Murafölde - 2020. szeptember 18., Péntek
#elismerés #díj #egészségügy #háziorvos #Szent-Györgyi Albert

Közönségdíjas lett a murakeresztúri családorvos

Közönségdíjas lett a murakeresztúri családorvos

(A kép forrása: Facebook/Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj)

„Először még csak álmodtuk, hogy milyen szép lenne ha Dr. Borda István szakmai életútját a díjjal elismernék”, számolt be a jó hírről a Közművelődési Egyesület Murakeresztúr a közösségi médiában. A helyiek az utóbbi időben minden követ megmozgattak, és az álom valóra vált: a közösséget több mint négy évtizede szolgáló, ma már nyugdíjas családorvos, dr. Borda István egyike lett annak a hét szakembernek, aki megkapta a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány közönségdíját.

Dr. Borda Istvánnal két évvel ezelőtt a megyei napilap készített interjút, amikor – Fityeház után – Murakeresztúrnak is a díszpolgára lett. Akkor azt nyilatkozta: a mintegy 2400 fős közösségnek több mint 40 éve a a családorvosa. Szerinte ez a titulus fejezi ki a leginkább hivatása lényegét.

„Az orvosi hivatások közül messze ez a legszebb, legértékesebb és legtartalmasabb”,

mondta akkor az eredendően szülész-nőgyógyász szakorvos. Esetemben ebben talán az is szerepet játszik, hogy még szülészként számos kisgyerek született meg a kezeim alatt, akik mára felnőttek, némelyiknek már unokája van, és itt élnek, tehát valójában az egész családot én gyógyítom. Az orvos egy körzetben – legyen az város, vagy falu – része lesz a közösségnek, szinte már családtagnak számít.”

Ezt a hozzáállást, gyógyító munkáját hálálta meg egykori körzete a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány közönségszavazásán, így Dr. Borda István is egyike lett azoknak, akik idén megkapták a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat.

A szervezet 2017-ben alapította az elismerést: akkor volt 80 éve, hogy a neves orvos megkapta az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat. A C-vitamin atyjáról elnevezett kitüntetésre olyan szakembereket lehet jelölni, akik cselekedetükkel megmentették betegük életét, vagy akár a mindennapi orvosi munkájuk során olyan elhivatottsággal praktizálnak, amelyben rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon. Míg a közönségdíjasokat maguk a páciensek vagy hozzátartozóik jelölik, addig a különdíjasokról háromtagú zsűri dönt.

Tavaly ősszel az alapítvány a díjat az egészségügyi szakdolgozókra is kiterjesztette, hiszen áldozatos munkájuk éppen annyira köszönetet érdemel, mint az orvosoké. Ezen túl idén létrehozták a Helytállás különdíjat is, amellyel a járvány idején a közegészségügyben dolgozó és helytálló orvosok munkáját ismerik el.

A díjat Szent-Györgyi Albert születésnapján, szeptember 16-án adták át, ezúttal virtuálisan. A díjazottaknak az orvos, biokémiukus özvegye videóüzenetben gratulált: „Nem tudunk elég hálásak lenni az egészségügyi dolgozóknak és kutatóorvosainknak azért, amit nap mint nap tesznek értünk, kiváltképp a járvány időszaka alatt. Gratulálok a 2020. évi díjazottaknak és hálával gondolok dr. Szent-Györgyi Albertre, a rendkívüli munkáért, amellyel világszerte sok ezer ember számára mutatott utat a hosszú élethez és az egészség megőrzéséhez”, fogalmazott Marcia Szent-Györgyi.

(Forrás: Zaol/ szentgyorgyialbertorvosidij)

Még érdekes lehet ...


2021. július 29., Csütörtök

Megújult az eszteregnyei polgármesteri hivatal és a közösségi ház is

A beruházáshoz szükséges összeg jelentős részét a Terület- és Településfejlesztési Program pályázatán nyerte a település.


2021. július 20., Kedd

Soltész: Igyekszünk megőrizni a keresztény értékeket

Zala megyében 823 millió forintból 54 településen 58 templom újulhat meg a templomfelújítási programban.


2021. július 13., Kedd

2021. június 30., Szerda

Félmilliárdos természetvédelmi fejlesztés indul a Mura-mentén

Mintegy 470 millió forint európai uniós támogatásból valósít meg élőhelyfejlesztést a Mura-mentén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.


2021. június 28., Hétfő

Mozdonyfütty Kistolmácson – felavatták a kisvasút meghosszabbított szakaszát

A pálya a Mura-program részeként készült el, a kisvonat a héten próbamenetrend szerint közlekedik, a végleges menetrendet jövő héten teszi közzé a Zalaerdő.


2021. május 22., Szombat

Magyarszerdahelyi fiatal a Forbes listáján

Becskei Andor szobrászművész a világhírű üzleti magazin 30 sikeres magyar 30 alatt listáján szerepel.


2021. április 30., Péntek

Több mint félmilliárdból zajlik szálláshelyfejlesztés Dél-Zalában

Mura fejlesztési program által érintett településeken, a belső-zalai falvakban is szép számban nyertek támogatást a pályázók.


2021. április 16., Péntek

Megmenthetőek-e a falusi kisboltok? A pályázat már elérhető!

Megnyílt a lehetőség a kérelmek benyújtására a kistelepülési üzletek támogatására a Magyar Falu Programban.


2021. április 03., Szombat

A járvány ellenére is folytatta a hagyományt az országgyűlési képviselő

Cseresnyés Péter jelképes húsvéti ajándékokat vitt az idősotthonokban élőknek, az üdvözlőlapokat, a gyümölcsöket és az édességeket csak a járványügyi elkülönítés után kapják meg a szépkorúak.


2021. március 16., Kedd

A zalai termőföld volt a legolcsóbb tavaly

A legdrágább hektáronkénti átlagár Hajdú-Bihar megyében volt, 2,351 millió forinttal, a legalacsonyabb pedig Zala megyében, 1,194 millió forinttal.

#Nagykanizsa

Isten éltesse, Ilonka néni!

Isten éltesse, Ilonka néni!

2021. július 28. - Kanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

+