Kultúra - 2023. január 19., Csütörtök
#Thúry György Múzeum #Nagykanizsa #Brunner Erzsébet #Petőfi 200

A hónap műtárgyaként debütál a japán Petőfi-kötet

A hónap műtárgyaként debütál a japán Petőfi-kötet

(Fotó: Thúry György Múzeum)

Közel tíz éve várja az 1936-ban Tokióban kelt verseskötet a kellőképpen ünnepi alkalmat arra, hogy előbújjon a Thúry György Múzeum raktárából, és megmutassa magát a magyar nagyérdeműnek. A nagykanizsai múzeum szakemberei Petőfi születésének 200. évfordulóját találták erre a legmegfelelőbb időpontnak. 

A ritka különlegességnek számító kötet Brunner Erzsébet hagyatékának részeként került két példányban a múzeumba. Sass Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet nagykanizsai származású festőművészek voltak, akik hosszú kalandos út során végül Indiában telepedtek le. Egy betegség következtében két évre kitérőt tettek Japánba, ahol az akkor épp a japán nyelvű Petőfi-köteten dolgozó és a fordításokat végző Metzger Nándor, japán–magyar kereskedelmi kapcsolatokért felelős diplomata kérte fel őket, hogy illusztrálják a készülő könyvet.

A hónap műtárgyaként debütál a japán Petőfi-kötet(A kép forrása: petofi.hu)

Japánból Hawaiion és az USA-n át Angliába utaztak, és ekkor hazalátogattak Magyarországra is. A hosszú, négy kontinenst érintő utazásaik után életük végéig Indiában tartózkodtak.

A két kötetet Brunner Erzsébet haláláig, 2001-ig mindvégig magánál tartotta, s csak később, hagyatéka feldolgozásakor kerültek nyilvánosságra számos más tárggyal, könyvekkel, levelekkel és festményekkel együtt. A kanizsai Thúry György Múzeum örömmel és felelősséggel vállalta, hogy befogadja és gondozza a Brunner örökséget, s egy ilyen értékes műtárgyegyüttesnek nem is lehetne jobb helye máshol, mint egy muzeális intézményben.

A japán nyelvű Petőfi-köteteket eddig nem látta senki, egészen mostanáig.

„Néhány éve bevezettük, hogy kihirdetjük a hónap műtárgyát, s most januárban ezeket a köteteket szeretnénk a látogatóknak bemutatni. Azt gondolom, nem is találhattunk volna méltóbb alkalmat, mint a Petőfi-bicentenáriumot arra, hogy ezek a könyvecskék bemutatkozzanak”

– nyilatkozta Szmodics-Tugya Beáta, a múzeum történész-muzeológusa, a Brunner Gyűjtemény felelőse.

A vékony cérnával fűzött, barnás tónusú nyomat 25 vers fordítását tartalmazza, melyek között számtalanféle vers található. A válogatás szempontjai nem ismertek, elképzelhető, hogy a fordítóhoz ezek a versek álltak legközelebb, de az is biztos, hogy a megjelent versek erősen tükrözik a 30-as évek magyarországi közhangulatát. Helyet kapott benne a Nemzeti dal, az Egy gondolat bánt engemet..., Az Alföld, A Tisza, a Puszta télen, a Füstbe ment terv, a Fa leszek, ha…, a Szeptember végén, de olyan kevésbé ismert költemények is, mint a Halálom, az Élet vagy halál, a Nézek, nézek kifelé, a Katonaélet, vagy akár A koldus sírja.

„Szerencsére van egy tartalomjegyzék a könyv végén, mely magyarul is felsorolja a verseket, ami nagy segítség volt nekünk” – árulta el Szmodics-Tugya Beáta.

Petőfi távol-keleti jelentőségét jól tükrözi, hogy az előszót a Tokiói Császári Egyetem Professzor Emeritusa írta a kötethez. A könyv 32 illusztrációja Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet alkotásai. Aki kézbe veszi, több fotót is talál benne, például Petőfi szülőházáról, Szendrey Júliáról, így a japán olvasók a költő életrajzába is betekintést nyerhetnek.

A kötet a múzeum január 18-i újranyitását követően február elejéig tekinthető meg az intézményben. 

(Forrás: petofi.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. január 23., Hétfő

Megkezdődött az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat

Szombaton színes programokkal és egy grandiózus nyitóshow-val kezdetét vette a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat.


2023. január 22., Vasárnap

Csák János: a kultúra nemcsak művészi alkotások összessége, hanem az emberről alkotott kép is

A kultúra a világlátásunk, az életmódunk és az észjárásunk, anélkül nincs önazonosságunk és nem vagyunk cselekvőképesek.


2023. január 18., Szerda

Irány Veszprém vonattal!

Utazzon 2023 forintért Európa Kulturális Fővárosának kiemelt programjaira.


2023. január 17., Kedd

A díva, akinek a lábai előtt hevert a világ

Egy római klinikán 95 évesen elhunyt minden idők egyik legnagyobb olasz filmcsillaga, Gina Lollobrigida.


2023. január 16., Hétfő

Erdő Péter: egymással találkozva Jézussal találkozunk

Elkezdődött az ökumenikus imahét.


2023. január 15., Vasárnap

A Himnusz közös szavalására hív fel a KIM

A Kulturális és Innovációs Minisztérium ezen a napon a nemzet egységére, a magyar közösség együvé tartozásának erejére szeretné ráirányítani a figyelmet.


2023. január 07., Szombat

Folytatást kap a Wednesday

Hivatalosan is berendelte a Netflix a tavalyi év egyik legnépszerűbb sorozatának 2. évadát.


2023. január 06., Péntek

A Morcsányi Géza főszereplésével forgatott Testről és lélekről ingyenesen nézhető a FILMIO-n

A napokban elhunyt Morcsányi Géza tiszteletére a film vasárnap estig nézhető meg ingyenesen a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán.


2023. január 02., Hétfő

A Szent Péter-bazilikában búcsúzhatnak a hívek a halott pápától

A 95 éves korában az év utolsó napján elhunyt XVI. Benedek pápától a Szent Péter-bazilikában vehetnek búcsút a hívek.


Csupán 26 évet élhetett nagy költőnk, az „istenek magyar kedvence”

Kétszáz éve, 1823. január 1-jén született Petőfi Sándor, a magyar költészet egyik legismertebb alakja.


2022. december 26., Hétfő

Ferenc pápa: A mai világban is sok a mártír

A hitükért üldözött keresztényeket említette a szeretet és a megbocsátás példájaként Ferenc pápa a Szent Péter-térre néző ablakból mondott beszédében hétfőn délben Szent István ünnepén.


Böjte Csaba: A jelenlét az igazi ajándék

A szeretet ünnepének a megtestesülésről, a jelenlétről és a közös élményekről kell szólnia.

+