kora este. A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik hazánkban január 22-én, Kölcsey Himnuszának születésnapján.

A megnyitón elhangzott, a költő 1838-ban úgy halt meg, hogy nem is sejtette, 1823-ban befejezett művéből nemzeti himnusz lesz. 1945 után a szocialista blokk országainak többségében szovjet-típusúra kellett cserélni a korábbi nemzeti himnuszokat. Magyarországon Kodály Zoltánt és Illyés Gyulát akarták megbízni egy optimistább és Isten nevét nem tartalmazó nemzeti induló megírásával, ám egyikük sem vállalta a feladatot, elismerve ezzel a már megírt mű jelentőségét. Ezért a szocializmusban szöveg nélkül játszották a zenét. A Himnusz csak a rendszerváltáskor vált Magyarország nemzeti himnuszává.

202201231047_DSC02784.jpg (1500×999)A fotón balról jobbra: Cseresnyés Péter, Godinek Ibolya, Tábori Imre, Mikó-Baráth Franciska, Bizzer András (Fotó: Jancsi László)

Az ünnepségen hárman kaptak elismerést a nagykanizsai kulturális életben végzett tevékenységükért.

Godinek Ibolya, a Kanizsai Kulturális Központ közművelődési munkatársa, aki az 1980-as évek végétől házigazdája volt a HSMK Teaházi társalgónak, majd a LépCső Klubnak, 1997-től a Móricz Zsigmond Művelődési Ház népművelőjeként szervezett számos kulturális programot, jazz koncerteket, kamaraszínházi előadásokat, népszerű művészeket felvonultató pódium műsorokat és ismeretterjesztő sorozatokat. 2008 óta kiemelkedő munkatársa a Kanizsai Kulturális Központnak.

Mikó-Baráth Franciska, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa az elmúlt években több kiállítás megvalósítását vállalta magára, melyek közül kiemelkedik a Szocializmus gyermekei című tárlat. Történészi feladatai mellett az interaktív, élményközpontú múzeumpedagógiai foglalkozások és tárlatvezetések specialistája, valamint a történeti tárgyi gyűjtemény felelőse.

Tábori Imre, a Halis István Városi Könyvtár munkatársa, aki lelkiismeretesen végzi a könyvtár megfelelő működését elősegítő feladatokat, kiemelten a Textlib integrált könyvtári rendszer, a nagykar.hu, valamint az azolo.hu felületeken.

202201231047_DSC02687.jpg (1500×999)Cseresnyés Péter szerint meg kell őriznünk kultúránk minden szegletét, forrását és művészeti közösségeit, intézményeit (Fotó: Jancsi László)

Az ünnepségen Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében egy nemzet saját kultúrájának jelentőségét hangsúlyozta.

- A magyar kultúra nem más, mint az életünk érdekében kifejtett cselekvés és azonosságtudat, tradíció és érték, amelyet történelmünk során létrehoztunk. Ez ad igazolást fennmaradásunkhoz, ebben a folyamatban nemesedett életünk, őrizte meg a falvak hagyományát, a nép ajkán születő dalokat, a keze által formált eszközöket, a kúriák és kastélyok szervező erejét és műveltségét. S mindenekelőtt talán a legfontosabbat: az anyanyelvet - mondta Cseresnyés Péter, majd hozzátette: "ha valaki ezt átalakítható felépítménynek láttatja a globális tulajdont és birtoklást priorizálva, és le akarja bontani a közösség- és nemzetalapú kultúrát, az az őseink, a szüleink világát: a forrást és így az identitásunkat rombolná szét."

Az est zárásaként Berecz András ének- és mesemondó szórakoztatta a közönséget.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. május 11., Szerda

„a lélek játszik, mi szolgálunk...”

Az 5Spirit Fúvósötös adott koncertet tegnap kora délután az Erzsébet téren.


2022. május 07., Szombat

Idén is lesz emlékhelyek napja

Több száz program várja az érdeklődőket.


2022. május 04., Szerda

Fődíjat nyert az első magyar horrorfilm

A Post Mortem legközelebb a görögországi Horrorant Filmfesztiválon versenyez, ahol a szervezők nem csupán a nyitófilmnek választották, hanem az évtized egyik legjobb horrorfilmjének nevezték.


2022. május 03., Kedd

Felszentelték a felújított kiskanizsai kőkeresztet

Újrafestették a feszületet, amely mellé növényeket is ültettek.


2022. május 01., Vasárnap

Zarándokvonat indult a Mátraverebély-Szentkúti nemzeti kegyhelyre

Az utazást imák, elmélkedések, éneklések, lelki beszélgetések és gyónási lehetőség teszi teljessé.


2022. április 19., Kedd

Tábla őrzi Tüskés Tibor emlékét

Az emléktáblát a Batthyány Lajos Gimnázium régi, Sugár utcai bejárata mellett helyezték el.


2022. április 18., Hétfő

Ferenc pápa: a béke mindenki elsőrendű felelőssége

A katolikus egyházfő szokás szerint húsvéti beszédében felsorolta a világ háború és szenvedés sújtotta térségeit.


2022. április 17., Vasárnap

Aki énhozzám jön, nem éhezik meg

Az ünnepkörhöz kapcsolódó ételek erős jelentést hordoznak, erről a szimbolikáról mesél Fráter Erzsébet biológus, a Biblia ételei és a Biblia növényei könyvek szerzője.


Húsvét, az ünnepek ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe.


2022. április 16., Szombat

Erdő Péter: a feltámadás fényében felelősek vagyunk egymásért

A húsvét a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől, és mindenkit meghív az örök életre.


Kozma Imre: A húsvét az élet igazságát mondja el nekünk

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója a húsvét, a szeretet, valamint a befogadás fontosságáról is beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.


2022. április 15., Péntek

Via Crucis: Egy ukrán és egy orosz család közösen viszi majd a keresztet

Ferenc pápa a családoknak szentelt egyházi évben úgy döntött, hogy különböző családok viszik a keresztet a római via Crucis tizennégy állomásán.

+