Kultúra - 2023. május 02., Kedd
#Hevesi Sándor #évforduló #Nagykanizsa

150 éve született Hevesi Sándor

150 éve született Hevesi Sándor

Nagykanizsán a művelődési központ és egy általános iskola viseli Hevesi Sándor nevét (Kép forrása: Országos Széchényi Könyvtár - OSZK)

Százötven éve, 1873. május 3-án született Hevesi Sándor rendező, író, műfordító, kritikus, a Nemzeti Színház legendás igazgatója. Hoffmann Sándor néven Nagykanizsán látta meg a napvilágot.

Zongoraművésznek készült, mégis a színház mellett döntött, már ötödikes gimnazistaként kritikát írt a Zalai Közlönybe. A budapesti egyetemen jogot és filozófiát hallgatott, bölcsészdoktori és német-francia szakos tanári oklevelet szerzett. 1892 és 1906 között a Magyar Szemle belső munkatársa volt, elsősorban dramaturgiai írásai jelentek meg. Műfordításokkal is jelentkezett, így Moliere-től lefordította a Dandin Györgyöt és A fösvényt.

A Nemzeti Színház igazgatója, Beöthy László 1902-ben rendezőnek szerződtette. Hevesi 1904-től részt vett az akkor alakuló Thália Társaság művészeti igazgatásában, rendkívüli érzékkel fedezett fel új tehetségeket, akikből idővel a színházi élet legnagyobbjai lettek.

A színészeknek tartott előadásaiból két műve is született, Az előadás művészete és A színjátszás művészete.

A Nemzeti Színházban azonban ellenségei is jócskán akadtak, így 1907-ben örömmel vállalta a Népszínház-Vígopera néven induló színház főrendezőségét. Itt olyan sikerek fűződtek a nevéhez, mint a Carmen újszerű rendezése és Csiky Gergely Nagymamájának zenés vígjátékká alakítása Blaha Lujzával a főszerepben. Egy év után ismét a Nemzetihez szerződött, megrendezte Shakespeare-től az Antonius és Cleopatrát, valamint a Hamletet. 1912-ben az Operaház főrendezője lett, ahol kiváló zenei és szcenikai ismeretei főleg Verdi és Mozart rendezéseiben érvényesültek.

1914-ben ismét visszaszerződött a Nemzetibe, 1922 és 1932 között a színház igazgatója volt. Vezetése alatt a színház példátlan virágzásnak indult, mivel Hevesi igazi reformot hajtott végre: megújította a műsort, új tagok szerződtetésével felfrissítette a társulatot, emellett a színjátszó stílusban, a szcenikai keretben is gyökeres változásokat hozott. Ő alkalmazta Magyarországon először Gordon Craig és Sztanyiszlavszkij rendezési elképzeléseit, bevezette a színházi bérletrendszert, megnyitotta a Nemzeti Kamaraszínházát.

202305022045_A_buveszinas.jpg (800×596)Utolsó darabjai egyikének bemutatója után, közös kép a színészekkel, 1938 (A kép forrása: wikipedia)

Nyolc Shakespeare-ciklust rendezett, ciklusokban újította fel Moliere és Ibsen műveit, valamint a népszínműveket is. A magyar klasszikusok közül átdolgozta modern színpadra a Bánk bánt, és emlékezetes rendezése volt Az ember tragédiája is.

1927 és 1932 között tanított a Színművészeti Akadémián, ő szervezte meg az első rendezői tanfolyamot. Négy előadást tartott Londonban a magyar irodalom főalakjairól, a Shakespeare Társaság Shakespeare Magyarországon című előadásra kérte fel.

Munkásságát 1930-ban Corvin-koszorúval jutalmazták.

A sikerek ellenére a konzervatívabb ízlést követő és követelő színházi ellenzék szembefordult vele, támadásaikban az antiszemita, szélsőjobboldali indítékok is szerepet játszottak. Hevesit 1932-ben leváltották a színház éléről, ezután a Magyar Színházban dolgozott tovább. 1937-ben összefoglaló munkát bocsátott közre Színház címmel. Súlyos betegen belekezdett egy Shakespeare-monográfiába, de befejezni már nem tudta, 1939. szeptember 8-án Budapesten halt meg.

Nevét viseli Budapest VII. kerületében a Pesti Magyar Színház (1966-2000 között Nemzeti Színház) előtti tér, az épület falán található emléktáblája, 1983-ban az ő nevét vette fel a zalaegerszegi Állandó Színház, amelynek első vezetője a legendás rendező, Ruszt József lett. A budapesti Eiffel Műhelyházban, az Opera egyik művészeti központjában háziszínpadot neveztek róla.

(Forrás: MTI)

Még érdekes lehet ...


2023. június 04., Vasárnap

Legyen újra ünnep a Pedagógusnap!

Pedagógusnapon Dr. Ádám Veronika a BLG 2000. évi ünnepségén elhangzott emlékező beszédével hajtunk fejet tanítóink és tanáraink előtt.


2023. május 26., Péntek

Csíksomlyói búcsú - Elindult Erdélybe a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz

A mintegy fél kilométer hosszú különvonat csaknem másfélezer zarándokot visz a csíksomlyói búcsúra.


2023. május 23., Kedd

Petőfi nyomában jártak

A Katolikus Pedagógiai Intézet kreatív műveltségi vetélkedőjén remekeltek a piarista iskola diákjai.


2023. május 21., Vasárnap

Szóljanak a harangok!

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége idén is folytatja a trianoni békediktátum évfordulójához kapcsolódó hagyományát.


2023. május 19., Péntek

„Minél cifrább, annál szebb”

Rangos népviseleti kiállítás nyílt a Thúry György Múzeumban.


„Az én anyukám” címmel hirdetett rajzpályázatot a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ

A felhívásra 71 különböző technikával készült alkotás született.


2023. május 16., Kedd

Népdaléneklési és népzenei versenyen vettek részt a zeneiskola növendékei

A fiatalok ismét bizonyították kivételes tehetségüket.


2023. május 12., Péntek

Hétvégi programajánló

Nem tudja mit csináljon, hová menjen a hétvégén? Ajánlunk néhány programot.


2023. május 11., Csütörtök

Tánc az utcán, koncert a téren

Az idei Utca Tánc Fesztivál minden eddiginél nagyobb és látványosabb lesz.


2023. május 06., Szombat

A hónap műtárgya

Már megnézhetjük május hónap műtárgyát a Thúry György Múzeum Fő úti kiállítóhelyén. 


2023. május 04., Csütörtök

Törékeny örökségünk

A BLG öt diákja ért el szép eredményt a „Törékeny örökségünk” című rajz- és fotópályázaton.

+