Kultúra - 2022. október 03., Hétfő
#Szakcsi Lakatos Béla #jazz #gyászhír

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

(Fotó: MÜPA)

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a magyar jazz ikonikus alakja. Pályafutása során 16 albumot adott ki, zenéjén nemzedékek nevelkedtek. Idén januárban a Petőfi Zenei Díj átadóján életműdíjat kapott. Szeptemberben jelent meg nagyszabású misztériumjátéka, A tudás fája, amelyet élete fő művének tekintett. Szakcsi Lakatos Béla 79 éves volt – közölte az M1 Híradója.

Bár pályáját a klasszikusabb zenei műfajokkal kezdte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában, érdeklődése hamar az improvizáció felé fordult. Szakcsi Lakatos Béla 1943-ban született Budapesten. Kilenc évesen kezdett zongorázni, a családjának ugyanis csak ekkora lett annyi pénze, hogy hangszert vegyen neki.

1957-től tagja lett Kovács Andor gitáros együttesének. Erről az időszakról egy életrajzi filmben azt mondta:

azt élvezte a legjobban, hogy csapatban dolgozhatott.

„Szerintem az a jó, hogy amikor elkezded a pályádat, az a legjobb hogyha olyan csapatban vagytok, hogy ti kezdtétek és ti vagytok a leggyengébbek. Tehát zenésznek is az a jó, hogyha te vagy a leggyengébb, mert akkor tudsz te tanulni, mert csak így lehet elkezdeni. És rólam már tizenhat évesen az egész ország tudta, hogy ki vagyok…érdemtelenül (nevet)” – fogalmazott Szakcsi Lakatos Béla.

A hetvenes évek kezdetétől tizenkét éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán, de cigányfolklórt is gyűjtött. Roma származásáról 2005-ben beszélt a közmédiának, miután átvette a Kossuth-díját.

Egy évvel a Kossuth-díj után 2006-ban Prima-díjas lett, 2010-ben elnyerte a Magyar Kultúra Követe címet és a Hazám-díjat. 2014-ben a Nemzet Művészének választották, idén januárban pedig életműdíjban részesült a Petőfi Zenei Díj átadóján.

Idén januárban ő is részt vett a Magyar Zene házának avatóján, ahol újfent megmutatta zseniális improvizációs képességét.

2015-ben az MTVA egy félórás filmben tisztelgett Szakcsi Lakatos Béla munkássága előtt, akkor így beszélt az életéről: „Én egy szegény családból, a VIII. kerületből, egy cigány származású ember vagyok, aki annyi mindent elért az életében, hogy még álmodni sem mertem sem én, sem a családom, sem a szüleim. Ezért én csak hálás vagyok az Istennek, sokan mondják, hogy példakép vagyok a cigányság számára, hogy érdemes csinálni.”

Múlt hónapban jelent meg nagyszabású misztériumjátéka, A tudás fája, amelyet élete fő művének tekintett. Szakcsi Lakatos Bélától közösségi oldalán búcsúzott a miniszterelnök. Orbán Viktor azt írta: „Amire csak a legnagyobbak képesek: szívből játszott – a lelkünkért. Isten nyugosztalja Szakcsi Lakatos Bélát!”

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. március 27., Hétfő

A zenevilág reménységei

Újabb sikereket könyvelhetett el a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Általános Művészeti Iskola.


2023. március 22., Szerda

Soltész Miklós: mutassuk meg a fiataloknak a zarándokhelyeket!

Az államtitkár szerint ha megmutatjuk nekik az ország zarándokhelyeit, akkor ezeknek a fiataloknak olyan közösségi élményben lesz részük, ami „továbbviszi a kereszténységet, a hitet, a krisztusi tanítást”.


2023. március 13., Hétfő

Petőfi és kora elevenedett meg érméken, bélyegeken

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének nagykanizsai csoportja vasárnap újabb tematikus tárlatot szervezett a Hevesi Sándor Művelődési Központban.


2023. február 27., Hétfő

Április végén Magyarországra látogat Ferenc pápa

Ez lesz a pápa negyvenegyedik külföldi látogatása 2013-as megválasztása óta.


2023. február 26., Vasárnap

Összegyűjtik a nemzet hímes tojásait

A virtuális tárlathoz 2023. áprilisi 1-ig várják a fotókat.


2023. február 22., Szerda

Hamvazószerdával megkezdődik a húsvéti előkészületi idő, a nagyböjt

A keresztények ebben a bűnbánati időszakban hitük elmélyítésével, kiengesztelődéssel és böjttel készülnek húsvét ünnepére, Jézus Krisztus halálára és feltámadására.


2023. február 20., Hétfő

Tavasszal turnéra indul a Nox zenekar

A Nox-turné március 24-n a szombathelyi Agorában indul, a zenekar április 23-án a Kanizsa Arénában ad koncertet. 


Tavaszi Művészeti Fesztivál – Nagykanizsa

Március 20. és április 4. között nyolc eseményre várják a fesztivál közönségét.


2023. február 17., Péntek

Magyar holokauszttúlélőt tüntetett ki III. Károly

A 99 éves Lily Ebert rendkívüli erejével, pozitív hozzáállásával mindannyiunk számára példa lehet.


2023. február 06., Hétfő

Ferenc pápa: az egész világ háborúban van, meg kell állítani az önpusztítást

Ferenc pápa hangsúlyozta, nyitott arra, hogy mindkét ország, Ukrajna és Oroszország elnökével is találkozzon.


2023. február 03., Péntek

Idén is lesz vonatos zarándoklat a csíksomlyói búcsúba

Idén is elindul a Boldogasszony és a Misszió zarándokvonat a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-Start közös szervezésében a csíksomlyói pünkösdi búcsúba - közölték a szervezők.

+