Murafölde - 2020. augusztus 08., Szombat
#felújítás #Galambok #Magyar Falu Program #református parókia

Korszerűsítik a galamboki református parókiát

Korszerűsítik a galamboki református parókiát

Hamarosan végeznek a szakemberek (Fotó: Cseresnyés Péter sajtófotó)

Utolsó fázisba érkeztek a munkálatok, hamarosan végeznek a szakemberek az épület korszerűsítésével. A felújítás során kicserélték a nyílászárókat és a kazánt, szigetelték az aljzatot és a falakat, a tetőre pedig napelemrendszert szereltek. A közösségi színtér felújítására és közösségépítő alkalmakra összesen 22 millió forint támogatást nyert az egyházközség a Magyar Falu Program pályázatán. Ebből 15 milliót fordítanak az épületre, a többi a gyülekezet erősítését szolgálja, mondta Bertók Dániel református lelkipásztor.

– Nagyon fontos ez a projekt. A közösséget, a galamboki és térségi gyülekezetet is erősíti, de a fenntarthatóságot, a gazdaságos üzemeltetést is biztosítja. A parókia 1992-ben épült, harmincas falakkal, nagyon nehéz volt kifűteni, ez pedig nagy terhet rótt a gyülekeztre. Úgyhogy ez egy hatalmas lépés, mert az anyagi terhek jócskán csökkenek – hangsúlyozta a lelkipásztor, aki a felújítás után a lelkészlakásba költözik, hogy a galamboki gyülekezet mindennapjait segítse. Hozzátette, a kanizsai gyülekezethez rendszeresen visszajár majd szolgálni.

Cseresnyés Péterrel ismerteti a felújítás részleteit Bertók Dániel, aki hamarosan a leklészlakásba költözik, hogy a galamboki és környékbeli híveket szolgálja (Fotó: Cseresnyés Péter sajtófotó)

Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett, alig két hete jelentették be Letenyén, hogy szintén a Magyar Falu Programnak köszönhetően indulhat egyházközségi fejlesztés, ott a katolikus közösség nyert pályázatot. A politikus hozzátette, már az első Orbán-kormány idején is fontos volt a magyar vidék és annak fejlesztése, mert véleményük szerint az ott élő embereknek ugyanolyan feltételeket kell biztosítani, mint a városiaknak. 2010-től, miután sikerült az országot kimenekíteni a gazdasági válságból, az önkormányzatok jelentős támogatást kaptak útfelújításra, az intézményi rendszer korszerűsítésére. 

– Ennek a folyamatnak egy nagyon fontos lépése a Magyar Falu Program, amely évente 150 milliárd forintot biztosít a kistelepülések fejlesztésére. Ebből 50 milliárd forint az önkormányzati utak, 100 milliárd pedig a közösségi terek és az önkormányzati infrastuktúra felújítását, építését biztosítja. A program második évében Nagykanizsa és térsége csaknem 400 millió forintot nyert már el, az első évvel együtt ez körülbelül 1,2-1,3 milliárd forintot jelent, amit az 5 ezer lakosúnál kisebb környékbeli települések a fejlesztésekre fordíthattak – emelte ki Cseresnyés Péter. A politikus hozzátette, ebben fontos szerepet kapnak az egyházközségek, mert erősítik a közösségi létet és a település lélekmegtartó erejét. 

A parókia épületében alul van a közösségi színtér, amely egyben imaterem is, telente az istentiszteleteket is itt tartják, a lelkészlakás pedig az emeleten található. Helyben 130, a környéken 200 református vallású ember él. 

Még érdekes lehet ...


2022. június 22., Szerda

Visszatértek az elszármazottak Újudvarra

Az elszármazottak pódiumbeszélgetésére sokan voltak kíváncsiak, a programot nemcsak a résztvevők, hanem a nézők is élvezték. 


2022. június 21., Kedd

Megújult az orvosi rendelő Eszteregnyén

A beruházás a Belügyminisztérium pályázatán elnyert harminchat millió forintból, valamint az önkormányzat mintegy négymillió forintos önrészéből valósult meg. 


2022. június 08., Szerda

Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak

Kétnapos falunapot tartottak Semjénházán, melynek keretében felavatták a már két éve elkészült emlékművet is.


2022. június 07., Kedd

Több mint százéves boronapincét újítottak fel Pusztaszentlászlón

A boronapince felújításából kivették a részüket a község lakói is.


2022. június 04., Szombat

Javult a helyzet Zala megyében a faanyagkereskedelem terén

A faanyag-nyomonkövetési szabályok betartása egyrészt védi a fogyasztókat, hogy legálisan kitermelt, megfelelő mennyiségű és minőségű faanyagot kapjanak, másrészt védi a jogkövető termelőket és kereskedőket is a tiszta, átlátható piaci viszonyok megőrzésé


2022. június 03., Péntek

Pályázati forrásból újjáépített hegyi utat avattak Surdon

A beruházás a Magyar Falu Program támogatásával valósult meg.


2022. június 02., Csütörtök

Megfelelő Zala megye fürdőzésre kijelölt természetes fürdővizeinek vízminősége

Zalában 12 engedéllyel rendelkező természetes fürdőhely, köztük a kistolmácsi szabadstrand várja a felfrissülni vágyókat.


2022. június 01., Szerda

Horvát pikniket rendeztek Letenyén

A szervezők szerint a rendezvény segíti a horvát-magyar kapcsolatok erősödését és a horvát identitás megőrzését.


2022. május 17., Kedd

Energetikai korszerűsítés Homokkomáromban és Fűzvölgyön

Hőszigetelték az épületeket, kicserélték a nyílászárókat, napelemes rendszert építettek ki, valamint korszerűsítették a fűtést.


Keresztszentelés Molnáriban

Horvát nemzetiségi napot tartottak a határközeli községben.


2022. május 16., Hétfő

Már a megszépült templomban bérmálkoztak Becsehelyen

Befejeződött a becsehelyi templom felújítása. A munkálatok költségét 2,5 millió forint önkormányzati támogatásból, valamint 15 millió forint állami támogatásból fedezték.

#Nagykanizsa

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

2022. június 23. - Sport

„Életünk meccse volt”

„Életünk meccse volt”

2022. június 23. - Sport

Drón segített a férfi felkutatásában

Drón segített a férfi felkutatásában

2022. június 22. - Kék hírek

Családi nap Miklósfán

Családi nap Miklósfán

2022. június 21. - Kanizsa

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

2022. június 21. - Kanizsa

Nem felejtünk...

Nem felejtünk...

2022. június 19. - Kanizsa

1956 áldozataira emlékeztek

1956 áldozataira emlékeztek

2022. június 19. - Kanizsa

+